Bebeklerde Emekleme ve Yürüme Ne Zaman Olur?
Bebeklerde emekleme doğal süreci 6. Aylıkken başlayacak olup bebeklerin kendilerine daha uygun seçecekleri emekleme şekilleri ile de devam etmektedir.
Anne ve babaların merak ettikleri konulardan birisi de bebeklerinin emekleme döneminin ne zaman olacaklarıdır. Unutulmaması gerekilen bir konu şudur ki her bebek aynı zamanlarda aynı tepkiler vermeyebilir. Kimi bebek emekleme aşamasını yaşamadan direk yürümeye geçerler. Kimi bebekler ise farklı emekleme yöntemlerini seçerek emeklemeyi tercih ederler. Bu sebepten bebeklerinizi diğer bebeklerin yaşayışları ile kıyaslamamanızı öneririz.
Bebeklerde Emekleme Süreci
Kimi bebekler klasik emekleme yöntemi olan dizleri ile sürünmeyi seçer iken kimi bebek de kimi bebekler ise yatar pozisyonda ordu emeklemesi de denilen yöntem ile emeklemeye başlarlar. Bu durum bebeğinizin tercihine kalmış bir durumdur. Bazı bebekler emeklemeden yürümeye geçerler. Emekleme ise bebeğinizin sağlığı açısından uygun bir davranıştır. Emekleyen bebeklerin bacak aksları güçlenir ve daha sağlam yürümesine sebep olmaktadır. Emeklemenin atlanması ise bebeğinizin öğrenme güçlüğü riskinin artmasına da sebep olmaktadır. Bebeğinizi emeklemesi için cesaretlendirerek yardımcı olmayı deneyebilirsiniz.
Bebeğin Emeklemesine Nasıl Yardımcı Olunur?
Bebeğinizin önüne bir ayna koyarak aynada kendisini görüp oyun arkadaşı olarak hissetmesi durumu emeklemesine yardımcı olabilmektedir. Ya da çok sevdiği bir oyuncağı yakınına koyup ona ulaşması için hamle yaparak emeklemeye yeltenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerde emekleme durumu gelişimi açısından da çok önemli bir hamledir. Bebeğinizin 9. Ayına gelmiş ve eşyalarınız arasında gezinebiliyor ise bu bebeğinizin motor gelişimi açıcından oldukça olumlu bir harekettir. Bebeğinizin emekleme ile ilgili çok zorluk çektiğini ve gelişimi açısından endişe duyuyor iseniz mutlaka ilgili hekiminize başvurmalısınız. Bebeklerde emekleme durumu her bebekte aynı olmayabilir. Kimi bebek dizlerinin üzerinde emeklemeye çalışmaktadır kimi bebek ise yuvarlanarak, sürünerek ya da geri geri emeklemeye başlayabilmektedir. Bebeğiniz açısından endişe etmemeniz gerekmektedir bu durumlarda. Ta ki bebeğiniz iki yaşına gelmiş ve hala ayağa kalkamıyor ise bu durumu bir uzman ile görüşmeniz gerekmektedir.
Her bebek aynı değildir ve aynı zamanlarda aynı davranışları beklemeniz yanlış bir tutumdur. Bebeklerin emekleme yöntemleri de kendi motor gelişimleri ile alakalı olup aynı yöntemleri tercih etmedikleri görülmektedir ve bu durum endişe edilecek bir durum değildir.
Her bebek farklı zamanlarda kendilerine farklı özellikler katabilmektedir. Bebekleri kıyaslamak, aynı davranışları göstermesini beklemek yanlış bir tutumu meydana getirmektedir. Öncelikli olarak bebeklerde yürüme başlangıcından önce emekleme dönemi görülmektedir. Bazı bebeklerde 6. Aydan sonra emekleme durumları görülmüşken bazı bebeklerde ise bu durum 8. Ve 9. Aylara bile sarkabilmiştir.
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Bebeklerde yürüme başlangıcı ise öncelikle bebeklerin emekleme işlemlerini gerçekleştirmelerinden sonra görülmektedir. Emekleme biçimleri de bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Kimi bebekler dizlerinin üzerinde emeklemeye başlamış olsalar da bazı bebeklerde bu emekleme durumu popolarının üzerinde hareket ederek gerçekleşmiştir. Bebeklerdeki emekleme zamanları ve emekleme şekilleri o bebekteki gelişimleri açısından bir sorun olarak teşkil etmemektedir. Bebeklerde yürüme başlangıcı genel olarak 11. Ve 18. Aylar arasında bebeğine göre değişiklik göstermektedir.
Bebeklerde refleks olarak yürütmeye çalıştığınızda adımlar atmaktadırlar. Yürüme durumu bebekten bebeğe göre farklılık göstermektedir. 18. Ayına gelmiş ve yürüme girişiminde bulunmamış bir bebekse bu bir sorun olarak görülebilir ve bir uzman tarafından yardım almanız gerekebilir. Bebeklerde yürüme başlangıcı dönemlerinde bebeklerde huzursuzluk görülebildiği gibi iştahsızlığa da rastlanmaktadır. Bir bebeğin geç yürümesi demek o bebekte birçok faktörün birden incelenmesini gerektirmektedir. Bebeğin sinir sisteminin gelişimlerinde bir sıkıntısı olması ya da beyin fonksiyonlarında yeterli çalışmanın olmaması bebeğin geç yürümesine sebep olmaktadır.
Bebeklerde Yürümeyi Etkileyen Durumlar
Erken doğumlar, sinir sistemlerinde meydana gelen iltihaplanmalar, geçirmiş oldukları ateşli rahatsızlıklar ya da kromozom hastalıkları bebeklerin geç yürümelerinde etken olmaktadırlar. Bu durumların olmadığı durumlarda ise bebeklerin ortopedik rahatsızlıkları araştırılmalıdır. Ayak yapılarındaki anormal durumlar, belinde herhangi bir sıkıntının olması da bebeklerde yürümelerini geciktiren etkenlerdendir.
Yürümeye başlayan bebeklerin bazılarında parmak uçlarında yürüdükleri görülmektedir. Bu durumda anormal görülecek bir sebep yoktur, normal bir durumdur. Yalnız bazı durumlarda erken doğmuş bebeklerde ve beyin felci geçirmiş olan bebeklerde de parmak uçlarında yürüme görülebilmektedir. Böyle durumlarda ayakkabı tedavisi uygulanmaktadır.
Böyle bebeklerin aynı zamanda çocuk ortopedisti ve çocuk nörolojisi tarafından görülmesi ve tedavi edilmesi de gerekebilmektedir. Yürümede gecikme yaşayan bebekler mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmeli ve bu durumu araştırılmalıdır.
Bu yazılarımıza da bakın:
Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?