Kategoriler

Gebelik Aşı Takvimi

Gebelik Aşı Takvimi

Gebelik Aşısı Takvimi nedir? Hamilelikte uygulanması gerekli aşılar, anne adayı ile birlikte anne karnındaki bebeğin ve yeni doğanın sağlıklı kalması için çok önemlidir. Peki, hamilelikte uygulanması gerekli aşılar hangileridir. Kısaca belirtelim;

Hamilelik Aşıları Ne Zaman Yapılır? Gebelik Aşı Takvimigebelik aşı takvimi tetanoz aşısı

1-Hamilelikte hepatit-B aşısı:

Anne taşıyıcı ise, hastalığın bebeğe geçmesini engellemek için, doğumdan sonraki ilk 12 saat içinde mutlaka bebeğe hepatit-B aşısı yapılmalıdır. Baba hepatit-B ise, anne adayı hamilelik öncesinde mutlaka hepatit-B aşısını yaptırmalıdır. Öncesinde aşı yaptırmadı ise, hamilelik döneminde mutlaka hepatit-B aşısını yaptırmalıdır.

2-Hamilelikte grip aşısı:

Grip kendini her zaman yenileyen bir virüstür. Kendini yenileyen virüse karşı da her yıl yeni aşılar geliştirilmektedir. Hamilelerin grip aşısı yaptırmalarında sakınca yoktur. Hatta emzirme döneminde de grip aşısı yapılabilir.

3-Hamilelikte tetanos aşısı:

Hiç tetanos aşısı yaptırmamış anne adaylarının hamileliklerinde mutlaka tetanos aşısı yaptırması gerekir. Hamilelik döneminin 2. ve 3. ayında tetanos aşıları yapılır. 2. aşıdan 6 ay sonra da 3. doz tetanos aşısı yapılır.

Anne adayı hamilelik öncesindeki 10 yıl içinde tetanos aşısı yaptırmış ise aşı yaptırmasına gerek yoktur. Ancak, aradan 10 yıldan fazla zaman geçtiyse, hamilelik döneminde tek doz tetanos aşısı yapılması gerekir.

4-Hamilelikte meningokok aşısı:

Menenjite karşı yapılan koruyucu bir aşıdır. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde yapılır. Aşının anne ve bebeğine verdiği zararlar henüz bilinmemektedir.

5-Hamilelikte Hepatit-A:

Anne adayı daha önce hepatit-A’ya yakalanmamış ise, gelişmemiş ülkelere seyahati öncesinde Hepatit-A immünglobulini yaptırması önerilir. Canlı virüs aşısı olduğu için, doktor tarafından zorunlu görülmedikçe, hamilelik sırasında yapılması uygun değildir.

6-Hamilelikte kuduz aşısı:

Kuduz aşısının anne adayı ve bebeğe zararı yoktur. Hayvanlarla olası bir kuduz teması sonucunda derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

7-Hamilelikte doktorun gerekli gördüğü zaman yapılabilecek aşılar;

Bazı aşılar ise hamilelik sırasında doktorun tavsiyesine göre yapılabilir. Bunlar, Polio, Sarı Humma, Pnömokok, Kolera, Boğmaca v.b. aşılardır.

Hamilelikte yapılması sakıncalı aşılarda bulunmaktadır;

Bunlar, HPV, Kabakulak, Kızamık, Kızamıkçık, Su çiçeği, Verem v.b. aşılardır.

Hamilelik Aşıları Ne Zaman Yapılır ve Gebelik Aşı Takvimi Nasıldır? Sorusuna kısaca cevap vermeye çalıştık. Aşılarınızı düzenli yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