Kategoriler

Bebeklerde Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Bebeklerde Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?
  • Anne-Bebek
  • 10/02/2023 12:20 | Son Güncellenme: 28/02/2023 22:35
  • 0
  • 237

Bebeklerin anne karnında iken beslenmelerini ve gelişmelerini sağlayacak olan oksijenini, besinleri ve diğer faktörlerin iletişiminin yapıldığı bağa göbek bağı denmektedir.

Yaklaşık olarak uzunluğu 50 cm kadardır. Bebeğin doğumundan sonra bu bağ göbeğin 2-3 cm yukarısından klempe edilip kesilmektedir. Daha sonra bu kesilme işleminden sonra bebek nefes almakta ve akciğerlerine oksijen dolmaktadır.

Göbek Bağı Nasıl Düşer?

Bebeklerde göbek bağı ne zaman düşer diye soracak olursanız bebekten bebeğe bu durum farklılık göstermektedir.  Yaklaşık olarak bebeklerde göbek bağı 5 ile 15 gün arasında değişen günlerde düşmektedir. Bebek doğduktan sonra göbek bağına özel bakım yapılmalıdır. Gerekli pansumanın yapılmadığı durumlarda göbek bağında enfeksiyonlar görülmektedir. Göbek bağının düşene kadar günde iki kez ya da üç kez alkol solüsyonu ile birlikte pansumanının yapılması gerekmektedir. Pansuman yapılan göbek bağının üzerine gaz bezi ya da buna benzer bezlerden kapattığınızda tetanos ya da mikrop kapmasına sebep olarak enfeksiyona neden olabilirsiniz. Eğer ki bebeğinizin göbek bağı bakımını düzenli bir şekilde yaparsanız göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz.

Bebeklerde göbek bağı ne zaman düşer sorusuna ise bebekten bebeğe farklılık gösterdiğini ve yaklaşık olarak 5-15 günleri arasında da değiştiğini söyleyebiliriz.  Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra kanama olursa ve bu kanama çok fazla ise mutlaka doktorunuza danışmanız gerekecektir. Bu kanamaların nedenleri olarak da göbek kordonun yanlış ya da gevşek bağlanmış olması, K vitamininin yapılmaması ve yaşanan enfeksiyonlar neden olabilmektedirler. Göbek bağının normal düşmesinin doğumdan sonra 10. Günlerde meydana geldiği bilinmektedir. Bebeğinizin göbek bağı 20 günü aşkın bir süredir düşmemiş ise mutlaka doktorunuza bu durumu danışmanız gerekmektedir.

Göbek Bağı Düşmeden Bebekler Yıkanır Mı?

Bebeklerde göbek bağı ne zaman düşer, bebeğimi göbek bağı düşmeden de yıkayabilir miyim soruları annelerin sıkça sordukları sorular arasında yer almaktadır. Doğumdan sonraki 5. Ve 15. Günler arasında herhangi bir günde düşmesi beklenmektedir. Bebeklerinizi göbek bağları düşmeden de yıkayabilirsiniz. Bu durumu doktorunuzla görüşüp ondan bilgi alabilirsiniz. Bir sakınca bulunmadığı durumlarda bebeklerinizi özellikle yaz aylarında iseniz her gün yıkamanız önerilmektedir. Göbek bağının temizlenmesi ve pansumanına banyosundan sonra da özen göstermelisiniz. Bir önceki yazımız olan Göbek Bağı Bakımı bilgilendirmemizi okuyarak, doğum sonrasında ne gibi önlemler almanız gerektiğini ve çocuğunuzun en sağlıklı şekilde nasıl göbek bağını düşüreceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğin anne karnında hayata bağlanmış olduğu göbek bağının doğum sonrası bakımı çok önemli ve dikkat edilmesi gerekilen bir durumdur. Doğumdan sonra bebeklerinin göbek bağlarının bakımları içi pansumanlar yapılması gerekmektedir. Bu durumdan dolayı bebeğinin canının yandığını düşünen annelere bebeğinizin dikkatli ve düzenli pansumanını yaptığınız takdirde bebeğe bir acı vermediğini bilmenizi isteriz.

 

Göbek bağı bakımı için öncelikle o bölgenin kuru tutulması gerekilmektedir.  Zamanla yapısı kuruyarak 1 ile 3 hafta arasında bir süreç içerisinde göbek bağı düşer. Hastaneden çıkmadan önce bebeğinizin göbek bağı için yapmanız gerekenler ve sürülecek ilaçların listesi verilir. Günde bir iki sefer sürülen malzemelerle pansuman sonucuna göbek bağı kuruyarak düşer.  Göbek bağları zamanları geldiğinde kendiliğinden düşmektedir. Öncelikle bakımına özen göstermeniz gerekmektedir. Temiz tutmalı, pansumanlarını aksatmamalısınız.  Göbek bağı düşmeden de bebeklerin banyosu yapılabilir. Banyo sonrasında bölgenin kurulanması gerekmektedir. Saç kurutma makinesi ile kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Göbek bağı bakımı için öncelikle o bölgenin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Daha sonra doktorunuz tarafından size verilen ilaçlara düzenli pansumanlarını yapmanız gerekmektedir. Vaktinden önce düşen ya da vaktinden sonra düşen göbek bağları sakıncalı olabilir. Erken düşen göbek bağları enfeksiyon açısından risklidir. 1 ayı geçip hala düşmeyen göbek bağlarında ise bebeklerde anatomik bozuklukların olabileceğinin göstergesidir. Göbek bağı bakımı düzenli ve temiz bir şekilde yapılan bebeklerde göbek bağları vaktinde düşmektedir. Banyo sonrası bölgenin kuru tutulması, ilaçların düzenli kullanılması sonucunda göbek bağını etkileyecek herhangi bir sorun yoktur. Dikkat gerektiren bir iş olduğu kesindir.

Göbek Bağı Düşmeden Banyo Yaptırılmalı Mı?

Annelerin bebeklerinin göbek bağlarına acıyacak diye dokunamadıkları görülmüştür. Sinir olmadığından göbek bağı kesilirken de bebekleriniz bu kesilmeden bir acı hissetmeyeceklerdir. Acı çekmediklerini bilin ve bebeklerinizin göbek bağlarının temizliğini bizzat kendiniz yapın. Çamaşırlar tarafından havasız kalmasını önleyin.

 

Hava alan göbek bağlarının kuruma süreçleri de hızlı olacaktır. Doktorunuzun verdiği ilaçları pamuk yardımıyla bölgeye nazikçe uygulayın. Bölgenin kuru kalması için özen gösterin. Bebeklerinin göbek bağları düşmeden banyo yapmamaları için uyaran uzmanların olduğu gibi banyosunu yaptırmaya izin veren uzmanlarda vardır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