Faranjite İyi Gelen Bitkiler ve Besinler
Faranjite İyi Gelen Bitkiler Meyveler ve Sebzeler
Faranjit Tedavisinde Etkili Bitki Çayları
Bitkiler her zaman insanlar için bir çare olarak kullanılmıştır.İnsanlar bunu pişirme, demleme veya çiğ tüketme gibi farklı şekillerde kullanıyorlar.Ancak en iyi bilinen bitki çaylarıdır.İşte bitkisele çay tarifleri ;
- TURMERİK ÇAY
Solunum yolu enfeksiyonu için derin etkisi vardır.Ayrıca pulmoner hastalıklara da iyi gelir.Zerdeç üzerine iki kez yada günde 3 kez içilmesi gereken bir çaydır.Ayrıca ılık süt ilavesiyle hastalıklara karşı hazır durumdasınız.
- TATLI ÇAY
Fesleğen bir magnezyum kaynağıdır ve mükemmel bir antioksidandır.Fesleğen tüketmenin alternatif bir yolu da yaprakları çiğnemek veya çay yapmaktır.
- NANE ÇAYI
Nane, faranjit gibi hastalıklar için tüketilmesi en uygun ürünlerden bir tanesidir.Boğaz ağrısı ve solunum yolu rahatlamaları için hızlı iyileşme sağlar.
- Sarımsak Çayı
Sarımsak doğal antibiyotik olarak kullanılan önemli ürünlerdendir.Sarımsak pişmiş veya pişmemiş olarak tüketilebilir.Günde 2-3 bardak tüketilmesinde sakınca yoktur.
- ATEŞ ÇİÇEGİ
Ateş çiçegi faranjit için mükemmel bir koruyucu ve doğal bir ilaçtır.Erken evrelerde günde 2-3 bardak tüketilebilir.Daha sonra semptonlar gözükmeye başladıgı zaman haftalık olarak düzenli tüketilmelidir.Bir tatlı kaşıgı ateş çiceği ile bir bardak kaynar su 10 dakika demlendikten sonra bu karışım doğal çay veya gargara olarak kullanılabilir.
Faranjit bitkisel tedavi konusu dikkatli olmamız gereken önemli bir nokta; Bir doktora danışmak her zaman önceliğiniz olmalı. Burada okuyacağınız tüm tavsiyeleri uygularken lütfen dikkatli olun. “Faranjit Bitkisel Tedavisi” konusuna devam önce belirtmek istediğim iki önemli şey var.
Öncelikle faranjit tedavisinde temiz havanın önemi hakkında konuşmak istiyorum. Neredeyse hastaların yarısından fazlası, virüslere bağlı faranjit (viral faranjit) hastasıdır. Geri kalanların yarısından fazlasının nedeni bakterilerdir (bakteriyel faranjit).
Şimdi sormak istediğim soru: Faranjit bulaşıcı mıdır? Evet, çünkü faranjit genellikle virüsler ve bakterilerden kaynaklanır. Virüsler ve bakteriler hava yoluyla bulaşırlar. Bu nedenle faranjit tedavisi için temiz hava (ortamı havalandırma) konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. Ortamı mümkün olduğu kadar çok havalandırmaya çalışın. Bulunduğunuz yeri havalandırın ki havanın kurumasına ve virüslerin ve bakterilerin yayılmasına engel olun.
İkinci olarak, kapalı alanlardaki hava kuruluğu farenjit hastalarını oldukça kötü etkiler. Özellikle kış aylarında, evdeki ısıtıcılar evi ısıtırken havayı da kuruyorlar. Bunu önlemek için, evi sürekli havalandırmanız gerekir. Ancak kış aylarında dışarısı çok soğuk olduğu için, pencereleri açarak evi her zaman havalandıramazsınız. Bu duruma bir çözüm olarak, kalorifer peteklerinin üzerine bir bardak su koyabilirsiniz.
- Sarımsak kürü ile faranjit bitkisel tedavisi : Doğal bir antibiyotiktir ve yüzlerce hastalık için faydalıdır. Sarımsak, faranjite de çok faydalıdır. Faranjite yakalanmadan önce veya yakalandıktan sonra, faranjit için bitkisel tedavi olması adına sarımsak kullanın. Sarımsağı faranjite karşı bitkisel kür olarak tüketirseniz, faranjit gibi birçok boğaz hastalıklarını önleyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında ve etrafınızda faranjit hastası olan kişiler olduğunda sarımsak tüketimini arttırın. Ayrıca sarımsak kürü, faranjit hastalığına yakalananlar için, faranjit tedavi sürecini hızlandırır. Faranjit tedavisi için sarımsak kürünü şu şekilde tüketebilirsiniz: Çiğneme, sarımsaklı yoğurt yeme, sarımsaklı ayran içme, vs.. Bu şekilde tedaviden etkili sonuçlar alırsınız.
