Kategoriler

Kürtaj Sonrası Merak Edilenler

Kürtaj Sonrası Merak Edilenler

Kürtaj sonrası vajina genişler mi, tekrar hamile kalmak için ne kadar beklemek gerekir, ağrı olur mu, denize girilir mi, banyo yapılır mı gibi hastaların aklına gelen pek çok soruyu sizler için yanıtlamaya çalıştık ancak en doğru ve sağlıklı bilgiyi, kürtaj işlemini gerçekleştiren doktorunuzdan öğrenebileceğinizi unutmayınız!

Kürtaj Sonrası Neler Olur? Kürtaj Sonrası İyileşme

kürtaj sonrası nelere dikkat etmeliyim

Kürtaj operasyonunuz başarıyla gerçekleştirildikten sonra, iyileşme dönemize girerken, herhangi bir komplikasyonla karşılaşmamak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olacaktır. Ameliyat sonrası doktorunuz size gerekli bilgilendirmeyi mutlaka yapacaktır ancak yine de unutulan bir husus olursa, mutlaka doktorunuzu arayıp sorunuz. Bununla birlikte bizler de genel olarak bilgilenmek isteyen kişiler için kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve sık sorulanlarla ilgili bu mini rehberi de hazırlamak istedik ancak yazılanların kesinlikle doktor tavsiyesi yerine geçemeyeceği konusunda da sizleri uyarmak istiyoruz.

REKLAM ALANI

 

Kürtaj Sonrası Hamilelik

Küretaj işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz ve bir süre zarfının geçmesiyle birlikte vücudunuzun kendini toparlamasıyla birlikte eski sağlığınıza kavuştunuz. Kürtaj yaptırarak çocuğunuzu aldırmanıza sebep olan durumlar artık mevcut değil ve uygun şartlar altında yeniden hamile kalarak bu sefer doğumu gerçekleştirmek ve evlat sahibi olmak istiyorsunuz. Peki aklınızdaki, yaptırmış olduğunu kürtaj işleminin sizin kısırlığınıza sebep olup olmadığı sorusu var. Bu gibi sorularınızı gidermek ve sizlere gerekli bilgilendirmeleri yapmak adına, sizinle bu yazıyı paylaşıyoruz.

Kürtaj sonrası gebeliğe bağlı riskler

Kürtaj işlemleriyle anne karnındaki bebekleri aldırma işlemi, son zamanlarda istenmeyen hamileliklerde oldukça popüler olarak başvurulan bir yöntemdir. Bu operasyonların günümüzde oldukça pratik olması, basit olması ve başarıyla uygulanması sebebiyle, insanlar hamilelikleri önemsememeye, eğer hamilelik gerçekleşirse kürtaj ile aldırırız, düşüncesinde olmasına sebep olmaktadır. Bu düşünce tarzı çok yanlış bir biçimdir, kürtaj ile çocuğun aldırılması asla ve asla bir aile planlaması yöntemi olarak görülmemeli ya da doğum kontrol seçeneği olarak düşünülmemelidir.

Kürtaj işlemi ile istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması uygulanmasının, oldukça basit olduğunu söylemiştik. Eskiden uzun süren operasyonlar sonrasında, vücudun haftalarca kendini toparlanması beklenirdi. Şimdi ise kürtaj işlemiyle bebek alınma işlemi, gebelik haftasına göre değişmesine karşın, yaklaşık olarak en fazla 10 dakikalık bir kürtaj ameliyatı ile sonuçlandırılmaktadır.

Çocuk aldırma işlemlerinde her zaman riskler mevcuttur ve unutulmaması gerekir ki bu operasyon, gelişen teknoloji yardımıyla birlikte ne kadar uygulanabilir olsa da, sonuçta bir cerrahi müdahaledir. Bu nedenle hayati önem taşıyacak bu riskleri, en aza indirmek adına size de düşen görevler bulunmaktadır. Bu görevlerden bazıları, hastane seçiminde hijyen kurallarına bütünüyle uyan yerlerin seçilmesi, küretaj operasyonu ile bebek aldırma işlemini yapacak doktorun alanında yeterli şekilde uzman olmasına, yine kürtaj operasyonunuyapacak hekimin sizin endişelerinizi gidererek, operasyonun öncesinde ve sonrasında sizinle ilgilenecek kişilerden seçilmesi sizin görevlerinizdendir.

