Duruş Postür Bozukluğu. Duruşumu (Postür) Nasıl Düzeltirim?
Duruş Postür hataları ve Duruş Postür bozukluğu durumunda neler yapmalıyım? Otururken, ayakta dururken, yürürken ya da uyurken iyi duruş sergilemek, vücudunuzun tutumunu sağlamaya yardımcı olur .
Postürünüz, duruşunuz, kişiliğinizi nasıl şekillendirdiğiniz ve şekillendirmenize yardımcı olduğunuz konusunda önemli bir rol oynar.
Aynı zamanda dengenizi geliştirir, düşme riskinizi azaltır ve boyun ve sırt ağrısı ile birlikte ağrıyan kasları önler. Bu yazımız da sizlere duruşunuzu nasıl geliştirirsiniz bu konuya değineceğiz.
Öte yandan, zayıf duruş fiziksel ve duygusal refahınızı etkiler ve uykunuzu bozabilir. Solunum problemlerine, eklem ağrısına, yürüme güçlüğüne ve geriye yaslanmaya yol açabilir; ayrıca yaşla birlikte düşme riskinizi arttırır.
Duruş Bozukluğu (Postür) Gidermek ve Düzeltmek İçin Neler Yapmalı?
Duruşunuzu kontrol etmenize yardımcı olabilecek basit bir ayna testi var. Tam boy aynanın önünde durun ve aşağıdakileri kontrol edin:
- Başın dik
- Omuzlar düz
- Kollarınız ve kenarlar arasındaki boşluklar eşit gibi görünüyor
- kalçalar düz
- Diz kapakları düz öne bakacak
- Ayaklarınız yan yana simetrik, ayak bilekleriniz düz
Kötü duruşla doğmadın. Yaşam tarzınız ve dolaştığınız, koltuğunuza oturduğunuz ya da geceleri uyuyacağınız davranış düşük bir duruşa neden oluyor. Neyse ki, duruşunuzu düzeltmek için az çaba harcamaktayız.
İşte duruşunuzu nasıl geliştirirsiniz yazımızın devamında.
1. Duruş (Postür) Düzeltmek İçin Dik Yürümek
Vücudun doğal görünümü, yürümeyi zahmetsiz yapar, ancak yanlış ayakta durma ve yürüme, kötü duruşa neden olabilir. Yorgunluk, eklem sertliği ve sıkı, ağık kaslar gibi sorunlara da neden olabilir .
Yürürken “dik yürümeyi” deneyin. Bu, kafanızın dik durması ve gözlerinizin düz ileriye bakması, omuzlarınızın düz ve kare şeklinde olması ve ağırlıklarınızın her iki ayağının üzerinde dengeli bir şekilde dengelenmesi gerektiği anlamına gelir.
Kafanızın üst kısmına takılı olan bir dize sizi yukarı doğru çekerek düşündüğünüzde doğru yürümek sanatı öğrenebilirsiniz.
Kafanızdaki kitapla düz zemin üzerinde yürüyerek dengenizi de geliştirebilirsiniz. Bu, yürüme duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olur.
Duruşunuzu hakim oluncaya kadar, yürürken sarkmaya dikkat etmeyin. Ayakta durduğunuzda, bir bacağın üzerine yaslanmaktan kaçının veya “bir kalçaya asmak” kaçınır; bu, sırt üstü sırtınızın ve kalçanızın bir tarafındaki baskı nedeniyle pelvik bölgede kas dengesizliklerine neden olabilir.
Sürtünmeyi önlemeye yardımcı olmak için başınızın arka kısmı, omuzları ve kalçaları duvara dokunacak şekilde sırtınızı bir duvara yaslayın. Bu pozisyonda günde birkaç kez 10 ila 15 dakika bekleyin.
2. Duruş (Postür) Düzeltmek İçin Sırt Üstü Uyumak
Uyurken belirli bir duruşu bilinçli olarak muhafaza edemediğiniz doğrudur, ancak uykunuz duruşunuzu etkileyebilir.
Mesela, sırt üstü yatmak duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olabilir. Arkada uyurken, omuriliğiniz yataktan düzgün şekilde destek alır ve omuzlarınız vücutla mükemmel şekilde hizalanır.
Öte yandan, yanlış uyku davranışı sırtınızı zorlayabilir ve vücut ağrısına götürebilir. Yanınızda veya midenizde uyku, omurganıza ve sinir sisteminize zarar verebilir.
Uyurken vücuda daha iyi destek sağlayan sağlam bir döşek kullanın. Yastıklar da büyük farklılıklar gösterir. Çok yumuşak ve sert olmayan bir yastık kullanın.
