Kategoriler

Süs Bitkilerinden Kaktüs Hakkında Her Şey

Süs Bitkilerinden Kaktüs Hakkında Her Şey

Kaktüs çeşitleri ve bakımı ile ilgili yazımıza hoş geldiniz. Kaktüs bitkisi, bir yer aradığınızda nereye koyarsanız koyun, orada yaşamaya uygundur. Ev, ofis, mutfak ve oda kaktüslere uygun ortamlardır. Kaktüs çiçeği dikenli yapısıyla dikkat çeker. Genel büyüklüğü yaklaşık bir el büyüklüğünde olup birçok türü vardır. Kaktüs familyasından gelir ve yaklaşık 150 kaktüs cinsi ve 2500 türe sahiptir. Dünyanın farklı yerlerinde yetiştirilmektedir.

Kaktüs bakımı kolay ve zahmetsizdir. Bu nedenle birçok iç ve dış mekânın dekorasyonunda sıklıkla tercih edilmektedir. Uzak çöllerden gelen ve özenle evlerimizde yaşamaya devam eden bu kaktüsler canlılıklarını uzun süre koruyorlar.

 

Kaktüs Çeşitleri ve Bakım Önerileri

Kaktüsler koyu yeşil, dikenli bitkilerdir ve çiçekli ve çiçeksiz olarak iki grupta incelenir. Oldukça farklı ve sevimli görünen bu bitkilerin dikenlerine dokunduğunuzda elinizde birden fazla diken bırakıyor ve canınız acıyor. Çok küçük dikenlere sahip oldukları için elinizi sokan dikenleri çıkarmak zaman alır.

Dikensiz veya çok az dikenli kaktüsler, son yıllarda “sulu meyveler” adı verilen popüler süs bitkileri haline geldi. Çiçekçilerde sıkça rastladığımız bu kaktüs bitkilerini evinize alıyor ve güzel bir görünüm kazandırmak istiyorsanız öncelikle bakım önerilerini araştırmanızda fayda var. Kaktüsün bakımı ve yetiştirilmesi hakkında bilgi vereceğiz.

 

Kaktüs Yetiştirmek İçin Önemli İpuçları

1. Kaktüs Saksısı

Kaktüs bitkisini çiçekçiden alıp evinize getirdiniz. Yeni ve kaktüs için uygun bir saksıya koyarsanız saksının dibinde mutlaka delik olmalıdır. Aldığınız tencerenin tabanının delikli olmasına dikkat edin.  Kaktüs suyu pek sevmediği için çöl bitkisidir. Bununla birlikte, yanlışlıkla çok fazla sularsanız, toprak fazla suyu deliklerden tahliye edecek ve saksının delinmesini gerektirecektir.

Saksı boyutunun çok büyük olması gerekmese de kaktüs köklerinin rahatlıkla yerleşebileceği büyüklükte bir kaktüs saksısı seçmeniz yeterlidir. Bu sayede eski saksısına göre daha rahat hale gelir ve canlılığını daha uzun süre korur.

Kaktüsün canlılığını uzun süre koruyabilmesi için bitkiyi yerleştireceğiniz bölgeye çok fazla rüzgar getirmemeye dikkat edin. Kaktüsün narin yaprakları rüzgardan zarar görebilir ve hatta yırtılabilir. Ve çok sıcak havalarda canlılığını kaybedebilir. Bu durumda onu direkt güneş ışığına maruz bırakmamaya dikkat edin ancak kaktüsler kışın -20 derecede, yazın ise 45 derecede bile barınabilen bir bitkidir.

Bu, kullanım ve bakım kolaylığını gösterir.

 

2. Kaktüs Toprağı

Kaktüsün belli aralıklarla toprak değişimine ihtiyacı olduğunu söylemek doğru olur. Kaktüsü aldığınız gün saksıyı değiştirirseniz ve kaktüs bitkisinin köklerini fazla sudan korumak için yeni toprağı koymadan önce saksının dibine çakıl taşları koyarsanız ilk toprağı yapabilirsiniz. Ve böylece kaktüsün kökleri zarar görmez. Kaktüs bitkisinin toprağını birkaç yılda bir değiştirmek oldukça uygundur. Kaktüs bitkisinin toprağı yılda bir veya 2-3 yılda bir bile değiştirebilir. Toprağı değiştirmeye karar verirseniz, seçeceğiniz toprak kalın kum karışımlı toprak olmalıdır. Turba ve ponza toprağı seçtiyseniz ara sıra suni gübre vermelisiniz.

 

3. Kaktüs Nasıl Ekilir?

Öncelikle kaktüs bitkisini hangi saksıya dikeceğinize, saksının delikli olmasına dikkat edin, ardından saksının dibine çakıl taşları yerleştirin. Tencerenin yarısına kadar çakıl taşlarının üstüne toprak ekleyin.  Ve kaktüsü yere konumlandırın.

