Kategoriler

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelik Takvimi ve Bebek Gelişim Aşamaları

Hafta Hafta Gebelik: Hamilelik Takvimi ve Bebek Gelişim Aşamaları

Hafta Hafta Gebelik ile ilgili bilgiler. Hamileliği boyunca bebeğinin gelişim aşamalarını ve kendi vücudundaki değişimleri takip etmek isteyen anne adayları için hazırladığımız hafta hafta gebelik yazımızda, hamilelik takvimi için gerekli olan her türlü konuya yer vermeye çalıştık.

 

hafta hafta gebelik takvimi

Ana rahminde her hafta yeni bir gelişim aşaması kaydederek büyüme basamaklarını hızla tırmanan bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyüp geliştiğine emin olmak için hamileliğinin hafta hafta takibini yapmak isteyen ya da içinde bulunduğu gebelik haftasının özellikleri ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak isteyen anne adayları mini rehberimizi çok sevecekler

Hafta Hafta Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Gebeliğinizi hafta hafta sağlıklı bir biçimde takip etmek, olması gerektiği gibi ilerlediğine emin olmak için tabi ki öncelikli olarak hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu doğru olarak tespit etmiş olmalısınız.

Gebelik Haftası Hesaplama:

Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu bilmiyorsanız, gebelik haftası hesaplaması için şu formülü kullanabilirsiniz;

Bugünün tarihinden, en son adet olduğunuz tarihi çıkarttığınızda çıkan sonuç gebelik haftanızdır.

Örneğin son adet tarihi 1 kasım olan bir kadın; 30 kasım itibariyle  4 hafta 2 günlük hamile olacaktır.

Gebelik haftası tıbben son adet tarihinden itibaren sayılsa da asıl döllenme ortalama olarak adet bitiminden 2 hafta kadar sonra gerçekleşmiş olur

Ya da alternatif olarak aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak doğrudan sonuca ulaşarak hamilelik haftanızı öğrenebilirsiniz;

HAFTA HAFTA GEBELİK

 

 

haftalara göre hamilelik hesaplama

Son Adet Tarihiniz :
Bugünün Tarihi :

Gebelik Haftası Nedir?

hamilelikler hafta bazında ifade edilir, gebelik hafta hafta takip edilirGebelik haftası terimi son yıllarda yaygınlaşmaya başlamış bir terim. Önceleri hamilelik haftası yerine ayından söz edilirdi. Kadınlar kaç aylık hamile olduklarından bahsederlerdi ve gebelik toplamda 9 aylık bir süreç olarak kabul edilirdi ancak modern tıbbın ilerlemesi ve bebeğin anne rahminde geçirdiği her günün ve hatta her saatin oldukça önem teşkil ettiğinin anlaşılması üzerine gebelik, haftalar ile ifade edilerek daha belirgin özellikleri ile takip edilmeye başlandı.

Hamilelik süreci de günümüzde artık 9 ay şeklinde değil, 38 – 42 hafta, ortalama olarak da 40 hafta olarak kabul görmekte.

Gebeliğin hafta hafta takip edilmesi, anne karnındaki bebeğin organ gelişimi, kilo alımı, boy uzaması ve haftasına uygun davranış takibi için önemli bir kriterdir.

Herhangi bir aksamada zamanında müdahale etmek hem anne hem de bebek sağlığı için büyük önem teşkil etmektedir.

Hafta Hafta Gebelik : Haftalara Göre Hamilelik Takvimi,Bebek Gelişimi ve Anne Adayındaki Değişiklikler

hafta hafta hamilelik takvimi

 

Hamileliğin 1. haftasından muhtemel 42. haftasına kadar geçen süreci hafta hafta tek tek ve tüm detayları ile ele aldığımız listeden gebelik haftanıza uygun olanı seçip gelişim aşamaları ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilir, aklınıza takılan tüm soruları yorumlar aracılığıyla sorabilirsiniz.

Gebelik süreci genel hatlarıyla hafta bazlı olarak takip ediliyor olsa da, diğer yandan 3 aylık dönemler yani trimesterlar şeklinde de kategorize edilerek takibi ayrıca yapılır. Beklenen bazı gelişim aşamaları trimesterlara göre takip edilmelidir;

(örneğin; 3. trimesterdan önce doğan preterm bir bebeğin yaşama şansı ile 3. trimesterın ortalarında doğan bir bebeğin yaşama şansı çok farklıdır)

1.Haftadan 13. Hafta sonuna kadar olan 1. Trimester

13. Haftadan 27. Hafta sonuna kadar olan bölüm 2. Trimester

27. Haftadan 41. Hafta sonuna kadar olan bölüm 3. Trimester

olarak adlandırılır ve kadın doğum uzmanınız ya da ebeniz tarafından takip raporları hafta ve trimester bazlı olarak ayrı ayrı tutulur.

Unutmayınız ki doğum öncesi – prenatal – bakım ve haftalık hamilelik takibi, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için muazzam önem teşkil eder. Kontrollerinizi zamanında yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Birinci Trimester Hamilelik:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12. hafta gebelik gelişim aşamaları ve anne adayı1. Hafta Gebelik

Teknik olarak henüz hamile değilsiniz. 1. Hafta, reglinizin yani adet döneminizin bittiği ilk haftaya tekabül eder. Vücudunuz bu yeni macera için hazırlanmakta ve yumurtalıklarınız döllenme aşaması için olgunlaşma dönemindedir. Gebelik planlıyorsanız bu haftada sizin için anne aday adayı dememiz yanlış olmayacaktır.

Gebeliğe hazırlık ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

2. Hafta Gebelik

Yumurtlama gerçekleşmeye başlıyor ve yumurtalarınız olgunlaşıyor. Teknik olarak hala hamile değilsiniz. Gebeliğinizin asıl başlangıcının, bu haftanın sonlarına doğru gerçekleşecek bir döllenme sonucu olması bekleniyor. 2 hafta sonrasında bakıldığında gebe kalmış olmanız durumunda 4. haftalık hamile sayılacak olsanız da cenin yaşı henüz 2 hafta olacak.

