Kategoriler

Çocuklarda Diş Gıcırdatması

Çocuklarda Diş Gıcırdatması
  • Anne-Bebek
  • 18/07/2022 16:00 | Son Güncellenme: 04/03/2023 10:18
  • 0
  • 210

çocuklarda diş gıcırdatması Tıp dilindeki adı bruksizm olan halk arasında ise diş gıcırdatması olarak bilinen eylem, genellikle uyku esnasında yaşanmakta olup, dişlerin farkında olmadan sıkılmasıyla ya da birbirine sürterek gerçekleşir. Bazı durumlarda çocuklarda diş gıcırdatması ebeveynleri endişeye düşürebilmektedir. Her 10 çocuktan 3’ünde görülebilen diş gıcırdatması genel olarak uyku esnasında gerçekleşmektedir.

Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur

Çocuklarının gece uykusunda dişlerini gıcırdattığını fark eden anne babalar uykuda diş gıcırdatma neden olur sorusunun cevabını aramaktadır. Çocuklarda diş gıcırdatmanın birçok sebebi olsa da bu sebeplerin başında stres faktörü gelmektedir.

 

Çocuklarda Diş Gıcırdatması

Çocukların stres sahibi olmayacağını düşünmek büyük bir yanılgıya sebep olmaktadır. Okula başlayan çocukların dış ortama uyum sağlama veya evden ayrılma süreçleri çeşitli streslere maruz kalmasına sebep olabilir. Stres sebeplerinin diğer ihtimalleri kardeş kıskançlığı, yeni arkadaş edinmede zorluk yaşaması, ev içerisinde huzursuzluklara şahit olması gibi etmenler de olabilmektedir. Ebeveynlerin böyle bir durumu fark ettikleri anda bir uzmana başvurması ve sorunun köküne inerek gerekli tedavi ve tedbirleri almaya çalışması gerekmektedir.

 

Çocuklarda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri

Özellikle süt dişlerin düşerek kalıcı olan dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde yoğun olmayan diş gıcırdatmaları normal sayılabilmektedir. Bu sebepten oluşan diş gıcırdatmaları kalıcı dişlerin tamamı çıktığında sona erer. Şiddetli diş gıcırdatmaların farklı nedenleri de olabilmektedir. Çocuklarda diş gıcırdatmanın nedenleri arasında en çok bilinenleri aşağıdaki gibidir.

  • Reflü, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları çocuklarda diş gıcırdatmasına sebep olabilmektedir.
  • Astım, sinüzit, alerjik bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları da diş gıcırdatması sebeplerindendir.
  • 1-3 yaş aralığından daha büyük olan özellikle okula başlama yaşında olan çocuklarda stres faktörü üzerinde durulmalıdır. Çocuklarda çeşitli stres oluşturan faktörlerin oluşması uykusunda diş gıcırdatmasına sebep olabilmektedir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatması

Özellikle strese bağlı gerçekleşen diş gıcırdatmaları tedavi edilmediği taktirde, uzun vadede çene eklemi problemlerine neden olabilmektedir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer

Çocuklarda diş gıcırdatma nasıl geçer sorusunun net bir cevabı yoktur. Çocuklarda diş gıcırdatmasının tedavi edilebilmesi için öncelikle ebeveynlerin bu durumu gözlemleyerek fark etmesi gerekmektedir. Çocuklarında bu duruma şahit olan ebeveynlerin vakit kaybetmeden biz uzmana başvurmaları ve kendi kendine geçmesini beklememeleri gerekmektedir.

Diş gıcırdaması tedavisi için problemin tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekir. Problem fizyolojik ya da psikolojik kökenli olup olmadığına bakılarak tedavi planlanmalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