Kategoriler

Sığla Yağı (Styrax Liquidus), (Günlük) Ağacı Yağı Faydaları

Sığla Yağı (Styrax Liquidus), (Günlük) Ağacı Yağı Faydaları

Günlük ağacı yağı yani sığla yağı faydaları nelerdir?  Sığla yağı (Styrax Liquidus), sığla (günlük) ağacı olarak da bilinen ve Muğla’da yaygın olarak bulunan (Hamamelidaceae familyasına mensup) Liquidambar Orientalis Miller ağacının gövdesine belirli teknikler uygulanarak elde edilen balzamın kaynatılması ve preslenmesi sonucu elde edilen ve geleneksel tedavide yaygın kullanım alanına sahip olan bitkisel bir üründür.

 

Sığla Yağı Nedir, Sığla Ağacı Yağı Faydaları, Sığla Yağı Nasıl Kullanılır

sığla ağacı yağı

Kahverengimsi (tahin) renkte, bal kıvamında, yapışkan, donuk ve mat yapıda olup kendine özgü aromaya sahiptir. Tütsü yada buhur isimleri ile de anılmaktadır.

Bu efsanevi ağacın ataları buzul çağından gelmiştir.  Günümüze kadar gelmeyi başarmış bir ağaç olan sığla ağacından elde edilen sığla yağının, çok eski çağlardan beri üretimi yapılmaktadır. Sığla ağacı, endemik yani sadece belirli bölgelerde yetişen ve ender bulunan bir ağaç türüdür. 300 yıl kadar uzun ömre sahiptir. Boyu, 15-20 metre, uygun koşullarda 35-40 metreye ulaşır. Kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Sığla ağacı , dünya’da doğal olarak belli yerlerde yetişirken, Türkiye’de en geniş yayılışını Muğla’da özellikle’de Marmaris, Dalaman, Köyceğiz ve Fethiye dolaylarında gösterir.

Sığla Yağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Mısır Uygarlığında mumyalamada kullanılmıştır. Sığla yağı Kraliçe Kleopatra’nın kullandığı bir iksir olarak çağlardan günümüze yansımıştır. Ayrıca Roma hamamlarında hamamdan sonra kadınların vücuduna sürdükleri birvaşk iksiri ve güzellik aracı olarak bilinmektedir.Bronz çağında ve  Demir çağında Akdeniz’de önemli bir ticaret maddesidir.  O dönemlerde, Fenike’den gelen ticaret gemileri tarafından Akdeniz’de sığla yağı ticareti yapılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemini sürdüren sığla yağı, Kanuni Sultan Süleyman’nın Marmaris-Fethiye arasındaki bölgeyi kardeşi Mihrişah Sultan’a vermesi ve Mihrişah Sultan da kendisine verilen bu yeri, eşi Mısır Hidivi Ali Paşa ile birlikte vakıf olarak işletip, bölgede yetişen sığla ağaçlarından elde edilen yağı ile ticaret yapmaları ile devam etmiştir. Buradan çıkarılan sığla yağı en çok Mısır’a ihraç edilmiştir.

Ünlü gezgin Evliya Çelebi ise Seyahat notlarında sığla yağından şu şekilde bahsetmektedir; “Menteşe toprağında kavak gibi küçük bir ağaçtan sığla yağı elde edildiğine ve bu yağın Mısır’a, oradan Hindistan’a gönderildiğine, cüzam hastaları tarafından kullanılmaktadır”

Sığla Yağı Üreti̇mi̇

Sığla yağı elde etme işlemi, ağaç gövdesine dikey olarak açılan damarların sıyrılmasıyla oluşan kapçık ve yağın toplanması, kaynatılması ve preslenmesinden oluşur. Sığla yağı çıkarma işlemi, çevre orman köylerinden gelen ve bu işi bilen işçiler tarafından yapılır.

Sığla yağı üretimi, Mart ayı sonunda başlar , nerdeyse Ekim – Kasım  ayına kadar devam eden uzun bir süreçte gerçekleşir.

Sığla yağını aktarlardan ve internet aracılığıyla bulabilirsiniz. Yaklaşık piyasa fiyatı 100g ‘ı ortalama 80-100 TL civarında olup daha küçük ambalajlarda da bulmanız mümkündür.

