Akut Faranjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Akut faranjit; hızlı başlayan ve kısa süreli, tedavisi mümkün ve tamamiyle tedavi edilmesi durumunda tekrarlaması beklenmeyen hastalık manasına gelen akut kelimesinden de anlaşılabileceği üzere, çeşitli virüsler ya da bakteriler sebebiyle ortaya çıkan, aniden gelişen, şiddetli seyreden ancak tedavisi mümkün bir faranjit türüdür.
Akut faranjit; viral ve bakteriyel türde olabilir ve daha çok enfeksiyonların sebep olduğu bakteriyel akut faranjit, yaygın bir bulaşıcı hastalıktır. Hem de Oldukça bulaşıcıdır. Erken tedavi uygulanmazsa, şikayetler artabilir. Akut faranjit ile başlayan iltihaplanmalar öncelikle bademcikleri etkiler. Bu yüzden bademciklerin arkasındaki kasların iltihaplanmasına yol açabilir. Sonuç olarak, kişilerde yüksek ateş ve kulak ağrısı gibi şikâyetlere neden olabilir. Çoğunlukla antibiyotik tedavisi gerektirir.
Akut faranjit tanımını, boğaz mukozasında iltihaplanma olarak tarif edebiliriz. Bebekler, çocuklar veya yetişkinlerde veya herhangi bir yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Ayrıca, faranjit ile birlikte, bademcikler de hasar görebilir ve yutma sırasında ağrıya neden olur. Bu hastalık bademcikleri etkilerse, bademcik iltihabına ve şişmesine neden olabilir.
Virüsler ve bakteriler akut faranjite sebep olur. Viral (virüs) enfeksiyon nedeniyle akut faranjit ortaya çıkarsa buna viral faranjit denir. Akut faranjit, bakteriyel enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkarsa, buna bakteriyel faranjit denir.
Akut Faranjit Belirtileri
Akut faranjitin en göze çarpan belirtisi, boğaz ağrısıdır. Diğer belirtiler;
- yüksek ateş,
- yutma güçlüğü,
- burun akıntısı,
- Boğazda kızarıklıklar,
- Zayıflık, baş ağrısı, eklem ağrıları, kas ağrıları,
- Öksürme ve lenf bezlerinin şişmesi,
- Ve kulak ağrısı.
Akut faranjit, hızla gelişen bir hastalıktır. Belirtiler genellikle şiddetlidir. Burun akıntısı ve boğaz ağrısı en belirgin belirtilerdir.
Faranjit, boğaz mukozasında görülen yaygın hastalıklardan biridir. Hastalığın nedenleri çeşitli faktörler olabilir. Örneğin bakteriler, virüsler, yanık veya mukoza travması vs. gibi.
Nedenine bağlı olarak akut faranjit; alerjik, travmatik veya bulaşıcı olabilir. Travmatik faranjit mukozaya yabancı cisim organları hasar gördüğünde gelişir. İrritanlardan, farenkste görülen iltihaplanma süreci tütün içmek, alkollü içecekler, sıcak ya da soğuk havanın solunması, kimyasal maddeler, toz vb. neden olabilir. Sonuç olarak akut faranjit alerjik bir faranjit türüdür.
Diğer önemli akut farenjit belirtileri arasında, farenks mukoza zarının yutulması ve kızarması durumunda boğaz ağrısı tespit edilebilir. Farenjitin türüne bağlı olarak mukozada beyaz benek oluşabilir ve sıcaklık artabilir. Farenks iltihabı ile birlikte lenf nodları artar. Hafifçe bu bölgeye basarsanız, ağrılı duyumlara neden olabilirsiniz. Akut bir farenjitin arka planında oldukça sıklıkla kulaklarda tıkanıklık ve ağrı vardır. Bu semptomlar orta kulak alanındaki enfeksiyonun yayılmasını gösterir.
Akut Faranjit Nasıl Tedavi Edilir
Tedavi için önce doktor tarafından viral enfeksiyon (viral faranjit) veya bakteri enfeksiyonu (bakteriyel faraenjit) olduğu belirlenir. Çünkü viral faranjit ve bakteriyel faranjit tedavileri farklıdır. Yanlış ilaçlar daha kötü sonuçlara neden olabilir.
Akut faranjit için tedavi aşağıdaki gibidir:
VİRAL FARANJİT TEDAVİSİ
Faranjite neden olan başka bir faktör olup olmadığını belirlemek gerekir. Örneğin; Alerji, burun kemiğinin eğik olması veya burunda et, sinüzit, reflü gibi hastalıklar çok önemlidir. Bunlardan herhangi biri mevcutsa, hemen tedavi yapılmalıdır.
Viral faranjit tedavisinde; Ağrı kesiciler, alerjik hastalarda antihistaminikler, burun tıkanıklığı giderici ilaçlar, öksürük ilaçları ve gargara kullanılabilir. Pastiller genellikle faydasızdır.
