Kategoriler

Kadınlarda Saç Dökülmesi ve Nedenleri

Kadınlarda Saç Dökülmesi ve Nedenleri
  • Saç Bakımı
  • 31/05/2017 18:37 | Son Güncellenme: 02/03/2023 11:54
  • 1
  • 1.902

Kadınlarda Saç Dökülmesi istenmeyen bir durumdur. Yaşlandığınız zaman kırışmayı bekleyebilirsiniz. Fakat saçlarınızın dökülmesi sizi nasıl bir duyguya götürebilir? Yapılan araştırmalara göre 30’lu yaşlarda başlayan kadınlarda saç dökülmeleri ve çoğu zamanlarda da menopozdan sonra etkilemeye başlamaktadır.

Bazen ergenlik zamanında da başladığı bile görülebilmektedir. Saç dökülmesinin normal olup olmadığını anlayabilmek için size vereceğimiz bilgilerden yararlanıp ne yapmanız gerektiğini de bulmalısınız.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Normal Saç Dökülmesi

Saç üç aşamada büyümektedir. İlk aşama ise anajen veya büyüme fazıdır. Saçımızın %90’ı ise genel olarak bir iki yıl bu aşama da kalmaktadır. Ömrünü tamamlamış olan saçların %1-2’si dönüşümlü olarak dökülmektedir.

 

Kadınlarda Saç Dökülmesi Beslenme Yetersizlikleri

D vitamini eksikliğinde belirtiler saç döküme de yer almaktadır. Kapalı mekanlarda fazla zaman geçirerek güneşten uzak kalmanız D vitamini eksikliğinin nedeni olabilmektedir. Bazen de yaşanılan yerde hava koşulları güneşe hasret kalmanıza sebep olabilmektedir. Böyle bir durum varsa ve güneşlenmeniz mümkün değil ise D vitamini takviyesi almanız mümkündür.

D vitaminin dışarısında amino asit lizin, çinko ve bakır eksiklikleri de saç dökülmesine de yol açabilmektedir. Yeterince protein alınmadığı zamanlar da yine sorun yaşanabilmektedir. Saç tellerinin proteinden oluştuğu bir gerçektir fakat yeterince protein alman iseniz vücutta elde edilen protein saça harcamak yerine vücudun daha öncelikli işlevleri için kullanılır. Eğer et yemeklerini sevmiyorsanız etin dışında protein kaynaklarını da araştırmanızı öneririz.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Hormonal Dengesizlik

30 yaşından sonra kadınların hormonlarında dengesizlik oluşmaya başlayabilmektedir. Bu da saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bazı erkeklik hormonları hem erkek hem de kadın vücudunda bulunmaktadır. Bazı kadınlar da bu her iki cinste yer alan hormonların dengesizliği erkek tip saç dökülmelerine de yol açabilmektedir. Başka hormonal sebepler de tekrardan kadınlarda saç dökülme aralarına girebilmektedir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Tiroit Problemleri

Boynun ön tarafından bulunan tiroit bezi eğer gerekenden daha çok veya az tiroit üretiyorsa bu aksaklık etkisini saçlar üzerinde etkisini gösterebilmektedir. Fakat tiroit nedenlerinde saç dökülmeleri nadiren de olsa belirti olarak görülebilir. Saç dökülmeleri dışında kilo alma, verme, sıcak veya soğuğa hassasiyet, çarpıntı gibi belirtiler de dikkat çekebilmektedir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu bayanlarda hormon dengesizliğine yol açmaktadır. Bu dengesizliklerde yüz ve vücutta kullanmaya fakat saçlarda zayıflığa neden olabilmektedir. Adet düzenliğine, kilo alma ve akne gibi belirtiler de gösterebilmektedir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Hamilelik

Kadınlar hamileliğin sırasında saçların daha gürleştiğini görülebilmektedir. Artan hormon seviyeleri ise saçların normal biçimde dökülmelerini engelleyebilmektedir. Fakat bebek doğup daha sonrasında hormon seviyeleri aşağı düştükçe saçlar da dökülmeye başlamaktadır. Durum epey de ciddi görünebilmektedir. Fakat bu saçlar sonunda normale dönecektir. Bu dökülme süresi ise 2 yıla kadar uzayabilmektedir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol haplarında yer alan ve yumurtlamayı önleyen hormonlar saçların incelmesine de neden olabilmektedir.

Özellikle de ailede saç dökülme hikayesi olan bayanlarda bu haplar yüzünden oldukça saçlar dökülebilmektedir.

Saç Dökülmesinin Çeşitleri Neler?

Saç dökülme çeşit herkesin yaşadığı bir sorundur. Fakat özelliklerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Saç dökülmeleri sebeplerine, kalıcı olup olmamasına, dökülmenin nasıl başlayarak nası l ilerlediğine göre ayrılmaktadır.

