Kategoriler

32 Haftalık Bebek Erken Doğarsa Yaşar mı?

32 Haftalık Bebek Erken Doğarsa Yaşar mı?

Gebeliğin 32.haftasında erken dünyaya gelen bebek yaşar mı? 32 haftalık prematüre bebeğin hayatta kalma şansı ve yaşayabileceği muhtemel komplikasyonları sizin için derledik.

32. haftada erken doğan bebek yaşar mı hayatta kalma şansı 32. haftada nedir

Erken doğum, tüm anne adaylarını, özellikle de riskli gebelikleri olan anne adaylarını oldukça endişelendiren bir durumdur. Erken doğum riski pek çok kez önceden saptanıp bebeğin doğumu geciktirilebilse de bazı durumlarda çaresiz bebek ana rahmindeki süresini doldurmadan dünyaya gelir ve gelişimini 37 haftadan önce tamamlayamayan bebekleri doğum haftalarına bağlı olarak, ufak sorunlardan hayatlarını kaybetmelerine kadar gidebilecek çeşitli komplikasyonlar bekleyebilir.

 

32. Haftalık Doğan Bebek Yaşar mı?

Bu sorunun %100 cevabı olmamakla birlikte, ihtimaller dahilinde konuşacak olursak, gebeliğin 32. haftasında 30. fetüs haftasını doldurmuş olan bebeğin hayatta kalma şansı oldukça yüksektir diyebiliriz.

37 hatta 38. gebelik haftasından önce doğan her bebek prematüre yani erken doğmuş sayılıyor olsa da bilhassa hamileliğin 30. haftasından sonra dünyaya gelen bebekler geç prematüre olduklarından, çoğu kez minimum komplikasyonlarla hayatta kalabilmektedir.

32. hamilelik haftasında doğan bir bebeğin yaşaması da, 32. haftaya dek ana rahminde gösterdiği gelişim ile doğru orantılıdır. Eğer doktor takiplerinizi düzenli yapıyorduysanız ve kadın doğumcunuz aylık takiplerinizde bebeğinizin gelişiminin olması gerektiği şekilde ilerlediğini söylemiştiyse, 32 haftada doğum yapmanız durumunda, bebeğinizin yaşama şansı oldukça yüksek olacaktır.

32. haftada doğan bebeğin görünümü normal bir bebek gibi olmakla birlkte, cildi biraz fazla tüylü olabilir, vücudu fazlaca yağsız ve sıska görünebilir zira bebeğin en hızlı kilo alacağı dönemi yaşayamadan dünyaya gelmiş olacaktır.

Erken doğan bebeğinizi bol bol anne sütüyle beslemeniz bebeğinizin kilo almasını, hızla gelişmesini, yaşıtlarına yetişmesini kolaylaştıracak ve erken dönemde de yaşama şansını arttıracaktır.

 

32. Haftada Bebek Gelişimi Nasıldır?

Kilosu 1500 gr ila 2200 gr arası olması beklenen 32 haftalık bebeğin boyu da 45 cm civarındadır. Artık kafasında saçları bile vardır. Doğuma kadar koruyacağı baş aşağı pozisyonuna geçmiş olabilir.

Beyin gelişiminin önemli bir kısmını tamamlamış, akciğer gelişimini ise hızla sürdürmektedir.

Tüm uzuvları, zamanında doğan bir yeni doğan bebeğinkine uygun şekilde yerli yerindedir ancak cildi biraz daha saydam ve hassas olabilir.

Bu haftada doğması durumunda uygun bakım şartları altında hayatta kalma şansı %90’ın üstündedir.

 

Bebeğim 32. Haftada Doğabilirmiş, Ne Yapmalıyım?

Eğer 32. hafta civarında doğum yapma riskinize dair bir bilgi doktorunuz tarafından verildiyse, büyük ihtimalle gerekli önlemler de alınacaktır. Çoğunlukla, bebeğin ciğer gelişimini hızlandırma fonksiyonu olan ve 2 doz şeklinde 3 er günlük aralıklarla yapılan bir ciğer geliştirici iğne olmanız istenecektir.

32. Hafta itibariyle emme refleksleri dahil pek çok gelişimini tamamlamış olan bebeğin erken doğum sonrası yaşayabileceği en muhtemel problem solunumla ilgili sorunlardır. Önceden ciğerlerinin geliştirilmesi bu problemi de ortadan kaldıracaktır ya da hafifletecektir.