- Bal kürü ile bitkisel faranjit tedavisi : Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bal, doğal antibiyotiklerden biridir. Bal, faranjit tedavisi için kullanılabilecek en güzel bitkisel çözümlerden biridir. Bal tüketmek aynı zamanda boğazı rahatlatır.
- Zencefil kürü ile faranjit bitkisel tedavisi : Zencefil de faranjit tedavisinde kullanılabilir. Etkili antioksidanlar arasında gösterilen zencefil, salatalarda kullanılabilir. Zencefil çayı da hazırlayarak içmek de bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir.
- Nane kürü ile bitkisel faranjit tedavisi : Nane, faranjit sebebiyle tahriş olmuş boğazın iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca ferahlatıcıdır ve tahrişi rahatlatarak hastalığı kısa sürede atlatmaya yardımcı olur.
- Limon kürü ile faranjit bitkisel tedavisi : C vitamini açısından çok zengin olan limon, faranjit için yararlı olan diğer bitkisel kürlerden biridir. Salatalarda ve yemeklerde kullanılması, faranjit tedavisi sürecinde oldukça yardımcı olur.
FARANJİT BİTKİSEL TEDAVİ İÇİN EN İYİ KÜR – ADAÇAYI KÜRÜ
Faranjit için en iyi bitkisel tedavi kürü adaçayı ile gargara yapmaktır. Adaçayı, faranjit tedavisi için inanılmaz bir bitkisel kürdür. Her akşam, 1 bardak kadar suda adaçayı kaynatacaksınız. Daha sonra yarısını akşam gargara yapıp, diğer yarısını sabah gargara yapacaksınız. Akşam yarısıyla gargara yaptıktan sonra, bardakta kalan yarısının üstünü bez veya bir kağıtla kapatın ki içine toz veya başka bir şey karışmasın.
FARANJİT BİTKİSEL TEDAVİSİ İÇİN ADAÇAYI KÜRÜ YAPILIŞI
Faranjit adaçayı kürü için gerekenler:
- Öncelikle 2 tutam (8-10 gram) adaçayı
- 1 bardak su
Faranjit adaçayı kürü yapılışı:
Adaçayını suda 8-9 dakika kaynatın. Daha sonra suyu süzerek soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yarısı ile birkaç dakika gargara yapın ve diğer yarısının üstünü kapatın. Ertesi gün sabahında, kalan diğer yarısını da birkaç dakika gargara yapın. Boğazınıza ne kadar iyi geldiğini göreceksiniz. Dikkatli olmanız gereken bir konu var ki, adaçayı kürünü her akşam taze olarak kullanmanız gerekir. Yani her akşam kaynatmanız gerekir.
Sonuç olarak, özellikle okul çağındaki çocuklarınıza faranjit için bitkisel kür olarak adaçayı gargarası kürünü uygulatmanızı öneriyorum. Çocuklarımız her gün onlarca çocuğun arasına giriyor ve bulaşıcı olan faranjit hastalığına yakalanma riskini taşıyor. Bu kadar büyük bir risk karşısında önlem almamanız
Bitkilerin yanı sıra, sebzelerin de önemi büyük..Viral faranjit, virüslerin sebep olduğu bir akut faranjit türüdür. Orofarenks inflamasyonu, faranjiti açıklamakta kullanışlıdır. Boğazda ortaya çıkar ve eğer yanlış teşhis ve tedavi uygulanırsa, bulaşıcı hastalıklardan biri olarak bilinen bronşit gibi kötü durumlara neden olur. Boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü ve boğazda kızarıklık alanı hastalarda görülen belirtilerdir. Faranjit, virüslerin% 95’inden kaynaklandığından, antibiyotikler yetersizdir. Bu nedenle, faranjitte beslenme tedavisi tıbbi tedavinin yanı sıra iyi bilinen bir diğer yaklaşımdır. Meyve ve sebzeleri tüketmek, hastaların viral faranjitle daha iyi mücadele etmesine yardımcı olur.
NE TÜR SEBZELERİN TÜKETİLMESİ GEREKİYOR?
Yeterli sebze tüketimi, insan vücudunun hastalıklara karşı daha iyi korunmasına yardımcı olur, iyileşme süresi kısalır ve daha iyi sindirim sistemi sağlar.
Faranjit hastalığından tüketilebilen bazı sebzeler:
- SARIMSAK
Sarımsak, en sağlıklı sebze ve doğal bir antibiyotik olarak bilinir. Yapılan araştırmalardan bazıları pişmiş ve çiğ günlük sarımsak tüketiminin hastalıklarla daha iyi mücadele ettiğini göstermektedir. Ayrıca pulmoner hastalıklara karşı koruma sağlar.
