Evde Karbonatla Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır
Karbonatla diş beyazlatma ve diğer doğal diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Hepimiz dişlerimizin bembeyaz ve tertemiz olmasını isteriz. Gülümserken çekinmeden gülümsemek , pırıl pırıl gülüşümüzle karşımızdakini hatta kıskandırmak isteriz. Bunun için kimyasal karışımı çok yüksek , bir sürü diş temizleyici kullanır ve bunlara oldukça yüksek paralar öderiz. Rutin olarak diş temizliğine gidip bir müddet istediğimiz sağlıklı görüntümüz ile dolaşırız.
Karbonatla Diş Beyazlatma, Karbonat Nedir Ne işe Yarar?
Karbonat genel olarak gıda ürünlerinde kullanılan, bilimsel adı sodyum bikarbonat olan kimyasal bir maddedir. Hamur kabartmadan , içtiğimiz suyun PHını dengelemeye, köftelerimize kıvam vermeye kadar bir çok işte kullanılan, özellikle temizlik madde üretiminde önemli yeri olan karbonat doğal olduğu kadar kolay erişilebilir bir maddedir.
Asidik yapısı nedeniyle temizlik görevini yerine getiren karbonat kullanımı kolay ancak kontrollü kullanılması gereken bir maddedir.
Dişlerimizi temizlettiğimizde, ağzımızdaki plaklar ve diş taşlarından kurtulmuş olmanın hazzını yaşar ve sonrasında mutlaka dişlerimize çok iyi bakacağımızın sözünü veririz kendimize. İşte bu nokta da elimizin altında bu kararımızı destekleyecek profesyonel veya doğal ürünler olsun isteriz.
Profesyonel ürünlerin pek çoğu aşırı kimyasal içeriklidir. Bu tür ürünleri her defasında ağzımızın içine sokmak , hatta kullandıktan sonra ; “gerçekten ağzımın içini iyice arındırabildim mi”, “kimyasallar diş etlerime zarar verdi mi”, “içeriğindeki maddeler diş minelerime zararlı mıdır” ve hatta “acaba uygularken az da olsa yutuyor muyum? Eğer yutuyorsam çok zararlı mıdır” gibi sorularla kendimizi sorgularız. Bu nedenle vücudumuzun ana giriş kapısı olan ağzımızın temizliği için daha doğal ürünler ararız.
Özellikle giderek her şeyin doğallığını kaybettiği bu son dönemde , mümkün olan en doğal ürünleri kullanarak kendimizi korumaya çalışırız.
Evimizin, banyolarımızın , bulaşıklarımızın , lavabolarımızın, çamaşır ve hatta fırınlarımızın bile temizliğinde kullandığımız bu mineral bazlı temizleyiciyi , cilt ve diş temizliğinde de güvenle kullanabiliriz.
Karbonat , namı diğer Sodyum Bikarbonat ; asidik yapısıyla diş üzerinde oluşan taş ve plakları temizleyerek , diş minesi üzerinden atılmasına yardım eder. Gün boyu tükettiğimiz; çay , kahve, kola, sigara ve asitli yiyeceklerin ağızda bıraktığı lekeleri gidermede yardımcı olur. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen çay, sabah kahvaltıdan başlayarak günün her saatinde içilebilen bir içecektir.
Evden çıkıp ofise gitseniz, çayınız gelir, bir görüşmeye gitseniz çay getirilir, misafirlikte en azından bir çay içilir. İşte demlik demlik demlenen çaylar, dişlerinize tüm rengini bırakır ve kolay kolayda çıkmaz lekeleri. Çay bardakları bile sararırken dişlerimiz ne yapsın? Kahve de çay kadar leke bırakmasa da zamanla dişlerinizin rengini sarıya döndürür. Ve tabi diğer tüm yiyecekler…
Karbonatı tüm bu lekelere karşı güçlü kılan içerisindeki mineraller ve tuz bileşkesinden oluşuyor olmasıdır. Asidik özelliği ile lekelere nüfuz edip çıkarırken, sıklıkla kullanımında diş etinde hassasiyet yapma , diş minesine zarar verme olasılıkları da göz ardı edilmemelidir.