Bitkinin etrafındaki kalan toprağı iyice doldurun.  Ve her çiçek dikerken yaptığımız gibi hayat suyunu bahşedin. Tabii ne kadar verdiğinize dikkat edin, toprağın nemini kontrol edin ve yavaş yavaş ekleyin. İlk suyu içme suyundan seçmek daha iyidir. Kaktüs bitkisine biraz gübre ekleyerek canlılığını koruması sağlanabilir.

 

4. Kaktüs Sulama

Kaktüsleri sulama işleminde en önemli nokta nemdir. Çok fazla su eklerseniz kaktüs köklerine zarar verirsiniz. Diyelim ki yukarıdan suladınız ama iç toprak nemli kaldı bunu bir çıta veya kürdan yardımıyla test edebilirsiniz. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla hemen kuruyan toprağı haftada iki kez sulayarak nemli tutabilirsiniz. Kışın haftada bir kez sulamak yeterlidir.

 

5. Kaktüslerin Üreme Süreci

Kaktüsleri çoğaltmanın basit ama etkili bir yolundan bahsedeceğiz. Kaktüslerin kök kısımlarında yeni ve küçük bir bitki oluştuğunda bu bitkiyi kökten dikkatlice ayırın ve vakit kaybetmeden yeni saksıya koyun, yavaş yavaş toprağı ekleyin ve az miktarda can suyu verin.

Birkaç gün sonra kaktüs yeni yuvasına alışmıştır. Ancak, kökte yeni bitkilerin ne zaman ortaya çıkacağını görmek için sürekli olarak toprağın dibini kontrol etmeniz gerekmez, Haziran ve Eylül ayları bu süreç için idealdir.

 

6. Kaktüs Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kaktüslerin iki grupta toplandığını yazının başında söylemiştik. Çiçek açarlar ve çiçek açmazlar. Kaktüs çiçekli tipte ise zamanı geldiğinde rengarenk çiçeklerini görebilirsiniz. Dikenlerin arasından rengarenk çiçeklerin doğması heyecan verici ve harika bir manzaradır. Bu aynı zamanda kaktüsün tamamen büyüdüğünün bir işaretidir. Çünkü yavru ve yeni kaktüslerin çiçek açması çok zordur.

 

Kaktüslere Nasıl Bakarım?

Yılda bir veya iki kez çiçek açarlar ve yaklaşık 2 ay çiçek verebilirler. Kaktüslerin doğası budur.  Çiçeklenmesine katkı sağlamak için güneş ışığı alan bir yerde muhafaza edilmesi önemli bir detaydır.  Kaktüslerin çiçek açmasını istiyorsanız, bakımlarını kesintisiz yapmak mantıklıdır.

Kaktüsün faydaları nelerdir? İlk kez duyuyor olabilirsiniz ama kaktüsler aynı zamanda yenilebilir bir bitkidir. Yapılan araştırmalara göre kaktüsün dikenli yaprakları dikkatli tüketildiği takdirde pek çok soruna çözüm olabiliyor. Kaktüslerin faydalarını sizler için listeledik.

  • Özellikle mide ve bağırsaklarda iltihap önleyici özelliği vardır
  • Kaktüs kökü beyin hücrelerini onaran maddeler içerir
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Herkesin korkulu rüyası olan kanserin vücuda yayılmasını önlemede etkili bir yapıya sahiptir
  • Diyabetle savaşır ve kan şekerini dengeler
  • Yapılan araştırmalar sonucunda kaktüs bitkisinin kolesterol seviyesini dengelediği ve kalp hastalığı riskini en aza indirdiği tespit edilmiştir

 

Kaktüsler Radyasyonu Emer mi?

Kaktüs bitkisinin radyasyonu emmesiyle ilgili birçok farklı yorum vardır. Aslında, bu tanımı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bu düşünce tarzının temel sebebi kaktüs bitkisinin su ile bir ilişkisi olmasıdır.

Çoğu çalışanın kaktüsleri bilgisayar masalarına yerleştirdiğini ve aynı şekilde televizyonlara yerleştirdiğini görüyoruz bu durum şıklık ve görünüm açısından çok güzel görünse de radyasyon konusunda net bir bilgi yoktur.

 

Kaktüs Türleri ve İsimleri Nelerdir?

Yazının başında da belirttiğimiz gibi kaktüslerin 150 cinsi ve 2500 türü bulunmaktadır. Ancak en bilineni kaktüs Opuntia Canterae’dir. Türkiye’de halk arasında ona kayınvalide denir.

Bazı kaktüs isimleri Cereus, Euphorbia, Echinocactüs, Star Cactus ve Notocactus olarak sıralanabilir.

Bu yazıya da bakın:

Erkeğe Hediye Alırken Nelere Dikkat Etmeli! İşte Altın Değerinde Öneriler…

Enerji İçeceklerinin Faydaları ve Zararları

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