Kategoriler

Salmonella Enfeksiyonu Nedir?

Salmonella Enfeksiyonu Nedir?
  • Sağlık
  • 05/11/2017 14:30 | Son Güncellenme: 04/03/2023 00:08
  • 0
  • 1.256

Salmonella ya da salmonella enfeksiyonu, son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan ve özellikle kış döneminde hastanelerin acil bölümlerine başvuru sebeplerinin başlıca sebeplerinden olan bakteri grubundan bir enfeksiyondur. Gıda zehirlenmesi vakaları içerisinde en sık karşılaştığımız bakteridir.

Enfeksiyonun sebep olmuş olduğu hastalık da bakterinin adıyla; Salmonella hastalığı olarak bilinir. Bazı kaynaklarda salmonella gribi olarak geçse de, söz konusu rahatsızlık viral değil yani bir virüs değil, doğrudan bir bakteridir.

Bakterilerin çok açtığı rahatsızlıklara da enfeksiyon hastalıkları denir ve Salmonella dahil pek çok enfeksiyon hastalığı uygun antibiyotiklerle tedavi edilebilir. En sık karşılaşılan diğer enfeksiyon hastalıklarına göz atmak isterseniz şu sayfaya bakabilirsiniz.

Salmonella tedavi edilmemesi durumunda öldürücü nitelikte, tehlikeli bir bakteridir.

Salmonella Nasıl Bulaşıyor?

Salmonella bakterisi kanatlı hayvanlar başta olmak üzere, pek hayvanın ve insanların bağırsak sistemlerinde yaşayan ve hayvan dışkısı ile kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi sonucu kolayca bulaşabilen ve gıda tüketiminin ardından ortaya çıkması sebebiyle, gıda zehirlenmesi ile sıklıkla karıştırılan bir enfeksiyon hastalığına sebep olur.

Özellikle tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, bu hayvanların ürettikleri yumurta v.b. ürünlerin kontamine olması, pastorize edilmemiş süt tüketimi, çiğ meyve ve sebzelere bulaşması Salmonella’nın yayılmasında büyük rol oynar.

Salmonella Kimleri Etkiler?

Bakteri, istisnasız herkesi etkileyebilir ancak tüm diğer enfeksiyonlarda da olduğu gibi, çeşitli sebeplere bağlı olarak bağışıklık sistemi baskılanmış ya da zayıflamış kişiler salmonella enfeksiyonuna daha yatkındır.

Bebekler, çocuklar, yaşlılar, diğer kronik hastalıkları olanlar, zayıf beslenme alışkanlıklarına sahip kişiler, herhangi bir sebepten radyasyona maruz kalan kişiler – kanser hastaları v.b. – aids hastaları – HIV virüsü taşıyıcıları – Salmonella’nın en hızlı saldırdığı yüksek risk grubundan kişilerdir.

Bu kişilerde bakterinin etkileri daha ağır seyredebilir, Salmonella daha ağır sonuçlar doğurabilir.

salmonella belirtileri

Salmonella Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Salmonella enfeksiyonunu içerek besin maddesini yedikten ya da bakteriyi taşıyan hayvanla temas ettikten ortalama 12 ila 72 saat arasında ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor.

İshal, mide bulantısı, şiddetli mide ağrısı ve kusma gibi başlıca belirtilere sebep olan Salmonella’nın yol açtığı rahatsızlık çoğu kez hastanelerin acil bölümlerine başvurmayı gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor.

Bağırsaklara yerleşen enfeksiyon, bağırsaklardan dışarı çıkarak kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayıldığında, yüksek ateş, zihin bulanıklığı, bilinç kaybı gibi daha ağır manzaralar ortaya çıkabiliyor ve belirtileri zamanında farkedilmez ve tedavi yoluna gidilmezse ölüm ile sonuçlanabiliyor.

Salmonella Enfeksiyonu Teşhis ve Tedavisi:

Enfeksiyonların pek çoğu yüksek ateş, mide bulantısı v.b. semptomları içerdiğinden, doğru antibiyotik kullanımı ve enfeksiyon türüne özel hedeflemeyi başarabilmek adına, Salmonella enfeksiyonun tedavisinde, kesin teşhis aşaması kritik bir aşama.

Tecrübeli hastane ekibi tarafından şüphe duyulan Salmonella’nın varlığı, kişinin gaita örneği üzerine yapılacak test sonucu – dışkı testi ile – kesin olarak tespit ve teşhis edilebilir ve ardından doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik ile tedavinize başlanacaktır.

Kümes hayvanlarından bulaştığını bildiğimiz Salmonella taşıyıcı hayvanların pek çoğu antibiyotik kullandırtılan hayvanlar olduğundan, enfeksiyon çoğu kez antibiyotiklere özellikle de geniş sprektrumlu olanlara karşı dirençli olacaktır. Dolayısıyla hangi tip antibiyotik tedavisi yapılacağına karar vermek için Salmonella’ya özel bir antibiyogram yapılması uygun olur.

Ayrıca bakterinin yol açtığı ishal ve kusma aracılığıyla enfeksiyonun bir kısmı dışarı atıldığından, ishal giderici yöntemleri kullanmak ya da kusmayı engellemek için ilaç almak da doğru değildir.

 

Salmonella Bakterisinden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

Hayvanlarla doğrudan temas ile bakteriyi kapmak mümkün olsa da, özellikle şehir yaşamında kümes hayvanları ile genelde temas halinde olmadığımız için daha yaygın olarak tavuk eti, hindi eti ve yumurta gibi besinlerden Salmonella kapmaktayız.

Özellikle çocuklara verilecek tavuk ve yumurtanın uzun süre kaynatılması, muhtemel bir Salmonella vakasını önleyecektir.

Salmonella ve diğer her türlü enfeksiyondan korunmak için, hijyen kurallarına dikkat etin, ellerinizi sık sık yıkayın ve en önemlisi de bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek gıdaları tüketmeye çalışın.

C vitamini tüketimi bağışıklık sistemini ciddi şekilde kuvvetlendirmekte olduğundan, limon suyu, portakal suyu ve bazı yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketen kişilerde Salmonella ve diğer enfeksiyon türleri neredeyse hiç görülmemektedir.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