Yeni Doğan Bebeklerin Yüzünde Sivilce Neden Çıkar
Yeni doğmuş haftalık bebeklerin yüzünde neden sivilce çıkar? Yeni doğan bebeğinizi kucaklayıp koklamayı dört gözle bekleyen ebeveynler, özellikle ilk kez anne baba olmuşlarsa, bebeklerinin yüzlerinde çıkan sivilceler sebebiyle büyük hayal kırıklığına uğrarlar ve genelde, bebeklerini öptükleri ya da kirli elleriyle bebeklerine dokundukları için yüzlerinde bu kadar çok sivilce çıktığını düşünerek kendilerini suçlarlar. Peki işin aslı böyle mi? Bebeğimin yüzünde neden sivilce çıkıyor? Yenidoğanımdaki sivilceler kalıcı mı? İz bırakır mı? Nasıl geçer, sivilceler yüzünde ne kadar kalır? gibi ebeveynler tarafından sıklıkla sorulan sorulara cevaplar vermeye çalıştık.
Bebeklerde Sivilce Neden Çıkar?
Genellikle doğumdan hemen sonra ila bir iki hafta sonrasından itibaren yenidoğan bebeklerin yanaklar, burun, çene ve alın bölgelerinde beyaz veya sarımsı sivilceye benzer oluşumlar görülür. Yenidoğan sivilcesi, aynı zamanda milia akne veya daha yaygın olarak ya da süt granitleri olarak bilinir.
Erkek bebeklerde kız bebeklere oranla daha fazla bulunan içi beyaz görünümlü şişikler şeklinde ortaya çıkan milia sivilceleri zararsızdır ve çoğu kez geçicidir.
Genelde bebeklerin pürüzsüz ve ipeksi bir cilde sahip olacakları düşünüldüğünden, yenidoğanlarda görülen akne problemi tecrübesiz pek çok anne babayı endişelendirmektedir. Sivilceler iz bırakacak mı? Ne zaman geçecek? Bebeğimde bir sorun mu var? Yediğime içtiğime dikkat etmeli miyim, emzirmeden mi geçiyor v.b. pek çok soru çıkar ortaya.
Yeni Doğan Bebeklerde Sivilce Oluşumuna Sebebiyet Veren Durumlar:
Yeni doğan sivilcesi bebeklerin neredeyse % 40’ında görülür ve bebeğin derisindeki gözeneklerin altına yerleşen yağ birikintileri sebebiyle oluşur.
Aknelere neden olan şey tam olarak sebase bezlerin artan üretimini uyaran sorumlu plasenta vasıtasıyla bebeğe aktarılan hormonlardır.
Sivilceler bebekte herhangi bir ağrı ya da kaşıntıya sebep olmaz. Anne sütü ile ortaya çıktıklarına inanılmakla birlikte, bulaşıcı değildirler ve annenin beslenmesiyle ilgili değildirler.
Bebekteki bu tip sivilcelerin ağız ve diş etlerinde de görülmesi mümkündür ancak bir yenidoğanın ağzında oluşabilecek aft, pamukçuk gibi sorunlarla karıştırılmaması önemlidir.
Sivilceler Ne Zaman Geçer?
İki veya üç hafta içinde, yenidoğan aknesi kendiliğinden kaybolur. Akne izleri yok. Kendi kendilerine oluştukları gibi, herhangi bir müdahaleye gerek duymaksızın kendi kendilerine kaybolurlar. Silvice tedavisine yönelik herhangi bir maske, krem v.b. ürün kullanmak, bebeğinizin hassas cildine zarar verebilir. O yüzden tavsiye edilmez. Ancak bebeğinizin cildinin genel olarak enfensiyon kapmasına karşın her zaman cildi temiz tutmakta fayda vardır.
Yeni doğan milia akneleri Yüzün en Çok Hangi Bölgelerinde Görülür?
Bu yaygın ve zararsız sivilceler, yenidoğan bebekerin genel olarak yüzlerinin alın, yanak burun ve çene bölgesinde fazlaca görülebilir. Daha nadir durumlarda diş eti ve iç yanak ağız bölgesini de etkilemektedir.
Bebeğinizde yeni doğan döneminde yüz sivilceleri bulunması, ergenliğinde ya da yetişkinliğinde sivilce problemi yaşayacağı manasına gelmez. İki durum ilişkilendirilemez. İlerleyen dönemlerdeki sivilce oluşumu, genetik faktörlerden tutun, beslenme şeklinde kadar pek çok faktöre bağlı olarak oluşmaktadır. Bebeğinizdeki akneler sebebiyle endişelenecek hiç bir şey yok.
Kaynak olarak : https://www.babycenter.com/ sitesi kullanılmıştır!