Kategoriler

Burun Kanaması Nedenleri Nasıl Durdurulur Ne İyi Gelir

Burun Kanaması Nedenleri Nasıl Durdurulur Ne İyi Gelir
  • Estetik / Sağlık
  • 08/11/2017 14:08 | Son Güncellenme: 04/03/2023 21:44
  • 2
  • 1.315

Burun kanamasının  nedenleri nelerdir?  Burun kanaması nasıl durdurulur? Burun kanamaları hemen hemen herkesin başına gelen, bazı kişilerde daha sıklıkla görülen bir durumdur. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde sık sık karşılaşılan ve evde tedavi edilmesi mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Özellikle havanın kalitesi burun kanaması üzerinde etkili bir faktördür. Direk burun içindeki kılcal damarlara etki eder. Eğer hava kuru yada sıcaksa bu kılcal damarlardan sızıntı şeklinde kanama gerçekleşme ihtimali vardır. Bunun haricinde çarpma , yaralanma ve travma sonrası kanamalarda gerçekleşir. Ancak çoğumuz durup dururken gerçekleşen kanamalardan endişe ederiz. Özellikle çocuklarımızın burnunun kanaması bizi biraz da korkutur.

Burun Kanaması Neden Olur?

Ancak bunun genel bir rahatsızlık olduğunu bilip ona göre çocuklarımızı takibe almamız gereklidir. Takip esnasında kana manın süresine , sıklığına ve kanamanın durma süresine dikkat edilmelidir. Çok sık, yoğun, uzun süren kanamalarda bir hekime başvurulması önemlidir.en sık görülen burun kanaması nedenleri

Burun Kanaması Türleri Nelerdir?

Gençlerde ve çocuklarda sık tekrarlayan ve az miktarda olan kanamalar olabilir. Bu kanamalar çoğunlukla burnun 1 cm gerisinde oluşan kanamalardır.

Bu bölge , kan damarlarının çok yoğun olduğu bir bölgedir ve çocuklar çoğunlukla burunlarını karıştırabilirler. Bu da  çocuklarda görülen burun kanamalarının en sık sebebini oluşturmaktadır. Çocuklar burunlarını karıştırarak buradaki kılcal damarların çok yoğun olduğu bu bölgeye hasar verirler ve tekrarlayan burun kanamalarına sebep olurlar. Özellikle kuru havalarda burun içinin kuruması buradaki kılcal damarları daha hassas ve kanamaya müsait kılmaktadır. Sıcak havalarda da genleşen kılcal damarlar yine kanama için uygun bir yapıya sahip olurlar.

Bunun haricinde özellikle okul ve okul öncesi dönemde, ev konforundan çıkan çocuklar kreş ve okullarda sürekli üst solunum yolu rahatsızlıkları, alerjik burun akıntıları ve burun tıkanıkları ile yüzleşirle. Bu dönemde de burun hassasiyetine bağlı burun kanamaları yaşanması normaldir. Ancak bu kanamalar sızıntı şeklinde ve kolay durudurulabilir yapıdadır.

Eğer burun kanaması durmuyorsa, koyu renkte ve bol bir kanama ise mutlaka bir doktora gidilmeli ve konu hakkında doktor bilgilendirilmelidir.

Burun Kanaması Nedenleri

İleri yaştaki hastalarda görülen kanamalar ise yine aynı sebeplerden kaynaklanan kanamalar görülebilir. Ancak çocukluk dönemindeki kadar sıklık göstermez.

Hava değişikliği yapmak, nemli havaya sahip bir şehirden başka bir şehre gitmek gibi durumlarda kişilerde hava kuruluğuna bağlı olarak kılcal damar kanaması gerçekleşebilir.

Çok sümkürmek de kılcal damarlara zarar vereceğinden, üst solunum yolları enfeksiyonuna bağlı burun tıkanıklığı ya da nezle durumlarında yine kanamalar görülebilmektedir. Ancak şiddetli, kendiliğinden durmayan, çoğunlukla da burnun arka bölgelerinden kaynaklanan ve sıklıkla hastaneye yatırma zorunluluğu duyulan ciddi kanamalarda olabilmektedir.

Bu kanamalar daha çok tansiyon hastalarında ve kan sulandırıcı ilaç kullanımıyla ortaya çıkmakta, ciddi seyirli olmaktadır. Bir diğer nedeni ise hemofili gibi yaygın kan hastalığından ileri gelmektedir ki bu durumlar doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Hemofili rahatsızlığı olan ebeveynlerin çocuklarını da mutlaka bu konuda doktora kontrole götürmeleri gereklidir. Çünkü hemofili kalıtsal bir hastalıktır.

Burun kanamalarının bölgesel nedenleri de olabilir. Burna darbe alınması, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları, burun karıştırma, burna sıkılan kortizonlu ilaçlar, kokain kullanımı burun kanamasına neden olabilir. Ayrıca burundaki kıkırdak ve kemik eğriliklerinden dolayı da dar alandan hava hızlı akarak burnu kurutur, kabuklanmalar olur ve burun kanaması için uygun ortam oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlarla da sıklıkla burun kanamaları olabilmektedir. Burun, burun boşlukları ve genzin iyi ve kötü huylu tümörleri de yoğun burun kanamalarına neden olmaktadır.