Adet dönemizinin bitiminden sonraki 2. hafta, özellikle sonlarına doğru gebe kalmak için en uygun ve kadının en verimli olduğu dönemdir. Çalışmalarınıza ağırlık verebilirsiniz.

3. Hafta Gebelik

Tebrikler! Hamilesiniz! Ancak hamile olduğunuzu henüz bilmiyor olmanız kuvvetle muhtemel. Planlanan bir gebelik durumu varsa ve uygun zamanda döllenmenin olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizin varlığını tahmin edebilirsiniz ancak idrar testleri bir yana dursun, henüz kan testlerinde bile gebeliğinizi tespit etmek için çok erken.

BetaHCG hormonunun yükselmesi ile varlığı tespit edilen bebeğiniz eğer gelmeye karar verdiyse bu hafta itibariyle artık dünyaya gelişinin ilk adımlarını atmış olmalı ancak henüz daha ana rahmine bile yerleşmedi. Daha yeni yola çıkıyor..

3 haftalık gebelikte herhangi bir erken hamilelik belirtisi beklemek için bile çok çok erken..

Ancak yine de erken gebelik testi sayesinde öğrenmek için bir şansınız da olsa olabilir.

4. Hafta Gebelik

Hamileliğinizin bu 4. haftasında gebeliğiniz artık kesin ancak hala farketmemiş ya da öğrenmemiş olmanız bile oldukça yüksek olasılık.

Ancak planlanan bir hamilelik için yapacağınız ya da yaptıracağınız erken gebelik testlerinden sonuç alma şansınız da mevcut. Üstelik anne adayı olarak yavaş yavaş hafif kramplar şeklinde belirtileri hissetmeye başlayabilirsiniz. Göğüslerinizde hassasiyet oluşabilir

Ancak gebeliğin oluşmamış olması durumunda, yaklaşmış olması gereken adet döneminizde de vücudunuz benzer tepkiler vereceğinden ikisini birbirine karıştırma olasılığınız da yok değil.

Üstelik, döllenen yumurtanın ana rahmine yerleşmesi sırasında oluşabilecek muhtemel bir implantasyon kanamasını da regl kanaması ile karıştırabilirsiniz. Dikkatli olunması gereken bu dönemle ilgili daha detaylı bilgi için yerleşme kanaması adlı yazımıza bakabilirsiniz.

4. Hafta Gebelikle ilgili Daha Detaylı Bilgi

5. Hafta Gebelik

5. hafta itibariyle adet döneminiz geciktiği için hamileliğinizi çubuk idrar testlerinden bile öğrenebilirsiniz.

5. gebelik haftasındaki 3 haftalık embriyonuz yalnızca bir kum tanesi büyüklüğünde de olsa artık orada ve sadece 35 hafta kadar sonra kanlı canlı ağlayan ve memelerinize yapışacak aç bir bebek olarak kucağınızda olacak.

Kum tanesi kadar bu miniğin kalbi atmaya ve beynine kan pompalamaya başladı bile. Üstelik diğer organları da hızla gelişiyor, hatta el ve ayak tomurcukları da oluşmaya başladı bile.

Bu haftada kendinizde de daha belirgin değişiklikler hissedebilirsiniz. Hamile beyni denilen unutkanlıktan tutun, hafif sabah bulantılarına kadar çeşitli semptomları yaşamaya başlayabilirsiniz.

Doktor kontrolünde bebeğinizin kalp atışı henüz duyulmayabilir. Endişelenmek için çok erken.

Bazı anne adaylarında bu haftada hamileliğin ilk belirtileri başlamış olabilir.

6. Hafta Gebelik

Artık resmen hamilesiniz. Eğer şu ana kadar öğrenmediyseniz, bu haftanın sonuna doğru bebeğinizin varlığından mutlaka haberdar olacaksınız zira regliniz oldukça gecikmiş olmalı.

İdrar testleri aracılığıyla evde kendi kendinize tespit ettiğiniz hamileliğinizi bir hastanede kan testi yaparak kesinleştirmeli ve ilk muayeneniz için doktorunuza danışmalısınız.

6. hafta ultrason kontrolünde bebeğinizin kesesi görülmeli, gebelik kesesinin içindeki cenin ve bebeğe ait kalp atışı duyulmalıdır ancak daha nadir durumlarda, herhangi bir sorun olmamasına karşın kalp atışı duyulamayabilir.

Doktorunuz bir sonraki haftaya kadar beklemenizi öneriyorsa, endişelenmeden beklemelisiniz.

Bu haftalar düşük tehlikesinin yüksek olduğu endişe verici haftalardır. Yüksek risk grubunda değilseniz düşük ile ilgili ekstra önlemler almanıza gerek yok ancak 6. hafta civarı yine de ağır her türlü aktiviteden kaçınıp, yiyip içtiklerinize dikkat etmeye başlamak için doğru bir zaman.

Kendinizi halsiz hissettiğiniz için iyi geleceğini düşünerek bitki çayları v.s. içmek istyeebilirsiniz ancak bazı bitkisel ürünler düşüğe sebebiyet vermektedir. Zaten adet söktürücü özellikleri ile bilinen bu tip ürünlerden kaçınınız.

Konuyla ilgili daha fazla detay için https://guzelliksirlarim.org/adet-sokturucu-bitkilercaylar-ve-kurler/

7. Hafta Gebelik

Hamileliğinizin 7. haftasında bebeğinizin boyu artık neredeyse 1 cm yani geçtiğimiz haftanınkinin 2 katı kadar.  Ortalama 7 mm ile 11 mm arasında değişebilecek fetüs boyutunun normalin altında olduğundan şüpheleniyorsanız, annenin beslenmesinin yanı sıra genetik özellikler ile de doğrudan alakalı olan bebek boyu ile ilgili endişe etmeden önce doktorunuza kulak verin. Çok acele ediyor olabilirsiniz.

