Kategoriler

Menopoza Girerken Adet Kanaması Nasıl Olur Sık Adet Görülür mü?

Menopoza Girerken Adet Kanaması Nasıl Olur Sık Adet Görülür mü?

Menopoza girerken adet kanaması döngüsünün ne şekilde seyrettiğini öğrenerek, menopoz sinyalleri alıp almadığını öğrenmek isteyen okuyucularımız için, menopoza girme sürecinin tıbbi adı olan perimenopoz döneminde regl kanamaları nasıl olur, ne sıklıkla adet görülür, kanamanın yoğunluğunda ve renginde bir değişiklik olur mu, regl sancıları menopoz öncesi döneme göre farklılık gösterir mi gibi konulara da değiniyor olacağız.

menopoza girerken kanama nasıl olur

Menopoza Girerken Adet Kanaması Nasıl Olur?

Menopoz; kadınlara özgü bir kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun, üreme organı yumurtalıklar tarafından artık üretilmemesi ve sonuç olarak da kadının adetten sonsuza dek kesilmesi ve üreme çağının sona ermesi manasına gelen bir tıbbi durumdur.

Halk arasında menapoz ismiyle de bilinen menopoz döneminin tamamen nihayete ermesinden önce kadınların regl döngüleri normal alışkanlıkların dışına çıkacaktır ve adet kanamalarındaki bozukluklar, menopoza girmenin önemli bir belirleyicisi olacaktır.

Pek çok kadın perimenopoz döneminde adet olmaya düzensiz bir şekilde devam ediyor da olsa, bazı kadınlarda yumurtlama ve buna bağlı adet kanaması tamamen de durabilir.

Kısacası menopoza girerken adet kanaması aşağıdaki şekillerde olabilir;

  • Adet kanamasının aniden sona ermesi
  • Regl dönemlerinin aksamaması ancak kanamanın gözle görülür şekilde azalması ya da artması
  • Adet kanamalarının 2-3 ayda bir olmaya başlaması

Yukarıda belirtilen kanama şekillerinden herhangi bir tanesi, menopoz öncesi yakın dönemde görülebilmekle birlikte, neredeyse %85-90 oranında kadında menopoz öncesi adet kanaması şu şekilde seyreder;

  1. Erken dönemde adet döngüsü kısalır; ortalama 26-30 günde bir regl olan bir kadın 15-18 günde bir regl olmaya başlar ve kanamalar uzun ve şiddetli geçer
  2. Orta dönemde, adet döngüsü arası açılarak normalin de çok üstüne çıkar ve pek çok kadın 2 ya da 3 ayda bir adet olmaya başlar. Bu dönemlerdeki kanama miktarı az ya da çok olabilir
  3. Menopoza kesin olarak girmeden önceki son dönemde ise adet döngüsü araları en az 3 ay en fazla 11 ay şeklinde olmak üzere uzayabilir.

Perimenopoz Dönemi Ne Kadar Sürer?

Perimenopoz dönemi yani vücudun git gide östrojen hormonunu daha az salgılayarak doğurganlığı sona erdirme ve menopoza hazırlanma dönemi kadından kadına değişmekle birlikte, ortalama olarak 2 yıl ila 5 yıl arası sürebilir.

Ne Kadar Süre Hiç Adet Kanaması Olmazsa Menopoza Girilmiş Sayılır?

Bir kadın 11 aydan uzun süre hiç kanama yaşamamışsa, tam menopoza girdiği ve üreme çağının sona erdiği varsayılır. 11. aydan sonra zaman zaman düzensiz adet kanamaları görülebilir ancak maksimum 11 ay civarı hiç adet görmemiş bir kadının perimenopozunun tümüyle sona erdiği ve gerçek menopoz döneminde geri dönüşsüz olarak girdiği kabul edilir.

Perimenopoz Döneminde Regl Kanamaları Sancılı  Mı Geçer?

Adetlerin sancılı ya da sancısız geçmesi, kanamanın şekliyle ve kişinin kendisiyle doğrudan alakalıdır ve çoğu kez menopoz ile ilişkilendirilmez. Menopoz öncesi dönemdeki adet kanamalarınız ağrıya sebebiyet veriyorsa, her zaman kullandığınız basit ama etkili ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz.

Menopozun Adet Kanaması Durması Dışındaki Belirtileri Nelerdir?

  • Östrojen hormonun azalmasına bağlı olarak yaşanan gece terlemeleri ve sıcak basmalar
  • Düşük seviyedeki testesteron sebebiyle libidoda gözle görülür bir azalma
  • Östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizliği sebebiyle adet kanamalarındaki düzensizlikler
  • Östrojen düşüklüğü sebebiyle ruh halindeki ani değişiklikler dalgalanmalar
  • İncelen rahim duvarları yüzünden vajinal kuruluk.

