Göz Tansiyonu Kaç Olmalı? Normal Glokom Değerleri ve Sınırı
Göz Tansiyonum Kaç Olmalıdır? Göz tansiyonunuz 25 mmHg değerinin üstündeyse göz tansiyonu problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz!
Görme işlemi aslında gözle değil beyinle yapılan bir işlemdir ve göz, beyinlerimizde var olan görme merkezine mercek görevi gören, kamera pozisyonunda bir organdır yalnızca. Göz içi sıvılarının zamanında ve yeterince boşaltılmaması durumunda göz için basıncı oluşarak görme sinirlerine zarar verebilir.
Bu duruma göz tansiyonu ya da glokom denir.
Göz tansiyonunun normal değerlerin üstüne çıkması durumunda, görme sinir hücreleri üstünde kalıcı hasarlar oluşabilir ve yüksek göz tansiyonunun sebebiyet verdiği tahribat sonu daimi körlüğe kadar uzanabilecek görme kayıpları ile seyreder.
Glokom tıbbi adıyla da bilinen göz tansiyonu bu bağlamda oldukça tehlikelidir ve ciddiye alınmalıdır.
Göz tansiyonunun yüksek olduğunu her zaman bariz bir şekilde farkedebilmek mümkün olmadığından, bazı hastalar, erken teşhis ve tedavi durumunda kolaylıkla önüne geçilebilecek bu durum sebebiyle ne yazık ki kör olmaktadır.
Bazı kişilerde belirtileri dikkat çekici olabilirken, diğerlerinde sinsice ilerlemekte olan göz tansiyonunu evde ölçebileceğiniz basit bir metot bulunmadığından, bilhassa yüksek risk grubundan olan hastaların, düzenli göz muayenesinden geçmesi göz tansiyonundaki normal olmayan değerleri zamanında farketmek ve hasar geri dönüşsüz bir boyuta varmadan müdahale edebilmek açısından elzemdir.
Göz tansiyonu ölçümü, standart göz muayeneleri sırasında rutin olarak yapılan bir işlemdir ve kolayca bir prosedürdür.
Göz Tansiyonunun Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?
Uzmanlar tarafından referans değerler ve normal göz tansiyonu aralığı konusunda kesin bir fikir birliği olmamakla birlikte, fikirlerin ortalaması alındığında, 10 mmHg ile 20 mmHg arasında olan tansiyon ölçümleri tamamen normal kabul edilebilir.
Gözleri sağlıklı pek çok kişide, normal göz tansiyonu değeri 15 – 18 mmHg arasında olmakla birlikte, 10 mmHg’ye kadar düşük göz tansiyonundan, 20 mmHg’ye kadar da yüksek göz tansiyonundan bahsetmek mümkün olmaz.
Değerleri 20 mmHg ila 24 mmHg arasında bulunan kişilerin, beyindeki görme merkezi üstünde herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı tetkik edildikten sonra, sıkı takip altında tutulup, tansiyonu düşürmeye yönelik bir takım önleyici tedaviler uygulanabilir ancak değer 25 mmHg ise derhal tedaviye başlamak gerekir ve daha ileri tetkik ve ayrıca muayene gerekmeksizin pek çok kez glokom teşhisi kolayca konulabilir.
Kimler Yüksek Risk Grubunda?
Göz tansiyonu çoğunluklu belirti vermeden gizli gizli ilerleyen bir hastalık olduğu için risk altında olan hastaların risklerden haberdar olması ve rutin göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde sonu körlüğe varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir.
Göz tansiyonu çoğunlukla genetiktir. Ailesinden daha önce glokom teşhisi olan bir kişide görülme olasılığı daha yüksek olduğundan bu kişilerin ekstradan dikkatli olmaları ve rutin kontrolleri aksatmamaları gerekir.
Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?
Göz tansiyonu ölçümü, göz hastaneleri ve göz doktorlarının muayenehanelerinde bulunun özel bir cihaz ile ölçülür.
Tanometre adı verilen bu cihazın iki farklı türü bulunmaktadır.
- Göze Temaslı Tanometre ile Göz Tansiyonu Ölçümü
- Hava ile Göz Tansiyonu Ölçen Tanometre
Göze temas eden tanometre daha hassas bir ölçüm yaparak, daha stabil sonuçlar verir ve daha güvenilirdir ancak risk grubunda olmayan hastalar için çok tercih edilmez çünkü hasta için ağrılı değil ancak psikolojik olarak daha sıkıntılı bir yöntemdir.
Diğer tanometre türünde, göze yakın bir mesafeden hava üflenerek göz içi basıncı tahmin edilmeye çalışılır ve çıkan göz tansiyonu değeri +/- 2 mmHg’ye kadar hata payı içerir. Hasta için oldukça konforlu bir yöntem olduğundan, rutin muayenelerde pek çok doktor ve klinik tarafından tercih edilen tanometre çeşididir.
Ne Sıklıkla Tansiyon Ölçümü Yaptırmalıyım?
