Kategoriler

Sebase Kist (Yağ Kisti Beze) Nedir?

Sebase Kist (Yağ Kisti Beze) Nedir?

Yağ kisti ya da sebase kist denilen, bir çeşit yağ bezesi olan ve çoğunlukla da kafa derisinde meydana gelen iyi huylu kistler olan oluşumları daha yakından tanıyalım ve yağ kistlerinin bitkisel tedavi yöntemlerine bakalım;

 

yağ kisti nasıl geçer

Yağ kistlerinin büyüklüğü 0,5 cm ile 2.5 cm arasındadır.

Sebase Kist (Yağ Kisti Beze) Özellikleri;

  • Yağ kistleri kanserojen tehlike taşımamaktadır.
  • Ayrıca cildin üst tabakasında meydana gelmektedir.
  • Genellikle acı vermemektedirler ve çevresinde kırmızı renkli yumru şeklinde bir şişkinlik meydana gelir.
  • Bu kistler genellikle ciltteki sebum üretiminin çok olduğu, yüz, boyun, omuz, ense ve göğüs gibi yerlerde görülürler.
  • Oluşma nedenleri genellikle hasara uğramış bir saç folikülü ya da yağ bezelerinin aşırı çalışmasından kaynaklanır.

Yağ Kisti Neden Olur?

Yağ kistinin kesin oluşum sebebi tam olarak bilinmemektedir. Fakat hekimlerimiz kistin genel görülme sebeplerini şu şekilde açıklıyor;

-Kıl kökü iltihaplanmaları

-İyi olamayan beslenme şekilleri

-Yağlı tüketilen yiyecekler

-Yüksek kolestrol

-Genetik faktörler

-Hareketsiz geçen günler

Sebase Kistler Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ kistlerini tedavi etmek ve ortaya çıkmasını engellemek için genellikle ciltteki yağ üretimini dengeleyen bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilir. Sizin için bu doğal yöntemlerin en etkili olanlarını sıraladık;

Yağ Kisti İçin Doğal Tedavi Yolları

  • 1. Sıcak kompres

Temiz bir el bezini sıcak suya batırın. Sonra bezin suyunu sıkıp fazla suyu süzün. Daha sonra kistin üzerine koyun bu şekilde 10 dakika kadar bekletin. Kistiniz de iyileşme meydana gelene kadar bu işlemi günde üç defa tekrar edin. Kan dolaşımını hızlandırarak iyileşme süresini kısaltacak bu yöntemde el bezi ve su yerine eğer elinizde varsa ısıtma yastığı da kullanabilirsiniz.

  • 2. Elma şırası sirkesi

Elma şırası sirkesi, sebase kisti bitkisel tedavi sürecine etkili rol oynamaktadır. Bakteriyel enfeksiyonları yok eden asetik asit içerir. Kistleri tedavi etmek amacıyla kullanılan sikloroterapi uygulamasında da elma şırası sirkesi kullanılmaktadır. Yağ kistinin üzerine elma şırası sirkesini direkt olarak sürüp, üzerini bir bandaj ile kapatın. Bandajı günlük olarak değiştirmeye dikkat edin. 1 hafta sonunda kistin üzerinde sert bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu sert tabakayı nazikçe kaldırın ve kistin içerisindekileri akıtın. Temiz bir bez kullanarak bu bölgeyi temizleyin.

  • 3. Aloe Vera

Aloe veranın yapısında antibiyotik etkisi gösteren fenol içerikli bileşenler bulunmaktadır. Bu yüzden yağ kistlerini tedavi etmek için de aloe vera son derece etkilidir. Aloe Vera yapraklarında bulunan ve sıkarak çıkarabileceğiniz jeli kistin üzerine sürün. Bu işlemi bir kaç gün ( kist iyileşene kadar ) günde iki kere olacak şekilde devam ettirin.

  • 4. Hint yağı

Bir temizleme pamuğunu Hint yağına batırarak direk olarak kistin üstüne örtün. Daha sonra sıcak su torbasını temizleme pamuğunun üzerine koyun. Bu şekilde bir süre beklettiğinizde kistin küçüldüğünü gözlemleyebilirsiniz.

  • 5. Sandal ağacı ve gül suyu

Sandal ağacı, sahip olduğu mantar önleyici bileşenler sayesinde yağ kistlerinin tedavisini hızlandırmaya yarar. Sandal ağacını, bir krem kıvamına gelene kadar gül suyu ile karıştırın ve kistin olduğu kısıma sürün. Kuruyana kadar bekleyin ve kuruduktan sonra soğuk su ile durulayın. Kistten kaynaklanan iltihabı da azaltacak olan bu tarifi günde 2 defa kist ortadan kalkana kadar uygulamaya devam edin.

  • 6. Bal

Bal bulabileceğiniz doğal tedaviler arasında en organik olanıdır. Yağ kistlerini tedavi etmek için kullanılabilen en etkili bir başka yol ise baldır.

Birazcık buğday çimini alın ve yarım muz ile bir çorba kaşığı bal ekleyerek blenderda güzelce karıştırın. Ortaya çıkan bu karışımı kist olan bölgenin üstüne sürün. Temiz bir bez ile üstünü kapatın ve gece boyunca bu şekilde kalmasını sağlayın. Bu uygulamayı kist iyileşene kadar günlük tekrar edin.

Alternatif bir tedavi yöntemi ise 3 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı toz tarçını karıştırın. Bu karışımı kistin üzerine sürün. Bu uygulamayı da kist yok olana kadar günlük olarak uygulayabilirsiniz.

Bir diğer alternatif bal tedavisinde ise 1 yemek kaşığı bal ile 1 yumurta beyazını iyice karıştırın. Karışımı kist olan bölgeye temiz parmak uçlarınızla nazikçe yayın. Bu uygulamayı günde iki kere sabah ve akşam tekrarlayabilirsiniz.

  • 7. Patates

Patates bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini ölü cilt hücrelerinin atılmasını hızlandırdığı için yağ kistlerinin tedavisi açısından da idealdir.

Kistin üzerine bir patates dilimi koyun ve temiz bir bez ile üstünü örtün. Gece boyunca bu şekilde kalmasını sağlayın.

Ya da bir pamuk parçası alın ve patates suyuna batırarak kistin üzerine sürün. Tüm gece boyunca hiç durulamadan da bu şekilde yüzünüzde bırakarak sabah uyanınca, kistinizin boyunun küçüldüğünü görebileceksiniz.

  • 8. Zerdeçal

Zerdeçal, kisti kırıp cildin o bölgesini eski haline getirme açısından en etkili bitkisel tedavi yöntemlerindendir. Ayrıca bu sayfadaki tedaviler arasında en çok ağrı kesicietki gösteren de zerdeçaldır.

Bir bardak suyun içerisine, bir çorba kaşığı zerdeçal koyarak güzelce kaynatın. Kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara bırakın. Soğuyan bu zerdeçal çayını, her gece düzenli olarak içerseniz hem kistin iyileşmesi hızlanacak hem de acısı biraz da olsa dinecektir.

Bir miktar sıkılmış nane suyu ile toz zerdeçalı kremsi bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Bu karışımı kistin olduğu bölgeye sürün ve onbeş dakika üzerinde bekletin. Su ile durulayabilirsiniz.

Aynı tedavi uygulamasını bal, su ve zerdeçal karışımı ile de yapılabilir.

  • 9. Karbonat

Karbonatıın içine bir miktar tuz ve su ekleyerek, yumuşak bir kıvama gelene dek güzelce karıştırın. Bu karışımı kistin üzerine yayın. Bu, kist tedavisi için kullanılan en meşhur yöntemlerden biridir. Ayrıca çok etkilidir. Ciltteki pH seviyesini düzenlemeye yardım ederek, bakteri üremesini önler ve yanma ve kaşıntıyı gidermeye de yardım eder..

  • 10. Lahana

Lahana yapraklarını suda kaynatın. Yumuşadıktan sonra kistinizin üzerini yapraklar ile kapatın. Daha sonra onun da üzerini, ince bir bez ile güzelce kaplayın. Yağ kistlerini tedavi etmek için oldukça etkili bir yöntemdir.

