Kategoriler

Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Olur Nasıl Geçer?

Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Olur Nasıl Geçer?

Vücudumuzdaki kırmızı lekeler ve kırmızı noktalar, çok çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, genellikle alerjik reaksiyon olarak kendini gösterir. Yani, harici bir elemana bağlı alerji yapan vücut, irritasyonunu çeşitli kırmızı leke ve noktalar, parça parça kızarmalar ve hatta kabarmalar şeklinde kendini gösterebilir.

 

Vücudumuzdaki çıkan kırmızı lekeler, alerji belirtisi olabileceği gibi, bir takım iç organ hastalıklarının ve ciddi rahatsızlıkların da erken habercisi olabilir o yüzden, basit antihistaminik kremler ve tabletler ya da alerjiye karşı alabileceğiniz temel önlemler sonrasında bedeninizde ortaya çıkan kırmızı lekeler geçmiyorsa, öncelikli olarak bir dermatoloji uzmanına başvurmanız tavsiye edilir.

ciltte çıkan kırmızı lekeler sebepleri ve tedavi yöntemleri

Gerek görürse doktorunuzun sizi bir iç hastalıkları uzmanınına da sevk ederek, kırmızı lekelerin altta yatan sebepleri için daha ileri tetkikler talep edebilir. Ancak hemen paniğe kapılmaya da gerek yok elbette.

Çoğunlukla alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan kırmızı lekelerin, vücutta çıkmasına sebep olan en temel nedenlere bir göz atalım;

Vücutta Çıkan Kırmızı Lekelerin Başlıca Sebepleri

Yüzünüzde ve vücudunuzun el, ayak, bacak, sırt, göğüs, kalça v.b. tüm diğer bölgelerinde görülmesi mümkün olan kırmızı ve kahverengi lekeler oldukça basit sebeplere bağlı olabileceği gibi, ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. En yaygın sebeplere göz atarak, gerekli görmeniz durumunda hekim konsültasyonuna başvurmalısınız.

  • Alerjik Reaksiyon:

Ciltte meydana gelen kırmızı lekeler bilhassa da aniden ortaya çıkmışsa yüksek ihtimalle cildinize sürdüğünüz bir kozmetik ürüne karşı alerjik reaksiyon olabileceği gibi, yediğiniz içtiğiniz herhangi bir maddeye karşı ortaya çıkmış bir intolerans da olabilir. vücuttaki kırmızı leke alerji kızarıklığı

Alerjiye bağlı kırmızı lekeleri diğer sebeplere bağlı lekelerden ayırt etmenin en sağlıklı yolu, size alerji yapmış olabileceğini düşündüğünüz krem, fondöten, ruj, rimel, parfüm, deodorant ya da yiyecek içecek maddesini en kısa sürede vücudunuzdan uzaklaştırarak iyileşme olup olmadığını gözlemektedir. Kırmızı lekelere vücudunuzda çıkan kabarmalar ve kaşıntılar eşlik ediyorsa büyük ihtimalle alerjiden söz edilebilir.

 

vücuttaki kırmızı leke egzamaEgzama:

Atopik dermatit tıbbı adıyla kulağa ciddi ve korkunç bir rahatsızlık gibi gelse de aslında ciltte çıkan kabarcıklı, yoğun olarak bulunan, kaşıntılı ve döküntülü kırmızı lekelerden ibaret olan, alerjik ya da strese bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir cilt sorunu olan egzama, vücudunuzdaki parça parça kırmızıklardan sorumlu olan rahatsızlık olabilir. Egzama tedavisi için kullanılan kremler ve oral yoldan alınan ilaçlar ile kolayca geçer.

 

vücuttaki kırmızı leke folikulit

  • Folikülit:

Pek bilinmeyen bir rahatsızlık olsa da oldukça yaygın şekilde görülen folikülit basit adıyla kıl kökü iltihabıdır. Saç derisi de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünde sivilce ve kırmızı lekeler karışık şekilde ortaya çıkan ve yoğun, çirkin ve rahatsız edici bir görüntüye sahip olan folikülitler de antibiyotikli merhemler kullanarak tedavi edilebilir ancak folkülitin oluşma sebepleri arasında karaciğer hastalıklarından diyabete, otoimmün hastalıklardan mantarlara çok çeşitli etmenler bulunuyor olabilir. Mutlaka doktor değerlendirmesi ve lekelerin tedavisi için de doktorun tavsiye edeceği ilaçların kullanılması gerekir.

