Kategoriler

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur?

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur?
  • Sağlık
  • 15/10/2021 12:18 | Son Güncellenme: 06/03/2023 16:32
  • 0
  • 452

Boyunda sinir sıkışması pek çok insanın yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkileyen bir durumdur. Gün içerisinde gerçekleştirdiğimiz çeşitli hareketler ve yaptığımız işler, bu durumun sıklığını belirlemektedir. Bu durum genellikle ağır işlerde çalışan kişilerde çok sık karşılaşılan bir durumdur.

Bazen bir sabah başlamış bir şekilde görülür, bazen de günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. İlk başlangıç anında, kişi ciddi bir ağrı hissetmektedir. Daha sonra bu ağrı azalır ancak yine de rahatsız etmeye devam eder.

Kişi çeşitli masajlar ile durumun vahimliğini engellemek istese de, kişilerin kendi başlarına alacakları tedaviler genellikle iyi sonuç vermemektedir.

Boyunda Sinir Sıkışmasının Sebepleri Nelerdir?

Boyunda sinir sıkışması kol kaslarını da etkilemektedir. Spazm şeklinde görülen bu ağrı, omuzdan başlayarak tüm sırtı ve kolu etkileyebilir. Kişi bu durumu engellemek için çeşitli önlemler almaya kalkar ve genellikle bu önlemler beklenen sonuçları ortaya çıkarmaz. Gitgide yükselen ağrı çeşitli uyuşma ve güçsüzlük problemlerine neden olabilmektedir. Bazen bazı durumlarda, boyunda bulunan disklerin yırtılmasıyla ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Ancak genel anlamda tehlike arz eden bir durum söz konusu değildir.

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur ?

 

 Boyunda sinir sıkışması nedenleri çok çeşitlidir. Genellikle kişinin ağır tempolu çalışması dolayısıyla gerçekleşmektedir. Gün içerisinde çok fazla eğilip kalkanlar, ağır taşıyanlar ve günlerini düzenli olarak bilgisayar başında geçirenler boyunda sinir sıkışması rahatsızlığından muzdariptir. Ağrı genellikle aynı gün içerisinde geçen bir ağrıdır, ancak günlerce sürenleri de görülmüştür. Bazen bir kas gevşetici ya da bir ağrı kesici problemin tamamen çözülmesini sağlayabilirken, bazen kişiler soluğu hastanede alabilir. Çünkü kesinlikle tek bölgeyi etkileyen bir ağrı değildir, boyunda başlar ve başladığında çok ciddi bir ağrı ortaya çıkarmaz. Kişi bu ağrıyı genellikle ciddiye bile almaz. Ancak saatler geçtiğinde ağrının şiddeti artmaya ve yayılmaya başlayacaktır. Genellikle ağrının başladığı omuzdaki kolu tamamen etkisi altına alır. Bazen sırtın tamamını etkilediği de görülmüştür. Bu boyundaki disklerin yırtılma büyüklüğü ile alakalı olarak değişiklik göstermektedir.

Boyunda Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?

Boyunda sinir sıkışması tedavisi genel anlamda kısa süreli bir tedavidir. Hasta hiçbir tedavi uygulamasa da, gün içerisinde sorun tamamen çözülmüş olabilir. Kişinin çevresinden birine yaptırdığı masaj, ya da kendi kendine uyguladığı masaj da ona iyi gelebilir. Bunun yanı sıra, ağrı bazen çok kuvvetlenir ve tüm kolu etkisi altına alır. Bu duruma dayanamayan hasta, çareyi bir ağrı kesici ya da kas gevşetici de bulabilir. Çoğu hastada bu durum da bir tedavi niteliğindedir. Ancak ağrı hala geçmemişse bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Doktor bu durumda ağrıyı anlık rahatlatması adına bir iğne yapabilir ya da bir serum takabilir. Bir ilaç önerisinde bulunarak da bu duruma kalıcı çözüm üretebilir.

Fakat bu ağrı bazen ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Ağrının kaynağı boyun fıtığı olabileceğinden, doktor çeşitli testler ve görüntülemeler ile durumun tam boyutunu anlamaya çalışacaktır. Boyun fıtığı problemi söz konusuysa, tedavisi biraz daha uzun süren bir durum ortaya çıkabilir. Kişi bu durumu sık sık yaşıyorsa, biraz yaşam düzenini değiştirmesi gerekmektedir. Örneğin bilgisayar başında oturuşunu değiştirmesi bile, yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyecektir.

Ağır kaldırmaktan vazgeçmek, dik oturmak, mutlaka masa başında çalışmak, sık sık eğilip kalkmamak, güne ısınma egzersizleri ile başlayarak tüm vücudu esnetmek gibi daha birçok davranış bu hastalığı engellemekte ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. İnsanlar günde yaklaşık olarak 15 dakika egzersiz yaparak tüm vücutlarını çalıştırsalar, gün içerisinde kas ağrılarına bağlı olarak yaşayacakları pek çok problemden kurtulacaklardır.

