Kategoriler

Kronik Faranjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik Faranjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
  • Sağlık
  • 19/06/2018 14:18 | Son Güncellenme: 02/03/2023 16:35
  • 0
  • 7.272

Kronik faranjit, seyredişi açısından akut faranjit ile karşılıştırıldığında daha hafif seyirli ancak farenks bölgesinde oluşan kalıcı tahribat sebebiyle devamlı olarak süren ve tam tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır ancak kronik faranjit, tümüyle tedavi edilemese de uygun yaklaşımlar sayesinde kontrol altına alınarak, hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde arttırılabilir.

müzmin faranjit

Kronik faranjit hastalığında, akuttaki gibi ateş ve yorgunluk tarzı gribal semptomlar gözlenmez ancak tedavisi çok zor olan bir hastalıktır. Genel adıyla faranjit rahatsızlığı adı altında toplanan boğaz enfeksiyonu ve tahrişi hastalığının bu türünde; sürekli boğaz temizleme isteği, yutkunma zorluğu,  boğazda yanma gibi belirtiler görülür. Hastalar sıklıkla öksürerek boğazını temizlemeye çalışırlar. Bununla birlikte, öksürerek boğazı temizlemeye çalışmak genellikle daha da fazla tahrişe neden olur. Akut faranjit çok daha şiddetlidir, ancak kronik faranjit oldukça uzun sürmekte ve tekrarlamaktan ziyade, artık hayatın bir parçası haline gelmektedir.

KRONİK FARANJİT TANIMI

Kronik faranjit tanımı olarak, boğazın kalıcı enfeksiyonu ve tahrişi olarak tanımlayabiliriz. Ancak kronik faranjit hastaları, toz, havasızlık, sıcak-soğuk yiyecek ve içecekler gibi bir çok şeye karşı ekstradan hassaslardır. Bu tipi hassas oldukları şeylere maruz kalırlarsa hemen faranjit olurlar. Genellikle aniden boğazdaki yanma hissiyle başlar. Hastalık akut faranjit kadar şiddetli değildir, fakat kişiyi her an tedirgin eder; Bugün hava çok soğuktu yarın faranjit olur muyum? Ya da son sigarayı içmemeliydim, yarın faranjitim başlar mı? vb.. İnsanları paranoyak edebilir.

Müzmin Faranjitten Ne Zaman Şüphelenmeliyim?

Boğazınızde devamlı kuruluk, yanma, yutma zorluğu gibi şikayetiniz varsa kronik faranjitten şüphelenmelisiniz. Eğer boğazda herhangi bir kanama veya tahriş oluşursa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

KRONİK FARANJİT BELİRTİLERİ

Sürekli tekrarlayan akut faranjit, kronik faranjite dönüşebilir. Sigara, alkol, sinüs enfeksiyonları ve alerjiler kronik faranjite sebep olur. Kronik faranjitte, ateş ve halsizlik gibi şikayetler görülmez. Ancak şu semptomlar sıklıkla görülür

  • Boğazda devamlı kuruluk, yanma, yutkunma zorluğu gibi şikayetler olur.
  • En ufak bağışıklık sistemi zayıflıklarında boğazda batma hissi
  • Devamlı ağız bölgesinin ve gırtlağın kırmızı olması
  • Uzun süreli antibiyotik tedavisine cevap vermeyen boğaz ağrıları ve yutkunma zorlukları
  • Boğazda yabancı cisim hissi

 

 Kronik faranjit, akut faranjit kadar  şiddetli değildir. Ancak kronik faranjit uzun sürer ve kolayca tekrar ortaya çıkabilir. 

KRONİK FARANJİT TEDAVİSİ

Kronik faranjit tedavisi çok zordur. Çok can sıkıcı bir hastalıktır, çünkü sürekli tekrar eder. Tıbbi tedavi gereklidir. Buna ek olarak, hasta ne gibi durumlarla karşılaşılacağından haberdar olmalıdır. Bununla birlikte, çoğu durumda kronik faranjit tamamen ortadan kaldırılamaz.

Tedaviyi belirlemek için doktor tarafından kronik faranjit oluşturan başka bir faktör olup olmadığı kontrol edilmelidir. Muayene, olası laboratuvar, endoskopik ve röntgen çalışmalarını içerir. Eğer bulunursa, bu faktörlerin önce ele alınması gerekir. Alerji, burun kemiği eğriliği veya burunda et, sinüzit, reflü gibi hastalıklar varsa tedavi edilmelidir (gerekirse cerrahi operasyonla). Kronik faranjitte antibiyotikler genellikle faydasızdır, çünkü enfeksiyondan çok boğazın tahriş olması söz konusudur. İlaçlar, burun spreyleri ve gargaralar burun akıntısını azaltmak için kullanılır. Reflü varsa, reflü tedavisi için ilaç verilir. Bol miktarda ılık su içmek çok faydalıdır.

Hastanın uzak durması gereken en önemli etken sigara ve alkoldür.

Dikkat edilmesi gereken durumlar şöyledir:

→ Sigaradan ve alkolden uzak durun!
→ Yüksek sesle ve çok fazla konuşmayın
→ Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmayın
→ Çok sıcak ve soğuk gıdalardan ve içeceklerden uzak durun
→ Kendinizi sıcak tutun
→ Alerji varsa, neden olan faktörlerden kaçının
→ Reflü hastalarında, çay-kahve ve alkol içmeyin ve çok yemek yemeyin (özellikle akşamları)
→ Boğazı temizlemeye çalışmayın (öksürük ile)
→ Asitli-gazlı içecekler, turşular, acı yiyecekler ve yutulduğunda tahriş edebilecek gıdalardan kaçının.

Doğru tedavi ve hatta hastanın maksimum dikkati bile kronik faranjit tedavisi için yeterli olmayabilir. Bu nedenle, kronik faranjit hastaları çok dikkatli olmalıdır

http://medchrome.com/minor/ent/chronic-pharyngitis-causessymptoms-and-treatment/ kaynak alınarak hazırladığımız yazımıza kronik boğaz hastalığı sahibi bir kişi olarak, kendinizi rahatlatmak için neler yaptığınız konusunda bilgi vererek yorum yapabilir, diğer hastalara yardımcı olabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