Kategoriler

Sivilce Patlatma: Nasıl Yapılır, Zararları Nelerdir?

Sivilce Patlatma: Nasıl Yapılır, Zararları Nelerdir?

Sivilceyi geçirmek için sivilce patlatmak doğru mu?  Sivilce patlatmanın zararları, Sivilceyi yok etmek için sivilce patlatma işe yarar mı?

Pek çoğumuzun adeta elimizde olmadan yaptığı bir hareket sivilce patlatma ya da sivilce sıkmak işlemi. Sivilcelerin geçmesi için en iyi yöntem olmadığı hepimizin malumu ama yine de kabarmış, şişmiş, içi irin dolmuş ve suratımızın ortasında duran o koskocaman çirkin sivilceyi patlatmadan duramıyoruz değil mi?

 

sivilce patlatma

Sivilce patlatmak nasıl yapılır, zararı var mıdır?

 

Sivilce patlatma şüphesiz ki çok sakıncalı bir girişim. Patlattığınız sivilcenin içerisinden akacak enfeksiyon benzeri sıvıdan sonra, sivilcenin görünümünde elbette o an için bariz bir değişiklik olacaktır çünkü kısa süreliğine de olsa, içindeki irin akmasına bağlı olarak hacmini kaybedecek, devasa sivilcenin yerine kırmızı ve hafif sulu, yaramsı bir oluşum kalacak. Ancak görüntüye aldanmayın

 

Sivilce Patlatmak Nedir?

Her sivilcenin şekli aynı olmasa da, özellikle içi enfeksiyon dolu sivilcelerin, kişinin tırnaklarının arasına alarak sıkıştırarak sivilceyi sıkması sonucu içindeki sıvıyı akıtma işlemine sivilce patlatmak denir. Sivilcenizin içinde enfeksiyon olup olmadığını dokunarak, hafif bir bası yaparak anlayabilirsiniz. Şayet varsa, ağrı hissederseniz; yani içi doludur ve sivilce sıkmaya uygundur. Uygundur derken, sıkıp patlatsanız iyi olur manasında değil elbette 🙂

 

Sivilce Patlatmak Neden Zararlıdır?

Pek çok farklı nedene bağlı olarak zararlı olan sivilce patlatmanın, zarardan öncesi gereksizliğini konu etmeliyiz bence. Sivilcelerinizi sıkmak, kısa süreli çözüm sağlar. Sivilcenin içindeki enfeksiyon kurutulmadığı sürece, en kısa sürede yerine yenisi, hem de büyük ihtimalle içi daha dolu, daha büyük bir sivilce şeklinde gelecektir. Sivilce sorununa kökünden ve kesin çözüm bulunmadığı sürece, hiç bir patlatma girişimi, uzun vadede başarıyla sonuçlanmayacaktır.

Diğer Sakıncaları Nelerdir:

Sıkılan sivilceler yüzünüzde kalıcı iz bırakabilir. Eğer daha önce yüzünüzdeki akneleri patlatarak sivilce izlerine sebep olduysanız; yara izi kremi yazımızı da inceleyebilirsiniz

Farketmeden bakterileri cilt altınıza daha fazla iterek yaygın sivilce oluşumuna sebep olabilirsiniz

Parmaklarınıza bulaşan enfeksiyonu derhal temizlemezseniz cildiniz başka yerlerine de kaptırabilirsiniz.

Çoğu kez faydasızdır.

Sivilcelerimi Sıkmak Dışında Geçirmek İçin Neler Yapabilirim?

Sivilcelerinizi sıkmak dışında, tedavi etmek için pek çok şey yapabilirsiniz. Sivilceleri geçirmenin en etkili yolu, cildin kurumasını sağlamaktır. Bazı vakalarda doktor kontrolünde bir takım ilaçlar kullanarak tedavi edilmek zorunda olan sivilce sorunlarının varlığını inkar edemiyor olsak da, genelde pek çok sivilce, cilt bakımının yeterince düzenli ve doğru yapılmamasına bağlı olarak cildin nemlenme seviyesindeki bozulmalara bağlı ortaya çıktığından, basit, ev yapımı ya da hazır alınan farketmeksizin, çok çeşitli sivilce maskesi alternatifleri sayesinde kolayca tedavi edilebilir.

