Kategoriler

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bazı tahminlere göre, dünya nüfusunun yüzde 5,6’sı kişilik bozukluğundan (BKB) muzdarip. Ancak uzmanlar, sayının hem ABD’de hem de dünyada çok daha yüksek olduğuna inanıyor.

Yeni bir araştırmaya göre; internet danışmanlığı, borderline kişilik bozukluğu semptomlarından muzdarip olanlar için etkili bir tedavi olabilir.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB) nedir?

Borderline Kişilik Bozukluğu veya BKB, insanların kendileri ve çevrelerindeki insanlar hakkında nasıl hissettiklerini etkileyen bir zihinsel bozukluktur. Bir kişinin günlük faaliyetlerini, ilişkilerini ve işini olumsuz etkileyebilecek çok yoğun duygularla işaretlenir. Sonuç olarak, davranışları bu yoğun duygular tarafından yönlendirildiği için kararsız hale gelebilir.

Kişi, algılanan kusuru gizlemeye veya örtbas etmeye çalışarak ve saatler harcayarak, bu düşüncelerin bir sonucu olarak görünüşüne odaklanabilir.

Aynalardan çekinebilir veya “kusurlarına” odaklanıp aynaya bakarak saatler geçirebilirler. Bozukluğun kesin belirtileri kişiden kişiye değişse de, BKB hastaları sıklıkla benzer belirti ve davranışlar sergiler.

BKB ‘si olan kişiler kimlikleri, ilişkileri veya benlik saygısı ile mücadele edebilir. Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da ortaya çıkabilir, ancak genellikle yalnızca yetişkinlerde teşhis edilir. Bunun nedeni, çocukların ve gençlerin yaşlandıkça, genellikle semptomların geçmesidir. Bu nedenle potansiyel BKB’ler, doğru bir şekilde teşhis edilemez ve tedavi edilemez.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB) Belirtileri Nelerdir?

BKB ‘ye sahip olduğunuzu gösterebilecek bir dizi belirti ve semptom vardır. Bununla birlikte, bir tıp uzmanı veya psikolog, nihayetinde çeşitli yöntemlerle teşhis edecektir.

BKB ‘nin belirtileri şunlardır;

  • Terk edilme korkusu
  • Yoğun ve istikrarsız ilişkiler
  • Kendi imajında ​​​​ve kimliğinde sık ve hızlı değişiklikler
  • Saatlerce hatta günlerce sürebilen ruh hali değişimleri
  • Aşırı yeme, dikkatsiz araba kullanma, uyuşturucu kullanımı veya aniden işten ayrılma gibi dürtüsel olumsuz davranış ve faaliyetler
  • Stres kaynaklı paranoya
  • Dakikalar ve saatler arasında herhangi bir yerden gerçeklikle teması kaybetmek
  • Çabuk sinirlenme ve patlamalar
  • İntihar veya kendine zarar verme tehditleri veya düşünceleri, özellikle reddedilme veya terk edilme korkusu üzerine

BKB genellikle, sorunun yoğunluğunun aşırı miktarda dikkati tüketmesi, ciddi duygusal sıkıntıya neden olması ve kişinin kişisel veya mesleki ortamındaki performansını bozması durumunda tanımlanır.

Vücut dismorfik bozukluğu ile yeme bozuklukları ve deri yolma, tırnak yeme ve saç yolma gibi beden odaklı tekrarlayıcı davranışlar arasında bağlantılar olmasına rağmen, psikolojik süreç ve BDT tedavi yaklaşımı çok farklıdır.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB) Nedenleri Nelerdir?

Beynin tam olarak gelişmemiş olabileceği bazı bölgelerde, beyin mimarisinde farklılıklar olabilir. BKB’nin, OKB’ye genetik yatkınlığı olanlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Borderline kişilik bozukluğunun gelişiminin arkasındaki kesin nedenleri bilmesek de çoğu psikolog ve doktor, aşağıdakilerin neden olabileceği veya en azından BKB ile ilişkili risk faktörleri olabileceği konusunda hemfikirdir:

Genetik: Ruhsal bozukluklarda yaygın olduğu gibi, genetik de BKB ‘nin gelişiminde önemli bir rol oynar. Ailesinde bu özel bozukluk veya diğer akıl hastalıkları öyküsü olanlar, genel olarak daha yüksek risk altında olabilir.