Kürtaj sonrası hemen hamile kalmak mümkün müdür?

 Kürtaj ile istenmeyen gebeliğinizi sonlandırdınız ve artık uygun şartlarda yeniden hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak istiyorsunuz. Bu hususta hamilelik konusunda kürtaj operasyonu geçirdiğinizden sıkıntılar yaşayacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak durum böyle olmamakla birlikte, eskisi gibi başarılı şekilde hamile kalabilirsiniz.

Kürtaj işleminden sonra yeniden hamilelik yaşamak isteyen bireylerin dikkat etmeleri gereken konu, kürtaj işleminin etkilerinden tamamen kurtulup kurtulmadıkları olmalıdır. Çünkü 4-5 gebelik haftasından önce gerçekleştirilen kürtaj işlemlerinde, gebelik ultrason ile tam olarak görülemeyeceğinden, bu operasyonlar ne kadar başarılı bir şekilde tamamlandığı düşünülse de, küretaj işlemi yaptıran hastanın bir hafta sonra muayenehaneye gelerek yaptıracağı rutin kontroller sonrasında gebeliğin devam ettiği görülebilir. Bu gibi durumlarda hekim, hamileliğin devamını tespit ettiği takdirde, bir kez daha kürtaj operasyonu uygulayabilir.

Yapılacak bebek aldırma operasyonundan sonra hamileliğin devam edebileceğini sizlere söyledik. Erken hamilelik haftalarında gerçekleştirilen kürtaj operasyonunun etkisinden kurtulmak adına yaklaşık olarak 45 gün kadar beklenilmelidir. Bu süreçten sonra gerçekleştirilecek cinsel ilişkiler sonucunda hamilelik sağlanıp yeni bir çocuk edinmesi sağlanabilir.

Kürtaj sonrası ne zaman gebe kalınması doğrudur?

Belirttiğimiz gibi, erken gebelik haftalarında gerçekleşen kürtaj işlemlerinde, ultrason ile ceninin net olarak görülmemesi kaynaklı, ne kadar başarıya ulaşıldığı zannedilse dahi bazı zamanlarda hamileliğin devam ettiği çok nadir olsa da görülebilmektedir. Bu gibi durumların etkisinin tamamıyla bittiğine emin olmak adına, yapılacak küretaj operasyonundan sonra 40-45 günlük bir zaman diliminden sonra, yeniden bebek edinmelere yönelik çalışmalar gösterilebilir.

 Küretaj işleminden sonra vücudumuz enfeksiyon açısından, tam bir savunmasız hale geleceğinden ve cinsel ilişki de enfeksiyon kapmanıza sebep olabilecek önemli bir konu olduğundan, asla doktorunuzdan gerekli onayları almadan cinsel ilişkiye girmemeniz tavsiye edilmektedir.

Kürtajdan sonra hamile kalmak için yapılabilecekler

Öncelikle bilinmesi gereken husus, alanında uzman hekimler eşliğinde gerekli steril şartlarının sağlanmasıyla birlikte yapılacak küretaj işlemleri ile bebek aldırma işlemlerinin, yeniden hamile kalmak adına hiçbir risk oluşturmadığıdır. Bunun dışında yeniden hamile kalmak adına eğer ki daha önceden beri kullanıyor olduğunuz doğum kontrol yöntemleri varsa bunları hekiminizden yardım alarak bırakmanız gerekmektedir. Uzun süreliyse eğer bu doğum kontrol yönteminiz, etkisi yaklaşık olarak 2-3 ay kadar sürebilmektedir. Bu süreçte atacağınız adımlar hekim kontrolünde olmalıdır.

Hamileliğin sağlanması adına önemli bir diğer unsur da kişinin psikolojik olarak kendini mutlu hissetme sürecidir. Bu süreçte kişi kendini ne kadar huzurlu, mutlu, yaşam enerjisi dolu olursa, salgılanacak hormonlarla birlikte, hamile kalma şansı da o denli artış gösterebilmektedir. Bunların yanında bazı etkenler gebe kalma ihtimalini düşürmektedir. Bunlar hormonal bozukluklara bağlı adet düzensizlikleri, diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi etkenler olmakla birlikte, gebelik yaşama şansınızı düşüren faktörlerdir. Bu nedenlerden dolayı hamile kalmak istediğiniz zaman yapacağınız en sağlıklı işlem, öncelikle bir hekime muayene olarak, varsa almanız gerekli önlemleri, hekiminiz eşliğinde almaktır. Tespit edilen hamileliğinize etki edecek durumlar mevcutsa, tedavisi hekiminiz tarafından yapıldıktan sonra, sağlıklı bir şekilde yeniden hamile kalmanız mümkün olur.

Kürtaj Sonrası Vajina Genişler mi?

Küretaj işlemi, genellikle rahim içinde bulunan istenmeyen gebeliğe ait materyallerin alınması ile gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Günümüzde uygulanan küretaj işlemi ile sonlandırılan bu gebeliklerin uygulanma geçmişi, eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Aynı zamanda bebek aldırma olarak halk arasında bilinen bu işlem ile, aşırı adet kanamaları olan hastalar da tedavi edilmekteydi.

Artık günümüzdeki yapılan küretaj operasyonları, oldukça basit bir operasyon olsa da, her cerrahi müdahalenin bulundurduğu riskleri, küretaj işlemi de barındırmaktadır. Hastalar tarafından bilinmesi gereken, kürtaj işleminin en önemli riski, kürtaj sırasında ve sonrasında karşılaşabilinecek enfeksiyon riskleridir. Bunun dışında hastalar kürtaj hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarından ya da hastalar kürtaj hakkında yanlış bilgiler edinmelerinden ötürü, bu işlemden sonra vajinal olarak genişlemeye sahip olacaklarını düşünmektedir. Ancak böyle bir ihtimalin olmadığı bilinmelidir.

Kürtajdan sonra rahim genişler mi?

Ülkemizde küretaj işlemi için yasal sınırlar, gebeliğin ilk 10 haftalık süresi olduğu için bu haftalar arasında gerçekleştirilecek kürtaj operasyonu ile yapılacak bebek aldırma işleminde, rahmin genişlemesi yani rahmin gelişmesinden kasıt vajinal genişleme mümkün değildir. Küretaj, vajinanın boyutunu, şeklini ve benzeri şekillerde kendini etkileyen bir işlem değildir.

Çocuk aldırma operasyonu uygulanırken, bu işlemin gerçekleşmesini sağlayan materyaller oldukça ince olmasıyla birlikte, vajinayı genişletecek bir etkiye sahip değildir. Rahimde genişlemenin gerçekleşmesi, yapılacak bir doğum ile birlikte gerçekleşebilmektedir. Açıklamak gerekirse, vajinayı genişleten şey, sanıldığı gibi küretaj işlemi olmamakla birlikte, bu durumu yapılacak doğum işlemi sağlamaktadır. Zaten mantıklı olarak düşünecek olursak, kürtaj işleminin ülkemizde yasal sınırlarının hamilelik sürecinin ilk 10 haftalık süresi olduğundan bahsetmiştik. Bu 10 haftalık süre içerisinde gebelik, haliyle vajinayı etkileyecek boyutlarda olmayacaktır. Bu durumda da bu gebeliğin vajinayı genişletmek gibi bir etkisinden söz edemeyiz.

Özetle, yapılacak küretaj operasyonlarının rahmi genişletme ya da daraltma gibi etkileri bulunmamaktadır. Bu etkileri yaratan şeyler, küretaj işleminin dışında uygulanan işlemlerdir.