Ancak aynaya baktığınızda karşınızda duran o kocaman sivilceyi patlatmayı canınız ne kadar çekiyor onu da tahmin edebiliyoruz.

Peki Sivilceler Hiç Bir Şekilde Patlatılmamalı mı ?

Dermatologlar yani cildiye doktorları tarafından gerek görüldüğü takdirde sivilcelerin bazıları sıkılıp, patlatılarak da çıkarılmakta ve irin akıtılmaktadır. Bu yüzden bütünüyle zararlıdır, tamamen yanlış bir yoldur dememiz hatalı bir ifade olur ancak doktorlar tarafından yapılan sivilce patlatma işi ile kendi yaptığımız işlem aynı değil.

Ancak yine de bir profesyonel gibi sivilce patlatmak istiyorsanız, uygulamanız gereken adımlardan da bahsetmek istiyoruz. Kendiniz doğru yapamayacağınızı düşünüyorsanız bir uzman yardımı da alabilirsiniz ancak uzman derken estetisyenlerden bahsetmiyoruz elbette. Sağlık Bakanlığı tarafından konunun uzmanı olarak kabul görmüş diplomalı dermatologlardan bahsediyoruz.

Sivilce Patlatmak İçin Hangi Yolları İzlemeliyim:

Sivilce patlatma yöntemlerini bilmek istiyorsanız şu adımları izlemelisiniz;

Eğer elinizle sıkmak istiyorsanız; önce ellerinizi bol sıcak-ılık su ve sabun ile yıkadıktan sonra, eczanelerde bulunan strelizasyon likitleri ya da alkol gibi bir maddelerle dezenfekte edin ve mümkünse eldiven giydikten sonra sıkın.

Patlatma işleminden sonra ılık suyla ıslatılmış pamukla temizleyin.

Bir diğer alternatif de iğneyle sivilce patlatma yöntemi;

Bir toplu iğneyi alıp çakmakla ucunu iyice ısıtın ve sonra 30 sn kadar soğumasını bekledikten sonra, içi dolu sivilcenize paralel şekilde yani sivilce başı dışında içeri doğru girmeyecek şekilde sokarak irini çıkarın ve ardından temizleyin.

 

Aşağıdaki videoyu izleyerek sivilce nasıl düzgün bir şekilde patlatılır onu da görebilirsiniz;

Sivilcemi Patlattıktan Sonra Ne Olacak?

Ne olacağından ziyade ne olmaması daha doğrusu ne yapmamanız gerektiğinden bahsedelim.

Sivilcelerinizi patlattıktan sonra, sivilce yerinizin üstüne asla ve asla fondöten, pudra tarzında kapatıcı makyaj malzemeleri ve diğer kozmetik ürünlerden sürmeyin. Mümkünse steril bir pamuk ile kalıntıları tamamen temizledikten sonra, sıktığınız sivilcenizi bir süre kendi haline bırakın. Eğer sivilce patlatma işini doğru şekilde gerçekleştirdeysiniz, sivilceniz yerine aynı şekilde çıkmayacağını umacak olursak, yaralı doku biraz geçmeye başladıktan sonra, yüzdeki lekeler için çeşitli maskeleri evde kendiniz yapabilirsiniz ya da madecassol krem v.b. ürünler kullanarak sivilce izi kalmamasını sağlayabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. zelis dedi ki:

    ben sivilcelerimi gayet özensiz bir şekilde patlatıyorum valla. Patlattıktan uzun bir süre sonrasına kadar da geri çıkmıyorlar. Yayılma filan da yok. Bu kadar dikkat etmeye lüzum yok bence çok abartılıyor

  2. Dnn dedi ki:

    Kesinlikle sivilcelerinize dikkatli bir şekilde patlatmanızı yada bir doktor tarafından uygulaması daha doğru olur belli bir süre sonra iz kalıyor ve lekeden daha ziyade delik deşik oluyor , kalıcı bir delik olmaması için özen gösterin , keşke daha önce özenli olabilseydim geliş güzel geldiler ve bir daha da gitmek bilmediler

BİR YORUM YAZ