Kategoriler

Yeni doğan Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır

Yeni doğan Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır
  • Anne-Bebek
  • 18/09/2017 04:53 | Son Güncellenme: 04/03/2023 00:06
  • 0
  • 1.839

Yeni doğan bebekler için Cilt Bakımı. Evinizin yeni ferdi, minicik yeni doğan bebeğiniz; dünyaya yeni gelmesi ve havayla, havadaki kirlerle- tozlarla, soğuk-sıcak kavramıyla ve daha pek çok çevresel etmenle ilk defa tanıştığı ve temas ettiği için, hassas cildi, biz yetişkinlere göre bu dış faktörlerden çok daha kolay ve şiddetli şekilde etkilenecektir elbette!

Yeni doğan Cilt Bakımı Miniğiniz Sağlığı İçin Önem Teşkil Eder:

 

yenidoğan bebekler için cilt bakım önerileri

 

Pek çok küçük bebek, cilt bakımları doğru şekilde yapılmazsa, istenmeyen cilt sorunları ile karşı karşıya gelebilmektedir. Cilt bakımı uygulamaları yetişkinler için bile oldukça önem teşkil ediyorken, bebeğiniz için ihmal edilmesi düşünülemez. Yenidoğanınızın cilt bakımını düzenli ve uygun şekilde yapmanız durumunda, miniğinizi yeni dünyasının zorlu şartlarından büyük ölçüde koruyabilirsiniz.

Yenidoğan; adı üstünde olduğu gibi, yeni doğan bebek yani dünyaya henüz gelmiş bebeklere verilen isimdir. Literatürde genelde doğumdan sonraki 30 günlük süreci kapsar. Lohusalık dönemi olan 40 olarak kabul edilen dönemle hemen hemen aynı sürece de denk geliyor olabilir.

 

İşte hem anne hem de bebek için kırılganlığın had safhada olduğu bu yenidoğan döneminde, bebeğinizin tazecik cildine çok dikkat etmek gerekir. Bebek gibi cilde sahip olma terimi, genelde bebeğin dünyaya adaptasyon sürecinin bitiminden itibarenki dönemi kapsayan bir süreç olduğundan, bu lafa aldanmayın. Yenidoğanınızın cildinde, bacaklarında, ellerinde ve genelde yaygın olarak yüzünde olmak kaydıyla pek çok pürüz, leke, sivilce benzeri isilik ve buna benzer cilt sorunlarına denk gelmeniz hiç de beklenmedik bir şey değildir. Kadınlar Kulübü forum sitesinde de yenidoğan cilt sorunları ile ilgili annelerin tecrübeli annelerden fikir almak için başlattıkları pek çok konuya denk gelinebiliyor olması, bu söylediğimizin kanıtı niteliğindedir.

Yeni Doğan Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

  • Hassas Dokunuşlar

    Bebeğinizin cildi çok kırılgan olduğundan, ona dokunurken hassas dokunuşlar yapmanız gerektiğini unutmayın. Kan dolaşımını henüz tam sağlayamayan minik bebeğinizin cildinde, çok hafif bastırmalar ve çarpmalar sonucu bile, korkunç görünen ciddi kızarıklıklar ve morluklar oluşabilir. Bu cilt kızarmaları ve cilt morlukları çoğu kez zararsızdır ama karşınızdaki çaresiz yavrunuzu yüzü gözü, kolu bacağı mor görmek sizin de hoşunuza gitmeyecektir.

  • Yenidoğanda Cilt Soyulmaları

    Nemli bir ortamda ortalama 38 hafta kalmış bir canlının kuru havayla temasa geçtikten sonraki adaptasyon sürecinde, deri üzerinde, bilhassa da eklem bölgelerinde deri soyulmaları görülebilir. Yenidoğanların cilt soyulmaları endişe edilmesi gereken bir durum değildir. Herhangi bir bakım ürünü kullanmanızı da gerektirmez.

