Kategoriler

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi, Sedef Hastalığına Bitkisel Çözüm

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi, Sedef Hastalığına Bitkisel Çözüm

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Bitkisel Çözüm Tedavisi. Sedef hastalığı çocuklarda kırmızı renkli ve kepekli belirtileri görülür. Yetişkinlerdeyse hastalığın bütün belirtilerin görmek mümkündür. Kabarıklıklar daha çok genişler ve kabuklanmalar ortaya çıkmaktadır. Yaşlılardaysa büyük çaplarda belirtiler görülmektedir. Deri daha çok kalınlaşır.

Sedef Hastalığını Giderme, Sedef Hastalığı Tedavisi

Psoriasis adıyla da bilinen sedef hastalığının kendi gösterdiği yerlerde kızarık bir şekilde kendini gösteren ve zaman içerisinde ortaya çıkan bir deri hastalığı olarak bilinir. Derinin üst tabakasını kalınlaştırıp büyümesi ile sedef renklerinde kabuklanmalar oluşturmaktadır. Deri birkaç gün içinde kendini yenilemeye başlamaktadır. Derinin üzerinde ölü hücre tabakaları da bu şekilde artar.

Bir çok bölgesinde belirtileri görülse de genel olarak dirseklerde, saçlı derilerde, dizlerde,bel bölgesinde ve tırnaklar da daha çok görülür. Bazı sedef hastalarında hafif, bazılarındaysa daha şiddetli bir şekilde görülür. Vücudun birden fazla yerine sedef şeklinde kızarıklık ve kabuklanmalar görülebilmektedir. Tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Toplum da ortalama %2’sinde görülmektedir. Bu durumda hastalığın ne kadar sık görülmesini gösterir. Genç yaşta çıkma ihtimalleri daha yüksektir. Ailede bu hastalık varsa sedef hastası olma yatkınlığı da bir hayli yüksektir. Ayrıca da sedef mikropların neden olmadığı bir hastalıktır. Ondan dolayı da bulaşıcı değildir.

Hastalığın Belirtileri

Sedefin değişik şekillerde belirtileri bulunmaktadır. Her sedef hastalığı aynı olmamaktadır. Yetişkinlerde, çocuklarda ve yaşlılarda farklı belirtileri bulunur.

Derideki sınırlar belli, pembe renkli bir plak, üstünde gümüş renginde kabarıklıklar görülür. Bu oluşumdaysa kuru ve kazındığı takdirde ortaya kanayan noktalar çıkmaktadır. Elinizi, derinizi sürdüğünüz zaman toz gibi olmaktadır. Daha önce belirtileren yerler de daha sık görülmektedir. Tırnak üstünde küçük çukurlanmalar bulunur ve tırnak yatağından kalkar. Kalınlaşan veya kırılın tırnak değişiklikleri görülebilmektedir. Hatta tırnaklarda sararmalar da oluşabilir. Tedavisi pek kolay değildir.

Ayrıca da kasıklarda, koltuk altlarında genital bölgede de hastalığın belirtileri görülebilir. Sedef hastalarında eklem iltihaplanması daha çok görülür. Bazılarında ise iltihaplanma hareket kısıtlılığına yol açmaktadır. Bundan dolayı da eklem ağrılarından da hastalar şikayetçi olabilir.

Guttat sedef hastalığında deride küçük, kabuklu ve kırmızı kabarıklıklar oluşmaktadır. Genel olarak çocuklar da görülen bu durum kendiliğinden zamanla geçmektedir. Boğaz iltihabından daha sonra görülmesi de çocuklarda görüldüğünü daha çok açıklar.

Sedef Hastalığı Tanısı

Tanı koyabilmek için ilk olarak cilt hastalıkları uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Yapılan fiziki muayeneden sonra teşhis konur.Hastalık nadir de olsa tanı konması biraz güç olabilir. Bu durumda da deriden parça alınarak yapılan tahlillerin sonucuna göre tanı konur. Genel olarak kan testi yapılma.

Hastalığın şiddeti ise seyri, yerleştiği yer ve hastalığı tipi uygulanacak olan tedavinin şekli için fikir vermektedir. Uygun tedavi ile kontrol altına alınsa bile kronik bir hastalık olduğundan dolayı hastanın yaşamını da büyük ölçüler de etkilemektedir. Onun içinde ailede sedef hastası olan biri varsa mutlaka bir uzmanla görüşerek tanıyı erken koymanız daha iyi olacaktır.