Beyin Anormalliği: Beyindeki kimyasal değişiklikler (hormonal değişiklikler) de BKB ile sonuçlanabilir. Örneğin, beynin serotonini düzenleyen kısmı düzgün çalışmıyorsa, BPD semptomları ortaya çıkabilir.

Zor Çocukluk: BKB’si olan birçok kişi, zor bir çocukluk geçirdiğini ve hatta çocukken cinsel veya fiziksel istismara uğradığını bildirir.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB) Tedavisi Nasıl Yapılır?

BKB tedavi edilebilir ve terapi, bu bozukluğun ana tedavi şeklidir. İlaçlar da kullanılabilir, ancak bir terapist ilaç yazamayacağı için bunu reçete etmeyecektir. Durumunuzun ilaca dayalı tedavi gerektirdiğine inanırlarsa, sizi bir psikiyatriste yönlendireceklerdir.

BKB tedavisi hakkında konuşurken, bu bozukluğa sahip birçok kişinin başka zihinsel bozuklukları veya hastalıkları da olabileceğini unutmamak önemlidir. BKB ‘si olan kişilerde ayrıca depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları veya bipolar bozukluk olabilir.

BKB ‘ye başka bir ruhsal bozukluk eşlik ediyorsa, terapist veya psikiyatrist diğer durumu da tedavi etmek zorunda kalacaktır. Bağlantılı olabilirler veya olmayabilirler, ancak yine de her birini tedavi etmek için uygun terapiler ve ilaçlar kullanılmalıdır.

Bazı durumlarda, semptomlar çok müdahaleci hale geldiğinde ve genel sağlığınız risk altında olduğunda, hastaneye yatış gerekebilir. Bu, özellikle kişinin kendine zarar vermenin eşiğinde olduğu veya intiharı düşünmeye başladığı durumlarda geçerlidir.

Tüm söylenenlere rağmen iyi haber şu ki, BKB ‘si olan hastalar, özellikle bir BKB terapistinin yardımıyla hayatlarını daha normal hale getirebilirler. Terapi, durum için ana ve en faydalı tedavidir. Terapinin yardımıyla, bu tür bireyler durumlarıyla başa çıkmanın ipuçlarını ve mekanizmalarını öğrenebilir ve duygularını daha iyi düzenleyerek, daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlayabilir.

BKB için psikoterapi devam eden bir tedavidir. Çünkü semptomlar tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle düzenli tedavi, BKB semptomlarını kontrol etmek için en iyi seçenektir. BKB ‘si olan bazı danışanlar, özellikle de ikinci bir bozuklukla uğraşıyorlarsa, diğerlerinden daha sık seanslara ihtiyaç duyabilirler.

 

Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB) İçin En İyi Terapi Hangisidir?

Genel olarak psikoterapi veya konuşma terapisi, borderline kişilik bozukluğu (BKB) olan kişiler için oldukça faydalı olabilir. Bununla birlikte, BKB ‘li bireylerin sorunlarını ve semptomlarını hedef aldığı tespit edilen spesifik tedaviler de vardır.

Bir BPD terapistinin kullanabileceği farklı BKB terapi türleri şunlardır:

Diyalektik Davranış Terapisi (DDT)

BKB için DDT tedavisi en sık kullanılan terapidir. Bir tür bilişsel davranış terapisi (CBT) olarak, genellikle BKB terapistleri için ilk sıradadır. Temelde beceriye dayalı duygu kontrolüne odaklanır, danışana duygularını nasıl kontrol edeceğini ve işleyeceğini ve üzücü durumlardan nasıl kaçınacağını öğretir. Ayrıca arkadaşları, aileleri ve romantik partnerleriyle olan ilişkileri üzerinde çalışmalarına da izin verebilir.

Bu terapinin en önemli bileşeni olan farkındalık, onların düşüncelerini ve duygularını, eylemleri ve sonuçları ile ilişkilendirmelerine yardımcı olur.