Evde Kabonatla Diş Beyazlatma
Dişlerimize bakım yapmak, temizlemek ve parlatmak için evde kolaylıkla yapabileceğiniz doğal kürlerden ve kullanım şekillerinden bahsedelim:
Limon ve Karbonat
Bir tatlı kaşığı karbonatın üzerine, yarım limonu sıkın. Macun kıvmına gelene kadar karıştırın. Daha sonra bir pamuk yardımı ile dişlerinize sürüp sadece 2 dakika bekletin. Sonrasında soğuk su ile ağzınızı durulayın. Limonun içindeki yüksek asit miktarı nedeniyle, diş minelerinin aşınmasının önüne geçmek için , kürü uyguladıktan sonra mutlaka diş macununuzla dişlerinizi fırçalayın. Bu uygulamayı hafta da bir kez yapmanız , düzenli kullanımda dişlerinizin sağlıklı olmasına ve temiz kalmasına yardımcı olacaktır.
Limon, zeytinyağı ve karbonat
Yarım limon suyu ve 1 tatlı kaşığı karbonatla hazırladığımız bu kürün içine bir tatlı kaşığı zeytin yağı da ekleyip kullanabilirsiniz. Zeytinin içindeki yararlı asitler diş etlerinize de bakım yapacaktır. Kullanımdan sonra mutlaka ağzınızın iyice temizlendiğinizden emin olmalısınız.
Karbonat ve Susam Yağı
Çok iyi bir yara temizleyici ve tedavi edici olan susam yağı ağız içi aftlardan diş eti hastalıklarına kadar tedavi edici ve koruyucudur. Bu nedenle karbonat ile diş temizliği yaparken doğal susam yağı ile karışım yaparak bunu dişlerinize sürmeniz, hem ağız ve diş temizliğiniz , hem de ağız içi sağlığınız için çok yardımcı olacaktır. 1 tatlı kaşığı karbonatı, 1 tatlı kaşığı susam yapı ile karıştırıp, 1 pamuk yardımı ile yada parmağınızı kullanarak dişlerinize sürmeniz ve sonrasında bol su ile çalkalamanız yeterlidir. Bu karışımı da hafta da 1 kere uygulamanız yeterli olacaktır. Ayrıca dişlerinizin rutin temizliğinden sonrada diş ve diş etinize bakım yapmak için susam yağını tek başına ağzınızda çalkalayıp tükürmenizde bakım tavsiyeleri arasındadır.
Karbonat ve Hindistan Cevizi Yağı
Son zamanlarda yine adını sıklıkla duyduğumuz Hindistan Cevizi yağı, emziren annelerin göğüs ucu yaralarından, vücut çatlaklarına, saçlara , tırnaklara kadar bir çok şeye iyi gelmektedir. Yenilmesi dahi sağlık açısından sorun olmayan hindistan cevizi yağı, uygun saklama sıcaklığında macun kıvamındadır. 1 çay kaşığı kadar Hindistan Cevizi yağı ile 1 tatlı kaşığı karbonatı alıp karıştırınız. Daha sonra parmağınız yada yumuşak uçlu diş fırçanız ile bunu dişlerinize sürmeniz yeterlidir. Yaklaşık 2 dakika dişlerinizi hafif dokunuşlarla temizleyip, ağzınızı bol su ile çalkaladığınızda dişlerinizin bembeyaz ve pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz. Ayrıca Hindistan cevizinin muhteşem kokusunun tüm ağzınıza yayılmış olmasının verdiği güzel duygu sizi bu karışıma bağımlı yapabilir. Bu kürü de hafta da 1 kez uygulamanız yeterli olacaktır. Aynı susam yağı gibi Hindistan cevizi yağını da tek başına kullanarak ağız ve diş bakımı yapmanızda mümkündür.
