Kategoriler

10. Gebelik Haftası Neler olur? Gebeliğin 10. Haftası

10. Gebelik Haftası Neler olur? Gebeliğin 10. Haftası

Gebeliğin 10. Haftasında Bebek Gelişimi

 

10. Gebelik Haftasında Bebekteki Gelişimler

Hamilelikte bu haftada en önemli özellik diyebileceğimiz bebeğin artık embriyo döneminden çıkarak fetüs dönemine girmesidir. Bu hafta atnı zamanda tehlikeli dönemin atlatıldığı haftadır. Bebek artık insan görünümünü almaya da başlamıştır. 10.haftadan sonraki haftalar fetal dönem adını alır. Anne artık bebeğinin büyüdüğünü ve geliştiğini hafiften hissetmeye başlayacaktır. Bebeğin kafa ve kalça ağırlığı bu haftada 5 gram kadardır. Artık bebeğiniz içinde bulunmuş olduğu sıvıda hareket etmeye başlayacaktır.

10. gebelik haftası

El ve ayak eklemleri, parmaklar bu hafta da artık şekil almaya başlayacaktır. Anne henüz bebeğinin hareketlerini hissedecek haftada değildir ancak ultrason aracılığı ile hareketleri gözlemleyebilecektir. İlgi çekici diğer bir olay ise bebeğin kuyruk kısmının düzleşerek görünmez hale gelmesidir. İlk defa idrar yapmaya ve amniyon suyu vasıtasıyla nefes alıp vermeye başlar. Organ gelişimini neredeyse tamamlamak üzeredir. 3 haftalık sürecin sonunda ise artık bebeğin dudak ve damak gelişimi tamamlanır. En zor oluşan yapılardan biridir bu.

10.Haftada Annedeki Değişiklikler

Anne karnı yuvarlak bir hal almaya başlamıştır. Hafif kilo alma görülebilir. Artık eski kıyafetler sıkı ve dar gelmeye başlayacaktır. Rahat kıyafetler, beli lastikli pantolonlar giymek hem bebeği hem anneyi rahat hissettirecektir. Artık anne bebeğin kalp atışlarını duyabilir. Bulantılar azalmaya başlar ancak bu defa da anneyi aynı derecede rahatsız hissettirecek olan mide yanmaları başlar. Sabah bulantıları, baş dönmesi, memelerde hassasiyet ve dolgunluk, kabızlık, halsizlik, çabuk sinirlenme, keyifsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Vücudun bir çok bölümünde göğüsler, el ayak, bacaklarda kan basıncının artması sebebiyle toplardamar belirgin bir hal alır. Diş hastalıkları da bu hafta da kendini gösterir. Diş eti şişmeleri ve diş etinde acılar hissedilebilir. Anne, bebek ve kendisinin diş sağlığı için yeteri kadar flor almalıdır. Dişler flor içeren diş macunları ile fırçalanmalıdır. El ve ayaklarda şişlikler oluşabilir ayak masajları hamilelik döneminde büyük ölçüde önemlidir. Anne adayı bazı egzersizler yapabilir. Yüzme, yürüme, basit egzersiz hareketleri gibi. Böylece hem annenin dayanıklılığı artar hem de hamilelik sonrası alınmış olan kiloları vermede kolaylık sağlanabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