7. gebelik haftasında bebeğinizin yüz hatları da yavaş yavaş taslak olarak oluşmaya başlıyor. Miniğiniz artık minyatür bir bebek.

7. Hafta Gebelik detaylı bilgi

8. Hafta Gebelik

Hamileliğinizin 8. haftası itibariyle miniğinizin boyu neredeyse 15mm yani 1.5 cm civarında. Ağırlığı da 1 grmı bulmuş olabilir. İç organları hızla gelişirken artık detaylar da yavaş yavaş oluşmaya başlıyor. Genital organı şekil almaya başlarken kol ve bacak çıkıntıları belirginleşiyor.

Anne adayı olarak sizin de gebeliğin 8. haftasında rahim boyunuz hamilelik öncesine göre iki katına çıkmış da olsa, özellikle ilk defa anne olacak hanımları heyecanladıran göbeğinizin dışarıdan farkedilecek şekilde çıkmasına daha zaman var.

İdrar keseniz bugünlerde çabuk dolabilir ve sık sık idrara çıkma isteği duyabilirsiniz. Merak etmeyin yakın zamanda hepsi geçecek. Ancak sabah bulantıları için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz.

Gebeliğin 8.haftasında şiddetlenmeye başlayıp 12. hafta sonuna dek sürebilen sabah bulantıları bazı hamile kadınlarda gün boyu bile sürebilir.

8. Hafta Gebelik ile Detaylı Bilgi

9. Hafta Gebelik

9. haftaya mesanenizdeki baskı oldukça artmış olacağından idrar kaçırma durumları bile görülebilir. Bunun yanı sıra bulantılarınız da iyice katlanılamaz hale gelmiş olabilir. Biraz tuzlu çubuk kraker iyi gelecektir.

Kendinizi halsiz hissediyor olabilirsiniz ama tüm çektiklerinizin sebebi miniğiniz git gide büyüyor. Gebeliğinizin 9. haftası itibariyle hala embriyo olarak adlandırılan bebeğinize bu hafta sonundan itibaren artık fetüs denilecek. Boyu neredeyse 2 cm ağırlığı da 1.5 grm’dan bile fazla..

9. gebelik haftasında 7 haftalık olan embriyoda, fetal gelişim dönemine geçiş yapacağı bu haftada parmaklar ve kas dokuları oluşmaya başlar. Bebeğinizin genital organları da artık tamamen yerli yerindedir ama ultrasonda tespit etmek için henüz çok erken.

9.Hafta Gebelik Detaylı Bilgi

10. Hafta Gebelik

10. Hafta itibariyle embriyonunuz artık gelişimin en önemli bölümünü tamamladı. Boyu neredeyse bir yeşil zeytin kadar. Cildi hala yarı saydamdır, ancak minik elleri ve ayakları tamamen oluştu ve artık tırnak gibi detayları yavaş yavaş oluşmaya başlıyor.

Kalp atışı da son sürat devam ediyor. Ellerini kalbinin üstünde yumru şeklinde tuttuğunu ultrasonda görebilirsiniz.

10.Hafta gebelik ile daha fazla detay

11. Hafta Gebelik

Bebeğinizin boyu neredeyse 4 cm oldu artık. Esneme uzanma ve tekme atma hareketleri yapıyor ancak ultrason aracılığıyla gözle görülebilen bu fetal hareketler, anne adayının henüz hissedebileceği kadar kuvvetli değil. Ancak bebeğiniz şimdiden amniyos sıvısını yutarken yemek borusuna kaçırdığı hava sebebiyle hıçkırmaya başladı bile 🙂

Gelişmekte olan normal ve kılcal damarları saydam derisinin dışından görülebiliyor.

Sizin de mide bulantılarınız iyice artmış olabilir ama idrara sık çıkma isteğinizde azalma olmalı..

11. Hafta Gebelik ile ilgili daha fazla detay

12. Hafta Gebelik

Bu haftada rahminizdeki bebeğin ilkel refleksleri ortaya çıkmaya başlıyor. Ellerini ve parmaklarını açıp kapatmaya başlayacak olan bebeğinizin bu hareketlerini hissetmeniz hala biraz zor.

Aynı zamanda doğumdan hemen sonra en çok ihtiyacı olacak olan emme refleksinin de 12. gebelik haftası olan, 10 haftalık fetüste ortaya çıktığını bilmek isteyebilirsiniz.

Bebeğiniz 5.5 cm civarına gelmiş olmalı

Anne adayına gelince; mide bulantıları 12. hamilelik haftası itibariyle azalmış olmalı. Çok yakında tamamen bitecek.

12. Hafta Gebelik Daha Fazla Detay

13. Hafta Gebelik

Birinci trimesterı bitirmek üzere olduğunuz bu dönem, düşük riskinizin neredeyse ortadan kalktığı bir hafta olması açısından değerli. 13 haftalık hamile olduğunuzu artık tüm çevrenize gönül rahatlığıyla söyleyebilirsiniz.

Miniğinize gelince; 7 cm boyuna ulaştığı 13. gebelik haftası, 11. fetüs haftası itibariyle artık parmak izleri de oluşmaya başlıyor. Amniyotik sıvıyı da sürekli yutmaya devam eden bebeğiniz göbek bağı dışında bir de buradan çeşitli proteinler alarak beslenmeye devam ediyor.

Siz de kendinizi artık çok daha iyi hissediyor olabilirsiniz. Pek çok anne adayı 13. gebelik haftasından sonra hamileliğinin en keyifli dönemlerini yaşamaya başladığını bildirmiştir.