Vajinal genişlemeye neler sebep olur?

 Genelde insanlar tarafından bilinen yanlış bilgilerin aksine küretaj operasyonunun, vajinal genişlemeye sebep olmayacağını sizlere anlattık.  Bunun dışında, vajinal genişlemeye sebep olan birçok etken olabilir. Bunlardan belki de en önemli vajinal genişleme etkisini yapacak olan, gerçekleştirilen normal doğumlardır. Yapılacak her yeni normal doğumla birlikte, vajinal olarak genişliğin artma riski daha fazla olmaktadır. Hamilelik, menopoz, aşırı kilolar, hormonsal ve yapısal bazı özellikler de vajinal genişlemeye sebep olabilecek diğer faktörlerdir.

Vajinal olarak genişlemeye sebep olan bu faktörler tespit edildiği zaman çeşitli yöntemlerle birlikte tedavisi mümkün olmaktadır. Bazı durumlarda vajinal genişlik, kalıtsal olabileceği ve bu durumdan kaynaklanan bir genişlik olacağı unutulmamalıdır.

Vajinal daraltma mümkün müdür?

Günümüzde kadınların belki de vajinal anlamda en çok tercih ettiği operasyonlardan biri olan, vajina daraltma işlemine talep her geçen gün daha da artmaktadır. Çeşitli operasyonlar geçiren ya da bazı durumlarla karşılaştıktan sonra vajinal anlamda genişliğe sahip olan kadınlara, vajinoplasti adı verilen bir operasyon uygulanarak vajinal daraltma uygulanması mümkündür.

Her sağlıksal işlemi yapan kişilerin olması gerektiği gibi, vajinoplasti adı verilen bu işlemi uygulayacak kişilerin de alanında uzman hekimler olması gerekmektedir. Ciddi bir bölgede uygulanması gereken bu operasyonda, yapılacak yanlış işlemler sonucu hayati riskler mümkün olmakla birlikte, kalıtsal sorunların yaşanması da mümkün olabilmektedir. Genelde lokal anestezi etkisinde, bölgesel bir uyuşukluk sağlanarak yapılan bu ameliyat ile vajina girişinden itibaren yaklaşık olarak 4-5 cm’lik bir alanın daraltılması sağlanır.

Kürtaj Sonrası Deniz Girilir Mi?

Kürtaj ameliyatı olarak bilinen ya da tıbbi olarak istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması olarak adlandırılan kürtaj, oldukça önemli cerrahi bir müdahaledir. Tıbbi olarak zamanımızda gelinen seviyeyle birlikte artık gebelik sonlandırma işlemleri, sorunsuz, ağrısız ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ama bu kolaylık, pratiklik ve basitlik kesinlikle bizim adımıza, bir aile planlama yöntemi seçeneği olmamalıdır. Her ne kadar basit pratik olsa da bu işlem sonuçta bir cerrahi operasyondur, her cerrahi operasyonda kendi içinde riskler barındırmaktadır. Her operasyon vücudu yıpratacağı gibi enfeksiyon açısından riskler de taşımaktadır. Bu nedenle bebek aldırma işlemlerinde, kürtaj öncesinde, sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına dikkat edilmeli, steril ortamlarda kürtaj ameliyatının gerçekleştirmesine önem verilmelidir.

Kürtaj operasyonu sonrasında hasta, yaklaşık bir saat kadar süre ile hekim tarafından müşahede altında tutulması gerekir. Genel anestezinin etkisinin geçiş süresi bu zaman diliminden biraz daha fazla sürebilir, genel olarak hekim yapılan kürtaj ameliyatının hasta sağlığı açısından başarılı bir şekilde sonlandığını düşünüyorsa bu durumda bir sıkıntı olmadan kendisini evine gönderebilir. Hasta ameliyat sonrasında enfeksiyonlara açık hale geleceğinden, bu süreçten sonra hijyen kurallarına oldukça çok fazla dikkat etmesi gerekir. Operasyondan sonraki süreçte, mide bulantıları, baş dönmeleri, halsizlik gibi durumların görülmesi oldukça doğaldır ve bir süre sonra bu sıkıntılar da sonlanacaktır.

