Kategoriler

Cinsiyet Disforisi Nedir? Cinsiyet Disforisi Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsiyet Disforisi Nedir? Cinsiyet Disforisi Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsiyet disforisi nedir? Cinsiyet disforisi belirtileri nelerdir? Cinsiyet disforisi nasıl tedavi edilir? olan kişiler için psikoterapi, kişisel keşif sağlamada genellikle son derece yararlıdır. Deneyimli bir terapist, kendinizi rahatlatmanızı kolaylaştıracak ve akran kaynaklı zorluklardan veya sosyal damgalanmadan kaynaklanmış olabilecek güçlü duygularla başa çıkmanıza destek olacaktır.

Cinsiyet disforisi olan kişiler için en iyi sonuçlar, erken teşhis, destekleyici bir ortam ve bireyin istek ve arzularına saygı duyan kapsamlı bir tedavi ile ilişkilidir.

Cinsiyet Disforisi Nedir?

Cinsiyet Disforisi, doğumda belirlenen cinsiyet ile kişinin cinsiyet kimliği arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan psikolojik sıkıntı veya tatminsizlik, kaygı ve huzursuzluk hissini ifade eder. Doğumda atanan, başka bir cinsiyetle sürekli özdeşleşme duyguları ve kendi cinsiyetiniz ve cinsiyetinizle ilgili rahatsızlık yaşıyor olabilirsiniz. Cinsiyet disforisi genellikle çocuklukta başlasa da, bazı insanlar bunu ergenlik sonrasına veya daha sonrasına kadar yaşamayabilir.

Cinsiyet disforisi olan kişiler genellikle cinsiyet kimliklerine uygun olarak yaşamayı arzularlar ve kendilerini tanımladıkları cinsiyetle ilişkili tavırları giyebilir ve kullanabilirler.

Transgender olan insanlar, cinsiyetlerini onaylamak için farklı yollar izleyebilirler. Çünkü bunlar son derece kişisel ve bireysel kararlardır.

Örneğin, kadın cinsiyet özelliklerine sahip bir kişi, kendini özel olarak erkek olarak tanımlayabilir, ancak toplum içinde kendisini kadın olarak sunmaya devam edebilir. Bir başkası, tanımladığı cinsiyetle ilişkili giysiler giymeyi tercih ederken, bir başkası, tanımladığı cinsiyetle tam zamanlı yaşama geçişin bir parçası olarak, hormon tedavisi veya ameliyat isteyebilir.

Bu bireylerin her biri, cinsiyet kimliği endişeleri nedeniyle önemli sıkıntı veya bozulma duyguları yaşayabilir veya yaşamayabilir. Bu nedenle, tüm transseksüel veya cinsiyet farklılığı olan insanlar disfori yaşamaz.

Cinsiyet kimliği uyuşmazlığı ve cinsiyet hoşnutsuzluğunu gösteren sıkıntı duyguları çocuklarda, ergenlerde veya yetişkinlerde mevcut olabilir ve yaş gruplarında farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Cinsiyet disforisi olan yetişkinler, tipik olarak başkaları tarafından atanmış cinsiyetleri olarak görülmekten rahatsız olurlar ve sıklıkla, bununla ilişkili fiziksel cinsiyet özelliklerinden kurtulmak isterler.

 

Cinsiyet Disforisinin Nedenleri Nelerdir?

 

Cinsiyet disforisinin nedenleri şu anda tam olarak bilinmemektedir. Ancak genlerin, rahimdeki hormonal etkilerin ve çevresel faktörlerin hepsinin dahil olduğundan şüphelenilmektedir. Çalışmalar, cinsiyet disforisinin doğumdan önce cinsiyet kimliğinin gelişimi ile ilişkili biyolojik nedenlere sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Cinsiyet disforisi birçok ülke ve kültürde benimsenmiştir ve insan toplumunda binlerce yıldır, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet arasındaki uyuşmazlıklar var olmuştur.

Atanan cinsiyetten farklı bir cinsiyetle özdeşleşme, artık bir ruhsal bozukluk olarak kabul edilmiyor. Farklı cinsiyet kimlikleri gibi farklı cinsiyet ifadeleri de, bir ruhsal bozukluğun göstergesi değildir.

Cinsiyet Disforisi Belirtileri Nelerdir?

 

Cinsiyetler arası davranışlar, çocukların cinsiyete dayalı davranışları ve ilgi alanlarını ifade etmeye başladıkları gelişim döneminin başlangıcı olan 2 yaşında başlayabilir. Erken başlayan cinsiyet disforisi, tipik olarak çocuklukta başlar ve ergenlik ve yetişkinliğe kadar devam eder; geç başlayan cinsiyet disforisi ise ergenlik döneminde veya yaşamın çok sonraki dönemlerinde ortaya çıkar.

Cinsiyet hoşnutsuzluğu duygularınız çocuklukta başladıysa, artık cinsiyet kimliğiniz ve bununla nasıl başa çıkmak istediğiniz konusunda çok daha net bir fikre sahip olabilirsiniz.

Bununla birlikte, genç yaşta sahip olduğunuz duyguların zamanla kaybolduğunu ve biyolojik cinsiyetinizle barışık olduğunuzu da öğrenebilirsiniz. Veya kendinizi gey, lezbiyen veya biseksüel olarak bulabilirsiniz.