13. hafta gelebelik Daha Fazla Detay

İkinci Trimester Hamilelik:

2 trimesterda hafta hafta gebelik takibi

14. Hafta Gebelik

Gebeliğinizin en keyifli dönemine, ikinci trimester başlangıcına hoşgeldiniz! 14. haftada yapılacak bir ultrason muayenesinde, beyninden gelen dürtüler ile kas hareketleri ve mimikler yapmaya başlayan bebeğinizin gülümseme benzeri hareketler yaptığını veya parmağını emmeye çalıştığını görebilir ve çok keyiflenebilirsiniz.

14 haftalık gebe kadınların pek çoğu kendilerini oldukça güçlü hissederler. Düzenli egzersiz yapmaya başlamak isteyebilirsiniz. Gebeliğiniz boyunca formunuzu korumanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Bu haftada bebeğinizin boyutları ortalama bir limon kadardır.

Ve bu haftanın en önemli gelişmesi olarak, 14. hafta bitiminde doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini size söyleyebilir.. Bazı doktorlar emin olmak için 16. gebelik haftasına kadar beklemek isteyebilirler.

14. Hafta Gebelik Daha Fazla Detay

15. Hafta Gebelik

Bebeğiniz artık bir elma boyutunda. Gözleri hala kapalı ancak yine de ışığı hissedebilir. Ultrason görüntülemesi sırasında uykuda olan bebeğinize birazck rahatsızlık verip hareket etmesini izlemek isterseniz, karnınızın üstünden fetüse doğru ışık tutabilirsiniz.

15. gebelik haftası sonunda yapılan muayeneye bebeğinizin cinsiyetini %90 bir kesinlikle tespit ettirebilirsiniz.

 

16. Hafta Gebelik

Bebeğinizin akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Diğer taraftan yüzündeki organlar ve kafatası şekli yerine oturuyor. Kulaklar alacağı son pozisyona daha fazla yaklaşarak gerçek bir bebek görünümüne bürünmeye başlıyor.

16. hamilelik haftanızda bebeğinizin başı önceki haftalara göre daha dik durmaya başlıyor. Boyu da neredeyse 11 cm civarına yaklaşıyor

Saç diplerine ait gözenekler oluşuyor. Acaba bebeğiniz saçlı mı doğacak saçsız mı? Bunu söylemek için henüz çok erken.

Kalbi her gün vücuduna ve beynine ortalama 28 litre kan pompalıyor.

16. haftadan sonra, nadiren – özellikle ikinci ya da daha sonraki gebeliklerde – anne adayları bebeğin hareketlerini ve hıçkırıklarını belli belirsiz hissetmeye başlayabilirler ancak henüz hissedemeyenlerdenseniz paniğe mahal yok..

16. hafta gebelik daha fazla detay

17. Hafta Gebelik

17. gebelik haftanızda da keyfiniz yerinde olmalı. Hamilelik kaynaklı şikayetlerin henüz başlamadığı ve kendinizi enerjik hissetmeye devam ettiğiniz bu dönemde bebeğinizin boyu 13 cm kadar olmalı.

17. gebelik haftası itibariyle 15. haftasını doldurmuş bebeğiniz artık müziğe tepki vererek hareket edebilir. Annesinin sesini tanımaya başlayabilir. Onunla zaman zaman konuşup, şarkılar söyleyin.

Aman cep telefonunu karnınızdan uzak tutun 🙂 Bebeğinizin youtube videosuna değil, sizin sesinize ihtiyacı var

18. Hafta Gebelik

18. gebelik haftasında boyu 15 cm civarına yakşalan bebeğiniz git gide daha gerçek bir bebek görünümüze bürünürken, detaylı ultrason denilen, bebekte olabilecek anomalilerin erken tespiti, teşhisi ve müdahalesi için önem teşkil eden rutini atlamamalısınız.

Ortalama bir ultrason muayenesi 3-4 dk sürerken, en az 15-20 dakika, bazen daha da uzun sürebilecek olan detaylı ultrasonun 18. gebelik haftası itibariyle yapılması uygundur. Gebelik daha ilerlediğinde, detaylar yeterince açık olmayabilir. Bazı noktalar atlanabilir. İhmal etmeyiniz.!

18. hafta gebelik daha detaylı bilgi.

19. Hafta Gebelik

Olgun bir domates boyutuna ulaşan bebeğiniz 19. gebelik haftasında da gelişimini hızla sürdürüyor. Beyin aktiviteleri çoğalan ve beyni hızla gelişen bebeğiniz ilkel canlılardan kendisini ayıracak pek çok yetiye bu hafta itibariyle sahip olmaya başlıyor.

Bebeğinizle konuşmayı ihmal etmeyin. Bu dönemde anne sesini tanımaya başlayan bebeğinizi doğum sonrasında rahatlatacak bu sese ihtiyacınız olacak..

19. hafta gebelik detaylı bilgi

20. Hafta Gebelik

20. hamilelik haftasında bir muz boyutuna ulaşan bebeğiniz artık yutma hareketlerine tamamen başladı. Ayrıca ilk kakasında çıkacak olan mekonyum denilen siyah maddeyi de üretiyor.

21. Hafta Gebelik

Neredeyse bir havuş büyüklüğüne ulaşan bebeğinizin tekmeleme ve gerinme hareketleri ile hıçkırması arasındaki farkı anlayabileceğiniz kadar net hareketleri başlamış olmalı.

Bu dönemden sonra bebeğinizin uyku saatleri ile uyanıklık saatleri kolayca ayırt edilebildiğinden, bebeğinizin genel sağlığı açısından bebek hareketlerini düzenli takip etmeniz önem teşkil edecektir.

