Kategoriler

Filemafobi (Öpüşme Korkusu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Filemafobi (Öpüşme Korkusu) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
  • İlişkiler
  • 16/02/2023 08:21 | Son Güncellenme: 15/02/2023 22:29
  • 0
  • 166

Öpüşme kavramı bile bazı insanlara çok fazla geliyor. Televizyonda veya filmlerde öpüşen insanları görmek,  filemafobi hastasının tiksinti duymasına veya tam teşekküllü bir panik atak geçirmesine neden olabilir.

Öpüşmek, çeşitli kültürlerde birini karşılamanın ve hatta sevgiyi ifade etmenin yaygın ve kabul gören bir yoludur. Öpücük, özellikle cinsel yakınlık arayan veya aşk duygularını ifade eden istekli kişiler arasında değiş tokuş edildiğinde romantik bir jesttir.

Öpüşme Korkusu Filemafobi Nedir?

Bununla birlikte, mantıksız bir öpüşme fobisi edinen bazı kişiler vardır. Bazı insanlar sadece ilk öpücükten korkar; diğerleri ise eşlerinin beklentilerinin altında kalmaktan korkar.

Bu korku kişinin günlük yaşamını etkilemese de kişisel ve sosyal bağlantılarını olumsuz etkileyebilir. Filemafobi, diğerleri arasında yakınlık korkusu, cinsel ilişki veya patojenler dahil olmak üzere diğer fobilerle bağlantılıdır.

Filemafobi Fobilerle Başa Çıkmamanın Sonuçları Nelerdir?

Filemafobi, öpüşme korkusudur. Bir fobiniz varsa, korkunuzun kaynağıyla yüzleşirken güçlü bir korku veya panik duygunuz olabilir.

Yaklaşık 19 milyon Amerikalı, günlük yaşamlarına bir şekilde müdahale eden bir fobiden muzdarip. Filemafobi fobisi veya sizi en iyi hayatınızı yaşamaktan alıkoyan başka bir fobiniz varsa, yardım istemek önemlidir.

Bir fobiyle baş etmemenin sonuçları rahatsız edici olmaktan aşırı rahatsızlığa kadar değişebilir. Fobileri olan kişiler korkularının yersiz olduğunun farkındadırlar, ancak bunu değiştiremezler. İş, eğitim ve kişisel ilişkiler bu tür korkularla engellenebilir.

Filemafobi (Öpüşme Korkusu) Nedenleri Nelerdir?

Kültürel veya dini görüşler sıklıkla Filemafobi ‘nin kaynağıdır. Bazı öpüşme fobisi vakaları, cinsel travma öyküsüne kadar izlenebilir. Diğerleri, öptükleri kişiye duygusal veya cinsel olarak bağlanmaktan korktukları için öpüşmekten kaçınabilirler.

Öte yandan Filemafobi, başarısız ilişkiler geçmişi tarafından da tetiklenebilir. Ağız kokusu gibi hijyen veya sanitasyon güçlükleri nedeniyle kişi, partnerine isyan etme veya onu kapatma konusunda endişe duyabilir.

Bu senaryoda öpüşme korkusu, olumsuz bir beden imajından veya düşük benlik saygısından kaynaklanabilir. Öpüşmek; mikroplardan veya hastalıktan aşırı derecede korkanlar için çekici olmayabilir.

Filemafobi (Öpüşme Korkusu) Belirtileri Nelerdir?

Filemafobi belirtileri, bir kişinin sahip olduğu korku miktarına bağlı olarak değişir. Sadece öpüşmeyi düşündüklerinde veya gördüklerinde, bazı insanlar aşağıdaki semptomları içeren tam teşekküllü bir panik atak geçirirler:

Anksiyete Belirtileri

Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan biri, kontrol edilemeyen, tekrarlayan düşüncelere ek olarak mikroplara, temizliğe ve genel hijyene çok takıntılı olabilir.

Philemaphobia veya şiddetli bir öpüşme korkusu, düzgün öpüşmediğine inanan ve öpüşürlerse başkalarının onlar hakkında ne düşüneceğinden korkan kişilerde gelişebilir. Anksiyete ataklarına yol açabilecek bu tür durumlarda endişeli ve rahatsız olurlar, bu yüzden onlardan kaçınırlar.

Ayrıca, öpüşme korkusu, insanları başkalarıyla yakın veya romantik bağlar kurmakta tereddüt ettirdiği ve sosyal teması sınırladığı için, kişiler arası ilişkilere zarar verebilir.

Depresyon Belirtileri

İnsanlar öpüşmekten korktukları için ilişkilerden kaçınırlarsa, bu durum izolasyona ve depresyona yol açabilir.

İnsanlar yakın bir aşk ilişkisi içinde olmak isteyebilir. Ancak bir ilişkinin öpüşmek, okşamak veya seks yapmak gibi kişisel bileşenlerinden korktukları için, başkalarıyla etkileşime girmekten kaçınabilirler.

Ayrıca Filemafobi, günlük yaşamda faaliyet göstermeyi de zorlaştırabilir. Bireyler öpülmekten veya öpüşen kişilerle karşılaşmaktan korkarlarsa; çalışmakta, okula gitmekte veya sosyal olarak dışarı çıkmakta zorlanabilirler.