Doktor tavsiyesi olmadan alınan aspirin, salisilat ve kan sulandırıcılar , ibuprofen içeren ilaçlar da  burun kanamasına sebebiyet vermektedir.

Pıhtılaşma sorunları, hemofili, von Willebrand gibi pıhtılaşma hastalıkları, K vitamini eksikliği, ilaç veya hastalıklara bağlı kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin (trombositler) azalmasına neden olan durumlar, karaciğer hastalıkları ve alkol alımı burun kanamalarına yol açmaktadır.

Toplumumuzda yanlış öğretiler sonucu birçok kişi , doktor  atarafından önerilmeden ilaç kullanmaktadırlar.  Aspirin , salisilat gibi kan sulandırıcı ilaçların doktor tavsiyesi olmadan kullanılması sonucu sadece burunda değil birçok alanda durdurulamayan kanamalar olabilir ve bunlar iç organlara zarar verebilirler. (Ben kendim bebe aspirini kullanarak büyümüş bir çocuk olduğumdan , sonrasında eklem romatizması teşhisi konulmuştu.

Bacak ve eklem ağrılarım için en zararsız ilaç olarak görülen bebe aspirinini kullanırdım. Lakin vücudumda anlamsız derecede büyük morluklar oluşurdu.

O zamanın Hacettepe Üniversitesinde ki bir doktor aspirin yüzünden olduğunu teşhis edene kadar bir sürü kan tahlili yapılmış ve neredeyse lösemiden şüphelenen doktorlar olmuştu. Bu konu da gerçekten dikkatli ve bilgili olmak gerekli). Kan sulandırıcı ilaçların (ağrı kesicilerinin çoğunda kana etki eden maddeler bulunmakta) mutaka doktor kontrolündeverilmesi , şüpheli durum yaşanyorsa kan tetkiklerinin ypılması son derece önemlidir.

 

Yüksek tansiyon da burun kanaması görülmektedir. İleri yaşlarda yine sıklıkla burun kanamasına  neden olarak tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) ve damar sertliği olarak gösterilmektedir. Beyin içi basıncın artması sonucu burun içindeki kılcal damarlar kanama yapabilir.

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanaması gerçekleştiğinde çoğu kişinin yaptığının aksine baş geriye atılmamalıdır. Bu kanamanın dışa değil içe doğru olmasına sebep olur. Bunun yerine burun kanayan yer sopuk su ile temizlenmeli ve dik bir pozisyonda oturulmalıdır. Öncelikle elnizin 2 parmağı ile burun kanatlarından baskı yaparak bastırın ve kanamanın durmasını bekleyin. 5 dakika bastırdıktan sonra eğer hala kanıyorsa tekrar burun içini soğuk suyla temizlemek, pıhtıları uzaklaştırmak ve tekrar 2 parmakla burun kanatlarını bastırarak kanamayı tekrar durudurmaya çalışın. Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir. Bunun haricinde yine burnunuzu temizledikten sonra bir miktar pamuk alarak bu bölgeye tampon uygulaması yapabilirsiniz. 1-2 kere tampon uygulaması yaptıktan sonra burun kanamanız duracaktır. Durmuyorsa bir hekime başvurmanız gereklidir.

Ayrıca sık sık burununuz kanıyorsa aağıdaki önlemleri almanız kanama sebeplerini azaltarak burun kanamanızın azalmasına yardımcı olacaktır.

  • Özellikle kışın kalorferli odada uyurken mutlaka önüne odanızı nemlendirecek bir kap koymanızı tavsiye ederiz. Bu içerideki nemi korumaya yardımcı olacaktır.
  • Dışarıya çıkmadan önce serum fizyolojik içeren nemlendirici spreyler kullanabilirisiniz
  • Güneşe çıkarken şapka takmak oldukça yararlı bir önlemdir.
  • Sıcak havalarda baş bölgesini belirli aralıklarla ıslatarak güneş ve sıcağın etkisi azaltılabilir.
  • Şiddetli burun sümkürme ve aksırmadan kaçınılmalıdır.
  • Hapşırırken ağız açık tutularak buruna uygulanan kuvvet azaltılmalıdır.
  • Burun içini parmakla temizlemek burun içine zarar vereceğinden , burun içi karıştırılmamalıdır.
  • Sıcak ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Çok sıcak duş yerine daha ılık su ile duş alınmamalıdır.
  • Kullanımı zorunlu değilse aspirin ve benzeri ağrı kesicilerden uzak durulmalıdır.
  • Burun içi deviasyonu , kronik sinuzit gibi hastalıkların tedavi edilmesi de burun kanamasını azaltacaktır.
  • İnatçı kanamalarda ve normal hayatı etkileyen sıklıkta görülmesi halinde cerrahi olarak damar uçları yaklarak bu şikayet giderilebilmektedir.
  • Burun kanamaları önemsenmesi gereken bir hastalıktır ve altındaki sebepleri bulmak için iyi takip edilmesi gereklidir.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. sulfarhin dedi ki:

    Sulfarhin krem cok faydali 2 ay gunde 2-3 kere surdum burnumdaki catlak bile iyilesti tavsiye ederim

    1. Yaprak dedi ki:

      şahane öneriniz için çok teşekkürler

BİR YORUM YAZ