22. Hafta Gebelik

Bu haftada bebeğiniz artık tamamen yenidoğan bir bebek görünümüze ulaşmış olmalı. Ama tabi ki detaylarda daha pek çok eksik var ve bunun yanı sıra ne akciğer gelişimi, ne diğer iç organları ne de beyin gelişimi tamamlanmış değil.

Keyifli hamilelik süreciniz 22. hafta itibariyle devam ediyor olmalı. Bebeğinizin tekmeleri de iyice kuvvetlenmiş olabilir. Tadını çıkarın.

(Tekmeyelen bebeğinizin hareketleri sizi heyecanlandırdığı kadar eşinizi ve diğer yakın çevrenizi heyecanlandırmıyorsa endişelenmeyin. Hiç kimsenin dışarıdan gördüğü görüntü ile sizin içinizde büyüttüğünüz ve hissettiğiniz canlının hareketleri sebebiyle duyduğunuz heyecan kadarını duyması mümkün değildir)

23. Hafta Gebelik

Bu hafta bebeğin büyümesi sebebiyle anne adayının iç organları yer değiştirmeye, özellikle karaciğeri yukarı doğru itilmeye başlıyor.

Bebeğinizin boyu ortalama olarak bir mango büyüklüğünde.

Bebeğinizin hareket algısı artık tamamen gelişmiş durumunda. Siz hareket ettiğinizde bunu hissedecek ve kendini mutlu hissedecek. Doğumdan sonra bebeklerin sallanarak uyumaktan ve kucakta olmaktan hoşlanmasının temelleri 23. hamilelik haftasındaki bu hareket sensasyonundan kaynaklanır.

23. haftada bebeğinizin akciğerlerindeki kan damarları daha da gelişip doğum sonrası nefes alıp vermeye hazır hale gelmeye başlar ancak herhangi bir preterm dünyaya gelme durumunda, henüz hayata tutunabilmesi için çok erken.

Artık bu hafta itibariyle bebeğiniz dış dünyadaki seslere de tanıdık hale gelmeye başlıyor.

Anne adayında ufaktan ödemler oluşmaya başlayabilir.

24. Hafta Gebelik

24. hafta itibariyle artık 5 ay 1 haftalık hamilesiniz. Bebeğiniz de artık iyiden iyiye bir yenidoğan görüntüsüne bürünmüş olmalı. Tabi ki henüz gelişmeyi bekleyen pek çok organı, duyusu ve sistemi mevcut ve rahim dışında yaşamaya hazır değil.

Bu hafta itibariyle anne adayı olarak sizde de bacak krampları tarzı şikayetler yaşanmaya başlayabilir.

Sırt ağrıları da şikayet listenize eklenirken bu haftaya ait en güzel olaylardan bir tanesi, şayet daha öncesinde tespit edilmemişse, 24. haftada yapılacak bir gebelik ultrason kontrolünde, bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz.

Bir diğer güzel haber de; 24. hamilelik haftasında dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz anlaşılabilecek kadar karnınız çıkmış olacak.

Bebeğinizin cildi de bu hafta itibariyle yine pembeleşmeye ve daha bir opaklaşmaya başlıyor.

25. Hafta Gebelik

Bebeğiniz bu haftada 650 gr ve 33 cm civarına ulaşmış olabilir. Vücudunda ve deri altında gittikçe yağ birikiyor ve dış dünyaya adaptasyon için hazırlıkları tamamlanıyor.

Saçları da çıkmaya başladı ama doğum sonrası 25. hafta hamilelik itibariyle çıkan saçların hemen hepsi dökülerek yerine yeni saçlar gelecek.

Göz kapakları hala kapalı ancak dışarıdan gelen ışığı farkedebilecek göz hücresi oluşumları daha şimdiden tamam.

Kulakları ve beyni seslere daha duyarlı. Bilhassa ani seslerden ötürü irkilerek sizi aniden tekmelediği anlara bu haftadan itibaren sık sık denk gelebilirsiniz.

Bu haftadan sonra yavaşça artmaya başlayacak hamilelik kaynaklı rahatsızlıklarınızı en hafife indirmek için beslenmenizin asit yönünden oldukça hafif mümkünse asit içermeyen bir şekilde olmasına dikkat etmeli, imkanızın varsa muhtemel sırt ağrılarınız için yüzmeli ama hiç yapamıyorsanız mutlaka mini yürüyüşlere çıkmalısınız.

26. Hafta Gebelik

5 ay 3 haftalık hamile olduğunuz, 6. gebelik ayını doldurmak üzere olduğunuz bu 26. hamilelik haftasında, bebeğiniz gelişimini tüm süratiyle devam ettirirken, sizin de şikayetleriniz yavaş yavaş artıyor olabilir.

Doğru uyku pozisyonunu bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz..Bilhassa bileklerinizde toplanan ödemler yavaş yavaş sizi rahatsız ediyor olabilir.

Hamilelikte beyin damarlarının genişlemesine bağlı olarak sık görülen baş ağrıları canınızı bu hafta civarında biraz sıkmaya başlayabilir.

Gebelikte bu haftalarda rastlanan zararsız baş ağrısı ile muhtemel bir hipertansiyon – preeklampsi – sorunundan kaynaklanıyor olabilecek baş ağrısını ayırt edebilmek hayati önem taşır. Daha ayrıntılı bilgi için hamilelikte baş ağrısı yazımıza bakınız.

27. Hafta Gebelik

Bu haftanın en güzel gelişimi bebeğinizin göz kapaklarını aralıyor olması. Yeterince şanslıysanız ultrason görüntülemesi sayesinde 27. hafta kontrolünüzde bebeğinizi etrafa bakarken görebilirsiniz. Şu an beyindeki sinirler, görmesini daha doğrusu görebildiklerini algılamasını yeterince sağlayamıyor olsa da, 27 gebelik haftası itibariyle 800 gr ağırlığını, 36 cm boyu geçmiş olan bebeğiniz, yakında minik ve güzel gözleriyle annesinin gözünün içine bakmak için hazırlanıyor.