Fiziksel belirtiler

Filemafobi ‘den muzdarip kişilerde duygusal ve fiziksel sıkıntı belirtileri de sık görülür.

Öpüşmeyi düşündüğünüzde korku veya panik yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda öpüşmeyi içeren herhangi bir durumdan kaçınmak isteyebilirsiniz.

Filemafobi (Öpüşme Korkusu) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir Filemafobi ‘nin üstesinden gelmek için, bir birey önce kaygının kaynağını belirlemelidir. Mikroplardan veya hastalanmaktan korkuyorsanız, onlar hakkında daha fazla şey öğrenebilir veya bağışıklığınızı artırmaya çalışabilirsiniz. Filemafobi tedavisi şu şekildedir:

Bilişsel davranışçı terapi

Filemafobi, hastanın yaşamı, özellikle kişilerarası etkileşimleri üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir. Neyse ki, psikolojik danışmanlık bu hastalığı yenmenize yardımcı olabilir.

Bilişsel-davranışçı terapi (BDT), zihinsel süreçlerdeki ve davranışlardaki değişikliklere odaklanır ve kişinin girdiği herhangi bir fobi, uyumsuz ve işlevsiz davranış gibi, bu bozukluk için de en başarılı psikoterapi türü olduğunu göstermiştir.

TCMB, bilişsel terapi yaklaşımlarını davranışsal tedavilerle birleştirir ve diğer şeylerin yanı sıra bilişsel yeniden yapılandırma, sosyal beceri eğitimi, problem çözme eğitimi, gevşeme teknikleri ve maruz bırakma tekniklerini içerebilir.

Bu strateji aynı zamanda hastayı, endişelenmesine veya acı çekmesine neden olan bir senaryo içindeyken faydalı olacak baş etme becerilerini geliştirmeye teşvik eder.

Ayrıca BDT, korkulu hislere neden olan altta yatan olumsuz fikirleri değiştirir. Bir terapistle çalışarak, öpüşmeyle ilgili kaygı uyandıran olumsuz inançlarınızı ortaya çıkarabilir ve bunları daha olumlu, uyumlu olanlarla değiştirmeye çalışabilirsiniz.

Filemafobi gibi fobilerin tedavisi genellikle başarılı bir şekilde çalışır. TCMB’nin tek başına veya diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında, bazı fobilerin semptomlarını azaltmada son derece başarılı olduğu araştırmalarda   gösterilmiştir.

Maruz Kalma Terapisi

Maruz bırakma terapisi, fobilerin tedavisinde yardımcı olabilecek bileşenlerden biridir. Bu yöntem, kendinizi yavaş yavaş korktuğunuz şeye maruz bırakmayı gerektirir. Aynı zamanda rahatlatıcı yöntemler de uygulayacaksınız.

İlaç tedavisi

Anti-anksiyete veya antidepresan ilaçlar bazı durumlarda faydalı olabilir. Bu ilaçlar, yaşıyor olabileceğiniz daha şiddetli korku hislerinden bazılarına yardımcı olabilir.

Başka bir anksiyete bozukluğu veya depresyon gibi eşlik eden bir hastalığınız varsa, bunlar etkili olabilir. Öpüşme korkusu genellikle deneyim eksikliğinden veya performansla ilgili endişelerden kaynaklandığından, psikoeğitim kaygıdan kaçınmada veya kaygıyı azaltmada faydalı olabilir.

Hayatlarının bir döneminde, çoğu insan yakınlaşmaya veya aşık olmaya karşı kaygı veya isteksizlik yaşar. Ancak, Philemaphobia’nız size önemli bir endişe veriyorsa, bu bir sorun haline gelebilir. Sizin için durum buysa tedavi mevcuttur.

Konu flört ve ilişkiler olduğunda daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için, size gevşeme egzersizleri veya diğer terapötik ev ödevleri verebilirler.

Öte yandan BDT, terapistler tarafından bir ilişki içinde olmakla ilgili kaygınıza yol açan zihinsel kalıpları ve davranışları tanımanıza yardımcı olmak için kullanılabilir.

Ayrıca karşı şartlandırma veya sistematik duyarsızlaştırma tedavisi uygulayabilirler. Terapist, sizi korkunuza karşı duyarsızlaştırmak için yavaş yavaş öpüşme düşüncesine maruz bırakacaktır.

Son düşünceler

Fobiler, bunlardan muzdarip kişilerin fobik ile temasa geçtiklerinde, yoğun korku yaşadıkları anksiyete bozukluklarıdır. Uyaranlar, onlarda önemli bir sıkıntıya neden olur ve onları bundan kaçınmaya teşvik eder.

Filemafobi ‘niz ölçeğin daha hafif tarafındaysa, öpüşmeyle ilgili düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve beklentilerinizi yeniden düzenleyerek ve aktiviteye maruz kalmanızı artırarak, bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Ayrıca eşinizle ve hatta kendi kendinize konuşarak kendinizi eğitebilir ve korkunuzu mantıklı kılabilirsiniz; kendi kendine konuşma her zaman yardımcı olur. Ayrıca, terapi almak da harika bir seçenektir.

Bu yazılarımıza da bakın:

Nasıl Güzel Olurum? Nasıl Güzel Gözükürüm? Doğal Güzellik Sırlarım

Soğuk Suda Yıkanmanın ve Yüzmenin Faydaları

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