- SOĞAN
Soğan, faranjit için doğal tedavi sağlayan başka bir sebzedir. Sarımsak tüketimi ile aynı nedenler soğan için de geçerlidir.
- ISPANAK
Demir ve antioksidan için çok iyi bilinen bir kaynaktır. Antioksidanlar daha sağlıklı bir vücuda sahip olduklarından, ıspanak düzenli olarak tüketilmesi gereken bir başka sebzedir.
MEYVE TÜKETİMİ FARANJİT TEDAVİSİNİN İLERLEYİŞİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ?
Meyve tüketimi her yaşta daha iyi insan sağlığı sağlar. Bebeklik çağlarında daha sağlıklı gelişim evreleri anlamına gelir; yaşlılar için daha güçlü zihinsel ve bedensel vücut olan daha iyi yaşam koşulları anlamına gelir. Bu bilgilere göre, hangi meyveler tüketilmelidir? Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir;
- LİMON
Limonu tüketmek insan sağlığına büyük yararlar sağlar. Hem gıdaya ekleyip bir meyve olarak yemek, özellikle C vitamini nedeniyle faranjitte hastalıklara karşı mücadeleye yardımcı olur Öte yandan fazla limon tüketmesi daha fazla mide asidine neden olduğundan insanlar tüketimden kaçınmalıdır.
- PORTAKAL
Portakal içerdiği folik asit ve C vitamini, kesintisiz kesmek için iyi bilinen bir kaynaktır.
- ANANAS
Enflamasyon riskini azaltmada etkilidir ve hızlı iyileşmeyi iyileştirir.
- ELMA
Elmanın yeterince günlük kısmını tüketmek, soğuk algınlığı riskini ve öksürük için iyi bir riski azaltır.
Faranjit ile Mücadelede Beslenme Sırasında Nelere Dikkat Etmeli?
- Farenksin (boğazın iç kısmının) iltihaplı mukoza zedelenmesinin yaralanmalarını önlemek için yiyecekler düzenli, küçük parçalar ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmeli. Gıdaların mekanik ve termal olarak iyi analiz edilmesi şart. Örneğin ekmek kırıntısı mekanik açıdan incelendiğinde, yapısı gereği yutkunurken boğaz mukozasını tahriş edebilir. Aynı şekilde dondurma yemek, tahriş olmuş boğaz mukozasının daha da kötüye gitmesine sebep olacaktır.
- Gıdanın önerilen günlük kalorisi, yetişkin için en az 2500 – 2800 kalori olmalıdır. Günde en az 3-4 öğün olacak şekilde yiyecek alın. Kullanılan sıvı miktarına da özel olarak dikkat gösterilmeli, bu miktar günde en az 2 – 2.5 litre olmalıdır. Bal ile sıcak süt, limonlu çay, şifalı bitkiler (papatya, ıhlamur) çeşitli bitkisel destek ilaveleri önerilir. Ancak bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aşırı sıcak veya soğuk olarak tüketilmemesidir.
- Akut faranjit tedavisi sürecinde, yetişkinler ve çocuklarda vitamin ve mineral olarak zengin ürünler tüketilmelidir. Örneğin yulaf ezmesi, vücuda çözünür lif verecektir. Ayrıca bu tahıl türü yüksek oranda protein içerir. Yarı sıvı halde tüketmeniz daha iyidir ancak arzu ederseniz, ezilmiş muz veya bal ekleyebilirsiniz.
- Etli çorbalar (tavuk tercih edilir) besleyici olmasının yanı sıra; boğazı yumuşatır, ağrıyı hafifletir, birçok yararlı maddeyi (örneğin, koyu renkli tavuk eti çok miktarda demir içerir) ve hatta bağışıklığı güçlendirecektir. Yağlı balık çeşitleri (orkinos, alabalık, somon), iltihaplanmayı azaltmaya, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan omega-3 asitleri içerir. Özellikle balıkların fırında pişirilmesi, içerdiği besinlerin muhafaza edilmesi adına en doğru pişirme yöntemidir.
- Ayrıca, boğaz ağrısı ile beraber gelişen bakteriyel faranjitte, doktorlar sıcak bir içecekler önermektedirler. Bu, etkilenen bölgeyi ısıtmaya ve acıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca farenksin kuru dokularını nemlendirir, boğazdaki kan dolaşımını iyileştirir ve zararlı mikroorganizmalar tarafından üretilen toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur. Bir diyet için önerilen sağlıklı içeceklerin listesi oldukça geniştir. Bu listede; ballı sıcak süt, suyla seyreltilen sebze suları, meyve sirkeleri, çay (özellikle ballı papatya çayı) ve zencefil çayı başı çekmektedir.