  • Diyabet:

Şeker hastalığı yaygın adıyla halk arasında bilinen diyabet hastalığının ilk belirtileri vücutta yaygın olarak görülen ve genelde de kan şekerinin haddinden fazla yükselmesine bağlı olarak dönemsel olarak ortaya çıkan kızarıklardır. Diyabet kalıtsal özellikli bir hastalık olduğundan, ailesinde şeker hastalığı olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. Dolayısıyla da vücudunuzunda bir başka sebebe bağlayamadığınız kızarıklıklar ve lekeler görülüyorsa, bu rahatsızlığın sizde var olabilme olasılığını değerlendirerek ilgili hekime başvurmalısınız.

  • Yanık:

Güneş yanığı başta olmak üzere, ani bir travmaya bağlı olmadan, ısıya yavaş yavaş maruz kalma sonucu deri üstünde oluşan yanıklar ağrıya sebebiyet vermeden ciltte oluşan kahverengimsi kırmızıya çalan lekeler şeklinde kendini gösterebilir. Vücudun belirli bir bölgesinde geniş bir alana yayılmış olabileceği gibi, özellikle güneş ışığına doğrudan maruz kalan daha sivri bölgelerde yanmaya bağlı parça parça kırmızı lekeler de görülebilir.

  • Rozasea:

Deri altındaki kan damarlarının enflamasyonu yani şişmesi ödem yapması ile ortaya çıkan ve çoğu zaman kronik olarak adlandırılabilecek olan bir cilt rahatsızlığı olan Rozasea-gül hastalığı – da adını, vücudun çeşitli bölgelerinde kırmızı bir gülün yaprakları misali kırmızı renkte lekeler oluşturmasından almaktadır.

  • Keratosis Pilaris:

Halk arasında tavuk derisi hastalığı olarak bilinen keratosis pilaris ise, aslında temelde kıl köklerinden dışarı taşmış ölü derilerden oluşan sivilcemsi türde kırmızı lekelerin oluşturduğu cilt rahatsızlığıdır.

 

Yanaklar, kalçalar, üst kol ve üst bacak bölgesinde sıklıkla ortaya çıkan keratosis pilaris, oluşturduğu kırmızı lekelerin görüntüsü dışında ciddi bir rahatsızlığa, acıya, kaşıntıya v.s. sebep olmaz. Kış aylarında cildin kuruması ve nemsiz kalması ile birlikte artış gösterirken de, gebelik dönemlerinde de alevlendiği bilinen bir hastalıktır.

  • Tinea Versicolor ( Samyeli):

Herkesin derisinde belirli bir miktarda doğal olarak bulunan bir mantar türü, terlemeye ya da hijyen eksikliğine ve bazen de bağışıklık sisteminin düşmesine bağlı olarak cilt altında da artış göstererek, çoğu kez açık renkte ama bazen de kırmızı renkli vücut lekelerine yol açan samyeli adıyla bilinen bir cilt rahatsızlığına yol açabilir. Genellikle mantar ilacı olarak etkili bir takım merhem ve pomadlarla tedavisi kolayca sağlanabilirken, vücudunuzda çıkan kırmızı lekelerin sebebinin tinea versicolor olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhisi teyit etmek için uzman bir dermatoloğa başvurmanız ve hekiminiz tarafından önerilecek ilaçları kullanmanız gerekmektedir.

  • Damarsal Ben ( Anjioma):

Kiraz damarsal beni ya da örümcek damarsal beni olarak bilinen anjiyoma genel adlı cilt rahatsızlığı ise, damar çatlaması ya da minik varis görüntüsünde kırmızı lekelere yol açan yaygın bir deri hastalığıdır.  Kiraz beni dedikleri türü iste, lekeden ziyade, kırmızı hatta bordo minik noktalar şeklinde kendini gösterir. Hastalıktan ziyade, ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan ve git gide artış gösterme eğiliminde olan bu kırmızı noktalar, lazer ya da elektrocerrahi yöntemleri ile tedavi edilebilir.