Kürtaj sonrası denize ne zaman girilebilir?

Kürtajdan sonra daha önce de bahsettiğimiz gibi vücudumuz enfeksiyonlara son derece açık bir hale gelecektir.  Bu süreçte enfeksiyon açısından bize risk oluşturacak şeylerden uzak durmamız gerekmektedir. Denize-havuza girmek, cinsel ilişki içerisinde bulunmak, vajinal olarak duş almak vb. gibi durumlar bunlardan bazılarıdır. İşlemden sonra yaklaşık olarak ilk iki hafta kadar süreyle cinsel ilişkiye girmemeniz, denize ve havuzunuza girmemeniz gerekmektedir. Bundan sonra doktorunuzun izni ile bu işlemleri, eskisi gibi devam edebilirsiniz. Her ihtimale karşı, 45 güne kadar gebeliğin devam etme riskine karşı, cinsel ilişki içerisinde bulunsanız dahi korunarak bunu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

İyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Bu zaman diliminde, kürtaj işleminin öncesinde ve sonrasında psikolojik olarak kendinizi yorma ihtimaliniz yüksek bir süreç sizleri karşılayacaktır. Psikolojik olarak yorgunluğunuzun yanına bedensel yorgunluğunuz da eklenecek ve kürtaj ameliyatı sonrasında kendinizi dinlendirmeniz gereken bir dönem olacaktır. Biraz kendinize zaman ayırdıktan, psikolojik ve bedensel olarak eski gücünüze kavuştuktan sonra artık yavaş yavaş eski günlük alışkanlıklarınıza geri dönebilirsiniz. İyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken önemli bir diğer konu ise, kürtaj ameliyatı sonrasındaki bir haftalık süreçten sonra, operasyonun akışının ve sağlığınızın kontrolü amacıyla gerçekleştirilecek muayene ile kontrole gitmeniz gerekmektedir. Bu muayene ile sağlığınızın bebek aldırma sonrasında nasıl seyrettiği takip edilecek ve normalin dışı durumlar tespit edilirse, hekiminiz tarafından müdahale edilecektir.

 

Kürtaj Sonrası Antibiyotik İlaç Alımı

Kürtaj Sonrası Enfeksiyonlara karşı İlaç Kullanımı tavsiye edilir!

Kürtaj işlemi tamamlanır tamamlanmaz daha sonra ağrı olmaması için kalçadan iğne veya makattan bir fitil yolu ile ağrı kesici uygulanır. İşlemden sonra herhangi bir pansumana gerek yoktur. Ancak kürtajdan sonra antibiyotik alımı ağrı kesici ya da uygun görüldüğü taktirde kanama azaltıcı ilaçlar kullanımı önerilebilir. Antibiyotik kullanımının amacı daha sonra herhangi bir enfeksiyon gelişmesini önlemek amaçlıdır. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli nokta kürtaj sonrası kanamayı azaltacak aspirin türü ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekir. Kürtaj sonrası diğer önemli bir konu ise eğer kan uyuşmazlığı varsa (RH uygunsuzluğu) anti-d yani kan uyuşmazlığı iğnesi de yapılması gerekir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Beslenme

Kürtaj işleminden ortalama 2 saat sonra hafif yiyecekler alınabilir. Ancak 2-3 hafta gibi bir süre havuz, deniz, küvette banyo yada jakuziye girilmesi enfeksiyon oluşması nedeni ile uygun olmaz. Bunun yerine hafif ılık bir su ile ayakta duş almak gerekir. Ayrıca 1-2 hafta cinsel ilişkiye girilmesi de rahim normal sağlığına kavuşana kadar doğru olmayan bir durumdur.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