Kategoriler

Burun Tıkanıklığına Ne iyi Gelir Nedenleri Nasıl Geçer

Burun Tıkanıklığına Ne iyi Gelir Nedenleri Nasıl Geçer
  • Sağlık
  • 13/11/2017 11:47 | Güncellenme: 04/03/2023 16:09
  • 0
  • 1.577
  • A+
    A-

Burun tıkanıklığı nedir? Burun tıkanıklığı Sebepleri nelerdir? Burun tıkanıklığına ne iyi gelir?, Burun tıkanıklığını geçirme, Burun tıkanıklığını açma yöntemleri vb. sorulara yanıtlar arayanlar için derlediğimiz yazımızın devamı okuyalım;

burun tıkanıklığına ne iyi gelir

Tıkalı bir burun yorgun , halsiz ve soluk görünmenize sebep olur. Rahat nefes alamazsınız. Bu ise sizi sıkıntıya sokar. Burnunuz tıkalı ise hiç bir şey yapmak istemezsiniz. Ağzınızdan nefes alır normalde olduğundan çok çabuk yorulursunuz. Burun tıkanıklığı kişiyi strese ve bunalıma sokar. Neşeniz kaçar. İştahınız kapanır.

Burun tıkanıklığı aynı zamanda bir sürü hastalığıda beraberinde getirir. Kronik burun tıkanıklarının bir sürü alt sebebi bulunur. Kronik olarak burnu tıkalı kişilerin yaşam kaliteleri çok düşüktür.

Burnunuzun tıkalı olması sıkıntı verici olmakla birlikte, üst solunum organlarınızı da sıkıntıya sokan bir durumdur. Sürekli ağızdan nefes alma nedeniyle ağız içi hassaslaşır. Diş etleri kanamaya meyilli olur , bademcikler kızarır ve şişer. Ağzınızın bile tadı kaybolur burnunuz tıkalı olduğunda.

Burun tıkanıklığı neden olur ve Ne İyi Gelir?

Burun tıkanıklıklarının altında yatan sebeplere bağlı olarak tedavi edilme yöntemleri de farkılıklar göstermektedir. Burnunuzun tıkanma nedenini doğru olarak saptayabilirseniz, çözüm bulma şansınız da o kadar artar.

Gelin burun tıkanıklığı sebeplerine birer birer göz atalım, her biri için ne iyi gelir, burun nasıl açılır inceleyelim;

Üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı burun tıkanıklıkları

Burun tıkanıklıkları genellikle üst solunum yolları enfeksiyonları kaynaklı olarak görülür. En sık şikayet grip , nezle gibi hastalıkların seyrettiği dönemde gerçekleşen burun tıkanıklığıdır.Enfeksiyon nedeniyle burun zarları şişer ve burun zarlarından sıvı salgılanması da artar. Bu da burnunuzun tıkanmasına sebep olur. Tıkalı bir burun gözlerde akıntı ve baş ağrısına sebep olur. Grip için alınan ilaçlara burun spreyleri yada doğal temizleme yöntemleri de eklenirse genel tedavinin sonuç vermesi hızlanacaktır.

Akut bir rahatsızlığa bağlı olduğu için 3 gün süreli burun spreyleri kullanmanız uygundur. İliadin burun spreyi oldukça başarılı bir spreydir. Doktorunuz size sprey yazacaksa bu ilacı sormanızı tavsiye ederiz.

Kronik sinüzit nedeniyle yaşanan burun tıkanıklıkları

Kronik sinüzit rahatsızlığı olan kişilerin burun tıkanaıklığı yaşamaları da aynı üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerin hikayesi gibidir. Mukolit denilen sıvının sürekliliği, burun içi zarın şişmesine sebep olarak burun yıkanıklığı yaratır. Hastalık ağrılı ya da ağrısız olabilir fakat burun tıkanıklığı sürekli vardır. Sinüzitin tedavi edilmesi ile burun tıkanıklığından kurtulabilirsiniz. Bazı durumlarda hastalık alt solunum yollarına da yayılarak; kronik öksürük, bronşit ve astıma neden olabilir.

