Kategoriler

Anne Karnındaki Zayıf Bebek Nasıl Kilo Alır?

Anne Karnındaki Zayıf Bebek Nasıl Kilo Alır?
  • Anne-Bebek
  • 21/10/2017 16:26 | Güncellenme: 04/03/2023 22:07
  • 0
  • 158.176
  • A+
    A-

Annenin karnındaki bebek nasıl kilo alır? Doğmamış bebeğe kilo aldırma nasıl olur?

Ceviz ve Yumurta Tüketmek Anne Karnındaki Bebeğe Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Aldırabilir!

Hamileliğin ilk gününden itibaren annelik iç güdüsü ile bebeklerini korumaya, kollamaya ve onlar için endişelenmeye başlayan anne adaylarının en büyük sorunlarından bir tanesi de zayıf bebekler dünyaya getirme korkusudur.anne karnındaki bebek nasıl kilo alır

Normal beslenmelerine ek olarak günlük en az 300 kalori daha alması gereken anne adayları, doğrı beslenemezlerse, anne karnındaki fetüs de olması gerekenden daha düşük ağırlıkta olacaktır.

Hamilelik sırasında rahimde bulunan bebeğin haftasına göre uygun boy ve kiloda olmaması, doğum sonrasında bebekte ortaya çıkabilecek ciddi komplikasyonların habercisi olabilir. Dolayısıyla, doktorları tarafından bebeğinin zayıf olduğu söylenen anneler de panik içerisinde bebeklerine kilo aldıracak yollar aramaya başlarlar.

Anne Karnındaki Bebek Nasıl Kilo Alır?

Rahimdeki bebek, anneye bağlı olduğu göbek bağı kordonu sayesinde annenin yediği içtiği tüm besinlerden etkilenmekte ve anne adayının vücudundaki tüm vitamin, mineralleri tüketerek kendini beslemeye çalışmaktadır.

Dolayısıyla, annenin yediği ve vücudunda barındırdığı vitaminler ile bebeğin karın içindeki kilo alımı doğru orantılıdır. Anne karnındaki bebeğin kilo alabilmesi için, anne adayının hamileliği sırasında düzenli ve dengeli beslenmesini sağlayacak uygun bir diyet uygulaması gerekmektedir.

Diğer yandan, gebelik takibinizi yapan doktorunuz bebeğinizin kilosunun normal sınırlar içerisinde olduğunu söylüyorsa, doktorunuza güveniniz ve sağdan soldan gelen kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyiniz.

İlk gebeliğiniz değil ise, daha önceki bebeğinizin aynı haftalardaki boy ve kilo gelişimi ile şu andaki gebeliğinizi birbiriyle kıyaslamayınız.

Hamilelikte Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler:

Eğer bebeğinizin haftasına göre düşük ağırlıkta olması, herhangi bir problema bağlı değilse, doktorunuz da beslenmesi ile ilgili olduğunu söylüyorsa, aşağıdaki yiyecekleri tüketerek bebeğinizin toparlamasını sağlayabilirsiniz.

hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyecekler

İşte uzmanlar tarafından anne karnındaki bebeğe kilo aldırmak için tavsiye edilen yiyecekler listesi;

  • Protein Grubu
  • Kuruyemişler
  • Yeşil Yapraklı Sebzeler
  • Bakliyatlar
  • Tahıllar
  • Meyve ve Diğer Sebzeler
  • Süt ve Süt Ürünleri:

Hamilelikte Protein Tüketimi Anne Karnındaki Bebeğin Sağlıklı Kilo Almasına Yardımcı olur:

Protein dediğimiz madde, kaslarımızın ve vücudumuzun yapı taşıdır. Kalbimiz yani en önemli hayati organlarımızdan biri olan kalp bile neredeyse tümüyle kas yapısından oluşmaktadır ve hamilelikte yeteri miktarda protein tüketimi, bebeğin gelişimi, büyümesi, kas yapılarının oluşumu ve yeterli ağırlığa ulaşmasında doğrudan etkilidir.

Protein deyince akla ilk gelecek yiyeceklerden balık, gebelik sırasında tüketilmesi en faydalı yiyeceklerden bir tanesidir. Bebeğin kilo almasının yanı sıra, annenin gereksiz kilo almamasını sağlarken, bebeğin beyin gelişimine de büyük katkıda bulunan balığın mutlaka taze bir şekilde tüketilmesi gerekir.

İçerdiği cıva sebebiyle, derin deniz balıklarının tüketiminden kaçınılıp daha çok yüzey balıklarının tercih edilmesi doğru olacaktır.

