Kategoriler

Klomen Tedavisi Nedir? Klomen Yan Etkileri

Klomen Tedavisi Nedir? Klomen Yan Etkileri
  • Anne-Bebek
  • 20/11/2017 02:35 | Son Güncellenme: 06/03/2023 16:16
  • 1
  • 13.452

Klomen tedavisi, sebepsiz infertilite yani belirli bir nedene bağlanamayan kısırlık, kadınlarda yumurtlama dönemlerindeki bozukluk ve aksaklıklara ya da polikistik over sendromu ve benzeri  gebe kalmayı güçleştiren çeşitli hastalıklara sahip kadınların hamile kalarak bebek sahibi olmalarına olanak sağlayan yumurta çatlatma iğnesi uygulaması öncesinde düzenli olarak ilaç kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir.

Klomen Tedavisi Nedir ?

Klomen tedavisi ya da klomifen tedavisi adıyla bilinen ve yumurta çatlatma iğnelerine hazırlık aşamasında kullanılan ilacın eş değeri çeşitli ilaçlar piyasada satılmaktadır ve aralarından en bilindik markalar Serophene ve Gonaphene isimli ilaçlardır.

Klomen iğnesi ve sonrasındaki yumurta çatlatma tedavi uygulamaları, mutlaka uzman bir kadın doğum hekimi tavsiyesi ile, doktorunuzun takibi altında ve bilgisi dahilinde yapılmalıdır.

Doktorunuzun tedavi sürecine hakim olması, hem çatlatma iğnelerinin olası zararlı yan etkilerine karşı koruyucu olacak, hem de klomendan maksimum fayda sağlayarak, yumurtlamanızın düzenlenmesine yardımcı olarak hamile kalma şansınızı ciddi şekilde arttıracaktır.

klomen tedavisi

KLOMEN TEDAVİSİ NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

Klomen tedavisi, çeşitli nedenlere bağlı olarak gebe kalamayan kadınların, hamile kalma sürecini hızlandıran ve kolaylaştıran, döllenmeye uygun boyuta gelmiş yumurtal üretmeye yardımcı olduktan sonra planlanan doğru zamanda çatlamasını sağlayarak, döllenmenin doğru şekilde gerçekleşmesine yardımcı nitelikte bir kısırlık tedavisi yöntemidir.

Neredeyse 70 yılı aşkın bir süredir, kadın doğumcular tarafından güvenle kullanılan klomen iğnesi ve yumurta çatlatma tedavisi, sonuçları açısından oldukça yüz güldürücü bir tedavidir. Bilhassa hamile kalamama durumu, tıbben açıklanabilen, spesifik bir neden bağlı olmayan yani nedensiz infertilite yaşayan kadınların bebek sahibi olmasında oldukça etkili bir şekilde kullanılan bir tedavi çeşididir.

Hamile Kalma Süreci Nasıl İşler?

çatlayan yumurta ile sperm buluşarak döllenme gerçekleşiyorYumurta çatlatma iğnesinin, gebe kalma şansınızı ne şekilde arttırdığını kavrayabilmeniz için, öncelikli olarak hamile kalma yani döllenme süreci nasıl işler onu bilmelisiniz.

Sağlıklı ve doğurganlık yaşındaki kadınlar, son adet dönemlerinden ortalama 10-15 gün sonrasında çift tarafta bulunan yumurtalıklardan, her birinden bir kaç adet olmak üzere yumurtlama yaparlar. Bu yumurtalar, eğer herhangi bir sperm ile karşılaşmayacak olursa, döllenme gerçekleşmeyecek ve bir sonraki adet dönemi zamanında, rahim içindeki çürümüş ve kullanılmayan yumurtalar regl kanaması yoluyla rahim dışına atılacaktır.

Ancak bu yumurtalardan bir tanesi ya da bir kaç tanesi, döllenme için uygun boyut olan 20-22 mm boyutlarına ulaşmayı başardıktan sonra, doğru zamanda çatlar ve çatladığı gün ve saatlerde bir sperm hücresi ile buluşacak olursa, sperm yumurtanın içine nüfuz edebilecek ve yumurtayı dölleyerek, dünyaya gelecek sevimli, güzel ve sağlıklı bir yavrunun oluşumunu sağlayarak embriyo haline dönüşecektir.

