Kategoriler

Dudak Çatlamasına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri

Dudak Çatlamasına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri

Dudak çatlağını giderme, dudak çatlağını geçirme, dudak çatlağını yok etme. Dudak çatlamasına karşı tedavi edici özellikte, iyi gelen en doğal çözümleri sizler için derleyerek, bilhassa kadınların çokça muzdarip oldukları kurumalara bağlı dudak çatlaması probleminin kolayca nasıl üstesinden gelebileceğiniz konusunda sizleri bilgilendirmek istedik.

dudak çatlamasına ne iyi gelir

Dudak çatlamaları tedavisi

Kış aylarında yaz aylarına oranla daha sıklıkla görülen ancak yine de kişiden kişiye değişmek üzere tüm mevsimlerde görülebilen dudak çatlakları, çoğunlukla yalnızca cilt kurumalarının işareti olup, evde hazırlanabilecek basit kürler, merhemler, vazelin ya da çeşitli nemlendirici kremlerle tedavi edilebilen basit bir sorun olsa da, zaman zaman daha ciddi hastalıkların da habercisi olabileceğinden, basit bir dudak çatlaması ile ciddiye alınması gereken bir hastalık belirtisi olan dudak çatlamalarını birbirinden ayırt etmek hayati önem taşıyabilir.

Dudaklarımın Çatladığını Nasıl Anlarım?

Eğer siz de sürekli  alt dudağınız ile üst dudağınızı birbirine değdirme ya da dilinizle dudağınızı ıslatma, hatta dilinizin yeterli gelmediği durumda, işaret parmağınızı ıslatarak dudaklarınıza sürmek suretiyle dudaklarınızı sürekli olarak nemlendirme gereği hissediyorsanız, büyük bir ihtimalle dudak çatlaması sorunuyla karşı karşıyasınız. Bu yazımızda sizlere dudak çatlamalarına nelerin iyi geldiğini, dudak çatlaması tiplerini, sebeplerini, tanı ve tedavi yöntemlerini derledik.

Dudak çatlaması pek çok kez, oldukça basit sebeplere bağlı olduğundan, tedavisi için yine oldukça basit yöntemler yeterli gelmektedir. Tedavisi kolay olmakla birlikte, tekrar edici özellikte olduğundan, dudak çatlamasına neyin iyi geldiğini öğrenmeden önce sizlere sebeplerinden bahsetmek istiyoruz zira sebepler ortadan kaldırılmadığı sürece, tedaviler anlık ya da bir kaç gün sürecek etki yaratacak ve sorun kısa süre içerisinde tekrarlayarak can sıkıcı hale gelecektir.

Dudak çatlaması sorunlarının en çok kış aylarında ortaya çıkmasının başlıca sebebi, adından da anlaşılabileceği üzere kış aylarındaki soğuk havalardır. Soğuk, aynen ellerde olduğu gibi, dudaklarda da kurumaya, cilt yapısı yatkın olan kişilerde ise çatlamalara sebebiyet verebilir. Ancak yaz aylarında da vücudun susuz kalmasından, tıbbi ismiyle hehidrasyondan kaynaklı dudak çatlaması sorunları da azımsanamayacak kadar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Vucudun susuz kaldığı durumlarda, otomatik olarak cilt de kuruyacak ve çatlamaya başlayacaktır. Dehidrasyondan kaynaklı dudak çatlamalarına çoğunlukla vücudun diğer hassas bölgelerinde de çatlamalar eşlik edecek olmakla birlikte, hissiyatı fazla olması sebebiyle, kişinin ilk dikkatini çekecek ve rahatsızlığa sebebiyet verecek bölgesi olan dudaklarındaki çatlamalar en dikkat çekici olandır.

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Dudak çatlamasına iyi gelen basit tedavi ve rahatlama yöntemlerini bulabileceğiniz bölümü okuduktan sonra, çatlama sebeplerine de göz atarak, durumunuza en uygun olanı tespit edip, öncelikli olarak mümkün olduğu oranda, sebepleri ortadan kaldırmaya çalışmanızı ve daha sonra tedavi aşamasına geçmenizi yeniden tavsiye ediyoruz.