  • Lökositoklastik Vaskülit:

Özellikle uyluk ve bacak bölgesinde damar tutulması şeklinde kendini gösterir ve kırmızı renkte lekelenmelere yol açar

  • Cilt Kanseri:

Vücudunuzda ortaya çıkan kırmızı lekelerin cilt kanseri belirtisi olma ihtimali her daim olduğundan, alerjiye ya da diğer basit sebeplere bağlı olarak oluşmadığına emin olduğunuz ve sebebini kesin olarak belirleyemediğiniz lekeler için acilen hekime başvurmanız önerilir. Her ne kadar cilt kanserinde vücutta oluşan lekelerin rengi koyu kırmızı hatta neredeyse kahverengi tonunda olsa da, basit kırmızılıklar da özellikle de inatçı ve geçmek bilmeyen bir formdaysa tehlike habercisi olabilir.

  • Sivilce:

Yaygın olarak yüz bölgesinde görülmesine rağmen, vücudun diğer bölümlerinde de görülebilen, cilt altındaki bakteri oluşumu ve aşırı yağlanmaya bağlı olarak meydana gelen akneler, henüz oluşum aşamasındayken, irinli ve kabarık olarak görünmek yerine, cilt altında kırmızı bölgeler ve kızarıklık şeklinde meydana gelebilir. Özellikle yüz bölgenizde oluşan kırmızı lekelerden şikayetçiyseniz yüzde kızarıklık nasıl geçer adlı yazımızdan daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  • İsilik:

Daha çok bebeklerde görünüyor olsa da yetişkinlerde de çok nadir olmayan isilik problemi, çoğunlukla yaz aylarında bilhassa da temmuz ve ağustos aylarındaki aşırı sıcaklar ve nem sebebiyle ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Ciltteki gözeneklerin aşırı sıcak ve terleme sebebiyle kapanması ve nefes alamaması sonucunda cildin üst bölgesinde yüzeysel olarak ve parça parça kırmızı lekeler oluşur.

Tedavisi için isilik görülen bölgenin soğutulması, terden ve kirden arındırıldıktan sonra, bebe pudrası gibi bir madde ile kuru tutulması ve bölgenin havalanmasını sağlamak yeterli gelecek ve isiliğe bağlı vücutta oluşan kırmızı lekelerin geçmesini sağlayacaktır.

  • Böcek sokmaları:

Sivrisinek sokması, örümcek ısırığı, arı sokması başta olmak üzere böcek sokmalarından kaynaklanan kırmızı lekeler genellikle kabarık, ağrılı ve kaşıntılı olarak seyreder. Nadir sivrisinek türleri, kaşıntıya sebebiyet vermeden deri altındaki kanı emmekte ve kırmızı lekelere sebep olabilmektedir.