Eğer herhangi bir risk grubunda değilseniz rutin göz muayenelerinizi yaptırdığınız sırada göz tansiyono ölçümü de yaptırabilirsiniz.
Rutin göz muayenesi 50 yaş üstü için 2 yılda bir kez, 50 yaş altı ve başka bir göz ile ilgili rahatsızlığı bulunmayanlar için de ortalama 4 yılda bir kezdir diyebiliriz.
Ancak glokom açısından riskli gruba mensupsanız, risk seviyenize göre yılda bir, 6 ayda ve hatta 3 ayda bir göz tansiyonu ölçümünüzü tekrarlatmanızda yarar olabilir.
Göz Tansiyonu Değerinin Kaç Olduğuna Bağlı Olarak Kesin Glokom Teşhisi Verebilir Mi?
Göz tansiyonunuz normal değerler olarak kabul edilen 10 mmHg ile 20 mmHg arasında değil ise, glokom varlığından şüphelenmek ve takibe alınmanız için yeterli sebep var olduğunu söyleyebiliriz ancak örneğin 21 mmHg sonucu, göz tansiyonu rahatsızlığı teşhisi koymak için yeterli değildir.
Bazı kişilerde göz içi basıncı normal rakamların üstüne çıksa da sinirlerde, kan damarlarında ve retinada hiç bir hasara, zorlamaya ve baskıya yol açmıyor olabilir.
Hekiminiz tarafından yapılacak detaylı göz muayenesinin yanı sıra gerekli ileri tetkikler ile sinirlere ve kan damarlarına da bakıldıktan sonra, doktorunuzun önerisi doğrultusunda tedavi değil de takip amaçlı ziyaretlerinize devam etmek durumunda kalabilirsiniz.
24 mmHg değerine kadar herhangi bir tedaviye başlamaya gerek kalmayabilir ancak çoğu kez en fazla 22 mmHg müdahale gerektirecektir.
Göz Tansiyonum Referans Değerler İçerisinde Olduğu Halde Glokom Riskim Var Mıdır?
Glokom aslında göz tansiyonu ile aynı anlamda kullanılsa da göz içi basıncı kapsayan ancak tek sebebi göz içi basıncı olmak durumunda olmayan, görme siniri hasarıdır.
Nadir durumlarda görme sinirinin beslendiği kılcal damarlardaki kan akışı yetersizliğinden kaynaklı yeterince oksijen taşınmayan sinirlerde kalıcı hasar oluşmuş olabilir. Bu durumda göz içi basıncı yüksek olmadığı için, göz tansiyonu ölçümü sonucunuz büyük ihtimalle referans değerler arasında çıkacaktır ancak yine de sinir tahribatı ve görme kaybı oluştuğundan glokom varlığından söz edilebilir.
Bunun yanı sıra, kişilerin yapılan ölçümler sırasında kullanılan tanometrenin hassasiyeti sebebiyle ya da tamamen kendilerine bağlı saatlik değişimler sebebiyle, iki testin arasında – / + 5 mmHg farka kadar ortaya çıkabilecek değişik ölçüm sonuçları vermeleri de mümkündür.
Yani şu an yaptığımız bir ölçümden 17 mmHg sonucunu alırken, 2 saat sonra testi tekrarladığımızda 22 mmHg sonucunu elde edebiliriz.
Bu yüzden tansiyon ölçümü, göz tansiyonu hastalığı teşhisini kesin olarak koymak ya da hastalık yoktur demek için tek başına güvenilir bir yöntem değildir. Mutlaka uzman hekim tarafından daha detaylı değerlendirme gerekir.
Video’yu dinlemek istemeyenler için kendisi kısaca şöyle demiştir;
“Bu soruya yanıt verirken gözümüzün yapısını ve işlevlerini irdelemek gereklidir. Gözümüzün ön kısmında “kornea” ve “göz merceği” isimli iki önemli doku bulunur; keskin ve net bir görüş için ışığın bu dokulardan hiç kayba uğramadan geçmesi gereklidir, bu nedenle bu dokularda kan damarları bulunmaz. Ancak bu dokulardaki hücreler de yaşamlarını sürdürmek için vücudumuzdaki diğer hücreler gibi oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyarlar ayrıca atık maddelerin de ortamdan uzaklaştırılması gerekir; işte diğer dokularda kan dolaşımının yaptığı bu görevleri gözde “göz içi sıvısı” denen özel bir dolaşım sistemi yerine getirir. Bu sıvının her iki saatte bir yenilenmesi gerekmektedir.
Glokom hastalığında sıvının göze girişinde bir sorun yoktur, ancak gözü terk etmesini sağlayan kanal sistemi bozulmuştur; bu nedenle sıvı gözde birikir ve göz içinde basınç (göz tansiyonu) yükselir.
Ciddiye alınması icap eden bir durumdur. Hayati tehlike çoğu kez yaratmamakla birlikte, körlük riski taşır.”
Göz tansiyonunuzun normal değerlerde olduğunu teyit ettirmek ve kalıcı bir görme kaybının önüne geçmek için her halükarda yapılması gereken rutin göz muayenelerinizi aksatmayınız.