Vazelin Ya da Diğer Basit Nemlendiriciler Kullanarak Çatlak Dudak Tedavisi:

Pek çoğumuzun çantasında taşıdığı en basit nemlendiriciler veya yılların eskitemediği, her türlü cilt kuruma derdine deva vazelin, dudak çatlaklarına da en iyi gelen ürünlerdendir. Çatlamalar nem kaybından kaynaklandığından, dudaklarınızı nemlendirecek her türlü yöntem işe yarayacak ancak dudaklarınız kremi ya da vazelini emdiği zaman, sorun yeniden baş gösterecektir. Nemlendirici kremleri dudaklarınıza sürmeye çatlakların oluşumundan önce başlayacak olursanız, çatlakları tümüyle önleyebilirsiniz ancak bazı uzmanlara göre, dudaklara, ihtiyaç duymadığı zamanlarda gereksiz yere nemlendirici sürmenin, dudakların bir süre sonunda bu hususta alışkanlık geliştirdiği ve kremlerin sürülmediği zamanlarda, dış bir etkene maruz kalmaksızın çatladığını söylemekteler. Bu sebepten ötürü, çatlak oluşumundan önce önleyici olarak nemlendirici sürülmesini biz de pek tavsiye etmiyoruz.

Çatlakların oluşumunu müteakip kullanılacak E vitamini içeren ve gliserin bazlı olan merhemler, losyonlar v.b. nemlendiriciler, dudak çatlağına en iyi gelen ürünlerdir.

Ruj Sürmek Çatlamış Dudaklarınızın Nemli Kalmasını Sağlar:

Kadınların pek çoğunun çantasından eksik olmayan en temel makyaj malzemelerinden bir tanesi olan ruj , dudak çatlamasına iyi gelir. Ruj, yağlı bir yapıya sahip olduğundan, dudaklarınızı sürekli olarak nemli tutacak, hem çatlaklara iyi gelecek hem de rahatlama hissetmenizi sağlayacaktır ancak rujun emilimi tamamlandıktan ya da dudaklarınızdan çıktıktan kısa bir süre sonra, kurumadan ve çatlaklardan kaynaklı rahatsızlık hissini yeniden yaşamaya başlamanız da pek uzun süremeyecektir.

Dudak çatlaması problemi sadece kadınlarda değil, aynı zamanda erkeklerde de oluşabildiği için, ruja alternatif olarak, Gratis v.s. mağazalardan kolaylıkla edinebileceğiniz chapstick tarzı, renksiz nemlendirici rujlar da piyasada bulunmaktadır. Neredeyse tamamen yağ veya gliserinden yapılmış bu maddeler, dudakları nemli tutmak ve rahatsızlığı minimuma indirmek için bire birdir.

Bol Sıvı Tüketimi Dehidrasyona Engel olarak Dudak Çatlamasına İyi Gelir:

Sebebi soğuk hava, rüzgar olsun, güneş maruziyeti olsun, ne olursa olsun, temeldeki sebep yaş bezi içermeyen bu bölgenin su kaybetmiş olması olduğundan, vücudunuza harici olarak alacağınız her türlü şekerli olmayan sıvı dudak çatlamalarınıza iyi gelir ancak en ideali, sadece ve sadece su içmenizdir. Bilhassa asit içerek ve çatlaklara daha fazla sebebiyet verebilecek içeceklerden kaçınmalısınız aksi takdirde bu içecekler iyi gelmek bir yana dursun, sorununuzu daha ciddi boyutlara vardırabilir.

Ev Yapımı Doğal Dudak Peelingleri ile Çatlamaları Oluşmadan Önleyin:

Dudak çatlamasına iyi gelen tedavi yöntemlerini araştırmanıza gerek bırakmayacak bir diğer yöntem de, çatlamalara karşı dudaklarınızı peşinen koruyan dudak peelingleridir ve düzenli olarak yapılmaları ile oldukça sağlıklı bir cilde sahip olup, kurumalara sebebiyet veren maruziyetlere rağmen, çatlakları engelleyebilirsiniz. Evde dudak peelingi yapımı yazımızda daha fazla detay bulabilirsiniz.

Dudak Çatlamalarına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri:

Eğer siz de, doğal olmayan en basit bir nemlendirici kremi bile kullanmayanlardansanız ya da sıklıkla sıvı kaybı yaşadığınız ve dudak çatlaması problemiyle neredeyse kronik olarak baş etmeye çalışıyorsanız, ruj, krem, vazelin gibi doğal olmayan ve süreklilik isteyen tedavi yöntemlerini yerine daha doğal yöntemleri, evde kendiniz hazırlayabileceğiniz kürleri ya da herhangi bir yerde kolaylıkla ulaşabileceğiniz ürünler ile yapılan tedavileri tercih ediyor olabilirsiniz. Bu durumda sizlere tavsiyelerimizi şu şekilde sıralamak istiyoruz;

Dudaklara Bal Sürerek Çatlak Dudaklarınızı Tedavi Edebilirsiniz:

Yıllar yıllıdır envai çeşit hastalığın tedavisinden kullanılan bal, dudakları nemlendirmek ve çatlakları iyileştirmek konusunda da oldukça başarılı doğal bir üründür ancak bal tedavisini dudak çatlaklarınıza doğru şekilde uygulamak, tedavinin başarı oranını doğrudan etkiler. Bir kulak çubuğu ama daha ideali, işaret parmağınız yardımıyla alacağınız bir miktar balı, kurumuş ve çatlamış dudaklarınızın üstüne, nemlendiri sürer gibi uygulamalı ve bu şekilde 15-20 dk kadar beklemelisiniz.

Süre bitiminde yapmamanız gereken en önemli şey, dudaklarınızı yalamaktır. Zira, dudakları kuruyan ve çatlayan kişilerin, çatlakların daha kötüye gitmesine istemeden sebebiyet verdikleri önemli yanlışlardan bir tanesidir bu. Yaladığınız dudaklara temas eden tükürük sıvısı buharlaşırken, dudaklarınızda var olan az miktarda nemi de beraberinde götürdüğünden daha fazla kurumaya sebebiyet verecektir. Tükürük, yapısı itibariyle asidiktir. Çatlaklarınızın ciddiyetini arttıracak, hatta ilereyen boyutlarda, canınızın yanmasına sebep olacaktır.

Ancak bal tedavisini uyguladığınız dudaklarınızı yalamak yerine, 20 dk lık süre sonunda, ıslak bir mendil ve ideal olarak ılık suyla ıslatılmış bir mendil yardımıyla nazikçe silerek temizleyecek olursanız, her derde deva bal, dudak çatlağına da iyi gelir, hem de çok iyi gelir. Bu uygulamayı günde 2 kez yapabilirsiniz.

Bal, aynı zamanda antibiyotik özelliği taşıyan bir ürün olduğundan, daha nadir olarak gözükse de enfeksiyondan kaynaklanan dudak çatlamarına karşı da iyi gelir, Üstelik sadece geçici olarak rahatlama sağlamakla kalmaz, kalıcı bir tedavi yöntemidir.

Şeker Tedavisi ile Kuruyan ve Çatlayan Dudaklara Son:

Şeker pek çok zararının yanı sıra, uygun ölçülerde tüketildiğinde ya da uygun yerlerde kullanıldığında, mucizeler yaratan bir üründür. Derideki ölü dokuları temizleyip dökme fonskiyonu olduğundan, şekeri hafifçe ılık bir suyla sulandırıp, krem kıvamına getirerek, kendinize dudak çatlaklarına iyi gelen ev yapımı bir merhem hazırlamış olursunuz. Aynen bal tedavisi gibi, dudaklarınıza uyguladığınız şekerli merhemi bal kadar uzun süre bekletmeyebilirsiniz. Ortalama 7 ila 10 dk arasında dudaklarınızda kalacak şekerli kremi ılık suyla temizlediğinizde, çatlaklara ne kadar iyi gelmiş olduğunu derhal hissetmeye başlayacaksınız.

Dudaklara Yağ Sürerek Nemlendirin, Çatlamaların Önüne Geçin:

Bahsettiğimiz her ne kadar zeytinyağı değilse de, diğer yağların bulunamayacağı durumlarda zeytinyağı kullanmak da çok kötü bir fikir değildir ancak zeytinyağı acı tadı sebebiyle dilinizle temas edeceğinden, rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bunlar dışında da dudaklarında eksik olan yağ bezelerinin yerini doldurup çatlak oluşumlarını önleyecek olmanın yanı sıra, var olan, hali hazırda oluşmuş olan çatlaklara da iyi gelecek;

Jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı ve Badem yağı gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz ürünlerdir. Bilhassa hindistan cevizi yağı, emziren annelerin göğüs ucu çatlakları için de kullanarak çok kısa sürede etkisini gösterip, yaraları, çatlakları tedavi etme özelliğine sahip, adeta mucizevi bir yağdır ve dudak çatlaklarınıza da muazzam iyi geleceği kesindir.

Salatalık Tedavisi Evde Kolayca Uygulayabileceğiniz, doğal bir çatlak dudak tedavi yöntemidir:

Salatalıkları soyup fırsat buldukça dudaklarınızın üstünde bekletmek çatlamalara iyi gelecektir.

Aloe Vera Çiçeği Jeli ile Doku İyileşmelerini Hızlandırın:

Yine her der derde deva bir başka madde olan Aloe Vera jeli, adını aldığı Aloe Vera çiçeğinin içinden çıkan kaygan, jel tarzında bir likittir ve her türlü çatlak, yara ve hatta yanıklara bile iyi gelmektedir.