  • Yenidoğan Konak:

    Yenidoğan döneminden ortalama 12. 13. hafta dolaylarına değin bebeklerin pek çoğunda görülen konak; bebeğinizin kafa derisi üstünde oluşan, kabukumsu, sarımsı, genellikle sert bir yağ tabakasıdır. Çok ciddi şekilde yayılmış değilse, endişelenecek bir durum yoktur. Cildiyeye götürmenize gerek olmasa da, konaklar cilt üzerinde fazlacaysa ve cildin diğer bölümlerine de yayılıyorsa, çocuk doktorunuza sormanızda fayda var

  • İsilik ve Pişikler:

    İsilik dediğimiz oluşum ve pişikler iki nedene bağlı olarak yenidoğan döneminde pek de görülmeyen cilt sorunlarıdır. Yenidoğanların ter bezleri yeterince iyi fonksiyon göstermediğinden, terlemeleri az olacak dolayısıyla da isilik problemleri pek görülmeyecektir. Pişikler de genellikle asidik beslenme sonucu oluştuğundan, ek besine geçilmeden, hele ki anne sütü alan bebeklerde, annenin yediklerine içtiklerine dikkat ettiğini varsayacak olursak , oluşması ihtimal dahilinde pek olmayan bir cilt sorunudur.

  • Banyo ve Sonrası Nemlendirici Kullanımı:

    Yenidoğan bebeğinizin cilt bakımı ve sağlığı için uygun sıcaklıktaki bir odada, ılık suyla, sık sık, mümkünse her gün banyo yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. Banyodan sonra, bebeğinize uygun içeriklerdeki bir nemlendirici kremi ya da bebe yağını, yenidoğan bebeğinizin tüm vücuduna masaj yaparak sürerek cildini nemlendirmek yapabileceğiniz en iyi bebek cilt bakım uygulamalarından biri olacaktır. Ayrıca nemlendiri kremi sürerken yapacağınız bebek masajı , bebeğinizin gazını daha rahat çıkarmasına ve daha iyi bir uyku uyumasına da yardımcı olabilir.

  • Çiziklere Karşı Tırnak Bakımı:

    Kağıt kesiği gibi incecik kesiklere ve çiziklere sebebiyet verebilecek cinsten kağıt gibi ince ve kesin tırnaklara sahip yenidoğanınızın tırnaklarını düzenli bir şekilde kesip törpülemek, yapamıyorsanız da uygun bebek eldivenleri giymek, cildine vereceği hasarı önlemek açısından önemlidir. Kendi tırnaklarınıza da dikkat etmelisiniz.

  • Yenidoğanda Deterjan Seçimi:

    Alerjik reaksiyonlara karşın, bebeğinizin kıyafetleri için deterjan kullanımından kaçınmalı ya da yenidoğanlara özel deterjanlar kullanmalısınız. Sabun v.b. maddelerden kaçınmalısınız. Bebeğinizin cildine teması sonucunda istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir.

  • Güneşe ve Cilt Yanıklarına Dikkat:

    En çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi. Size tehlike gözükmeyen kapalı bir havada, güvenli olarak düşündüğünüz 7-8 dklık bir yürüyüş sonucunda, bebeğinizin cildinde ciddi güneş yanıkları oluşabilir. Yenidoğanınızı hava ne kadar sıcak olursa olsun, cildinin güneşle doğrudan temasa geçebileceği kadar çıplak giydirmemelisiniz. Ancak hava gerçekten çok sıcaksa, bebeğe hafif şeyler giydirmek bile işkencevari olacağından, saat 09.00 ila 16.00 arasında mümkünse bebeğinizle sokağa çıkmaktan, 2-3 dkyı geçecek yürüyüşlerden olabildiğince kaçınmalısınız.

    Yenidoğan Cilt Bakım Uygulamaları Videosu;

 

Yeni Doğan Bebeklerin Yüzündeki Sivilcelerin Tedavisi:

Yeni doğanlarda çoğu kez sivilcelenme tarzında cilt kabarıkları görülebilir. Standart bebek cilt bakım uygulamaları yapmak yeterlidir. Sivilceler için ekstra bir önlem almanıza gerek yok.

Yeni doğan bebeğin yüzünde sivilce neden olur yazımızı okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