Uyurken boynunuzu tarafsız bir konumda tutmak için yeterli desteği sağlayan bir yastık elde edin. Sırtınızda uyuduğunuzda düz bir yastık en iyisidir. Yastığı, omuzlarınızın altında olmaktan ziyade başınızın ve boynunuzun altında tutmaya dikkat edin.
Bel omur bölgenizdeki gerginliği azaltmak için 1 veya 2 yastık dizlerinin altına yerleştirin.
3. Duruş (Postür) Düzeltmek İçin Oturmaden Önce Düz Duruş Alın
Otururken mükemmel bir duruş sergilerseniz bile, sık sık ara vermek önemlidir . Aynı pozisyonda uzun saatler oturmanız, sızdık ve gergin hissetmenize neden olabilir ve hatta boyun sırtında ağrıya neden olabilir.
Aynı zamanda kan akışının azalmasına, stresin artmasına, yaratıcılığın azalmasına ve sizi daha az enerjik hale getirir.
Vücudunun bütün gün oturmak için tasarlanmadığını aklınızda tutmanız gerekir. Bu nedenle, bir saat oturduktan sonra ayağa kalkın ve gerin, dolaşın, biraz egzersiz yapın veya en az 5 dakika yerinde durun.
İşe karıştığınızda mola vermeyi unutmayı düşünüyorsanız, hatırlatıcıları telefonunuzda veya bilgisayarınızda ayarlayın veya her zaman göreceğiniz bir yere not koyun.
4. Duruş (Postür) Düzeltmek İçin Alçak Topuklu Ayakkabılar Giyin
Yüksek topuklu ayakkabı ve stilettos kadınlar arasında şık ve çok popüler olmakla birlikte, duruşunuz için iyi değildir.
Yüksek topuklu ayakkabıları uzun süre giymek, sırtınızı, ayak bileklerini, kalçanızı, diz ve ayaklarınızı rahatsız etmenizi sağlar, bu da duruşunuzu ve yürüyüşünüzü değiştirir.
American Podiatric Medical Association Dergisinde yayınlanan 2009 gözden geçirme, yüksek topuk yüksekliğinin yürüyüş ve duruş üzerindeki olumsuz etkilerini, ayak, ayak bilekleri, diz, kalça ve omurga kinetiğini ve kinetiğini vurgular.
Ayrıca, Brezilya dergisi Scielo Brasi’de yayınlanan 2013 tarihli bir çalışma, ergenlerde yüksek topuklu ayakkabıların ileri baş-duruş, bel başına aşırı hareketlilik, pelvik anteversiyon ve diz valgusu gibi postür bozukluklarına yol açabileceğini bildirmektedir.
Yüksek topuklu ayaklar ayrıca ayak ve sırt ağrısının yanı sıra kronik ayak problemlerine de neden olur.
Genel bir kural olarak topuklarınızı 2 inçten yüksek tutmayın. Mümkün olduğunca ayakkabıları olmadan git. Bu, iyi duruş için gerekli olan ayaklarınızdaki kasları oluşturmaya yardımcı olur.
6. Bilgisayarınızı veya Mobil Cihazınızı Kullanırken Dikkat Kesilmeyin
Günde birkaç saat boyunca bir bilgisayarda çalışan ya da bir mobil cihaz veya tablet kullanarak harcama yapanlar bilinçsizce, sırtlarını kemirmek gibi zayıf postür alışkanlıklarını benimser.
Kıvırcık bir sırt sıkı göğüs ve zayıf bir üst sırtın bir işaretidir. Zamanla, dikenli bir sırt omuz ve üst sırt sertliğine neden olabilecek yuvarlak üst sırtın gelişmesine yol açabilir. Bu kötü bir duruş belirtisidir.
Bilgisayarın önünde çalışmak için çok zaman harcamanız gerekiyorsa, sizin için uygun bir monitör, masa ve koltuk yüksekliği kullandığınızdan emin olun. Monitörünüzün göz hizasında olmasına rağmen, başınızı daima tarafsız bir konumda tutun.
Bir mobil cihaz kullanırken, kafanızın öne veya yukarısına çarpmasını önlemek için ekranı göz hizasına getirin. Tabletler için tableti masanın üzerinde tutmanıza olanak tanıyan bir kılıf kullanın. Bu, boynun sertliğini azaltır.
Ayrıca, boynunuzun, üst sırtın ve omuzların kaslarına baskı uyguladığından, telefonunuzu veya mobil cihazınızı kulak ve omuz arasında tutmaktan kaçının.
Kıvrımlı bir sırtı önlemek için, sırt, boyun ve omuz güçlendirme egzersizlerini yapmalısınız. Bu kötü duruşu gidermek için boyun duruş matkapları da önerilir.
Bu yazılara da bakın: