Kategoriler

Deride Kaşıntısız Kırmızı Lekelerin Sebebi ve Tedavisi

Deride Kaşıntısız Kırmızı Lekelerin Sebebi ve Tedavisi

Cildimizde zaman zaman sebepsiz yere ve beklenmedik şekilde çeşitli döküntüler, kızarıklıklar, lekelenmeler görülebilir ve  vücuttaki kırmızı lekeler genelde zararsızdır ve hiç bir önlem almaksızın kendi kendilerine geçmeye meyillidir. Ancak, yine de derimizde çıkan kabarık olmayan ve kaşıntı yapmayan lekelerin en yaygın sebeplerini anlamamız, ısrarcı bir lekelenme durumunda önlem almamızı sağlaması ve bazı tehlikeleri önceden tespit etmek açısından faydalıdır.

vücut derisinde meydana gelen kaşıntısız kırmızı lekeler

Cilt üzerinde kaşıntılı olmayan kırmızı lekelerin en yaygın nedenlerini ele alarak, sizleri de konu hakkında aydınlatmaya çalıştık.. Kaşıntılı olmayan bir cilt lekesi, sıradan bir döküntüden çok daha farklı görünebilir ancak kaşıntılı ama daha basit gözüken bir kırmızılıktan daha basit ya da aynı neden ile ortaya çıkmış bir durum da olabilir.

Aşağıdaki yazımızda deride kaşıntısız bir şekilde kendini gösteren kırmızı lekelerin olası tetikleyicileri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ciltte Kaşıntısız Kırmızı Lekelerin Olası Nedenleri