Kronik sinüzit sorununuz varsa ve buna bağlı burun tıkanıklığı şikayetiniz varsa mutlaka tuzlu su yada serum fizyolojik gibi bir suyu hayatınızın rutinine eklemelisiniz. Başın üst tarafından baskıyla şişen ve tıkanan burnunuzu rahatlatmak için tuzlu su , okyanus suyu, deniz suyu yada serum fizyolojik ile temizlemeyi alışkanlık haline getirip burnunuzun biraz da olsa rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Yapısal sorunlar nedeniyle görülen burun tıkanıklığı

Yapısal sorunlar tabiki burun içi eğrilidir. Ya genetik olarak yapısal bozukluk yada sonradan edilen bozukluk söz konusudur. Çoğunluğu düşme , çarpma ve kazalar sonrası bozulmaya uğrar. Bebeklikten itibaren burun darbe alan dış bir uzantı olduğundan kemik yapısında bozulma yaşanabilir. Ya kemik içeriden eğrilir yada önde bulunan kıkırdak eğrilmiştir. Burun deliklerinin tam açık olmayışı burun tıkanıklığının sık görülmesine sebep verir. Burun içi şekli düzgün olmayan kişiler daha sık hasta olurlar ve burun tıkanıklığı daha uzun süre devam eder. Bu kişiler düzgün nefes alamadıkları için göz altları mor ve şişkindir.

Eğer burun eğriliği gibi yapısal bir sorun yüzünden burnunuz tıkalı ise yine yaşam boyu kullanabileceğiniz bir burun temizleme yöntemini hayatınıza sokmanız ve sıkışan daralan burnunuzu mümkün olduğunca rahatlatmanız gerekmektedir. Bunun için evde tuzlu su hazırlayabilir, deniz suyu, okyanus suyu yada serum fizyoloji kullanabilirsiniz. İlaç tedavisi olmayan bu yapısal bozukluk nedeniyle sık sık hastalanmaya başlayabilirsiniz. İyileşme süreniz çok uzun olabilir. Bu da sık sık ve uzun süreli hasta olarak vücudunuzun yorulması ve yaşam kalitenizin düşmesi anlamına gelir. Bu aşamaya gelmiş kişilerin cerrahi müdehaleyi düşünmeleri gereklidir. Bir Kulak Burun uzmanına görüşmeleri gereklidir.

Alerjiler nedeniyle yaşanan burun tıkanıklıkları

Alerjiler vücutta kaşıntı, kızarıklı ve şişlik olmasına sebep yaratırlar. Özellikle alerjik buru tıkanıkları mevsimsel ve hava ile değişen bir sıklığa sahiptir. Gıda alerjileri gibi yediğimizi içtiğimizi kestiğimizde kurtulabildiğimiz bir durum olmamakla birlikte bağışıklık sistemimizi güçlendirerek biraz korunmamız mümkündür. Alerjilere bağlı burun tıkanıklarıda yine burun içi yapının şişmesi ile meydana gelir. Bir kişi alerjik bir yapıya sahipse sürekli bir burun kaşıntısı olduğundan burun üzeri çizgisi olmuş lacaktır. Genellikle Kulak Burun Boğaz uzmanları kişilerin burun üstü çizgilerin alerjik sıkıntı yaşadığını hemen tespit ederler.

Alerjik tıkanıklıkta sinüzit gibi uzun süreli ve tedavi gerektiren bir durumdur. Genellikle neyin alerji yaptığını tespit ettikten sonra , alerjen unsurdan uzak durulmalı ve yaşam alışkanlıkları ona göre düzenlenmelidir. Burun tıkanıklığına sebep olan alerji kaynakları genellikle bahar mevsimi çoğunlukla olmak üzere polenlerdir. Bunun için çeşitli antihistaminikler kullanılması gerekebilir. Çünkü bu tip burun tıkanıklıkları sık hapşurma ve göz yaşarması ile insanı oldukça yoran bir durumdur. Bundan başka ev akarları , yün , tozlar , kedi köpek tüyleri ve deterjanlarda alerji yapan faktörlerdendir. Bunlardan uzak durarak alerjiyi önlemek mümkündür.