Döllenmeye uygun ebatlardaki yumurtanız ile, partnerinizin spermi yumurta uygun durumunda ve spermi içine almaya müsait halde iken buluşması durumunda gebelik başarı ile oluşacaktır.

Ancak, eğer yumurtlama düzensizliği söz konusuysa, polikistik over sendromu, çikolata kisti gibi bir rahim içi rahatsızlığınız varsa, kısacası eğer yumurtlama doğru şekilde gerçekleşmiyorsa, yukarıda anlattığımız için süreci yaşamanız mümkün olmayacaktır zira bu süreç için olmazsa olmaz iki eleman; sağlıklı bir yumurta ve sağlıklı-hızlı bir spermdir.

İşte klomen tedavisi tam da bu noktada, uzun soluklu ve düzenli kullanım sayesinde, yumurtlama işleminin düzgün şekilde çalışmasını sağlayacak ve hamile kalmak için gerekli sürecin en önemli iki üyesinden birinin gelişimine ve oluşumuna ön ayak olacak kısırlık tedavisi yöntemidir.

Klomenin Etki Mekanizması Nedir?

Yumurtlama, kadınlarda var olan, FSH hormonunun beyin tarafından gerektiği miktarlarda salgılanması sonucundan gerçekleşen bir olaydır. Eğer FSH hormonu, olması gerekenden daha yüksek miktarlarda – nadir durumlarda FSK düşüklüğü de infertiliteyle sonuçlanabilir – yumurtlama gerçekleşmeyecek, dolayısıyla da hamile kalmak mümkün olmayacaktır.

Klomen ilacının içinde bulunan etken madde, östrojen hormonunu baskılayarak FSH salınımını düzene sokmaktadır. FSH yeterli miktarda salgılandığı zaman da yumurtlama da belirli bir düzene oturacaktır.

Klomen Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Pek çok kadın için ortalama tedavi süresi 6 ay civarındadır. Nadiren, henüz ilk ay bile dolmadan, hormonları ve yumurtlaması düzene girerek, yumurta çatlatma iğnesine bile gerek olmadan, doğal yollardan ve farkına varmadan gebe kadınlar rapor edilmiş olmasa da, yarım seneye yakın bir kullanım ardından, yumurtlamanızın düzene girme olasılığı oldukça yüksektir.

 Başarı Oranı Nedir?

Klomen tedavisi; hekimin önerilerine harfiyen uyulması durumunda, başarı oranı %80’lerin üstünde bir kısırlık tedavisidir. Klomen kullanan gebe kalma arzusunda olan kadınların ortalama %80 lik bir bölümü 6 ayın sonunda çatlatma iğnesi yardımı ile, %5lik bir bölümü henüz 6 ay dolmadan çatlatma iğnesi olarak ya da olmayarak doğal yoldan, bir diğer %5 lik kısım da, tedavi sürecini bir miktar daha uzatarak gebe kalmaktadır.

Kloment tedavisi doğru şekilde yapıldığında, ciddi bir yan etkisi bulunmayan, başarı oranı yüz güldürecek derecede yüksek ve çok uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir.

Etkili olmasının yanı sıra, oldukça ekonomik bir yöntem olması sebebiyle de, tercih edilen klomenin piyasada satış şekli genellikle tablet – hap şeklindedir ve 1 kutusu 12 TL gibi bir rakama satılmakta ve bu rakamın neredeyse 10 TL si SGK tarafından ödenmektedir.

O yüzden her türlü ekonomik duruma sahip anne aday adayları tarafından rahatça kullanılabilecek bir yöntemdir.

20 Kasım 2017 tarihi itibariyle Klomen Tablet Fiyatı: 10,72 TL

klomen nedir

Klomen’in Etken Maddesi Nedir?

Klomen tabletin etken maddesi Klomifen Sitrat denilen bir maddedir ve Klomifen Sitrat doğrudan FSH hormonunu dengelemekten sorunlu yumurtlama düzenleyici görevi olan bir maddedir.

İlacın yegane kullanım alanı infertilite tedavisidir.

Klomen Nasıl Kullanır? 

