Baştan Aşağıya Kişisel Bakım Nasıl Yapılır?
Kişisel bakım denildiğinde ilk olarak insanların aklına ciltlerine olan yapılması gereken bakım gelse de kişisel bakım tam anlamıyla bu değildir.
Çünkü kişisel bakım vücudumuzun her yerini kapsamaktadır. Bunu daha geniş bir şekilde açıklamak gerekirse saçlarımız, kirpiklerimiz, kaşlarımız, tırnaklarımız, kulak ve burnumuz, dişlerimiz ve ağzımız, el ve ayaklarımızdır. Bu makalemizde baştan aşağıya kişisel bakım nasıl yapılır konusuna değinerek bu uygulamaları detaylı şekilde aşama aşama anlatacağız.
Kişisel Bakım İçin En Önemli 6 Uygulama
1) Saç Bakımı Nasıl Yapılır?
Her ne kadar saçları her gün yıkamak temizlikmiş gibi görünse de bu doğru bir uygulama değildir çünkü her saç kendi doğal yağ dokusuna ihtiyaç duyar. Eğer saçlarınızı her gün yıkarsanız..doğal yağ dengesini yitirir ve saçlarda aşırı kuruluk, saç dökülmesi ve saç derisinde kepeklenme ortaya çıkar. Oysaki saçlar en az iki gün ara ile yıkanmalıdır. Eğer saçlar kuru ise ve çok fazla kirlenmiyorsa bu süre 4 veya 5 güne bile ertelenebilir. Unutmayın saçların doğal yağına ihtiyacı vardır. Ayrıca saç bakımı herkesin kendi saç tipine özel şampuanıyla yapılmalı ihtiyaç duyuluyorsa aynı şampuanın kremi ile de desteklenmelidir. Saç kremleri saç derisine değil, saç uçlarından başlanarak saç boylarına kadar uygulanmalı ve en az da 2 dk kadar bekletildikten sonra iyice durulanmalıdır. Saçlarda kalan şampuan ve saç kremi kalıntıları saç dökülmesinin başlıca nedenleri arasında olduğundan ve zaman içerisinde dökülmelere yol açacağı için saçlar yıkanırken bol su ile durulanmalı ve kalıntı kalmadığından emin olunmalıdır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılır
2) Kaş ve Kirpik Bakımı Nasıl Yapılır?
Hem doğal hem de estetik güzellik amaçlanarak kaş ve kirpik bakımı yapmak mümkündür. Eminiz ki herkes kirpiklerin gür ve uzun olmasını, kaşların ise aynı şekilde ve renklere sahip olmasını ister. Günümüzde pek çok erkek kaşlarına şekil verdirmektedir. Bu yüzden cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kaşlara en az iki haftada bir şekil verilmeli ve bu uygulama doğal yağlar ile desteklenmelidir. Ayrıca kaşların da saçlar gibi taranmaya ihtiyacı olduğu için kaş tarakları ile günde iki kere tarandığında daha gür ve daha hızlı uzaması sağlanabilir. Kirpikler için ise akşamları tatlı badem yağı uygulaması yaparsanız bir ay kadar sonra etkisini göstermektedir.
3) Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?
Saçlarımız gibi tırnaklarımız da hızlı veya geç uzayabilir. Bu yüzden bir zaman belirlemek mümkün değil ama en fazla iki haftada bir tırnaklar törpülenmeli veya üç haftada bir de kesilmelidir. Kesilen tırnaklarında törpülenmeye ihtiyacı vardır. El tırnaklarınızı düz bir şekilde, ayak tırnaklarınızı ise oval bir şekilde kesip keskin köşeleri törpü ile hafifçe kısaltabilirsiniz. Tırnak bakımındaki en önemli detay aile içerisinde dahi herkesin kendi tırnak makası ve törpüsünün olması gerektiğidir.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: 3 Adımda Kolay Tırnak Bakımı
4) Kulak ve Burun Bakımı Nasıl Yapılır?
Kulak bakımına doğru olarak bilinen ama yanlış olan bir alışkanlıktan başlamak istiyoruz. Kulak çubukları ile kulak içi temizliği kesinlikle doğru değildir! Bunun sebebi ise kulak içi kirlerinin zaten zaman içerisinde kendiliğinden kulaktan atılmasıdır. Kulak çubukları her ne kadar ucu pamuktan da olmuş olsa kulak duvarına zarar verir ve kulak içi kanamalara sebep olabilir. Aynı şekilde pek çok kulak zarı yırtılmalarının ve delinmelerinin sebebi de kulak çubuklarıdır. Burun bakımında ise gün içerisinde sabah ve akşam olmak üzere burun su çekilerek temizlenmeli ve rahat bir nefes alınmanın yolu açılmalıdır. Kişisel bakımın temel amacı her şeyden önce sağlıklı ve temiz olmaktır.
5) Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
Ağız ve diş bakımı kişisel bakımda bir bütün olarak ele alınırsa, olmazsa olmaz uygulamalardandır. Bunlardan bir tanesi günde iki defa dişlerin en az 3 dk boyunca fırçalanması bir diğeri ise günde iki defa ağız bakım suyu ile ağız ve boğaz yoluna gargara işleminin yapılmasıdır. Bu uygulamanın amacı diş çürükleri önlenerek ağızdaki kötü kokulara yol açan bakterilerin yok edilmesi ve ferah bir nefese kavuşulmasıdır.
6) El ve Ayak Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kişisel bakım denildiğinde akla ilk gelen genellikle ilk dikkatimizi çeken bölgelerdir. Bunların başında da ellerimiz gelir. El temizliği kişisel alışkanlıklarla edinildiği için farklı bir bakım kolaylıkla günlük hayata endekslenemez. Ama elbette ki yine zaman içerisinde alışkanlıklar değişebilir. Eller gün içerisinde sıkça yıkanmalı ve özellikle tuvalet sonrasında mutlaka dikkatle ve iki defa yıkanmalıdır. Ayaklar ise gün içerisinde dışarıdan eve girildiğinde ve bir defa da yatmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. El ve ayak bakımı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Kişisel bakım türleri elbette ki bu sıraladıklarımız başlıklardan ibaret değildir. Bu yüzden kişisel bakımı kendiniz ile sınırlayabilir veya genişletebilirsiniz. Kişisel bakım yalnızca temizlik ile değil korunmak ile de alakalıdır. Temiz olmadığını düşündüğünüz merdiven korkulukları, asansör düğmeleri, kapı kolları ve paralar üzerinde yüzlerce zararlı bakteri barındırır. Bu yüzden kişisel bakımınıza her şeyden önce kendinizi koruyarak başlayabilirsiniz.