Eğer kronik olarak alerjiye bağlı burnunuz tıkanıyorsa ve bu tıkanma sonucu alerjik rinitle de uğraşıyorsanız öncelikle mutlaka uzman bir hekime görünmeniz gerekmektedir. Alerjik rinit konusunda çoğu insanın hayatını rahatlatan,yıl boyunca devam eden alerjik nezlenin (pereniyal alerjik rinit) ve mevsimlere bağlı nezlenin (saman nezlesi)  önlenmesi ve tedavisinde kullanılan Avamys spreyin kullanımı hakkında uzman görüşünü sormanızı tavsiye ederiz. 6 yaşın altındaki çocukların kullanımına uygun olmayan bu sprey hayatınızı büyük oranda kolaylaştırabilir.

Eğer dönemsel alerjilere bağlı olarak burnunuzun tıkandığını tespit ettiyseniz, 2-11 yaş üzeri çocuklarda mevsimlere bağlı alerjik nezle (saman nezlesi) ve yıl boyu devam eden alerjik nezle belirtilerinin tedavisinde; 12 yaş ve üzeri ergenlik yaşındaki gençler ve erişkinlerdeki mevsimlere bağlı alerjik nezle (saman nezlesi) belirtilerinden korunmak amacıyla ve 18 yaş üzeri gençlerde ve erişkinlerdeki burunda bulunan poliplerin, tıkanıklık ve koku duyusu kaybı dahil ilgili belirtilerin tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan Nazoster burun spreyini kullanıp kullanamayacağınız hakkında doktorunuza danışmanızı öneririz.

Bunun yanı sıra yine de ilaç tedavisinden kaçınmanız gerekiyorsa ; tuzlu su, deniz suyu , okyanus suyu yada serum fizylojiki hayatınızın bu döneminde kullanmanızın süreci biraz daha hafifletmeye yardımcı olacağını söleyebiliriz.

Burun eti büyüklüğü nedeniyle yaşanan burun tıkanıklıkları

Genellikle burun içi eti pek bilinmez, geniz eti der geçeriz. Ancak burun içerisinde 3 katman halinde bulunan bir et yapı vardır. Bunun tıp dilindeki adı “Konka”dır. Soluduğumuz havanın ısıtılarak ve nemlendirerek vücuda giriş yapmasını sağlamakla görevlidir. Bu yapılar burun içinde bazen büyüyüp bazen küçülürler . Ancak hiç küçülmediği durumlar olabilir. Bunlar alerjik olabileceği gibi genellikle kronik sinüzit hastası olan kişilerde sıklıkla görülür. İçeride bu yapının sürekli şiş halde olması nefes almayı zorlaştırıcıdır. Bu tip kişilerde uykuya dalmada sıkıntı, sabah kalktıklarında ağızda kötü koku ve sürekli ağızdan nefes almaya bağlı diş ve diş eti hastalıkları görülmesi mümkündür. Bazı spreyler ile dönem dönem tedavisi mümkündür. Ayrıca Kulak Burun Boğaz doktorları tarafından yakma işlemi yapılarak küçültülebilirler. En az 3 defa yakılması gerektiği durumlar olabilir çünkü tıpkı geniz eti gibi ameliyattan sonra büyüme eğilimi gösterebilirler.

Burun eti, burun içi eti yani konka nedeniyle burun tıkanması yaşıyorsanız , ameliyat ve ilaç kullanımından kaçınıyorsanız yine deniz suyu, tuzlu su, okyanus suyu ve serum fizyolojik kullanarak burun içini rahatlatmaya çalışabilirsiniz.

Bunların haricinde genel tüm burun tıkanıklığı şikayetleriniz için vicks ve mentolün ferahlatıcı yardımına başvurabilirsiniz. Özellikle çocuklarınızın burnu tıkalı olduğunda bütün gece rahat uyuyamayacak olmalarını istemediğiniz hallerinde ,yatağının bir köşesine viks sürmeniz , daha rahat bir gece geçirmesini sağlayacaktr. Aynı şekilde okaliptüs yağı da bu konuda size yardımcı olabilir. Çocuğunuzun odasına , bir kap içerisinde kaynar su getirip koyun , bu suya bir iki damla kadar okaliptüs yağı damlatarak daha rahat bir uyku ortamı yaratmış olursunuz. Ayrıca burun tıkanıklığı şikayeti olanların odalarına bir soğanı yarıdan kesip koymaları da , hoş kokmasa bile tedavi edici olacaktır.

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