 

Dudak Çatlaması Sebepleri:

Şimdi gelelim dudak çatlaması neden olur sorusunun cevaplarına. Tedabvi yöntemleri ve en iyi gelen hazır satılan ürünlerin yanı sıra, evde yapılabilen merhem türü, doğal yani bitkisel tedavile yöntemlerinden bahsettikten sonra, dudak çatlaması sorununun kısa aralıklarla yinelememesi için ortadan kaldırmamız gereken sebepleri incelemek istiyoruz.

Dudaklarda Soğuk Sebebiyle Çatlamalar:

Tüm dudak çatlaması problemlerinin neredeyse %90’ını oluşturan sebeptir. Bu sebepten en çok kış aylarında görülür. Mevsimsel şartlar, ani hava değişiklikleri, rüzgar gibi etkenlerin, kişiyi soruna daha da meyilli yapmasının yanı sıra, soğuk yalnız başına dudak çatlamalarına sebebiyet verebilir.

Bilhassa çok soğuk havalarda, ağız bölgenizi kapatacak tipte bereler ya da atkılar kullanarak sokağa çıkarak riski en aza indirebilirsiniz.

Güneşe Maruziyet:

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dudak çatlamaları nem kaybına bağlı oluşabildiğinden, güneşe aşırı maruz kalan yüzlerde de sıklıkla karşımıza çıkan sorunlardandır. Güneş ışığına direk maruz kalmak, dudak çatlamaları dışında daha pek çok rahatsızlığa sebebiyet verebileceğinden, genel olarak kaçınılması gereken bir husustur.

Dudak Yalamak Çatlamaları Arttırır:

Bazı kişilerin, dudaklarında herhangi bir kuruma problemi olmamasına karşın, adeta tik şeklinde bir dudak yalama alışkanlıkları vardır ve bu alışkanlık kişinin durumunu kısır döngüye sokmakta ve gerçekte var olmayan bir sorunun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Tükürük asit içerdiğinden ve yapısı sebebiyle dudaklar üzerinden uzaklaşırken beraberinde, dudaklarda kalan sıvıyı da götürdüğünden, daha fazla kurumaya sebep olarak, daha ciddi çatlaklara zemin hazırlar.

Gribal Enfeksiyon ve Soğuk Algınlıkları ve Burundaki Yapısal Bozukluklar

Burnumuzun tıkanmasına ve sürekli ağızdan nefes alıp vermemize sebep olabilecek gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlıkları ve burnumuzdaki yapısal bozukluklar dudak çatlamasına sebep olabilir. Bilhassa burun kemiğinde yapısal bozukluk olan ve sürekli ağızdan nefes alıp veren kişiler, kronik dudak çatlaması sorunu ile karşı karşıya kalmakta, çatlamaya iyi gelen tedavi yöntemlerini genelde bir ömür boyu mütemadiyen kullanamadıklarından, dudaklarını sık sık yalamaya meyletmekte ve sonuç olarak, neredeyse kanamalı yaralara sebebiyet verecek çatlaklarla karşı karşıya kalabilmektedir.

Asitli Yiyecek ve İçecekler Sağlıklı dudakların Düşmanıdır:

Kola gibi tamamiyle zararlı içecekleri bir kenara bırakacak bile olsak turunçgiller ve bazı sebze ve meyvelerde bulunan asit,dudaklarda nem kaybına ve sonuç olarak çatlamaya sebep olabilir. Turunçgillerin pek çok yararı da olduğu göz önünde bulundurulacak olursa, tamamiyle kaçınılması doğru olmamakla birlikte, kuruma ve çatlama sorunu ile karşı karşıya kalınan dönemlerde, dudaklarımız iyileşene kadar, tüketimlerine bir kısıtlama getirmek iyi fikir olabilir.

Vücudun Susuz Kalması Dudak Kurumasına Sebebiyet Verebilir:

Aşırı sıcağa maruz kalmak, fazlaca fiziksel aktivite sonucu su kaybedilmesi, ishal gibi bağırsak hastalıkları sonucu, kaybedilen suyun, yerine konmaması sonucu vücudun susuz kalması yani dehidrasyon durumunda, yağ bezlerinden yoksun ve hassas bir bölge olan dudaklar kısa sürede etkilenecek, kuruyacak ve çatlayacaktır.