Üstelik sadece göz kapaklarını aralamakla da kalmıyor, uykusu sırasında REM ve NON REM uykusu dediğimiz safhalardan da geçmeye yani rüya görmeye başlıyor.

Rüyasında tam olarak neler gördüğü bir muamma elbette 🙂

 

Üçüncü Trimester Hamilelik:

son hafta hamilelik takibi, doğum haftası yaklaşıyor

  • 28. Hafta Gebelik

tebrikler. 28. gebelik haftası itibariyle hamileliğinizin son 3 aylık kısmına gelmiş bulunuyorsunuz.

Bu haftanın belki de en önemli gelişmesi, muhtemel bir aksilik ve erken doğum belirtisi durumunda, doğum geciktirilemez ve bebeğiniz dünyaya gelecek olursa, hayata tutunma olasılığı istatistiksel olarak ciddi şekilde artıyor.

Ancak 28. hamilelik haftasında doğmuş bir preterm bebeğin, doğum sonrası hala yoğun bakıma ve solunum desteğine ihtiyacı olmakla birlikte, beyin kanamasından kalp krizine kadar pek çok ölümcül komplikasyonla karşılaşma riski de mevcut.

Ancak riskli bir gebeliğiniz yoksa bu tip şeylere hiç kafanızı takmayın.

28. gebelik haftasında 1 kiloyu biraz geçmiş olması beklenen bebeğinizde yeni gelişmeler de var. Örneğin artık sık sık hıçkırıyor ve karnınızda, anne adaylarının deyimiyle pıt pıt atar tarzda hareketler hissediyorsanız, işte tam da bebeğinizin hıçkırığı dediğimiz şey bu.

Bu haftada 26 haftalık fetüs yaşı olan bebeğinizin kalp atışı yavaşlamaya başlayacaktır ancak hala dakikada ortalama 140 atışla, bir yetişkinin kalp atım hızını neredeyse 2 ye katlıyor.

29. Hafta Gebelik

İçinde bulunduğunuz 29. hamilelik haftası itibariyle bebeğinizin beyin gelişimi hızlanıp, yeni sinir hücreleri üretiliyor ve hücreler arasındaki bağ tesis ediliyor.

Diğer yandan da haftanın bir diğer gelişimi, bebeğin iskelet yapısını geliştiriyor olması. Bu sebeple sağlam kemiklere sahip olmak için kalsiyum biriktirmeye çalışan bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, kusmalarınızın da tamamen sona ermiş olduğunu varsaydığımız bu haftalardan itibaren, diyetinize özen göstermelisiniz.

Çeşitli sebeplere bağlı olarak dengeli bir beslenme programı uygulayamıyorsanız, mutlaka hekiminize danışarak multi vitamin ve mineral desteği talep ediniz.

30. Hafta Gebelik

Bebeğiniz bu hafta 40 cm civarı boyu ve 1.5 kiloya yakın ağırlığı ile genel hatlarıyla gelişiminin çoğunu tamamlamış durumda. Erken gebelik haftalarına göre büyüme hızı git gide düşecek olmasına rağmen,  anne karnındaki yeri daraldığı için, onun gün be gün büyüdüğünü bu haftalar itibariyle size verdiği rahatsızlık sebebiyle daha iyi farkedeceksiniz.

Bu aşamadan sonra boyu yavaş yavaş uzarken, doğuma kadar geçen sürede kendisi için gerekli olan yağ dokularını biriktirip kilo almaya çalışacak.

Bebeğiniz 30. haftada yapılacak bir ultrason muayenesi sırasında, ses dalgalarını farkederek uykusundan uyanabilir, kımıldayabilir. Hatta size bilinçsizce gülümseyebilir.

30. hamilelik haftasında Braxton Hicks adı verilen, vücudun doğuma kendini hazırlamak için geliştirdiği yalancı doğum sancıları ve kasılmaları yaşamaya başlayabilirsiniz.

Braxton Hick kasılmalası ile gerçek doğum belirtilerini ayırt etmek, muhtemel bir erken doğum riskini önceden tespit edebilmek adına çok mühimdir.

Braxton Hicks kasılmaları karın bölgesinde, düzensiz kasılmalar iken, gerçek doğum kasılmaları daha çok kasık bölgesinde ve şiddeti git gide artan şekilde seyrederken, yanında suyun gelmesi, kanama olması, plasentanın yerinden ayrılması v.b. başka doğum belirtileri de gösterebilir.

 

31. Hafta Gebelik

31. gebelik haftasında ağırlığı 1.5 kg ı ve boyu da 40 cmi rahatlıkça geçmiş olması beklenen bebeğiniz ve bebeğinizin doğumdan sonra tüm bebekliği ve çocukluğu boyunca göstereceği beslenme alışkanlıklarıyla ilgili çok çok mühim bir detayın saklı olduğu bir hafta bu hafta.

31 haftalık hamilelik itibariyle, anne adayı olarak sizin yediğiniz ve içtiğiniz her şeyin tadı ve kokusu bebek kesesinin içinde, bebeğinizin yutup idrarla geri çıkarma döngüsü içinde sürekli olarak tükettiği amniyotik sıvıya doğrudan karışıyor ve bebeğinizin öğrenilmiş tat duygusu ve damak zevkini oluşturuyor.

Örneğin tatlı ağırlıklı beslenirseniz, bebeğinizin damak zevki de ona göre gelişeceği için tüm bebeklik ve çocukluk çağı boyunca tatlıya meyletmesi mümkünken, bu dönemde kendi canı istemese dahi biraz zorlama ile sağlıklı ve besleyici bir diyet uygulayan annelerin çocukları da bu şekilde beslenmeye bariz bir şekilde eğilimli oluyorlar.