Boyunda Sinir Sıkışması Evde Tedavisi

 Boyunda sinir sıkışması genel olarak uygulanabilecek ufak çözümler ile kısa sürede geçen bir tedavidir. Boyunda sinir sıkışması hissedildiğinde, kişilerin kol ve omuzlarda rahatlama için hazırlanmış egzersizleri uygulamaları hastalığın ağrı etkisini kısa sürede kaybetmesini sağlayacaktır. Yaklaşık olarak 10-15 dakika sürecek olan bu egzersizler, harika bir rahatlamayı beraberinde getirir. Bunun yanı sıra bu durumun tekrarlanmaması ve diğer çeşitli boyun ağrısı problemlerinin yaşanmaması için, günde 10-15 dakika bu egzersizlerin yapılması önemlidir. Bu egzersiz sadece boyun hastalıklarına iyi gelmez, aynı zamanda gün içerisinde daha enerjik olmayı sağlamakta ve daha kaliteli bir uyku oluşturmaktadır.

Bunun yanı sıra, boyunda sinir sıkışması ağrısı çeken kişiler bir ağrı kesici ya da kas gevşetici içerek rahatlama sağlayabilirler. Ancak bu ilaçların doktor tavsiyesi ile alınması çok önemlidir. İnsanların kendi kafalarına göre aldıkları bu ilaçlar, yan etkileri dolayısıyla ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Ağrı kesiciler genel anlamda insan vücuduna zararlı ilaçlar değillerdir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan sürekli kullanılmaları, günde iki kez tüketilmeleri midede ve bağırsakta ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Dolayısıyla kişilerin doktorun tavsiye etmedikleri ilaçları kullanmamaları gerekir. Eğer kullanacaklarsa da, doktordan bu tarz ağrılar karşısında kullanabilecekleri bir ilaç istemeleri daha uygun olacaktır.

Boyunda sinir sıkışmasını evde tedavi etmenin diğer bir yolu, evde yaşayanlardan istenecek masajdır. Bazen etkili masajlar, bu tarz ağrılara birebirdir. Masaj doğru yapıldığı takdirde kan dolaşımını arttırıcı etkiye sahip olduğundan, uzmanlar tarafından en azından iki haftada bir olacak şekilde tavsiye edilmektedir. Böyle bir uygulama, boyundaki ağrı hissini ciddi anlamda azaltacaktır.

Boyunda Sinir Sıkışması Ameliyatı

 Boyunda sinir sıkışması ameliyatı çok sık rastlanan bir tedavi değildir. Ağrının şiddetinin çok olduğu, artık tüm günleri etkilemeye başladığı ve disklerde ciddi yırtılmalar yarattığı takdirde böyle bir tedavi uygulanmaktadır. Disk çok fazla açıldığı takdirde, boyun fıtığına neden olmaktadır. Boyun fıtığı da bazen ilaçla tedavi edilebilen, bazen de ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Boyunda sinir sıkışması dolayısıyla ameliyat olacak kişilerin, ameliyat risklerini doktorlarına danışmaları ve detaylı bilgi almaları önemlidir.

 

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur ?

Boyunda Sinir Sıkışması Fizik Tedavi Hareketleri

 Boyunda sinir sıkışması fizik tedavi hareketleri genel olarak kişiye özel hazırlanmaktadır. Bu hareketlerin en faydalıları ancak doktor tarafından kişiye verilmektedir. Ancak bu ağrıyı azaltmak ve tekrar yaşamamak için düzenli olarak kol ve omuz egzersizleri yapılması şarttır. Bu egzersizler hafif tempoda, günde 10-15 dakika sürecek şekilde yapılmalıdır. Sadece boyun tedavisi için değil, vücut sağlığı için de bu egzersizler önem arz etmektedir. Vücudun ciddi şekilde rahatlatan bu egzersizler, ağrıları ortadan kaldırır ve daha rahat bir hayat sağlar.

Pek çok boyun ve omuz sorununa iyi gelmesi dolayısıyla tercih edilen bu egzersizler, uyku kalitesini arttıracak ve insana enerji verecektir. Boyunda sinir sıkışması probleminin ilerleyerek daha ciddi sorunlara neden olmaması için, bu hareketlerin düzenli olarak tekrarlanması önem arz etmektedir.

Boyunda Sinir Sıkışması Egzersizleri

 

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur ?

Boyunda Sinir Sıkışması Neden Olur ?

 

 

Boyunda Sinir Sıkışması Bitkisel Tedavi

 Boyunda sinir sıkışması bitkisel tedavisi ancak ağrı şiddetlenmeden önce gerçekleştirilebilir. Ağrı bir kere gerçekleştikten sonra, bir daha aynı durumun oluşmaması için de bitkisel tedavi önerilebilir. Boyunda sinir sıkışmasını engellemek ve ağrıyı azaltmak için çeşitli bitkiler ile oluşturulmuş çaylar tüketilebilir. Bir de bu ağrıların oluşumunu ciddi anlamda etkileyecek bazı yağlar bulunmaktadır. (Buğday tohumu yağı, çörekotu yağı vb.) Kişilerin bunları araştırıp düzenli olarak tüketmeleri ciddi fark yaratacaktır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