39 Haftalık Gebelik Doğum Belirtileri
Gebeliğinizin 39. haftasına ulaştıysanız, büyük ihtimalle hamilelik takibinizi yapan dokturunuzla ortaklaşa kararınız olarak normal doğum yapmayı planlıyorsunuz.
39. Gebelik Haftasında Doğum Belirtilerini Nasıl Anlarım?
Zira, sezaryen ile doğumlar, genelde beklenen doğum tarihinden ortalama 2 hafta kadar önce gerçekleştirildiğinden, 39. gebelik haftası çoğunlukla vajinal doğum planlanan hamileliklerde beklenir ve 39. hafta başı itibariyle doğumunuz her an kendi kendine başlayabilir.
Hamileliğimin 39. Haftasındayım. Doğumun Başlama Belirtileri Neler?
Eğer daha önce bir hamilelik geçirip doğum yaptıysanız, aşağı yukarı biliyor olmalısınız ancak ilk kez anne olacak gebe kadınların önemli bir kısmı doğumun yaklaşma belirtilerini bilmediklerinden, gebeliğin son haftalarına özgü pek çok durumu doğumun başlaması olarak yanlış yorumlayarak gereksiz yere hastanelere koşturdukları gibi, bir diğer grup anne adayı ise; doğum belirtileri kafalarında canlandırdıklarından daha hafif olduğu için, neredeyse evde doğum yapacak duruma gelene dek beklemekte, zamanında yetkin bir sağlık kuruluşuna ya da personeline başvurmamakta.
Gebeliğin Son Haftalarında Doğumun Yaklaştığına Dair İşaretler:
-
Nişan Gelmesi
Nişan ya da pembemsi renkteki kanlı akıntının gelmesi, doğumun nişan gelmesinden itibaren en geç iki haftaya kadar gerçekleşeceğinin işaretidir.
Doğum, nişan geldikten hemen sonra, 1 gün sonra, 1 hafta sonra ya da 2 hafta sonra başlayabilir.
Gebelik boyunca serviksi tıkayarak, hem anne rahminin hem de fetüsün enfeksiyonlara karşı korunmasına vesile olan sümüksü bir tabaka olan nişan, bebeğin yola çıkmaya başlamasına müteakip aşağı doğru itilerek, rahim dışına atılır.
Kısacası nişan gelmesi, bebeğin iyice aşağıya indiğinin ve doğum pozisyonu aldığının belirtisi olduğundan, dolaylı yoldan, doğumun her an başlayabileceğine işaret eder.
-
Bebeğin Pelvise Yerleşmesi:
Doğumun başlamasına çok kısa bir süre kala, bebek en son dışarı çıkma hamlesini yapmadan hemen önce kısa bir süre daha beklemek üzere, aşağıya doğru son bir hamle daha yaparak annenin kasıklarına doğru gelir ve orada yerleşir.
Bebeğin pelvis kemikleri civarına yerleşmesi, anne adayı için çoğu kez oldukça rahatsız edici bir durum olabilir zira bacaklarını bile tam olarak kapatamaz, oturamaz, yürüyemez.
Bebeğin pelviste hissedilmesi doğumun 1-2 saat ila 1-2 gün arasında kesin olarak başlayacağının kanıtıdır.
Bebeklerin büyük bir çoğunluğu 39. gebelik haftası itibariyle aşağıya inerek pelvise yerleşip gelişlerinin yaklaştığını müjdelerler.
-
Gerçek Doğum Sancıları:
Doğumun 39. hafta itibariyle gerçekten başladığının en kesin belirtisi olan şey tabi ki doğum ağrıları ya da sancılarıdır.
Karın bölgesinde hissedilen ve ağrıya sebep olmayan düzensiz rahim kasılmaları ve yalancı doğum sancılarından farklı olarak, git gide şiddeti artan, ağrılı, düzenli ve sıklık aralıkları gittikçe düşen, bacak ve kasık bölgesinde hissedilen kasılmalar, doğumun muhtemelen önünüzdeki 1-2 saat ila 48 saat arasında kesin olarak gerçekleşeceğinin göstergesidir.
-
Suyun Gelmesi:
Halk arasında suyun gelmesi diye tabir edilen olay aslında hamilelik boyunca bebeğin içinde korunaklı olarak yaşadığı gebelik kesesinin içinde bulunan amniyon sıvısının rahim dışına akmasıdır.
Gebelik kesesi, doğum kasılmaları ve sancıları sebebiyle yırtılır ve içindeki kıvamsız, şeffaf renkli sıvı bardaktan boşanırcasına dışarı akar. Isısı da yüksek bir sıvı olduğundan, anne adayı suyunun geldiğini bariz bir şekilde hisseder. Genelde önce doğum kasılmaları hissedilir, ardından su gelir ancak bazı anne adaylarının acı eşiğinin yüksek olması sebebiyle, doğum sancılarını yeterince hissemediği durumlar söz konusudur.