Menopoz Ateş Basmalarına Ne iyi Gelir?

Östrojen hormonu tedavisi sayesinde menopoza girerken yaşanan ateş basmalarının semptomatik tedavisi yapılabilmektedir.

Genç Yaşta Regl Kanamalarındaki Bozulmalar Erken Menopoz Belirtisi Midir?

Adet döngüsündeki bozulmalar ve anormal kanamalar, menopozun beklendiği ortalama yaş olan 50 civarından önce görülüyorsa, bu bir erken menopoz sinyali olabileceği gibi, rahim içerisinde oluşan farklı bir soruna da işaret ediyor olabilir.

Tüm kadınların hayatlarının kaçınılmaz bir dönemi olan menopoz, erken veya geç evrelerde görülebilir. Bu yazımızda erken menopoz belirtilerini sizlerle paylaşacağız.

Erken menopoz belirtileri, normal yaşta başlayan menopoz belirtileri ile çok ortak yöne sahiptir. Hangi yaşta olunursa olunsun, menopoz süreci benzer semptomları içerir. Özellikle erken yaşta menopoz görülmesini etkileyen sebeplerin başında ise, hormonal bozukluklar gelir. Ancak erken menopoz nedenlerine bağlı olarak semptomların sıklığı ve şiddeti farklılık gösterebilir. Kadınlar genellikle menopoza girdiklerini menopoz sürecinin ikinci aşamasında hissetmeye başlarlar.

Erken menopoz belirtileri hafif veya şiddetli olarak hissedilebilir. Erken menopoz belirtileri, rahim veya yumurtalıkların alınması gerektiği cerrahi durumlarda önemli ölçüde farklılık gösterir. Ancak erken menopoz belirtileri genellikle şiddetli olma eğilimindedir.

Erken Menopoz Belirtileri

20’li ve 30’lu yaşlarda bayanlarda görülen erken menopoz belirtileri, bu genç yaşlarda pek çok genç bayan için beklenmedik bir durumdur. Aşağıda erken menopozun en yaygın ve en nadir görülen belirtilerini bulabilirsiniz.

Erken menopoz döneminde sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Sık sık sıcak basması, birkaç saniye içerisinde vücut ısısının 10 derece birden değişmesi en yaygın erken menopoz belirtilerinden biridir.
  • Gece terlemeleri bir diğer erken menopoz belirtisidir. Gece uyurken sıcak basması ve bu nedenle uykunun bölünmesi, ertesi gün de yorgunluğa neden olabilir.
  • Düzensiz regl erken menopoza girdiğinizi anlamanızı sağlar. Regl kesilmesi veya regl sürelerinin uzaması, bayanların erken menopoza girdiğinin habercisi olabilir.
  • Erken menopozda görülen belirtiler arasında libido azalması da vardır. Kadınlarda bu süreçte hormonların dalgalanması sebebiyle libido azalması sorunu ortaya çıkabilmektedir.
  • Erken menopozda vajinal kuruluk da bir belirtidir. Vajinal duvarlar incelir ve esnekliğini kaybeder. Bu durum da cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.
  • Erken menopozda bayanların ruh halinde önemli değişimler söz konusu olabilir. Ani ruh değişimleri, bir anda sinirlenme, karışık hisler erken menopozda görülen belirtilerdir.

Her kadın erken menopoz sürecinde yukarıda görülen belirtileri farklı sıklıkta ve şiddette yaşar. Eğer sizler de kendinizde erken menopoz belirtileri tespit ediyorsanız, bu konu hakkında öncelikle doktorunuza danışmanızı öneriyoruz. Uzman hekimlerden erken menopoz döneminde yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Düzensiz Adet Kanamasının Menopoza Girme Dönemi Başlangıcı Dışındaki En Sık Nedenleri

  • Yumurtlama bozukluğuna yol açacak her türlü kist, tümör v.b. rahim içi yabancı hücre
  • Rahim miyomları
  • Hiperplazi
  • Rahim ağzı ve içi kanserleri
  • Hormonel Bozukluklar
  • Hipotiroidi v.b.

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Azize dedi ki:

    48 yaşindayim .3 aydir adet gormuyordum.Bu ay 10 gindur adetim.Son 5 gundur kanamam cogaldi.Hafif sancili geciyo.Normalmi

  2. Firdevs dedi ki:

    50 yaşındayım. 2 keredir 2 ay gibi adet oluyorum. Kanama az.bu sefer 1 hafta oldu hep lekelenme şeklinde.

    1. Yaprak dedi ki:

      Kadın doğuma gözükmeniz gerekiyor, lekelenmeler menapoza girilirken görülebilir, ama uzmandan yardım almalısınız.

  3. Dilek dedi ki:

    Adetim bittikten 1 hafta sonra adet gördüm bu durum neyin habercisi acaba yardımcı olursanız sevinirim

BİR YORUM YAZ