 

Ancak eğer zamanında önlem alamadıysanız da yapmanız gereken en önemli şey doğum için mutlaka Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi olan bir hastane tercih etmektir. Ciğer geliştirici olmuş olsun ya da olmasın, 32. haftada dünyaya gelen bebeğiniz solunum, tansiyon ya da diğer konularda doğum sonrası desteğe ve bakıma ihtiyaç duyabilir.

32. Haftada erken doğan bebeklerin ortalama %20’lik bir kısmı 2 kiloya yakın ve solunum problemi olmadan dünyaya geldiklerinden, hastane yatışı olmadan evlerine de dönebilmektedir ancak geri kalan %80lik kısmı, yaşama şansları çok yüksek olsa da YBÜ ne ihtiyaç duyarlar. O yüzden beklentilerinizi buna göre tutmalısınız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
  1. Filiz dedi ki:

    Bebegim 32 haftalik 2600gr boyu 46cm suyum fazla oldugu icin erken dogum riskim varmis. Bebeğimin doğumdan sonra her hangi bir sorunu olur mu ?

    1. Yaprak dedi ki:

      Merhabalar Filiz Hanım. Umarım gebeliğinizi en azından bir kaç hafta daha muhafaza edebilirsiniz ancak durdurulamayan bir doğum senaryosu halinde, bebeğinizin boyu ve kilosu oldukça iyi bir rakamda olduğu için, yaşama şansı çok yüksek olacaktır ancak 32. 33. haftada erken doğumla dünyaya gelen bebeklerde beyin kanaması gibi ciddi komplikasyonlar nadir görülse de, solunum sorunları oldukça sık rastlanmaktadır. Doktorunuzun size ciğer geliştirici iğneyi önermiş ve dahi uygulamış bile olabilir ancak bu iğneler de tam olarak kesin çözüm sağlamayabilir. Doğumunuzu mutlaka yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede yapmaya özen göstermelisiniz. İcap ettiğinde bebeğinizin yoğun bakım hizmeti almasının sağlığı için gerekli olduğunu unutmayınız. Geçmiş olsun. Şimdiden hayırlı doğumlar

    2. eda dedi ki:

      gecen sene yazmissiniz ama bendede ayni sorun var nasil gelismelerle karailastiniz acaba

  2. Şahin yuksekdag dedi ki:

    Iyi günler 32 haftalik doğum yaptım bebegim 1750 gr dünyaya geldi. 15 gündür kuvezde 1600 kiloya düştü doktor 2000 kilo olmadan bırakmam diyo hızlı kilo alması için ne yapmam lazım.

    1. Yaprak dedi ki:

      Merhabalar. Öncelikli olarak geçmişler olsun. Bebeğinizin kilo alması için kendi beslenmenize dikkat etmeli ve doktorunuzun müsaade ettiği sürece her daim emzirmeye devam etmelisiniz. Maydanoz türü yeşil sebzeleri bolca tüketip bolca su içmeli, günlük yumurta ve et tüketiminize, süt tüketiminize önem vermelisiniz.

  3. Cennet dedi ki:

    Bebeğim 32 haftalık ve 1525 Gr erken doğum riskim var sürekli sancilarim oluyor akciğer gelişimi için iğne tedavisi yapıldı ama bebeğimin kilo alması için napmaliyim.

    1. Yaprak dedi ki:

      Bebeğinizin kilo alması için olabildiğince sağlıklı protein, kalsiyum ve demir yönünden zengin beslenmeli, basit karbonhidratlardan uzak durmalısınız. Geçmiş olsun. Umuyorum ki zamanında doğum yaparsınız

  4. Erbin dedi ki:

    29hafta 3 gün lük hamileyim gebelik tansiyonum var doktorum erken alınır dedi hangi haftada alınırsa uygun our

    1. Tugba dedi ki:

      Merhaba ben 31 hafta 5 günlük hamileyim kolestazım 41 Di aşırı kaşınma vardı şurupkullanıyorum kaşıntı azaldı 1 haftadır ama karnım 3 gündür çok sert sürekli çocuk aşırı derecede hareketli kaşıntı geçmiş olabilirmi neden sert karnım

      1. Nazad dedi ki:

        Bebeğim 32 haftada doğdu ama 26 haftada gelişimi durmuş şuan 1 kiloda küvezde ne zamana kaarr kalır

BİR YORUM YAZ