Progesteron Hormonu Nedir? Progesteronun Görevleri Nelerdir?
Progesteron Hormonu Nedir? Progesteron Hormonunun İşlevi ve Vücudumuzdaki Görevleri Nelerdir?
15 yaş civarında kız çocukları ergenliğe girer ve adet görmeye başlarlar ve menstruasyon döneminin başladığı bu andan itibaren ta ki 45 yaş civarında menopoza girinceye kadar üreme çağı içinde bulunurlar. Bu yaşlar arasında üreme çağındaki kadınlar, normal sağlık koşulları altında rutin bir adet süreci yaşarlar.
Progesteron Hormonu ve işlevi
Adet döngüsü içinde kadında sırasıyla östrojen, testosteron ve progesteron hormonları salgılanmaktadır.
Şöyle ki; adet sürecinin ilk haftasında östrojen salgılanır ve bu haftanın ilk iki gününden sonra kadın kendisini enerjik ve canlı hisseder. İkinci hafta başlayınca testosteron hormonu salgılanmaya başlar ve kadın kendisini çok zinde hisseder. İkinci haftanın sonlarına doğru ise testosteronun yanında progesteron hormonu da salgılanmaya başlar.
Bu şekilde üçüncü hafta başlar. Bu dönemde progesteron hormonu arttıkça kadın mutlu, özgüveni yüksek, cinsel isteği fazla ve doğurganlık açısından çok uygun bir haldedir. Çünkü yumurtlama henüz gerçekleşmiştir ve kadının gebe kalma ihtimali çok yüksektir. İşte bu dönemde döllenme gerçekleşirse diye, progesteron hormonu; gebeliğin tutunabilmesi için kadının rahim içini kalınlaştıracak implantasyona hazır hale getirir.. Ancak döllenme olmayacak olursa adet kanaması ile birlikte bu rahim içi dokusu vücut dışına atılır. Bu rahim içi dokusunun vücut dışına atılması olayı da zaten adet kanaması olarak bildiğimiz durumdur.
Progesteron hormonu nedir?
Progesteron hormonu üremek için şart olan hormonlardan birisidir. Kadın adet döngüsü yaşıyorsa, üreme yeterliliği varsa progesteron hormonu salgılanıyor demektir..
Progesteron bir bakıma cinsiyet ve steroit hormonudur. Luteinleştirici Hormon (LH), kadınların hipofiz bezinden salgılanır ve yumurtalıklardan da progesteron hormonu salgılanmasını sağlar.
Progesteron hormonu, kadının yumurtlama döneminde salgılanarak, rahim içi duvarını embriyonun tutunabileceği kalınlığa ulaştırır.
Kadınlarda adet döneminin ikinci haftasından sonraki birkaç gün içinde yumurtlama olur ve kandaki progesteron değeri yüksektir. Bu da kadının gebe kalabileceği anlamına gelir.
Östrojen hormonunun vücuttaki etkisini baskı altında tutan progesteron hormonu; östrojenle birlikte rahmin kas dokusundaki kasılıp gevşemeleri azaltır, zorlaştırır ve gebeliklerde düşüklere engel olur. Bknz: Progesteron hormonu nedir?
Progesteronun görevleri nelerdir?
- Progesteron hormonu hamileliğin başlayabilmesi ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çok önemlidir. Çünkü progesteron, rahmin duvarını embriyonun yerleşebileceği, tutunabileceği yapıya ulaştırır ve kadının vücudunu da gebeliğe hazırlar.
- Progesteron hormonu, gebe kadının meme dokusunu bebeğe ve süt üretimine hazırlar. Bu sayede kadının memelerinde doğuma kadar süt üretilir ve doğumdan sonra bebeği emzirmek mümkün olabilir.
- Progesteron hormonu, embriyonun tutunabileceği uygun rahim ortamını hazırladığı için düşük gebelik riski taşıyan bazı kadınlara dışarıdan takviye olarak verilebilir. Böylelikle kadının rahim içi, embriyo gelişimi için daha uygun bir hal alır.
Progesteron testi neden yapılır?
Yukarıda anlatıldığı üzere progesteron hormonu seviyesi, kadının yumurtlama ve gebe kalabilme seviyesi ile yakından ilişkilidir. Dolayısıyla da kadın kısırlık şikayetiyle doktora başvurduğunda kanda progesteron testi yapılır. Bu testin sonucuna göre kadının yumurtlama bozukluğu olup olmadığı anlaşılır. Çünkü yumurtlayabilen kadınlarda progesteron hormonu yüksektir. Bununla birlikte gebelikten şüphe edilen kadının kanda yapılan gebelik testi pozitif çıkmış, ancak ultrason muayenesinde gebelik kesesi görülememişse progesteron testi yapılması gerekir.
Normal Progesteron Hormonu Seviyesi Kaçtır?
Doğurganlık dönemindeki sağlıklı bir kadında 2 ng/ml ile 25 ng/ml arasında olması beklenen progesteron değerleri, ortalama olarak 6-10 ng/ml arasında seyrettiğinde, gebe kalmada ya da embriyonun rahim içine yerleşmesinde sorun yaşama riskiniz en düşüktür diyebiliriz ancak yine de en sağlıklı yorumu, şahsınızla ilgili tüm diğer verileri kombine ederek elde edeceği sonuç sayesinde, uzman bir kadın doğum doktoru yapabilir.
Progesteron Düşüklüğü Ya da Yüksekliği Testi Nasıl Yapılmaktadır?
Progesteron testi hekiminiz tarafından aksi önerilmediği sürece standart bir kan testi olarak adetinizin 21. ve 23. günleri arasında bir gün yapılır.
Testin sağlıklı sonuç vermesi için, kan testi yaptırmadan önce hormonlarınızı etkileyebilecek her türlü bitkisel ve kimyasal ürün, ilaç v.b. madde kullanımından kaçınmalısınız.
Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda, ortalama olarak 24 saat kadar biriktirilmiş idrarda da progesteron hormonu tahlili yapılabilmektedir ancak kan testi kadar yaygın değildir.
Progesteron hormonu takviyesi kimlere önerilir?
Üst üste yaşanan düşük vakalarında, gebeliğinde düşük tehlikesi görülenlerde, erken doğum riski yaşayanlarda, tüp bebek tedavisi görenlerde, adetler düzensiz olanlarda, Polikistik Over Sendromu olanlarda, adet kanaması esnasında epilepsi atakları yaşayanlarda progesteron takviyesi faydalı olur.
Progesteron hormonu takviyesi kimlere önerilmez?
Düşük tehlikesi yaşamayan gebelerde, emzirme dönemindeki kadınlarda, antidepresan ilaçlar kullananlarda, kalp, damar, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlarda progesteron takviyesi doğru olmaz.
Progesteron Takviyesi Hangi Yollarla Yapılır?
- Ampul
- Fitil
- Tablet
- Kapsül
- Jel
Doğal Yollarla Progesteron Hormonu Yükseltme
Kulaktan dolma bilgiler yüzünden kullanılan çeşitli bitkisel ürünler, bitki çayları v.b. maddeler, zaman zaman fayda sağlayacağından çok zarar gösterdiğinden, progesteron seviyenizin dengelenmesi gerektiği durumlarda, herhangi bir alternatif yöntem aramadan önce, hekiminizin sözlerine kulak vermeli ve size uygun olarak reçete ettiği progesteron takviyesini, talimatlarına harfiyen uyarak kullanmalısınız.