Kategoriler

FSH Hormonu Nedir, FSH nedir?

FSH Hormonu Nedir, FSH nedir?

Fsh hormonu nedir? Neye yarar? en net anlaşılacak şekliyle, kadınlarım yumurtlama yani üreme yetilerinin kalitesini belirleyen bir hormondur. ” Follic stimulating hormone ın baş harflerinden kısaltılmış adını alan hormon, yumurta üretimini tetikleyen/uyaran hormon manasına gelmektedir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadın ve erkeklerin bu hormon değeri en önemli kriterlerden biridir.

 

Beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezleri tarafından salınan bu hormonun ne çok düşük ne de çok yüksek olması gerekmektedir. Hipofiz hormonu ile yumurtalıklarda ki folikül adında ki yumurtalıkta yer alan kesecikler uyarılır. Özellikle infertilite yani kısırlık sorunu yaşayan kadınların, infertilitelerinin araştırılması sürecinde başlıca kontrol edilen hormonlardan bir tanesidir. FSH hormonunun yüksekliği gebe kalmayı engelleyici özelliktedir.

Düşüklüğü de probleme işaret eden FSH hormonunun asıl problemli olan formu yüksek olduğu durumlardır. Hipofiz bezlerinden salgılanıp yumurtalıklara ulaşarak, kadının yumurtalıklarının gebe kalmasına olanak sağlayabileceği boyuta değin büyüyüp gelişmesini sağlamaktan sorumlu bir hormondur.

FHS Hormonu Değerleri Kaç Olmalı ? FSH kaç olursa hamile kalınır ?

Doğurganlık çağındaki, sağlıklı bir kadının FSH değerleri, normal şartlar altında 8-10 değerlerinin altında bir rakamda olmalıdır. Adet döneminin 3. gününde ölçüm yapılması gerekmektedir zira adet sonrası dönemde hormon değeri olduğundan daha yüksek çıkarak doğru sonuç vermeyebilir .  Fsh hormonu değerinin 10 üzerine çıkması hamilelik olasılığını azaltırken, fsh hormon yüksekliği üzerinde olmasında ise tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma olasılığı da azalmaktadır.

Bu konu doğrultusunda dikkatinizi çekebilecek diğer yazılarımızı paylaşıyoruz. Başlıklara tıklayarak okuyabilirsiniz.

Erkekte FSH yüksekliği neden olur ?

Yetişkin erkeklerde normal FSH seviyeleri, tipik olarak 1,5 ila 12,4 mIU/mL arasındadır. Erkeklerde yüksek FSH seviyesi, testislerin sperm üretim fonksiyonu açısından sorun yaşadığının belirtisidir. FSH seviyesi 7,6 mIU/mL üzerinde olarak tespit edilen erkeklerde testiste sperm üretim fonksiyon bozukluğunun göstergesidir. . Folikül uyarıcı hormon, beyindeki hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur. Erkeklerde, testislerde sperm imalinin hakimiyetini sağlar. Klasik sperm hücrelerinin oluşturulmasına dayanakçı olur ve özgür vazgeçilmeye hazır olana kadar erkek fertilitesinde hayati rol oynayan bir proteinin üretilmesine dayanakçı olur.

Erkeklerde FSH seviyesinin yüksek olması testislerde hasar (radyasyon, inmemiş testis, torsiyon, travma), genetik problemler, ilerleyen yaş, bazı ilaçlar (testosteron kullanımı, aşırı alkol kullanımı veya steroidler), enfeksiyon hastalıkları (kabakulak orşiti, tüberküloz), tip 2 diyabet veya nadir durumlarda hipofiz bezi tümörleri sebeplerinde kaynaklanabilir.

Fsh ölçümü nasıl ve hangi gün yapılmalıdır ?

Fsh ölçümünü kan örneği alarak veya bir günlük idrar örneklerinin incelenmesi sonucu öğrenilebilir.  Ölçüm için özellikle kadınların  regl döneminin 3. gününde ölçüm yapılması gerekir.

FSH hormonu nasıl düşürülür ?

Kadınlarda da teknik olarak, hastalara östrojen hapı verilerek FSH seviyelerini baskılamak kolaydır. Bununla birlikte, FSH seviyesi, yumurtalık rezervinin dolaylı bir göstergesidir.  Ama kaliteli yumurta oluşmasını garanti altına almamaktadır.

Erkeklerde ise bu durumu düzeltmek , tedavisi o kadar basit değildir. İlaç yoluyla düzeltilmesi veya tedavisi bulunmamaktadır. Ancak aşırı gonadotropin (hCG) kullanımı ile testosteron seviyelerinin arttırılması veya direkt olarak testosteron hormonunun verilmesi yoluyla hipofiz bezinden FSH salınımı baskılanarak seviyeleri düşürülebilir.  Bu yolla FSH seviyelerinin normal sınırlar içerisine çekilmesi sperm üretimi başladığını kesinleştiren bir durum değildir.

Yazımızı okuyan herkese sağlıklı günler dileriz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