Cinsiyet Disforisi Teşhisi Nasıl Konur?

Çocuklar, ergenler ve yetişkinler için farklı spesifik kriterlerle birlikte, cinsiyet disforisinin genel bir teşhisi, Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabında (DSM-5) verilmektedir.

Bir kişinin belirttiği ve deneyimlediği cinsiyet ile doğumda kendisine atanan cinsiyet arasındaki açık tutarsızlık, cinsiyet disforisinin teşhisi için esastır.

En az altı aylık çocuklarda cinsiyet disforisi tanısı koymak için, aşağıdaki kriterlerden en az altısının karşılanması gerekir.

  • Kendini diğer cinsten biri olarak tanımlamaya yönelik güçlü bir arzuya sahip olmak veya bu konuda ısrarcı olmak
  • Karşı cinsin klişeleşmiş olarak zevk aldığı oyuncaklara, oyunlara veya eğlencelere yönelik güçlü bir beğeni.
  • Daha cinsiyete özgü kıyafetler için güçlü bir istek
  • İnandırma veya fantezi oyunlarında cinsiyetler arası roller için güçlü bir tercih.
  • Cinsiyete özgü oyuncaklara, oyunlara ve hobilere karşı şiddetli bir tiksinti
  • Kişinin cinsel anatomisine karşı derin bir hoşnutsuzluk
  • Erkek veya kadın oyun arkadaşlarıyla oynamak için güçlü bir tercih

Bir yetişkinde veya gençte cinsiyet disforisi teşhisi konulabilmesi için, son altı ay içinde aşağıdaki gereksinimlerden en az ikisini karşılamalıdır:

  • Karşı cinsin başlıca ve/veya ikincil cinsiyet özelliklerine yönelik güçlü bir eğilim
  • Kişinin ana ve ikincil cinsiyet özellikleri ile deneyimlediği veya ifade ettiği cinsiyeti arasında açık bir tutarsızlık
  • Karşı cins olmak için yoğun bir özlem
  • Kişinin başlıca ve/veya ikincil cinsel özelliklerini ortadan kaldırmak için güçlü bir motivasyon
  • Cinsiyete göre farklı muamele görmek için yoğun bir istek
  • Kişinin karşı cinsin olağan duygu ve davranışlarına sahip olduğuna dair kesin bir inanç

Ek olarak bu rahatsızlık, diğer işlevsellik alanlarının yanı sıra, bir kişinin ilişkilerinde, işinde veya okulunda ve sosyal yaşamında sorunlara veya önemli ölçüde strese neden olmalıdır.

Bu dönemde akıl sağlığınız neden önemli?

Sıkıntı ve damgalanma duyguları nedeniyle, cinsiyet disforisi olan birçok kişi sosyal olarak izole hale gelir – ister seçimle ister dışlanma yoluyla – bu da düşük benlik saygısına katkıda bulunabilir ve okuldan hoşlanmamaya, hatta okulu bırakmaya veya işyerinde sorunlara yol açabilir.

Bazı cinsiyet disforisi vakalarında, rahatsızlık o kadar yaygın olabilir ki, bir bireyin zihinsel yaşamı, cinsiyetle ilgili sıkıntıyı azaltan faaliyetler etrafında döner.

Özellikle resmi bir cinsiyet geçişinden önce veya erken dönemde, görünüşleriyle meşgul olabilirler. Aile üyeleriyle ilişkiler de, özellikle aile üyelerinin transseksüel veya cinsiyete uymayan bireyler hakkında olumsuz veya damgalayıcı görüşlere sahip olduğu durumlarda ciddi şekilde zarar görebilir.

İntihar düşüncesi, intihar girişimleri ve madde ile ilgili bozukluklar, cinsiyet disforisi yaşayanlar arasında nispeten yaygındır. Cinsiyet geçişi gerçekleştikten sonra, bireyin uyumuna bağlı olarak intihar riski ortadan kalkabilir veya devam edebilir.

Cinsiyet disforisi olan çocuklar, bir arada var olan ayrılık kaygısı bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu veya depresyon belirtileri gösterebilir. Yetişkinler de kaygı ve depresif belirtiler gösterebilir.

Cinsiyet disforisi terapistinizi nasıl seçersiniz?

Cinsiyet disforisi nedeniyle önemli bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Cinsiyetinizi sizin için en rahat şekilde ifade edebileceğiniz destekleyici bir ortamda, çok daha iyi olacaksınız. Ayrıca gerekirse, hissettiğiniz uyuşmazlık hissini azaltmak için tedavilerin mevcut olduğu bilgisi size yardımcı olacaktır.

Cinsiyet disforisi olan kişiler için destek, terapistin önceden tanımlanmış herhangi bir cinsiyet kimliği veya bir başkasına tercih edilebilir olarak tanımlanan ifade sonucu olmaksızın, onların duygularının ve cinsiyet kimliği ve ifade deneyimlerinin açık uçlu keşfini içerebilir. Bir trans kişiyi Cisgender olmaya zorlamaya yönelik psikolojik girişimler (bazen “cinsiyet kimliği dönüştürme terapisi” olarak anılır) etik dışı ve yasa dışı kabul edilir.

Bu yazılara da bakın:

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Obsesif Kompülsif Bozukluğu-Rahatsızlığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