Virüslerden kaynaklanan faranjit için antibiyotikler yararlı olmayacaktır. Bununla birlikte, antibiyotikler ciddi enfeksiyonlarda veya bağışıklık sistemi çok zayıf olduğu zaman verilir.
BAKTERİYEL FARANJİT TEDAVİSİ
Bakteriyel faranjit tedaviside; antibiyotikler, ağrı kesiciler, alerjik hastalarda antihistaminikler, burun tıkanıklığı giderici ilaçlar, öksürük ilaçları ve gargara kullanılabilir.
Ayrıca, faranjitte dikkat edilmesi gereken önemli koşullar şu şekilde sıralanabilir:
-
En az birkaç gün dinlenin.
- Sigara içmeyin ve alkol kullanmayın.
- Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmayın. Ortamı havalandırın.
- Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının.
- Kendinizi mümkün olduğunca sıcak tutun.
- Alerjiye neden olan faktörlerden uzak durun.
- Reflü hastaları, akşamları çay – kahve içmek ve fazla yemekten, asitli ve baharatlı gıdalar ve içeceklerden kaçınmalıdır.
- Öksürerek boğazı temizlemeye çalışmayın!!!
- Boğazın kuruluğunu önlemek için bol su içirin.
- Tuzlu su gargarası ile boğaz ağrısı rahatlayabilir.
Farenjit zamanında tedavi edilmez veya yanlış tedavi edilirse, inflamasyon solunum yolunun diğer bölümlerine yayılabilir ve komplikasyonlara neden olabilir. Akut farenjit tedavisi bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından verilir. Hastalığın gelişimini tetikleyen faktörlerin dışlanması çok önemlidir. Tedavi, semptomları azaltmaya ve hastalığın nedenini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Enflamatuar süreci ve mukozanın şişmesini azaltmak için, anti-enflamatuar ve antiseptik ajanlar verilir: spreyler, emilebilir papatyalar, vb. Ağır ağrı sendromu durumunda ağrı kesiciler kullanılır. Bakteriyel farenjit ile antibiyotikler reçete edilir. Akut farenjit tedavisinin ayrılmaz bir parçası vücudun savunmasını arttıran ilaçların kullanılmasıdır.
Akut faranjit, kronik faranjite göre çok daha ağır geçer. Akut faranjit şiddetli olmasına rağmen kısa sürer. Ancak oldukça dikkatli olmak gerekir. Çünkü dikkat edilmezse, başka hastalıklara yol açabilir. Ayrıca akut faranjit sürekli tekrar ederse (dikkat etmez ve sürekli akut faranjite yakalanırsanız) kronik faranjite dönüşebilir.
Faranjit te diğer hastalıklar gibi,Otoimmunel bir hastalıktır.
Tüm hastalıkların sebebi oto immun,yani bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır.
Bağışıklık sisteminin merkezi,ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızdır.Doğuştan veya Zaman içinde,başta antibiyotikler olmak
üzere ilaç kullanımı,gdo lu,hormonlu,katkılı,koruyuculu gıdalar,asitli içecekler ve diş dolgularında kullanılan civa; Mükemmel
sindirim işlevini icra eden yaşam dostu,sağlığımızın sigortası,yararlı bakteriler olan Probiotiklerin yok olmasına,bağırsak
florasındaki bakteri dengesinin bozulmasına sebep olmakta,sonuç olarak,bağışıklık sistemimiz zayıf düşmektedir.
Vücudumuzun savunma sistemi olan,bağışıklık sistemimizin zayıflaması,tüm hastalıklara zemin hazırlamakta ve sık,sık hasta olmamıza
sebep olmaktadır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde;(özellikle anneden sözkonusu, bu yararlı
probiyotik bakterleri almadan doğan sezeryan doğum çocuklar da dahil) uygulanacak en kalıcı,kesin,yanetkisiz,
güvenilir doğal tedavi yöntemleri,Apiterapi (Arı Ürünleri) ve İmmunoterapi (Bağırsak florasındaki bakteri dengesinin normalize
edilmesi)dir.Bu tedavi yöntemlerinde en önemli materyallerHam Propolis ve Doğal Kefirdir.
Propolis doğada ki en güçlü antibiyotikten 100 misli güçlüdür.Kefir ise doğada ki en üstün probiyotiktir.
Son derece kolay ve uygulanabilir bu doğal yöntemlerle Faranjit te dahil,
tüm hastalıkların yanetkisiz,kalıcı,güvenilir tedavisi mümkündür.
Organik Sertifikalı Ürün temini ve kullanım yöntemleri için;05050658499 ve 05324063215 no lu telefonlarım ve Whatsapp tan
ulaşabilirsiniz.Saygılarımla.Kadir Onay