Kategoriler

Bebekte Otizm, Dawn Sondromu ve Düztabanlık Belirtileri

Bebekte Otizm, Dawn Sondromu ve Düztabanlık Belirtileri

Bebek bakımı oldukça önemli bir konu olurken ebeveynler bu konuda dikkat etmeleri gerekir. Bebeklerde otizm belirtileri, dawn sendromu belirtileri ve  düz tabanlık belirtileri  bebeklerde  görülebilen bir durum olurken otizm ve dawn sendromu kendiliğinden düzelmezken, düztabanlık kimi zaman  kendiliğinden düzelmektedir. Fakat yine de kendiliğinden düzelmeyi beklemek yerine doktora giderek erken teşhis ile düz taban sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

 

Bebeklerde Otizm Nasıl Anlaşılır?

Otizm, tedavisi olmamasına rağmen, erken teşhis sayesinde, çocukların sosyal hayata kazandırılması mümkün olan bir rahatsızlıktır. Gebelik sürecinde yapılan kontrollerde her zaman için teşhis konulamayan otizm rahatsızlığı için, doğumdan sonra ilk iki aylık süreç oldukça önemlidir. Çocuklar iki aylık olduktan sonra onlarla yapılacak göz temasları ile bebeklerde otizm olup olmadığı kısa bir süre içerisinde anlaşılacaktır. Bu rahatsızlığın göz temasının yanı sıra, farklı belirtileri de bulunmaktadır. Bunlar;

  • 2 ay ve üzerindeki çocuklarda otizm olduğunda, seslenildiği zaman herhangi bir tepki alınmaz ve siz dahil kimseyle göz teması kurmak istemezler.
  • Genellikle işitme kaybı varmış gibi anlaşılsa da, duymuyor gibi davranmaları, otizmin en temel belirtilerindendir.
  • Sürekli olarak belirli kelimeleri sıkılmadan tekrar ederler ve bazı anlamsız sesler çıkarmaya başlarlar.
  • Herhangi bir cismi ya da kişiyi parmakları ile gösteremezler.
  • Duygusal bağ kuramam özellikleri olmasa da, kimseyle sarılmak istemezler.
  • Taklit yapamazlar.
  • Hareket eden bir nesneyi saatlerce takip edebilirler.

Bebeklerde Otizm İçin Erken Tanı Ne Zaman Konulur?

Bebeklerde otizm olup olmadığının anlaşılması için ilk iki ayın önemli olduğunu belirtmiştik. Doktor kontrolü ile koyulacak teşhislerde bu süre ne yazık ki yeterli değildir. Erken tanı için zaman zaman 18 aylık bir çocuğa teşhis konulsa da, en net sonucun alınabilmesi için bebeklerin 3 yaşına gelmiş olmaları gerekmektedir. Doktorların teşhis koyması için ise, en büyük yardımcı anneler ve babalar olacaktır. Çünkü, bebeğinizi gözlemlemeniz, onun hangi davranışları sergilediğini anlamanız ve bu davranışları ne kadar süre ile tekrarladığı, doktorunuzun teşhis koyması açısından önemlidir.

Otizm Eğitimi Var Mı?

Her geçen gün sayısı yükselen otistik çocuklar için özel rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Teşhis konulan bebekler bu merkezlere götürüldükleri zaman, gündelik hayattaki birçok işi kendi başlarına yapabilecek bir hale gelebilmektedirler. Tedavisi olmamasına karşın, ülkemizdeki bazı eğitim kurumları, otizm konusunda çok büyük yol almışlar ve neredeyse uygulanan tedaviler ile çocukların  iyileşmesini sağlamıştırlar. Eğitimi olan ve umutlu bir sürece girecek olan ailelere ise büyük bir iş düşmektedir. Öncelikle çocuğunuzun otistik olup olmadığından şüphe ediyorsanız gözlemlemeye devam etmeli ve doktora başvurmalısınız. Teşhis konulduktan sonra ise vakit kaybetmeden bir eğitim kurumuna başvurmalısınız.

Yeni Doğan Bebeklerde Down Sendromu Belirtileri

İnsanlarda bulunan 46 kromozomun 23‘ü anneden ve 23’ü de babadan alınmaktadır. Down sendromu olanlarda ise bu durum 21. Kromozom da 2 yerine 3 tane olduğundan dolayı 47 kromozom bulunmaktadır.  Down sendromlu olan kişilerde ise belirgin olan fiziksel özellikler hafif çekik gözlülük, tipik bir yüz şekli ve şiddeti kişiden kişiye değişebilen zeka geriliği bulunmaktadır. Bu gibi durumların daha gebelik döneminde anlaşılması ise, down sendromu testi ile mümkündür.

Down Sendromu Testi Ne Zaman Yapılır?

