Kategoriler

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer? Sedef Hastalığının Tedavisi

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer? Sedef Hastalığının Tedavisi
  • Cilt Bakımı
  • 10/06/2017 18:31 | Son Güncellenme: 11/07/2023 11:01
  • 0
  • 2.957

Sedef hastalığını nasıl geçiririz? Sedef hastalığının tedavisi nasıldır? Tüm dünyada yaklaşık olarak 125 milyon kişi, genetikten kaynaklı olarak sedef hastalığına yakalanmaktadır.
Sedef hastalığında halk arasında yaygın olarak bilinen basit ve deriyle sınırlı bir hastalık olarak görülmemelidir.

Sedef Hastalığı Nedir? Sedef Hastalığı Nasıl İyileşir?

Sedef, bağışıklık sistemlerinde rol oynayan sistemik etkiler ile alakalı bir hastalık türüdür. Tıp dilinde ise psoriasis diye adlandırılan, kırmızı zemin üstünde kepeklenmeler ile kendini gösteren ve nedeni tam olarak bilinmeyen hastalık, hal arasında ise sedef olarak bilinir.

Hangi yaşta ortaya çıkacağı bilinmez. Her yaşta ortaya çıkabilmektedir. 20 ila 30 yaşları arasında görülür. 40 yaşından önce başladığı zaman erken başlangıçlı, 40 yaşından sonra başlarsa geç başlangıçlı olarak nitelendirilir. Hastalığın sebebi ise tam olarak bilinmemektedir. Sedef hastalığında bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörler ile karşılıklı etkileşim sonucu gelişir.


Hastalığın gelişmesinde çok sayı da genin sorumlu olduğu söylenmektedir. Sedef hastalarının yakın akrabalarında sık görülmesi de genetik yatkınlığa işaret veren önemli nedenlerdendir. Hastalığı ise enfeksiyonlar, stres, travmalar, iklim, bazı değişik ilaçların kullanımı ve dahili hastalıklar da tetikleyebilmektedir.

Vücudunuz bazen kaşıntılı, cilt üzerinde beyaz kepekler ile kaplı kızarıklıklar da görüldüğünde hastalıktan şüphelenilmesi gerekir.

 


En sık olarak görülen yerleri ise diz, saçlı deriler, dirsekler, kuyruk sokumu gibi vücut bölgelerinden birkaç santimetre çağında kepekli-kırmızı döküntüler halinde görülür. Çok az sağlam deri bölgelerinde bırakacak kadar yayılır ya da tüm vücut derisi kızararak, kepeklenebilmektedir. Sedef hastalığı olan kişilerin yüzde 5 ile 10’unda eklemlere de tutunabileceğinden eklem hareketleri de zaman içerisinde sertleşebilmektedir ya da ağrılı hale gelebilir. En fazla ise tutulan eklemler el ve ayak parmak uçlarınızdaki eklemlerdir.

Eklem tutulumunda erken tedavi edilmediği zaman kalıcı eklem bozuklukları da oluşabilmektedir. Sedef hastalığı tırnağını da yakalanmanız mümkündür. Bu durumda da tırnaklarınızda çukurlanmalar, renk ve şekil değişiklikleri görülmektedir. Sedefin tipik belirtileri ise klinik tanı kolay olmak ile beraber bazen egzema, arlerjik deri hastalıklarıyla da görülebilir.


Sedef hastalığında şiddetli ve kontrolsüz bir şekilde olması hastalıklarında gelişmesini etkileyebiliyor.
Kalp ver damar hastalıklarında son zamanlardaki çalışmalar özellikle de şiddetli sedef hastalığı olan kişilerde kalp damar hastalıkları için daha çok yatkın olduğu bazı faktörlerinde daha sık görüldüğünü söylemektedirler.

Obezite, sedef hastalarında ise sık olarak görülür.Obezite tek başına da sedef hastalığını ortaya çıkarabilmektedir.

Sedef hastaların da yüzde 25-30’unda majör depresyon ve anksiyete gibi psikolojik olan problemler görülür. Sürekli bir şekilde dökülen kabuklar, derideki yaralar, saça yayılmış olan yaralar, eklem ağrıları nedeni ile hareket kısıtlılığı, eş ve iş dolayısıyla da yaşama isteğinin gitmesi gibi olaylar yaşanabilmektedir.

Sedef hastalığı olan kişilerde tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer hastalıklar da tedavinin anlamı hastalığında klinik belirtilerininde silinmesi ve baskı altına alarak uzun dönem boyunca kalıcı eklem bozuklukları ve kardiyovasküler hastalıklarının da dahilinde birçok problemin ortaya çıkmasını engeller.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