Şema Odaklı Terapi

Şema Odaklı terapi, BKB ve psikanalizin unsurlarını birleştirir. Hayatta mevcut davranışlarına yansıyan karşılanmamış ihtiyaçları belirlemeye odaklanır. Bu terapi, ihtiyaçlarını daha sağlıklı bir şekilde karşılamalarını ve geliştirdikleri zararlı kalıpları terk etmelerini sağlar.

Zihinselleştirme Temelli Terapi (ZTT)

Zihinselleştirmeye dayalı terapi, anksiyete veya depresyonu da olabilen SKB’li bireyler için yararlı olabilir. Onlara, diğer insanların olduğu kadar kendi duygularını tanımayı ve değerlendirmeyi öğretmeye odaklanır. Bu terapinin özü, onlara hareket etmeden önce düşünmeyi öğretmektir, böylece dürtüsel davranışlardan kaçınabilirler.

Aktarım Odaklı Psikoterapi (AOP)

Bir kişinin yaşadığı zorluklar, psikoterapi yoluyla daha iyi anlaşılır. Lisanslı bir psikolog veya terapist, psikoterapi sırasında hastaların fikirlerini, ruh hallerini ve duygularını tartışacaktır.

Aktarım Odaklı Psikoterapi veya AOP, BKB için DBT tedavisi yerine kullanılabilir, çünkü aynı derecede faydalı olduğu tespit edilmiştir. Terapistin, danışanın başkalarıyla olan ilişkilerini öğrenmesine izin verdiği için, büyük ölçüde danışan ile terapist arasındaki ilişkiye dayanır.

Öte yandan, danışanlar bu ilişkiden aynı kavrayışları hayatlarındaki diğer ilişkilere uygulamayı öğrenirler.

Bir psikolog, bu konuşma seansları sırasında ruh sağlığı durumunuza, hayatınızın sorumluluğunu nasıl üstleneceğinize ve başa çıkma stratejileri hakkında bilgi edinmenize yardımcı olabilir.

Anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve kişilik bozuklukları dahil olmak üzere çok sayıda akıl sağlığı sorunu, psikoterapiden yararlanabilir.

Psikoterapi, ayrıca travma sonrası durumlara, ilişki sorunlarına ve uyku bozukluklarına yardımcı olabilir. Psikoterapi sıklıkla bire bir seansları içerse de, gruplar halinde veya aile üyeleriyle de yapılabilir.

Yakınımdaki BKB Terapisti

Bir terapistin muayenehanesinde yapılan geleneksel terapi, BPD hastaları için olağan olsa da, çevrimiçi BKB terapisi de aynı derecede faydalı olarak ortaya çıkıyor.

BKB ‘si olan kişiler, normalde aylarca veya yıllarca sürekli tedaviye ihtiyaç duyduklarından, çevrimiçi terapi daha da uygun bir seçenek olabilir. Bir terapistle görüntülü arama veya kısa mesaj yoluyla dijital olarak konuşabilmek, günlerce yüz yüze bir seans beklemek yerine işleri yönetmeyi kolaylaştırır.

Terapiyi genellikle ofislerinde yüz yüze yürüten birçok terapist; sanal terapiyi, sadece sanal olarak yapmak isteyenler için bir seçenek olarak dahil etmiştir.

Borderline kişilik bozukluğu (BKB), aramızdaki birçok insanı etkiliyor. Aslında, birçok kişi, semptomlar çok şiddetli ve sık hale gelene kadar bu zihinsel bozukluğa sahip olduklarının farkına bile varmazlar.

Bununla birlikte, çevrimiçi terapi de dahil olmak üzere konuşma terapisi, bu tür kişilere etkili bir şekilde yardımcı olabilir. Düşüncelerini, duygularını ve nihayetinde eylemlerini kontrolleri altına almalarına ve daha iyi, daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

Terapistiniz, durumunuz için tam olarak hangi tedavinin en iyi olduğuna karar verecektir. Düzenli konuşma terapisi seanslarına ek olarak, birden fazla terapi prosedürü kullanabilirler.

Bu yazılarımıza da bakın:

Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir? Nasıl tedavi edilir?

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