Gebe kalındıktan sonra belirli dönemlerde annenin yaptırması gereken testlerde down sendromu testi de bulunmaktadır.   Hamilelikte iki türlü testi yapılmaktadır. Bunlardan biri tanı testi olan amniyosentez testidir. Bu teste anne karnındaki bebeğin kesin olarak down sendromu olup olmadığı teşhisi konulabilmektedir. Bir diğer test ise tarama testidir. Bu teste sonuçlar kesin değildir. Sadece anne karnındaki bebeğin bu durum için risk durumlarına bakılabilmektedir. Down sendromu testinden tanı testinde ise bazı riskler bulunmaktadır. Yaklaşık olarak %1 ile %4 oranında bir düşük meydana gelme durumu bulunmaktadır. Bu sebeple anne adayı tarama testlerinde yüksek ihtimal göztmediği sürece bu testin yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Gebelikte down sendromu testi ola06rak ise anne adaylarından şu testler istenmektedir.

  • İkili test: gebeliğin 11 ve 13. Haftaları arasında yapılan bir testtir. Bu test ile kandaki iki hormonun seviyelerine bakılır. Bebeğinde ensesindeki sıvının kalınlığı ultrason ile ölçülür. Aynı zamanda bebeğin burun kemiğinin olup olmadığına bakılır, kalbinde ductus venosus damarı adı verilen damardaki kan akımı ölçülür. Bu testler sonucunda ise down sendromu oranının saptanması %93-96 oranları arasındadır. Bu testlerin sonucunda bebekte yüksek bir risk var ise kesin bir tanı koyabilmek için CVS ve amniyosentez yapılması önerilmektedir. Bu teste yüksek çıkıp da normal bir bebek dünyaya getiren anne adaylarının sayıları oldukça yüksektir. Testin düşük çıkması riskin sıfır çıkması anlamına gelmemektedir. Bu sebeple panik yapmamanızı öneririz.
  • Üçlü test: hamilelikleri sırasında anne adayının ikili testi kaçırması durumunda gebeliğinin 15-20. Haftaları arasında yapılan bir testtir. Saptama oranı ise %60 olduğundan üçlü test yerine dörtlü test yaptırmanız daha iyi olacaktır.
  • Dörtlü test: gebeliğin 15-20. Haftalarında yapılır ve saptama oranı %75’tir.
  • Beşli entegre test: maliyeti yüksek bir testtir. 11-13. Haftalarda ve 15-20. Haftalarda iki ekz yapılır.
  • DNA testi: saptama oranı %99’dan fazladır. Ücretlidir. Bebeğin DNA’sına bakılır.

Bebeklerde Düz Taban Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda ortopedik sorunlar arasında yer alan düz taban sorunu ayak tabanlarında bulunan bağların tam olarak gelişmemesinden kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde Düz Taban Sorunu Nasıl Çözümlenir?

Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda ilk olarak yapmanız gereken doktora gitmek ve tedavi sürecini başlatmak olacaktır. Bebeğinizin kaslarının gelişmesi için çıplak ayakla yürüyerek güçlü bağların oluşmasına izin vereceksiniz. Düz taban sorununu ortadan kaldırmak için ayakkabı seçimi değiştirmek doğru bir yol olmayacaktır. Çünkü ayakkabının değişmesi bu problemi çözmek için yeterli bir etken değildir. Sorun belli bir süre takip edilerek geçip geçmediği de izlenecektir.

Bebeklerde aşırı kilo düz taban sorununu ortaya çıkaran durumlar arasında yerini almaktadır. Aynı zamanda kaslarının zayıf olması bebeğinizin ayak yapısını da olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Bu hastalığın çaresiz olduğu düşünülmemelidir. Çözüm yolu bulunarak tedavi edilebilir ve sorun ortadan kaldırılabilir. Özellikle erken teşhis ile kısa sürede düz taban sorunundan kurtulacaksınız. Hastalık ilerlediğinde tedavi işlemleri de zorlaşacaktır. Bu yüzden yapılması gereken en önemli adım bebeğinizin kontrollerini aksatmamak olacaktır.

Yenidoğan Bebekte Olması Gereken Refleksler Nelerdir?

Yeni doğan ebeveynleri, özellikle de anneler, bebeklerinin ilk nefesi ve ilk ağlamasından itibaren takip eden günler ve aylar boyunca, minikleriyle ilgili her türlü gelişimsel aşamayı yakından takip etmek ve sağlıklı olduklarından emin olmak isterler.

Yeni doğan bebek reflekslerini tanımak ve reflekslerin yakından takibi ise, bebeğin sağlıklı olarak dünyaya geldiğine dair en önemli belirtilerden bir tanesidir.

Bebeğinizde var olması gereken yeni doğan reflekslerinden bir ya da bir kaçının eksikliği.

Bu yazılarımıza da bakın:

Bebeklerde Emekleme ve Yürüme Ne Zaman Olur?

Kalpte Üfürüm Nedir Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