Diğer Kırmızı Lekelerin Sebepleri

  • Ürtiker: Halk arasında kurdeşen olarak bilinen rahatsızlık daha çok gıda alerjisi nedeniyle oluşum gösterir. Vücudun farklı alanlarında tek tek ya da gruplar halinde kırmızı noktalar oluşur.
  • Zona hastalığı: Vücutta meydana gelen kaşıntılı ve kırmızı noktalar zona hastalığının bir belirtisi olarak yaşanabilir. İlk belirtiler arasında ağrı, kaşıntı ve karıncalanma hissi vardır.
  • Uyuz: Uyuz hastalığı nedeniyle vücut üzerinde minik kırmızı noktalar oluşabilir. Ayrıca hastalık nedeniyle deride pullanma olabilir. Daha çok parmak arası ve parmakların iç tarafında oluşan kırmızı noktalar farklı kremler ile tedavi edilebilir.
  • Kızamık: Vücut enfeksiyon maruz kaldıktan 10 gün sonra vücutta kırmızı noktalar oluşmaya başlar. Kırmızı noktalar başlangıçta yüz bölgesinde görülür ve daha sonra tüm vücuda yayılır. Kızamık tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.
  • Purpura hastalığı: Vücutta küçük kan damarları zayıflayarak sızıntıya yol açabilir. Bu sızıntı vücutta kırmızı ya da mor noktaların oluşmasına neden olur. Rahatsızlık vaskülit ya da konjenital rubella sendromu olarak da tanımlanır.
  • Doğum lekeleri: Doğum izleri bebek dünyaya geldikten sonra vücutta fark edilen lekelerdir. Bazı çocuklarda doğduğunda değil de yıllar geçtikçe de oluşabilir.
  • Karaciğer Hastalıkları:
  • Güneş alerjisi: Birçok alerjen gibi güneş alerjisi de ciltte kırmızı noktaların oluşmasına neden olabilir. Güneş alerjisi olan kişiler özellikle güneşe çıkmadan önce güneş kremi kullanmalıdır.
  • Hava şartları: Çok soğuk ya da çok sıcak hava yüz bölgesinde kırmızı noktalara neden olabilir. Kırmızı noktalar yüz harici vücudun tümünde de oluşum gösterebilir.
  • Hijyen Eksikliği: Ağır bir aktivite sonrası duş almamak, temiz olmayan kıyafetleri giymek gibi pek çok neden vücutta kırmızı noktaların oluşmasına yol açabilir. Hijyen kurallarına dikkat etmeyen kişiler virüs ve bakteriye daha fazla maruz kalır ve hijyene dikkat etmediği sürece vücutta lekeler oluşur.

Cildinizde çıkan kırmızı lekeler, kaşıntılı ya da kaşıntısız olarak kendini gösterebilir. Oluşma sebeplerine bağlı olarak kaşıntı, batma ve yanma hissi duyma olasılığınız ise değişkenlik gösterebilir ancak çoğu kez, kırmızı lekelere ciltte hafif bir kaşıntı hissi eşlik ediyor olsa da acı ve yanma hissi daha akut olarak oluşan durumlar sonucu meydana gelir ve genelde acil tıbbi müdahale gerektirir.

Ciltte Çıkan Kırmızı Lekelerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücudunuzda çıkan kırmızı lekelerin uygun tedavi yöntemini belirlemek için öncelikli olarak altta yatan sebebin belirlenmesi gerekmektedir.

Lekeler şayet alerjik bir tepkime sebebiyle meydana gelmişse, en uygun tedavi öncelikli olarak alerjen maddenin vücuttan uzaklaştırılması, temasının yinelenmesinin engellenmesi ve bir tık daha ileri safhalarda uygun antihistaminik merhem ya da tablet formunda ilaçların kullanılması ile mümkündür.

Diğer yandan, deri altındaki bir kanamaya bağlı olarak meydana gelen lekeler için buz tedavisi gibi ev tipi yöntemler bile işe yarayabilecekken, cilt kanseri şüphesi taşıyacak nitelikteli kırmızı lekeler için mutlaka bir hekim tavsiyesi ve takibi gerekli olacaktır.

Herhangi bir iç organ rahatsızlığına bağlı olmaksızın, sırf cilt üstü sorunu olarak nitelendirebileceğimiz kırmızı vücut lekeleri ise, çoğu kez, hafif serin bir duş alarak cildin hijyeni sağlandıktan sonra, aloe vera jeli, hindistan cevizi yağı, çay ağacı yağı gibi doğal ürünler ile kolayca tedavi edilebilmektedir.

Güneş yanıkları ya da sivilcelere bağlı olarak oluşan kırmızı lekelerde ise durumunuza uygun leke kremleri ya da akne kremleri kullanarak sorununuzu çözebilirsiniz.

Uyuz hakkındaki ” Uyuz Hastalığına Doğal Çözüm – Ev Yapımı Uyuz Kremi Tarifi”  yazımıza da bakın:

Uyuz Hastalığına Doğal Çözüm – Ev Yapımı Uyuz Kremi Tarifi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