Tavuk da bir diğer beyaz etli protein grubunun değerli üyedir. Ancak günümüzde organik tavuk zor bulunmakta olduğundan ve özellikle tavukların antibiyotiklerle büyütüldüğüne olan inançtan ötürü, hamile kadınlar tarafından pek tercih edilmemektedir ancak sağlıklı bir tavuk tüketimi, rahimde gelişmekte olan fetüsün kilo almasına mutlaka ki yardımcı olacaktır.

Kırmızı etler; pirzola, köfte ve diğerleri ise, protein yönünden zengin, bebeğe ve anne adayına faydalı ancak sindirimleri nispeten daha zor bir besin grubunun üyeleridir.

Yumurta; belki de protein grubunun içindeki en faydalı yiyeceklerden bir tanesidir. Anne için tüketmesi özellikle bulantı sorunu olan anne adaylarında biraz güç de olsa barındırdığı pek çok faydalı eleman sayesinde, bebeğin genel gelişimine olduğu kadar, anne karnında kilo kazanmasına da oldukça yardımcıdır.

Kuruyemişlerin Kralı Ceviz ile Fetüsün Kilo Almasına Yardımcı Olun:

Kuruyemişler, gebe olan ve olmayan her türlü kadının ve dahi erkeklerin sağlıklı beslenme planlarında önemli yer tutan bir yiyecek grubudur. Diyetisyenler ve doktorlar tarafından da önerilen kuruyemişler arasında en sağlıklı olanları ise şüphesiz ki ceviz, fındık ve kuru üzümdür.

Özellikle cevizin barındırdığı vitamin ve mineraller, bebeğin sağlıklı bir şekilde kilo almasını sağlayacaktır. Yağlı bir kuruyemiş olan ceviz, fetüse ağırlık kazandırmanın yanı sıra, balık gibi beyin gelişimine de katkı sağlayacaktır.

Yeşil Yapraklı Sebzelerden Ispanak Hamilelikte Bebeklere Kilo Aldıran Faydalı Bir Besindir:

Yeşil yapraklı sebzelerin çoğu kalorileri düşük olmasına rağmen besleyicilik oranları yüksek yiyeceklerdir.

Özellikle ıspanak, hem demir içeriği sayesinde hem de barındırdığı diğer vitaminler sebebiyle gebelikte haftada en az 2 kez tüketilmesi gereken, fetal ağırlığı etkileyen bir besin maddesidir.

Süt ve Süt Ürünleri İle Bebeğe Kalsiyum Sağlayarak Fetal Ağırlığa Faydalı Katkıda Bulunun:

Süt ve sütten yapılan her türlü ürün; yoğurt, peynir, beyaz peynir, kaşar peynir, ayran, lor v.b her türlü gıda maddesi kalsiyum yönünden zengin olması sebebiyle fetüsün kemiklerini kuvvetlendirerek fetal ağırlığıa katkıda bulunur.

Meyveler ile Fetüsün Kilo ALmasına Yardımcı Olabilirsiniz

Muz başta olmak üzere karbonhidrat içeren meyveler zayıf fetüsün kilo alması için şahane seçenekler olsa da şeker yönünden de yüksek meyveleri, özellikle muzu tüketirken abartıdan kaçınmak gerekir. Hamilelikte bebeğin kilo alması için muz yemek adlı yazımızdan ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bebeğe Kilo Aldırmak İçin Yenilen Yanlış Yiyecekler:

Doğru yiyecekler ile anne karnındaki fetüsün ağırlığının arttırılması hedeflenirken diğer yandan gelişimine doğru şekilde katkıda bulunarak, zekasını geliştirecek, kaslarını kuvvetlendirecek besinlere de ağırlık vermek gerekir.

Bebeğe kilo aldırma niteliği bulunan ancak kilonun tamamen niteliksiz olmasına sebebiyet verecek besinleri tüketmekten kaçınmak gerekir.

Özellikle şeker içeriği yüksek ve besleyici değeri neredeyse hiç olmayan dondurma, çikolata, bisküvi gibi ürünlerin tüketilmesinden kaçınılmalı ve mide kapasitemizi daha sağlıklı yiyecekleri tüketmeye harcamalıyız.

Ayrıca karbonhidrat yönünden zengin, bebeğe kilo aldırmasına aldıracak olan ancak gelişimine yeterince katkı sağlamayacak, patates, hamur işleri, kızartmalar, börekler, çörekler gibi yiyeceklerden de kaçınmalıyız.