Adaçayı ve Karbonat
Doğanın yaprak yaprak sunduğu adaçayı yine sağlık ve güzellikte vazgeçilmez ve kolay bulunan bir üründür. Adaçayı özellikle ağız içi yaralar ve ağız içi kokularla mücadelede çok etkili bir ajandır. Ağız içi yaraları için ve hatta boğaz enfeksiyonlarında gargarasına başvurulduğu gibi karbonat ile birlikte diş temizliğine de katkısı vardır. Bir çay kaşığı öğütülmüş kuru adaçayı ile karbonatı bir kapta karıştırın.
Hafif ıslattığınız diş fırçanızı bu karışıma batırarak bir kaç kere dişlerinize sürün. Daha sonra 2 dakika kadar ağzınızda bekletip bol su ile ağzınızı yıkayın. Dişlerinizin beyazlayıp, ağzınızdaki kötü kokuların azaldığını fark edeceksiniz.
Karbonat ve çilek
Evet yanlış duymadınız Çilek! Aslında şaşırmak pek de doğru değil. Hemen hemen her meyve ve sebze içeriğinde asit barındırır. Bu asitlerin temizleyici özelliklerini keşfedip kullanmak da bizlere kalmıştır. İşte çilek de bunlardan , yani bilinen ve son zamanlarda duymaya başladıklarımızdan biridir. Orta boy bir çileği ezerek içine 1 tatlı kaşığı karbonat ilave ediniz.
Sonra bunu karıştırarak dişlerinize uygulayınız. Çileğin hoş aroması size enerji verecektir. Bu kürü kullandıktan sonra içinde meyve asidi olduğundan dişlerinizi normal diş macununuz ile tekrar temizlemenizi tavsiye ederiz.
Sadece karbonat
Karbonatı bir kap içerisinde banyonuzda bulundurmanız ve dişlerinizi hafta da bir kere sadece karbonat ile ovalamanız da diş lekeleri ve taş oluşumunu engellemekte en büyük yardımcınız olacaktır.
Bunların dışında bilinen en eski diş temizliği ürünü ise misvaktır. Anneannelerimiz ve dedelerimizin bildiği , bizimde adını yeni yeni duymaya başladığımız misvak şimdilerde ticari diş macunlarının içine dahi eklenmektedir. Misvak Erak ağacının kök ve dallarından elde edilen bir fırçadır. Kolayca aktarlarda bulabileceğiniz bu ürünle de dişlerinize alternatif temizlik sunabilirsiniz.
Karbonatı Nereden Bulurum?
Karbonatı marketlerden , eczanelerden ve aktarlardan kolaylıkla bulabilirsiniz. Rejim amaçlı özellikle eczanelerden alınan İngiliz karbonatı yerine , marketlerde ve aktarlarda satılan karbonatı almanızı öneririz. İngiliz karbonatının fiyatı oldukça yüksektir. Ayrıca aldığınız ürünün içeriğini kontrol edip Sodyum Bikarbonat olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.
Karbonatı kullanırken dikkate edilmesi gerekenler:
Her şeyde olduğu gibi karbonatı da kullanırken , aşırı kullanımdan kaçınmalıyız. Yazıya konu olan diş sağlığımız ile ilgili olarak, dişlerimiz daha beyaz olsun diye günlük ya da hafta da 2 defayı geçen kullanımlardan kaçınmalıyız. Dişlerimizi temizlerken onun doğal yapısının bozulmaması için ve diş minelerimizin zarar görmemesi için ideal olan kullanım dozunu aşmamaktır.
Karbonatla Diş Beyazlatma Videolu Anlatım:
Yukarıdaki videoda, karbonatı doğrudan ya da diğer maddeler ile karıştırarak dişlerinize ne şekilde uygulayabileceğiniz anlatılmaktadır. Siz de bu doğal yöntemle bembeyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
Karbonatla diş beyazlatma nasıl yapılır adlı yazımızı beğendiyseniz, bir de hızlı diş beyazlatma ve leke giderici olarak işlev gören diş beyazlatma kalemi ile ilgili yazımıza da göz atın