Sığla Yağının ve Günlük Kabuğunun Kullanım Alanları

Sığla yağı, Muğla’da bitkilere dayalı geleneksel tedaviler kapsamında başta ülser, gastrit, reflü gibi mide ya da bağırsak rahatsızlıklarında olmak üzere üst yolunum yolu hastalıklarında, insan ya da hayvanlardaki cilt hastalıklarında kullanılır. Kesi, yara ve yanıklarda kullanılır. Eski zamanlarda sünnet olan çocukların sünnet yaralarını  iyileştirici olarak kullanılmıştır. Sığla ağacı çevresinde yaşayan hayvanların bile yaralarını, ağaçtan akan balzama sürerek iyileştirdikleri söylenir.

Sığla yağı, sözü edilen geleneksel uygulamalar dışında dünyada özellikle parfümeri ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır.

Sığla yağı üretimi sırasında elde edilen günlük kabuğu, köz parçası üzerine atılarak buhur olarak mevlitlerde, ölü evlerinde, inanç ve ibadet merkezlerinde kullanılır.

Sığla Yağının En Bilinen Faydaları:

  • Sığla yağı bir nevi ağrı kesicidir. Bu nedenle romatizma ağrıları gibi ağrıları kesen bir özelliğe sahiptir.
  • Sığla yağı vücuttaki mikropları öldürürken , bazı hastalıkları da tedavi eder. Mantar , uyuz , kaşıntı yapan cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Cilt ve saç bakımında uygulanan bir çok kür ve maske içerisinde kullanılır.
  • Cildi hem yumuşatır hem de rahatlatır.
  • Göğüste yumuşatma sağlar.
  • Balgam sökücü özelliği vardır.
  • Vücuttaki direnci arttırır.
  • Adet sökücü etkiye sahiptir.
  • Çiğnendiğinde diş eti kanamaları ve çekilmelerine karşı savaşır.
  • Ülser , mide ağrısı gibi durumlarda ağrıyı hafifletici ve tedavi edici etkiye sahiptir.
  • Derin bir kesik yada ciddi bir yanık olması durumunda, ilgili bölgeyi suyla temizleyiniz sonrasında  üzerine ince bir tabaka şeklinde sığla yağı sürünüz. Daha sonra üzerini kapatıp, gevşek bandaj uygulaması yapınız. Bu pansumanı günde 3 kere tekrar edebilirsiniz. Yaş ve vücut yapısına bağlı olarak ortalama bir hafta ile 10 gün arasında yaralanan bölgenin iyileştiği gözlemlenmektedir.

Günlük ağacı yağı yani sığla yağı Mide için kullanımı

Çay kaşığının yarısı kadar Sığla yağı ile  bir çay kaşığı balı karıştırıp sabahları aç karnına tüketiniz. Ancak 10 günde bir 5 gün ara verip bağırsak ve mide florasındaki yararlı bakterilerinde yaşaması için gerekli süreyi vücudunuza tnıyınız. 5 gün aradan sonra tekrar 10 günlük şeklinde kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

Günlük ağacı yağı yani sığla yağı Cilt için kullanımı

Antiseptik özelliği nedeniyle yaraların iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. Mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde endikedir. Gece yatmadan problemli bölgenin üzerine sürüp bekleyiniz. Kıvamlı ve yapışkan yapısı ile vğcut tarafından emilmektedir. Ancak saçlarınıza ve yatağınıza gelmemesine özen gösteriniz.

Ayrıca yüz maskesi olarak kullanımı da mümkündür. Aske dedik ancak sonrasında temizlenmeyecek bir maske.  Haftada bir defa minik noktalar halinde yüzünüzün belirli yerlerine bir miktar bu reçinemsi yağdan sürünüz ve masaj yaparak yayınız. Geceleri uygulayabileceğiniz bu maske sabaha kadar cildinize bakım yapıp hem mikroplardan arındıracak hemde gözeneklerinizi temizleyecektir. Bu bakımdan sivilce ve siyah nokta tedavisinde de oldukça yardımcıdır.

Günlük ağacı yağı yani sığla yağı Kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Gözle temas ettirmeyiniz, gözle teması halinde bol su ile yıkayınız.

Güneş altında kullanmayınız. Sürdükten sonra güneşe çıkıldığında cildinizi yakacaktır.

Sığla yağını sürdükten sonra kıyafet ve eşyalarınıza değmemesine özen gösteriniz.

Hamile bayanlar, küçük çocuklar ve emziren annelerin kullanılması önerilmemektedir.

Ciddi rahatsızlıkları olan kişilerin doktorlarına danışmaları önerilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