Tabi ki bu bahsedilen yiyeceklerden de gebelik sırasında belirli miktarlarda tüketebiliriz ancak aşırı tüketimi hamile hanımların gereksiz kilo almalarına sebep olurken, anne karnındaki bebeğin kilosuna doğrudan bir katkıda bulunmamaktadır.

Ayrıca, sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak bilinen meyvelerin bile gebelik sırasında aşırı tüketimi, zayıf fetüsün ağırlığına katkıda bulunacak olmakla birlikte, vitamin yönünden zengin de olsa, şeker içeriği sebebiyle bebeğe zarar verebilir hatta gebelik şekerinin ortaya çıkmasına dahi neden olabilir. Mutlaka dikkatli ve ölçülü tüketilmelidir.

Hamilelikte Bebeğin Kilosu Neye Bağlıdır?

Anne karnındaki bebeğin kilosu pek çok farklı faktöre bağlıdır. Bunlardan en önemlisi tabi ki de bebeğin beslenmesidir. O yüzden, annenin ağır mide bulantıları, kusmalar yaşadığı gebeliklerde, anne yeterince besin alamadığı için, herhangi bir takviye almaması durumunda, karnındaki bebek de zayıf kalabilir.

Bebek anne karnında nasıl beslenir yazımızda konuyla ilgili daha fazla detay bulabilirsiniz.

Ancak annenin tamamen normal beslenmesine karşın, bebeğin kız olması ya da erkek olmasına bağlı, diğer genetik faktörlere bağlı sebeplerden ötürü de bebeğinizin ağırlığı düşük kalmış olabilir.

Bebeğin Zayıflığı Sebebiyle Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Bebeğinizin beslenemiyor olmasına sebebiyet verecek herhangi bir yapısal bir durum olması halinde, durumun ancak hekiminiz tarafından tespiti mümkün olabileceğinden, gebelik sırasında yapılması gereken aylık rutin kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

Bebeğin göbek kordonundaki besin, vitamin ve mineral iletimini sağlayan damarlardan herhangi bir tanesinde bir problem olması durumunda

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamile kadınların kendi boyları ve kiloları ile doğru orantıda olmak üzere, gebe olmayan kadınlara göre günde toplamda 300 ila 600 kalori daha fazla almaya ihtiyaçları vardır.

Bu kaloriyi, sadece kalori sağlayan ve daha çok şeker ihtiva eden yiyecekler ya da karbonhidrat gibi şişirme özelliği olan, kalorisi yüksek ama besleyiciliği düşük yiyecekler yerine , vitamin ve minerallerden zengin, dengeli ve düzenli bir diyet ile almaları gerekir.

Uzmanlar tarafından hamilelikte doğru beslenme ve bebeğin sağlıklı kilo alımı ile ilgili paylaşılan videolardan sizlere örnek vermek istiyoruz;

Videoda uzman kadın doğum doktorumuz hamile kadınların ideal kilo alımları ve rahimlerinde beslenip büyümekte olan bebeklerinin doğru gelişimi ve yeterli ağırlık kazanması ile ilgili tavsiyelerde bulunmaktadır.

Yazımızda detaylı olarak değinilen beslenme şekillerine ek olarak, doğrudan alınacak besin takviyeleri de zayıf fetüsün kilo almasında etkilidir ancak alacağınız besin takviyelerine gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına ve gerekli durumlarda hangi takviyeleri kullanacağınıza hekimizin öneri doğrultusunda karar vermelisiniz.

Unutmayınız ki; folik asit kullanımı, demir takviyesi ve diğer vitamin-mineral takviyelerinin düzenli kullanılması, gebeliğiniz boyunca karnınızdaki bebeğinizin doğru gelişip yeterli ağırlığa kavuşmasında doğrudan etkilidir ancak bazı takviyeler, yalnız normal beslenmesini çeşitli sebeplere bağlı olarak düzenli gerekleştirilmeyen anne adayları için gereklidir.

Bebeğiniz yeterince kilo alıyorsa, çoğu kez herhangi bir ekstra uygulamaya ihtiyacınız olmaz.

Gebelikte Düşük Fetüs Ağırlığına Sebep Olan Diğer Faktörler:

Gebelik sırasında kullanımının tamamen sakıncalı olduğu dünya çapında kabul görmüş olan pek çok madde

Önlemek ve Bebeğe Kilo Aldırmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Gebelik haftanıza göre anne karnındaki bebeğinizin ağırlığının ne kadar olması gerektiğini bilmek istiyorsanız, hafta hafta gebelik konumuzda hamilelik süreci hakkında detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