  1. Doğum lekeleri: Adından da anlaşılabileceği üzere, doğum sırasında ya da doğumdan sonra ortaya çıkan, kan damarlarındaki anormal bir genişlemeye bağlı olarak meydana gelen çoğu kez kalıcı ancak zararsız, kaşıntı yapmayan ve ağrı yaratmayan kırmızı ya da kahve tonlarında cilt lekeleridir.
  2. Akne: Sivilce genel adıyla bilinen akne, çok hafif kızarıklıklardan şişmiş ve kabarık, irinli baloncuk formlarına kadar geniş bir yelpazede kendini gösteren bir tür cilt rahatsızlığı olduğu için, kaşıntı yapmayan ve pürüzlü olmayan deri kızarıklıkları, çıkmaya yüz tutmuş hafif bir sivilcelenme vakası olabilir.
  3. Anjiyomlar: Anjiyomlar, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilen cilt büyümeleridir. Bir araya toplanmış ve cildin üstünde veya altında papüller olarak da bilinen kırmızı kubbe gibi görünen kan damarlarından kaynaklanırlar.
  4. Keratoz pilarisi: Keratoz pilaris, protein keratinin aşırı üretiminden kaynaklanan zararsız bir cilt rahatsızlığıdır. Özellikle kıllar, kalçalar ve üst kollarda kıl folikülleri etrafında küçük, sert darbelere neden olur.
  5. Kaynama: Kaynama, saç folikülü veya yağ bezinin deri enfeksiyonu. Genellikl içi dolu sıkıca kırmızı bir yumrudur. Kaynamalar genellikle patladıklarında açılırlar ve irin ya da sıvı boşalırlar. Kaşıntısızdır.
  6. Alerjik reaksiyon: Kırmızı deri lekelerinin en sık nedenlerinden biri, alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan döküntüdür. Reaksiyon, havada, kozmetikte, cilt bakım ürünlerinde, çamaşır deterjanda veya diğer tüm tahriş edici maddelerde yiyecek, polen veya diğer alerjenler olabilir. Bir doktor, hangi alerjenlerin cildinizde bir reaksiyon tetiklediğini ortaya çıkarmak için bir yama testi yapabilir.
  7. Isı döküntüsü: Isı döküntüleri, tıkanmış gözeneklerde sıkışıp kalmış terlerin bir sonucudur ve kırılma veya kaşınma hissi uyandıran veya olmayabilen kırmızı çarpmalar şeklinde görünür. Bu tür döküntüler sıcak, nemli havalarda sık görülen bir durumdur ve genellikle cilt ısısı soğuduktan sonra gider.
  8. Pityriasis Rosea: Pityriasis rosea bir virüsün neden olduğu bir döküntüdür ve genellikle altı ile oniki hafta arasında sürer. Çevresinde daha küçük yamalar ile birlikte daha büyük bir “anne” yamadan oluşur. Bu kızarıklık genellikle pembe veya kırmızıdır ve kabarık ve kabarmış olabilir.
  9. Intertrigo: Intertrigo, cildin kıvrımlarında meydana gelen bir döküntüdür. Genellikle koltuk altlarında, göğüslerin altında, gövdede veya cinsel organlarda görülür. Aşırı kilolu veya obez kişilerde yaygın olarak bulunur ve sürtünme, artan ısı ve nem ve cildin diğer tahrişleri sonucu oluşur.
  10. Dermatofibroma: Dermatofibroma, genellikle erkeklerde ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkmasına rağmen, genellikle kadınlarda alt bacaklar üzerinde gelişen bir nodüldür. Bu büyümeler kırmızı veya kahverengi ve kansersizdir ve genellikle katlar halinde görülür.
  11. Tahriş edici Kontak Dermatit: Tahriş edici kontakt dermatit, bir maddeden kaynaklanan tahrişten kaynaklanan döküntüler için bir başka terimdir. Alerjik reaksiyondan kaynaklanan döküntüden farklı olarak, bağışıklıkla ilgili bir irritandan kaynaklanmaz. Bunun yerine, genellikle sabunlar, deterjanlar veya bir asit veya alkali gibi hafif irritanlara tekrar tekrar maruz kalmadan kaynaklanır..
  12. Kurdeşen: Kurdeşen, genellikle bir alerjenin sonucu olarak, ciltte aniden meydana gelen kırmızı şişliklerin bir döküntüsüdür. Strese bağlı olarak da meydana gelebilen rahatsızlık sadece kabarma, kırmızı lekeler ve döküntülere yol açar. Kaşıntılı değildir.
  13. Rozasea: Rahatsızlık kronik kırmızı deri lekeleri ve kılcal kan damarları çatlaması rahatsızlığı olarak açıklanabilir. Herhangi bir kaşıntıya sebebiyet vermez.
  14. Böcek ısırıkları: Sivrisineklerin pek çok türü kaşıntılı ve şişkinlik yaratan cilt sorunlarına neden olsalar da bazı tür sivrisinekler ve örümcekler, soktukları deri üstünde kaşıntısız lekelere yol açabilirler

Daha az yaygın olmakla beraber, diğer bazı ciddi hastalıklar, deride kırmızı  ve kaşıntısız lekeler olarak görülebilir ve en kısa sürede hekim kontrolü gerektirir;

  • Kızamıkçık
  • Impetigo
  • Kanama bozuklukları
  • Lupus Hastalığı
  • Kawasaki Hastalığı
  • Ramsay Hunt Sendromu
  • Suçiçeği
  • Genital herpes
  • Genital siğiller
  • MRSA (staph) enfeksiyonu
  • Uyuz·
  • Scarlet ateş
  • Bel Soğukluğu Hastalığo
  • Lyme hastalığı
  • Cilt kanseri
    Melanomdan bazal hücre karsinomasına kadar olan cilt kanseri, ciltte kırmızı lekeler, pullu plaklar veya moller şeklinde de görülebilir. Vücudunuzda herhangi bir çarpma veya nokta olduğundan emin değilseniz bir doktora danışın:

· Zamanla gitmeyecek
· Değişiyor veya kötüye gidiyor
· Herhangi bir sebep olmaksızın aniden ortaya çıkıyor
· Şüpheli görünüyor ve sizi endişelendiriyor.

 

Uyuz hakkındaki ” Uyuz Hastalığına Doğal Çözüm – Ev Yapımı Uyuz Kremi Tarifi”  yazımıza da bakın:

Uyuz Hastalığına Doğal Çözüm – Ev Yapımı Uyuz Kremi Tarifi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