31. hafta itibariyle organ gelişimini büyük oranda tamamlamış olan bebeğiniz zaten sağlıklı bir şekilde kilo alarak dünyaya gelmeye hazırlandığından, hamileliğinizin bu döneminden sonra, bebeğinizi beslemek için şeker, karbonhidrat ve katkılı yağlar ile beslenmek yerine, balık, organik tavuk, bolca kalsiyum içerikli ürünler, şeker yönünden düşük ama vitamin minerallerden zengin meyveler ve bolca lifli ve yeşil yapraklı sebzelerle beslenmeniz hem bebeğin gelişecek damak zevki hem de ana rahmindeki gelişimize katkı sağlaması açısından oldukça yerinde bir davranış olacaktır.

32. Hafta Gebelik

Bu haftada karnınızın aniden büyüdüğünü gözlemleyebilirsiniz. Hamilelik çatlaklarına dikkat.Biliyoruz şu an asıl önemsediğiniz şey bebeğinizin sağlığı ve elbette de önemli olan o ama diğer yandan genç bir kadın olarak, doğumdan sonra biraz kendinizi toparlamaya başladığınızda görünümünüze de yeniden önem vermeye başlayacağınızı da biliyoruz.

Tamamen önüne geçemesenizde hamilelik çatlakları için çözüm yazımızdan nasıl minimuma indirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bu hafta itibariyle sizin durumuzda ve bebeğinizin davranış biçimlerinde ciddi bir değişiklik beklemiyoruz.

Diğer yandan tırnakları ve parmakları tamamen gelişmiş olan bebeğiniz istemeden tırnakları ile kendini bile çizebilir.

32. haftada erken doğum yapan anne adayları gebelik gelişiminde mihenk taşı olan bir dönemde doğum yapmış olurlar.

Bebeğinizin hayata tutunma şansı ile ilgili 32. haftada erken doğum ve 32 haftalık bebek gelişimi konusuna bakabilirsiniz.

33. Hafta Gebelik

33. hamilelik haftasının en önemli gelişmesi; erken doğum gerçekleşmesi durumunda, biraz solunum ve dolaşım ve vücut regülasyonu sayesinde bebeğinizin hiç bir komplikasyon yaşamadan hayata tutunma ihtimalinin %90 gibi yüksek bir orana çıkmış olmasıdır.

Dileğimiz o ki tüm bunlara gerek kalmadan zamanını doldurarak doğumuzun gerçekleşsin ancak herhangi bir erken doğum riskiniz var ise, 33 hafta itibariyle bir miktar daha rahat nefes alabilirsiniz.

Daha da büyüyen karnınız, bebeğinizin ortalama olarak 1800 gr ve 43 cmlik boya erişmiş olması, bebeğinizin yerinin de daraldığının göstergesi olduğundan, karın içinde çok fazla hareket alanı olmayan miniğinizin hareketlerinin bir miktar azaldığını hissedebilirsiniz ancak hala bebek hareketleri, canlı fetüs sağlığının takibinde önemli bir yer oluşturmakta olduğundan, hareketlerde çok ciddi bir azalma ya da tamamen ortadan kalkma durumu olması halinde acilen hekiminize danışmalısınız.

34. Hafta Gebelik

34. hafta sonlarına doğru 2 kilogram ağırlığını geçmiş olan bebeğiniz artık başını da aşağıya çevirmiş olmalıdır.

Bazı bebekler bu haftada hala doğum pozisyonu almamış olabilirler. 2 hafta kadar daha zaman verilebilir ancak takip eden 2 hafta içinde bebeğiniz kafasını rahim ağzına doğru dayamamışsa, normal doğum şansınızın bu dakikadan sonra çok ciddi şekilde düştüğünü söyleyebiliriz.

2 kg ağırlığını geçmiş bebekler erken doğum durumunda %95lik oranla komplikasyonsuz hayatta kalabilirler.

Bu haftaya kadar henüz başlamadıysanız, bebeğinize ninniler söylemeye başlamanın tam zamanı. 35. haftadan itibaren duydukları ninnileri ve annenin sesini beyinlerine işleyen bebekler, doğum sonrası aynı melodi ve ses sayesinde sakinleşecektir.

Bilhassa gaz sancılarının yoğun yaşandığı ilk 10-14 haftalık doğum sonrası dönemde ne kadar ihtiyacınız olacağını tahmin dahi edemezsiniz.

35. Hafta Gebelik

Artık heyecan iyice basmış olmalı. Doğum yaklaşıyor. Bu hafta da bebeğiniz kilo almaya devam ediyor.

Ayrıca anne adayı için de gereksiz yere alınan kiloların en çok başa dert olduğu haftaların başlangıcı. Beslenmenize hem kendi kilo durumunuzu hem de bebeğin sağlık durumunu kontrol altında tutabilmek adına dikkat etmelisiniz.

Bu hafta itibariyle erken doğum belirtileri konusunda da uyanık olmalısınız. Çok yüksek ihtimal olmamakla birlikte 35. haftadan itibaren doğumunuz her an başlayabilir.

36. Hafta Gebelik

Sezaryenle doğum yapacak kişilerin tıbbi durumlarına bağlı olarak 36. gebelik haftası itibariyle ameliyata alınmaları çok nadir değildir.

Çoğunlukla 38. hafta sonu 39. hafta başı civarı beklenecek de olsa, doğumun kendi kendine başlama riskini çeşitli sebeplerden dolayı almak istemeyen hekiminiz tarafında, doğuma alınmanız bu hafta teklif edilebilir.

Ana rahminde 1-2 hafta daha beklemesi bebek için daha iyi olacak da olsa, doktorunuz tarafından kar zarar ilişkisi yapılarak teklif edildiğini varsaydığımız bu gibi bir durumda, bebeğinizin 36 haftalık doğması durumunda preterm sayılmadığını ve erken doğum yapmış olmayacağınızı, kuvvetle muhtelemelen gece yanınızda odanızda yatırabileceğinizi, gelişimini tamamlamış olacağını ve kendi kendine sorunsuz solunum işlevini yerine getirebildiğini göreceksiniz.