Bazı Makyaj Malzemeleri:

Dudaklardaki makyajı uzun süre muhafaza etmek için sürülen bazı makyaj bazlası, pudra ya da fondöten gibi kimyasal maddeler, yağlanmayı ve nemlenmeyi engelleyerek makyajın akmasına engel olma mantığıyla işleyiş gösterdiklerinden, dudaklara sürülmesi durumunda, kurumalara sebebiyet verebilirler. Sorununuz varsa, bu tip malzemeleri dudaklarınıza uygulamamanız gerekmektedir.

Alerji ve Enfeksiyonlar:

Çok daha nadir görülmekle birlikte, bir takım maddelere olan allerjiler ve harici olarak kapılan enfeksiyonlar da dudak çatlamalarına neden olabilmektedir. Antibiyotik özeliği gösteren bal gibi doğal ürünler bu tip çatlamalara çok iyi gelmekle birlikte, daha ciddi durumlarda, bir hekime danışıp, önerisi doğrultusunda, antibiyotik ilaçlar da kullanılabilir.

Vitamin Eksikliklerine Bağlı Çatlamalar:

Bilhassa A vitamini eksiklikleri, dudaklarda çatlamaya sebebiyet verebilir. Ayrıca B2 vitaminin de dudak sağlığında önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Dudaklar Neden Vücudun Diğer Bölgelerine Göre Daha Çabuk Çatlar

Cildimizin pek çok bölgesi yağ bezleri içermekteyken, dudaklarımızda yağ bezleri olmadığı için, kendi kendimi nemlendirme yetisi açısından zayıf bir bölgedir. Dolayısıyla, aşırı soğuk havaya, rüzgara ya da vücudumuzun susuz kalmasına sebebiyet verecek herhangi bir dış etkene maruz kaldığında, hızlıca tepki vererek kuruyan ve kuruma sonucu çatlamaların baş gösterdiği ilk vücut kısımlarımızdan bir tanesidir.

 

Yukarıda listelenen sebepler dışında, şeker hastalığı, kawasaki hastalığı, makrozitoz, HIV pozitif yani halk arasındaki adıyla AIDS hastalığı, sjögren sendromu v.b. kronik hastalıklar da dudak kuruması ve çatlamalarına neden olabilmektedir. Aldığınız önemlere rağmen tekrarlayan ya da uyguladığınız en tavsiye edilen yöntemlerin bile iyi gelmediği ısrarcı dudak kurumalarınız ve çatlamalarınız var ise, habersiz olduğunuz bir hastalıktan muzdarip olabilirsiniz. Büyük ihtimalle sebep çok daha basit çıkacak ve basit tedaviler iyi gelecektir ama yine de içinizin rahat etmesi için bir hekime başvurmalısınız.

Bebeklerde Dudak Çatlaması Neden Olur?

Bebeklerde de dudak çatlaması yetişkinlerinkine benzer sebeplerle olabilir ancak bebeklerdeki dudak çatlaması, ciddiye alınması gerekir. Zira, dehidrasyon gibi, yetişkin bir kişi tarafından kolayca tolere edilebilecek ve / veya bir miktar sıvı alımıyla kısa sürede çözülebilecek bir sorun, bebeklerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ayrıca dudak çatlamaları ve morarmaları, alerjiye, ilaç v.b. maddelerin yan etkilerine, oksijensiz kalmaya v.b. bağlı oluşmuş olabileceğinden de, bebeğinizde dudak çatlaması durumuyla karşı karşıya kalırsanız, sebebinin ne olduğundan kesin olarak emin değilseniz, bir çocuk hastalıkları uzmanından kısa süre içerisinde destek almanızı öneriririz.

Dudak çatlamanız sıradan ve beklenen olaylara bağlı olarak oluşmuş ise, yukarıda sıraladığımız yöntemlerden sizin için en pratik ve uygun olanı seçerek uyguladığınızda dudak çatlaklarınıza iyi gelecektir. Cilt kurumalarına karşı her kadının çantasında en azından ufak bir nemlendirici krem taşıdığını varsayacak olursak, çatlaklara iyi gelen nemlendirici kremlerin, pek çok kişi için en pratik yol olduğunu söyleyebiliriz.

Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir” Temalı Yazımızda Kullanılan Kaynaklar:

http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Painful-Cracked-Lips

http://www.webmd.com/beauty/why-your-lips-are-chapped#1

http://www.livestrong.com/article/69330-heal-chapped-lips-quickly/

Dudaklarınızda çatlamalar haricinde bir de uçuk sorunu ile karşı karşıyaysanız, uçuk tedavisi nasıl yapılır adlı yazımıza bakabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