Saç dökülme çeşitlerini öğrenip tedavi yöntemleri ile bilgilendirilir, saç dökülme çeşidiniz neyse ona göre çözüm yöntemlerini daha rahat bir şekilde araştırmanız mümkün olur.

Kalıcı Saç Dökülme Çeşitleri

Kalıcı saç dökülmelerinin ortak özelliği ise yapısı bozulup zayıflamış olan saçların köklerden tekrar saç çıkartmamasıdır. Günümüzdeyse kalıcı saç dökülmelerinde dökülmenin hızını yavaşlatarak çeşitli teknikler ile saç sıkılaştırma uygulamaları ve saçın doğal görünmenizi sağlayacak olan saç ekimi gibi çözümlerde bulmanız mümkün.

Kalıcı Saç Dökülme Çeşitleri

  • Erkek Tipi Dökülmeler
  • Kadın Tipi Dökülme
  • Kalıcı Bölgesel Dökülme

Erkek Tipi Dökülme

Erkek tipi dökülmelerde kalıcı olarak saç dökülmesi en çok karşılaşılan çeşittir. Erkek tipi dökülmelerinde nedeni fazla salgılanan androjen bir hormon bulunmaktadır. Halk arasındaysa erkeklik hormonu şeklinde bilinen androjen hormonu, saç köklerine kadar giden kılcal damarlarının darlamasına neden olmaktadır. Böylelikle de beslenemeyen saç kökleriniz küçülerek zaman içinde tüy şeklini almaktadır.

Tıptaki adı ise Androgenetik aleopesi olarak kalıcı saç dökülme çeşitlerinin arasında erkek tipi dökülmenin başlıca özellikleriyse alın bölgelerinde çekilme ve dökülmeyle başlar. Tepe noktanızdaki dökülmeler ile devam etmektedir. Saç dökülmeleri arasından en sık karşılaşılan çeşittir. Erkek tipi dökülmelerinde daha çok erkeklerde görülse de kadınlarda da erkek tipi dökülmeler görülür.

Kadın Tipi Dökülme

Hem bayanlarda hem de erkeklerde görülen fakat daha sık bayanlarda yaşandığından kadın tipi dökülmeler denmektedir. Genetik nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir. Kalıcı saç dökülme çeşitlerinde saç köklerinizin bir kısmı uyuma fazında kalır, gelişmeye ve büyümeye tamamen kendini kapatırlar. Saç yapısıyla ve özelliklere göre saçınızın büyüme döngülerinden olan uyuma fazı, saç köklerinde saç kılı uzatmayarak dinlendirdiği bir zamandır. Böylelikle giderek saçlar seyrekleşir ve kalıcı saç dökülmelerinin arasında olan kadın tipi dökülmeler ortaya çıkmaktadır.

Kadın Tipi Dökülme Özellikleri

  • Saç kökleri kafanın her yerinde eşit bir şekilde azalmaya başlamaktadır. Saçlar genellikle ince telli ve seyrek bir haldedir. Zaman içinde seyreklik her bölgeden kafa derisinin rahat bir şekilde görülebileceği gibi artar.
  • Hem bayanlarda hem erkeklerde görülür.
  • Erken yaşlarda başlayıp ağır bir ilerleme gösterir.
  • Yaşla beraber uyuma fazına geçen kökler arttığından kadın tipi dökülmelerde şiddetlenmiştir.
  • Bazı durumlarda ise saç kökleri cm kare başına 20 ila 30’a düşmektedir.
  • Genetikte olmaktadır.

Kalıcı Bölgesel Dökülmeler

Kalıcı bölgesel dökülmesinin asıl sebebi yara, yanık gibi izlerin kafa derilerinin belli bölgelerindeki saç köklerine kalıcı bir şekilde zarar vermiş halidir. Böyle durumlarda ise hasar alan bölgelerde yeniden saç uzamamakta ve bölgesel olarak saçlar dökülür.

Genel olarak kalıcı bazı durumlarda da geçici saç dökülmelerinin arasına giren bölgesel dökülmeler aynı zamanda da halk arasında saçkıran olarak bilinir.

Bu yazımıza da bakınız:

Saça Pudra Dökmek Ne İşe Yarar? Pudra Yağlı Saça İyi Gelir mi?

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur?

Difüzör Saç Vigosu Nedir? Difüzör Kullanmanın En Etkili Yolu Nedir?

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Hacer dedi ki:

    benim doğumdan sonra çok döküldü ablamda da olmuştu liquid keratin kullanmış o şekilde durmuş benimkini de durdurdu şükür.

BİR YORUM YAZ