Nadiren bu haftalarda doğan bebekler hafif bir solunum desteğine ihtiyaç duyabilir, ilk günler emme refleksleri sebebiyle beslenme için yardım almak durumunda kalabilirler. Ancak yine de endişelenecek ciddi bir şey yok.

37. Hafta Gebelik

 

38. Hafta Gebelik

 

39. Hafta Gebelik

39. haftada doğumun erken belirtileri yazısına bakabilirsiniz.

40. Hafta Gebelik

40. gebelik haftası itibariyle, pek çok anne adayının doğumu gerçekleşmiş olmakla birlikte, sizin doğum sancılarınız henüz gelmediyse, bebeğiniz biraz ağır kanlı olabilir. Hekimizin aksini ima eden bir şey söylemiyorsa hiç endişelenmeyin ve beklemeye devam edin ancak bebeğin ana rahminde yeterince kaldığını büyüdüğünü ve geliştiğini, gereksiz yere kilo alması sebebiyle doğumda sizi veya kendisini sıkıntıya sokacak bir durum olduğunu ima ediyor ve doğumu suni olarak başlatmak istiyorsa, doktorunuzun önerilerine kulak vermelisiniz.

Eğer hala karnınızdayse 40. gebelik haftası itibariyle

41. Hafta Gebelik

 

42. Hafta Gebelik

 

Hafta hafta gebelik gelişim aşamalarını inanılmaz bir animasyonla hazırlayıp duygusallaşmanıza sebep olacak mucizevi hamilelik sürecini 8 dakikada ele alan çok sevdiğimiz bir videoyu da sizlerle paylaşmak istiyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=W_twYPeBSRg

Bebeğinizin anne karnında 40 haftalık bir süreç içerisinde bu kadar büyük bir değişim ve gelişim göstermesine, haftalar geçtikçe boyunun nasıl kat be kat büyüdüğüne, organlarının gelişerek bir kum taneciğinden kanlı canlı bir bebek haline geldiğine hayret edeceksiniz.

Hafta Hafta Hamilelik Takibi Neden Önemlidir?

Ana rahminde gelişip büyümekte olan bebek, 40 haftalık gebelik sürecinin sonu itibariyle, ilk başladığı noktadaki boyutunun milyonlarca katına ulaşıyor ve anne karnında geçirdiği her hafta, dikkate değer derecede gelişim basamakları atlayarak hızla büyüyor.

Anne adayının ve daha önemlisi bebeğin sağlıklı gelişiminin takip edilebilmesi ve herhangi bir aksaklık durumunda erken teşhis şansını yakalayarak, zamanında müdahale ve tedavi seçeneklerine sahip olabilmek adına, tüm bu gelişimleri haftalık bazda dikkate almak ve değerlendirmek önem taşır.

Geçtiğimiz yıllarda doğumdan sonra farkedilmekte olan ve geri dönüşümsüz pek çok hasar ve bozukluk, günümüz şartları ve hamilelik takibi sayesinde, gebeliğin doğru haftasında ve zamanında farkedilerek çeşitli şekillerde tedavi yollarına gidilmekte ve bebekte oluşabilecek muhtemel bir sorunun %90 oranında önüne geçilebilmektedir.

Gebelikde Ultrason takibi Haftalık Mı Yapılıyor?

Ultrason görüntüleme teknolojisi, bebeğinizin uzuvlarından iç organlarına, parmak sayısından, akciğer gelişimi ve beyin gelişiminin ayrıntılarına, down sendromu tespiti için etkili olarak kullanılan ense kalınlığı ve omurilik yapısının incelenmesine ve hatta bebek hareketlerinin, jest ve mimiklerinin yakından takip edilmesine kadar pek çok avantaj sağlayan, hem anne adayı için keyifli hem de hekim değerlendirmesi ve gebelik takibi için gerekli bir uygulamadır.

Ancak hamilelik takibi gebelik yaşı haftalık olarak baz alınıyor olsa da, 40 haftalık süreç boyunca, ilk 7-8 ayda ortalama 1 aylık periyotlarda bir, son aylarda ise duruma göre ayda 2 kez ya da haftalık olarak ultrason görüntüleme yaptırmak yeterli olacaktır.

Gebeliğinize ait herhangi bir risk faktörü var ise, hekiminizin önerisi doğrultusunda ultrasonla takibiniz daha sık yapılabilir. Ses dalgaları ile görüntü alan bir teknoloji olan ultrason cihazları radyasyon yaymayan, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir cihazdır. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Dahası, ultrason görüntülemesi sırasında hamileliğinizin ilerleyen haftalarında bebeğinizin gülümsediğini bile görebilirsiniz 🙂

Sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik süreci geçirip, bebeğinizi sağlıkla ve mutlulukla kucağınıza almanızı dileriz 🙂

Sorularınız ve sorunlarınız için gebelik haftanıza uygun konunun altına yorum bırakabilirsiniz.

Hamile kalamıyor musunuz? Yumurtlamalarınız düzensiz mi? O zaman, yumurtlama periyotlarınızı düzene sokup, hormonlarınızı düzenleyecek ve gebe kalmanıza yardımcı olacak en iyi kısırlık tedavi yöntemi Klomen Tedavisi yazımıza göz atın ve siz de hafta hafta gebelik takibi yapan anne adayları arasındaki yerinizi alın 🙂

Hamileliğinizin kaçıncı haftasında olursanız olun, en çok önem vermeniz gereken konulardan bir tanesi olan cinsel organların hijyeni ve hastalıklardan korunma rehberimiz için genital bölge temizliği adlı yazımızı mutlaka okuyun

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