Yağ kisti tedavisi süresince bunlara dikkat edin!

  • Bol bol su için ve bol bol taze meyve tüketin.
  • İçindeki iltihabın çıkması için kesinlikle sıktırmayın. Böyle bir işlem, enfeksiyonun vücudunuzda başka yerlere de yayılmasına neden olur.
  • Yağ kistleri iyileşene kadar lif açısından zengin yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
  • Yağ kistinin olduğu bölgenin güneş ışığına çok fazla maruz kalmamasına özen gösterin.
  • Eğer kistinizin büyüklüğü zaman geçtikçe genişliyorsa ve rahatsızlık verecek boyutlara geldiyse en kısa zamanda bir uzman doktora danışın.
  • Tuzlu, baharatlı ve kafeinli gıda ve içeceklerin alımını tedavi sürecinde azaltın.
  • Eğer kist kendi kendi patlarsa bol su ile yıkayın ve eğer elinizde varsa anti bakteriyel bir sabunla iyice temizleyin.
  • Kistin etrafındaki bölgeyi temiz tutmaya ekstra özen gösterin.
  • Kistin üzerine herhangi bir işlem yapmadan mutlaka önce ellerinizi iyice yıkayın.
  • Ayrıca o bölgeye kullanacağınız cilt bakım ürünlerinin yağsız olması gerektiğini unutmayın.

Yağ Kistleri Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Yağ kistleri vücudun pek çok farklı bölgesinde bulunabilir ve çoğunlukla nerede olursa olsun tehlike arz etmezler ve kötü-korkunç görünmelerine rağmen kanser değillerdir. Çoğunlukla da şu bölgelerde oluşurlar;

  • Kafada yağ kistleri
  • Alında yağ kistleri
  • Omuz Bölgesi yağ kistleri
  • Genital organ çevresi kistler
  • ensede kistler

Cildinizin herhangi bir bölgesinde yağ kisti olduğundan şüphelendiğiniz bir oluşum var ise mutlaka en kısa sürede uzman bir hekime danışınız. Ancak konunun uzmanı doktor tarafından sebase bir kist olduğu teyit edildikten sonra bitkisel tedavi yöntemlerini uygulamaya geçebilirsiniz.

Yağ Kisti Ameliyatı

Yağ kisti tedavisi hekiminizin belirleyeceği bir şekilde olur. Yağ kisti aldırma işlemi hekiminizin onayı ile gerçekleşmektedir. Yağ kisti ameliyatı çok fazla uzun sürmeyen kısa bir lokal anestezi ile çok rahat bir şekilde alınabilen bir kisttir. Yağ kisti kapsülü ile beraber alınmadığı zaman tekrardan nüks edebilir. Hep beraber yağ kisti aldırma işlemini izliyoruz.

Yağ Kisti Ameliyatı Sonrası

Burada doktorumuzun tavsiyelerine uymak kistin tekrar oluşumunu önlemek adına çok önemlidir. Yemek konusu oldukça önemlidir. Çok yağı yiyeceklerden uzak durulması ve aşırı tuzlu ürünlerden uzak durmak gerekmektedir. Kilo alımı önlenmeli ve kilo alınmamaya çok dikkat edilmelidir. Kist oluşumu ile kilo birbiri ile bağlantılı olabilmektedir. Ameliyat sonrası 1 gün dinlenilmesi gerekmekte ve verilen ilaçları düzenli kullanmak gerekir.

Sebase Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

Yağ kistleri genel olarak kendiliğinden geçer ve herhangi bir iz bırakmazlar fakat bazı durumlarda içi yağ dolu olan kese daha büyük olabilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu yüzden yağ kistimiz var ise ve ağrı yapıyor ise kesinlikle hekimimize başvurmamız gerekmektedir.

Sebase Kisti İçin Hangi Doktora Gidilir ?

Kist için genel olarak cildiye bölümüne başvurmak gerekiyor. Fakat hekimimiz bizi yağ kistinin durumuna göre farklı bölümlere de yönlendirebilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