Doktorunuz tarafından aksi tavsiye edilmediği sürece klomen tedaviniz boyunca ilacı kullanım şekli şu şekilde olacaktır;

Kadınlarda ilk kür için önerilen doz 5 gün süreyle günde 50 mg’dır (yani bir tablet). Progestan kullanımı ile sağlanan adet kanaması ya da kendiliğinden adet kanaması olan hastalarda Klomifen tedavisi adet döngüsünün 5. günü başlar ve günde 50 mg (bir tablet) verilerek tedaviye 5 gün devam edilir fakat adet kanaması olmayan kadınlarda Klomifen tedavisi herhangi bir günde başlanabilir. 5o mg’lık dozla ovulasyon (yumurtlama) sağlanırsa dozun arttırılmasına gerek kalmaz. Eğer ilk kürde ovulasyon (yumurtlama) sağlanmamış ise ilk kürden 30 gün sonra ikinci adet döngüsünde doz 100 mg’a çıkarılabilir. Maksimumum günlük doz önerisi 250 mg’dır fakat 3-6 kür tedaviden sonra da ovulasyon (yumurtlama sağlanmaz ise tedavi kesilir.

Klomen Kullananlar ve Klomenle Hamile kalanlar oldukça fazla olmasına rağmen, doğru bir tedavisi uygulamasına rağmen, gebe kalamıyorsanız, muhtemel sebepleri ve alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuza danışmalısınız.

Ancak klomen kullananlar genel olarak olumlu geri bildirimde bulunduklarından ve tedavileri hamilelikle sonuçlandığından, başarısız olmanız durumunda, bir ikinci hekim görüşü almak da isteyebilirsiniz.

Klomen Tedavi Süreci Sonunda Ne Olacak?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ortalama olarak 6 aylık bir klomen tedavisi sonrasında, yumurtlamanızın düzene girmiş olması bekleniyor. Bu süre zarfında, doktorunuz yumurtlama takibinizi yapacak ve muhtemelen size, yumurtlamanın oluştuğu ve yumurtanın ebatının uygun hale geldiği gün, yumurta çatlatma iğnesi yapmak için gün verecek.

Yumurta çatlatma iğnesini yaptıktan sonra, 24 saat kadar sonra partnerinizle cinsel ilişkiye girmeniz söylenecek. Yumurta ile spermin doğru zamanda buluşması hedeflenerek, hamile kalma sürecinize destek olunacak.

Ancak yumurta çatlatma iğnesi yapılmaksızın, sadece klomen kullanarak, yumurtlaması düzene girmiş ve doğal yollardan tesadüfi bir şekilde döllenmesi oluşarak hamile kalan kadınların sayısı da oldukça fazladır.

KLOMEN YAN ETKİLERİ

Uygun dozajda kullanıldığı sürece, klomen ilacının bildirilen ciddi bir yan etkisi yoktur.

6 ayı geçen kullanımlar sonucunda, basit yan etkilerde bir miktar artış görülmekle birlikte, hayati tehlike yaratacak yan etkisi neredeyse yok denecek kadar azdır ancak çok nadir de olsa, klomene karşı alerjisi olan kişiler olabilir.

İlacı kullanmaya başladıktan sonra ya da tedavi süresince, kendinizde ciddi bir rahatsızlık farkederseniz, beklemeden doktorunuza danışınız.

Klomen Tedavisi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Klomen ilacını kullandığınız süre boyunca en çok dikkat etmeniz gereken nokta, kulaktan dolma bilgiler ile, gebe kalmanızı kolaylaştıracağı iddia edilen çeşitli koca karı ilaçlarını kesinlikle kullanmamanız gerektiğidir.

Pek çok kimyasal tepkimeye yol açan ilaç, bitkisel maddelerden yapıldığı için, kullanacağınız ek maddenin bitkisel bir şey olması bahane değildir. Doktorunuzun önerisi dışında herhangi bir şey kullanmanız, klomen ile etkileşime girerek, ciddi yan etkilere yol açabileceği gibi, en iyi ihtimalle, klomen tedavisinin etkisini önemli ölçüde azaltabilir.

Bu sebeple, klomen tedavisinden maksimum verim almak için, yandaş olarak kullandığınız ya da kullanacağınız her türlü ilacı bile hekiminize bildirmelisiniz.

Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da ilacı oldukça muntazam bir şekilde kullanmaktır. Kısırlık tedavilerinin tümünde olduğu gibi, klomende de düzenli kullanım başarıya giden en önemli yoldur.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. feriha dedi ki:

    ben de klomen tedavisi görerek hamile kalanlardanım. ümidinizi kesmeyin arkadaşlar. Allah ol diyorsa oluyor

BİR YORUM YAZ