Sedef Hastalığına Bitkisel Çözüm

Sedef hastalığında yaygın olan ve henüz kesin tedavisi olmayan bir cilt hastalığı olarak bilinir. Deride yama şeklinde olan sedef rengi kabuklanmalara ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Sedef hastalığında kronik bir bağışıklık sistemi hastalığa olarak da bilinir.

Belirtiler ise bir dönemde azalsa da çeşitli şekillerde tetikleyiciler ile zamanla yeniden alevlenebilmektedir. Pek çok sedef hastasında hastalığın iyilik dönemini uzatabilmek için sedef hastalığı çok iyi gelen bitkilerde kullanılmaktadır.

Sedef Hastalığına Ne İyi Gelir?

En fazla görülen yer ise dirsek, diz, bel ve vücudun saçlı bölgesinde görülmektedir. Sedef hastalığının stres ve genetik olması dışında benzeri bir kaç faktör ile bir araya gelerek ortaya çıktığı da düşünülmektedir. Sedef hastalığı tedavilerinde çeşitli kremlerden başlayıp hap, iğne ve ışık tedavileri gibi onlarca farklı tedavilerden söz edilebilmektedir.

Diğer yandan pek çok cilt doktorunun şikayeti ise hastaların kendi başlarına bilinçsiz bir şekilde denedikleri bitkisel reçeteler ile ciltlerinde daha büyük sorunlara yol açmalarıdır. Bu durumla da ilk önce bir cilt doktoruna gitmeniz önemlidir. Sedef hastalığı da sabır gerektiren ve tedavinin etkisini görebilmeniz için uzun süren rahatsızlıklardandır. Ayrıca sedef hastası için aynı ilaç ya da aynı reçete işe yaramaz.

Sedef Hastalığına Aloe Vera

Kaktüs ile akraba olan aloe bitkisinden oluşan jelimsi öz günde 3 defaya kadar cilde uygulanabilmektedir. Bazı araştırmalar da yara iyileştirici özelliği olan aloenin kızarıklığı ve pul pul dökülmeleri de azalttığını tespit etmişlerdir. %0.5 oranında bulunan aloe kremler tavsiye edilmektedir. Ağız yoluyla alınan aloe tabletlerinin de sedef hastalarına faydası yoktur hatta daha çok zararı olabilir.

Sedef Hastalığına Elma Sirkesi

Daha eskilere dayanan elma sirkesi, sedef hastalığından dolayı oluşan kaşıntıyı dindirmek üzere tavsiye edilmektedir. Organik elma sirkesini haftada birden fazla saçlı derinize sürmeniz mümkündür. Bazı sedef hasları ise sirkeyi biraz bekletip daha sonrasında kafalarını duruladıklarını böylelikle de tahrişi engellediklerini de belirtmişlerdir.

Fakat kafa derisinde çatlama ya da kanama oluyorsa, sirke önerisini denemeyiniz. Elma sirkesi açık yaraları ve cildi tahriş eder. İnanılmaz derecede de yakabilir. Elma sirkesi size yarıyorsa bir kaç hafta içinde sonuç almanız gerekir.

Sedef Hastalığına Kapsaisin

Kapsaisin acı biberin içerisinde yer alan maddedir. Biberin acı olmasına sebep olan maddeyi temsil eder. Kapsaisin piyasada daha çok ağrı kesici, iltihap giderici, pullanma ve kızarıklık önleyici kremlerin içerisinde yer alır. Cayenne biberiyle ve zeytin yağıyla elde edilen karışımsa kaşıntıyı ve ağrıyı anlık da olsa dindirebilmektedir.

Sedef Hastalığına Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı Avustralya da üretilen bir bitkidir. Ayrıca faydalarından dolayı da dünyanın her yerinde adı bilinir. Antiseptik özelliği ile cilt için en çok önerilmekte olan bitkisel yağlardandır. Alerji benzeri yan etkileri olsa da dikkatli kullanılması gerekmektedir. Çay ağacı yağı için bitkisel şampuanlar da bulunmaktadır. Ayrıca bazı şampuanlar sedef hastalarının belirtilerini de hafifletebilmektedir.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