Bazı kadınlar, 38. hafta sonu 39. hafta başı itibariyle gerçek doğum kasılmaları yaşarlar lakin buna rağmen hiç farkında olmayabilirler ve bu kasılmalar gebelik kesesinin ortadan ikiye yırtılmasına sebep olabileceği gibi, hafifçe delinmesine de sebep olabilir. İkinci durumda hamile kadının suyu bardaktan boşanırcasına değil, sızıntı şeklinde gelecektir.
Amniyon sıvısı kaçağı ile idrar kaçırma durumunu birbirinden ayırt etmek önemlidir. O yüzden eğer gebeliğinizin son haftalarındaysanız, bilhassa 39. hamilelik haftasına giriş yaptıysanız, idrar kaçırdığınızı düşündüren bir durum olduğunda, gebelik kesenizden gelen su olması riskine karşın mutlaka bir hastaneye başvurunuz.
-
Gaitanın Yumuşaklığı ve Sık İdrara Çıkma İsteği:
Gebeliğin 39. haftası itibariyle doğumun yaklaşmasının bir getirisi olarak bazı hormonlarda yaşanan değişiklikler, gaitanın yani dışkının yumuşamasına sebep olurken, bebeğin iyice aşağıya inmesi, anne adayının mesanesi üzerinde ekstra baskı oluşturarak, sürekli idrara çıkma isteği yaratabilir.
Her iki belirti de doğumun erken belirtileri olarak ayırt edici özelliğe net olarak sahip olmayan ve yalnız başlarına doğumun başlamak üzere olduğunu göstermeyen belirtilerden olsalar da, artık hamileliğinizin sonuna yaklaştığınız bu haftalarda, bu tip ufak detayları da dikkate almalısınız.
-
Çatı Muayenesi Sırasında Farkedilen Rahim Ağzı Değişiklikleri:
Eğer vajinal doğum planınız varsa, gebeliğinizin 36. haftasından sonra, 37. haftada, 38. haftada, 39. haftada ve hala doğum yapmamışsanız 40. ve 41. haftaların her birinde olmak üzere kadın doğumcunuz sizi muayene etmek isteyebilir.
Doğumun iyice yaklaştığının önemli bir belirtisi olarak rahim ağzınızda gevşeme yumuşama gibi bulgulara rastlayan hekiminiz konuyla ilgili sizlere gereken bilgilendirmeyi yapacaktır.
-
39. Gebelik Haftasında Enerji Patlaması:
Pek çok kadından; ” Ev temizlemeye kalktım suyum patladı. Yerleri silerken doğum sancılarım geldi. Dans ederken doğuma gittim” v.b. sözler duymuşsunuzdur.
Hanımlar, yaptıkları aşırı fiziksel aktiviteye bağlı olarak zorlanma sonucu gebelik kesesini patlatarak doğuma sebebiyet verdiklerini düşünseler de aslında tam tersi olmaktadır.
Henüz anne adayı tarafından hissedilmemiş dahi olsa başlayan doğum kasılmaları ve bebeğin yola çıkışı ile birlikte, anne adayında bir enerji patlaması yaşanır ve çoğu kadın, ev temizleyerek bu enerjiyi atmaya çalışır. Zaten başlamak üzere olan doğum da tam iş yaparken başlayınca, sebebi olarak yapılan fiziksel aktivite gösterilmektedir.
Eğer hamileliğinizin 39. haftası civarındaysanız ve tüm ağır bedeninize rağmen kendinizi aniden çok enerjik, güçlü ve mutlu hissetmeye başladıysanız, doğumun yaklaştığının bariz bir belirtisi ile karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz.
Ayrıca bu mutlu anların da tadını çıkarın. Çok yakında sizi, lohusalık dönemi bekliyor. Her kadın aynı şekilde geçirmese de lohusalık pek çok yeni anne için psikolojik açıdan sıkıntılı bir dönemdir.
Daha ayrıntılı bilgiyi Lohusa depresyonu nedir adlı yazımızdan alabilirsiniz.
Doğum Belirtileri ile Karıştırılan Diğer Durumlar:
- Braxton Hicks Kasılmaları:
Gebeliğin sadece son haftaları olan 38. 39. haftalarda değil, neredeyse 30. haftadan sonra sık sık olan alıştırma kasılmalıdır. Yalancı doğum sancısı olarak da bilinir. Braxton Hicks sebebiyle pek çok anne adayı doğumunun başladığı yanılgısına uğramakta olmakla beraber, 39-40 hafta civarlarında gerçek doğum sancıları ile baş başa kaldıklarında, yalancı kasılmalar ile arasındaki farkı daha net anlarlar.
- İdrar Kaçırma
39. hafta doğum belirtisi olarak gebelik suyunun idrar kaçırmayla karıştırıldığı gibi, tam tersi bir durum olarak, sonuna yaklaşılan hamilelik, hormonlar ve ağırlaşan vücuda bağlı olarak gerçekten meydana gelen idrar kaçırma olayları, zaman zaman suyunun gelmesi durumuyla karıştırılarak, anne adaylarını paniğe sürüklemektedir.