Parmak Çıtlatmanın Zararları Nelerdir?
Bu yazımızda parmak çıtlatmanın zararları, parmak çıtlatma alışkanlığından nasıl vazgeçileceği ve yan etkileri hakkında bilgiler paylaşıyoruz.
Günlük hayatın stresinde pek çok kişi panik halindeyken veya ortada bir durum yokken parmak çıtlatmayı alışkanlık haline getirerek başlar. Bu hareket kişiye rahatlık verirken, çevresindeki insanları rahatsız edebilir veya bazı yan etkileri ortaya çıkabilir.
Bazı kaynaklar parmak çıtlatmanın ciddi bir sorun oluşturmadığını söylese de bizce oluşabilecek bazı zararlardan bahsetmekte fayda var. Parmak çıtlaması sonucu bazı sorunlar ortaya çıkar. Parmak çıtlatma alışkanlığı zarar verebilir. Uzun yıllar boyunca parmak çıtlatmak parmakların zayıflamasına ve ellerin kuvvetinin azalmasına neden olabilir. Başka bir araştırmaya göre parmaklarınızı çıtlatmak eklem şişliğine ve eklem kapsüllerinde yumuşak doku hasarına neden olabiliyor. Kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokularda hasar oluşabilir. Parmak çıtlatan kişilerin kavrama yeteneği, yapmayanlara göre daha düşük olabilir.
Neden Parmakları Çıtlatırız?
Uzun süre yazı yazan kişiler, yazıcı krampı denilen sorun sonucunda parmaklarını rahatlatmak için parmaklarını çıtlatırlar. Stresli durumlarda, özellikle önemli bir sınavdan önce veya elleri uzun süre kullanırken, ellerdeki ağrıyı gidermek için parmaklar çıtlatılarak açılır. Bazen, görünürde hiçbir sebep yokken, alışkanlıktan ya da rahatlamak için parmaklarımızı çıtlatırız.
Bu alışkanlıktan kurtulmak kolay olmasa da bir süre sonra elimizi başka bir şeyle meşgul ederek bu alışkanlıktan kurtulabiliriz. Örneğin elimize kalem veya bozuk para alıp eli meşgul ederek bir süre sonra size zarar vermeyecek bir alışkanlık geliştirerek parmak kuvvetini ve koordinasyonunu arttırabiliriz. Hem parmakları hem de zihni meşgul eden bir hobi edinilebilir. Örneğin, yeni bir yapboz oyunu başlatarak resim yapabilir, yazabilir, boyayabilir veya bu alışkanlığı unutabilirsiniz. Cepte bulundurulacak el kremi ile parmak çıtlatmak isteniyorsa cepteki krem çıkartılıp hemen ellere sürülebilir. Bu durumda eller meşgul olur ve aynı zamanda yumuşak ve yapış yapış ellere sahip olabilirsiniz.
Yakın arkadaşlarınızdan veya çevrenizdeki aile üyelerinden parmak çıtlatmaya başlarsanız, onlardan sizi sürekli uyarmalarını isteyebilirsiniz. Genel olarak, çevrenizdeki insanlar fotoğrafınızın sizden daha fazla farkında olacaktır. Bir stres topu kullanarak, çıtlatılan parmakların verdiği geçici ve zarar verici rahatlamayı bir stres topuyla giderebilirsiniz. Parmak çıtlatma pozisyonuna getirilip hafifçe bükülerek çıtlatma yapmadan parmak egzersizleri yapabilirsiniz.
Parmak çıtlatma ile ilgili genel bilgileri aşağıda listeledik.
- Parmak çıtlatma erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır.
- Araştırmalara bağlı olarak, insanların %25 ila %54’ü parmaklarını çıtlatır.
- Parmağınızı bir kez çıtlattıktan sonra aynı parmağı 15-20 dakika çıtlatamazsınız. Bunun nedeni, salınan gazların tekrar eklem sıvısı ile karışmasının belirli bir süre almasıdır.
- Parmak çıtlatmanın ellerde titremeye neden olmaz. Ellerinizde titreme varsa muhtemelen başka bir nörolojik neden vardır ve bir doktora görünmelisiniz.
- Bazı insanlar parmak uçlarını çekerek, bazıları ellerini sıkarak veya parmaklarını geriye doğru iterek çıtlatır. Ancak çıtlatma herkes için aynı olacaktır.
- Parmaklarınızı çıtlatırken röntgen çekerseniz hava kabarcıkları görebilirsiniz.
- Parmak çıtlatmak, kişiyi rahatlatsa da çevresindekilerin sinirlerinizi