Kategoriler

Bebeklerde Konak ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde Konak ve Tedavi Yöntemleri
  • Anne-Bebek
  • 05/10/2017 14:40 | Güncellenme: 07/02/2023 19:03
  • 0
  • 21.765
  • A+
    A-

Yeni doğan bebeklerde çok sıklıkla görülen cilt sorunlarından bir tanesi de konak adıyla bilinen kabuksu yapıdır. Bebeklerde konak, endişelenmeyi gerektirmeyecek, sıklıkla müdahale edilmeden kendi kendine bile geçebilen ama hızlıca kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemlerin de mevcut olduğu bir durumdur.

Yeni Doğan Bebeklerde Konak

bebeklerde KONAK ve tedavisi

Kaşlarına kadar konak yayılmış bir bebek

Konak; yeni doğan bebeklerde sıklıkla rastlanan, bebeklerin saç derisindeki genellikle sarı ya da kızıl renkli deri döküntüsüne verilen isimdir. Yenidoğan bebeklerin %70’inde görülür ve ciddi bir rahatsızlık ve cilt sorununa işaret etmez.

Çoğu kez kendi kendine geçme eğiliminde olan konak, ebeveynlere ya da bebeğe rahatsızlık veriyorsa, tedavi sürecini hızlandırmak mümkündür. Ayrıca konak, bir dermatit çeşidi olduğundan, çoğu kez sadece saç diplerinde görülmesine karşın, zaman zaman bebeğin kulak kenarlarına ve hatta kaşlarına kadar yayılabilir. Bu durum ciddi olmasa da bazı anne babaları endişeye sevketmektedir.

Bu yazımızda konak nedir, neden olur, ne kadar sürer, ne zaman geçer gibi soruların cevaplarını vereceğimiz gibi, konak sorunu ne zaman bir rahatsızlığa işaret eder ve tedavisi için hangi yöntemler kullanılmalıdır gibi ayrıntıları da işleyeceğiz;

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde, özellikle yaşamın ilk 12 haftalık yani 3 aylık döneminde yağ bezleri haddinden fazla çalışır ve bunun yanı sıra ciltte keratin oluşumu da tamamlanmadığı için, özellikle saç derisi bölgesi ve yüzün diğer tüylü kısımlarında konak adını verdiğimiz dermatitler yani deri döküntüleri oluşma olasılığı yüksektir.

Bazı ebeveynler, bebeklerinde oluşan konakları gördüklerinde, konu hakkında bilgi sahibi değiller ise, bebeklerine yeterince doğru bakım veremediklerini, bebek banyosu sırasında yaptıkları bir yanlışlık ya da eksiklikten kaynaklandığını düşünebilir, hatta daha ileri gidip, bebeklerinin ciddi bir cilt sorunları olduğunu düşünerek çocuk doktoruna ya da bir çocuk dermatoloji uzmanına koşabilirler.

Ancak konak, çoğu kez tedavi gerektirmeyen, bebeğin yağ bezi fonksiyonları normal seviyelere inip, cildindeki ve vücudundaki keratin üretimi yeterli düzeye çıktığında, kendi kendine geçen, genelde 13. hafta sonu itibariyle tamamen ortadan kalkmakla birlikte, bazı bebeklerde 6. ayın sonuna kadar belirli düzeylerde görülebilen, geçici bir durumdur. Hastalık değildir. Tedavi gerektirmez.

Bebeğimde Konak Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bebeğinizin cildindeki tüylü bölgelerde, başta, saç derisi ve saç dipleri olmak üzere, sarı ve kahverengi renklerinde, pul pul görünümde deri döküntüleri varsa, miniğiniz büyük ihtimalle konak sorunu yaşıyor. Aslında buna sorun demek çok doğru bir tabir olmayacaktır zira konak, tamamen doğal bir durumdur ve yeni doğanların çok önemli bir kısmında görülebilir.

bebeklerde konak nasıl temizlenir

Konaklar Bebeğimin Canını Acıtıyor mu?

Deri döküntüleri bebeğinizde hiç bir şekilde hiç bir ağrıya, acıya, sızıya sebebiyet vermez. Konak kaşıntı da yapmaz. Kısacası bebeğinizi rahatsız edecek bir durum söz konusu değildir. Endişeye mahal yok ancak yine de kafa derisindeki sorunun konak olup olmadığından emin olamıyorsanız, bir çocuk doktoruna danışmak isteyebilirsiniz.

Unutmayınız ki; dünyaya yeni gelen miniğiniz su solu bir kesenin içinden çıkarak, hava ile ilk defa temas etmektedir. Dünyaya adaptasyon süreci boyunca, cildinde sivilcelenmelerden, kızarıklıklara, kafasında konak oluşumundan, el ve ayaklarında kurumalar ve farklı deri döküntülerine kadar pek çok cilt sorunu ile karşılaşabilir.

İçinizin rahat etmediği durumlarda her türlü cilt sorunu için doktorunuza elbette danışabilirsiniz ancak diğer yandan telaşa hiç mahal olmadığını da unutmayınız. Konak da dahil olmak üzere pek çok deri ile alakalı sorun, bebeğiniz büyüdükçe ve dünyaya uyum sağladıkça kendi kendine çözülecektir. Ancak yine de bebeğinizin başındaki konaklardan çok rahatsız oluyorsanız, bu oluşumların yok olmasını sağlamaya yardımcı ya da en azından hızlandırabileceğiniz, evde kolayca uygulayabileceğiniz yöntemler de mevcuttur.

Bebeklerde Konak Tedavisi Nasıl Olur?

Ortada herhangi bir hastalık durumu söz konusu olmadığından, tedavi tabiri her ne kadar doğru olmasa da konaktan kaynaklı sarı renkteki deri döküntülerinden kurtulma sürecini hızlandırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var elbette;

  • Deri döküntüleri kuru ise yani pul pul olmuşsa, bebek banyosuna başlamadan 1-2 saat öncesinde, temiz bir pamuk yardımıyla bebeğin kafasına zeytinyağı sürüp bekletiniz.
  • Zeytinyağını sürerken, bebeğinizin cildinin ne kadar hassas olduğunu unutmayınız
  • Konakları çıkarmak için bebeğinizin kafasını kazır şekilde kesinlikle temizlemeye çalışmayınız.
  • Bebeğine düzenli banyo yaptırınız. Mümkünse her gün yıkayabilirsiniz. Bebek banyosunun konak tedavisi dışında da hem cildi için genel olarak, hem de büyüme ve gelişimine katkıda bulunması açısından pek çok faydası vardır. Ayrıca gaz sancılarına iyi gelip, bebeğinizin daha rahat uyumasına da yardımcı olur.
  • Bebek masajı yaparak konakların dökülmesine yardımcı olabilirsiniz ancak kafa derisine parmak uçlarınızla nazik masaj yaparken, fazla bastırmamaya özen göstermelisiniz.
  • Ucu yumuşak bir bebek fırçasıyla, saçlarını tarayabilir ve derilerin dökülmesini hızlandırabilirsiniz.

Konak Ne Zaman Geçer?

Bebeğin konaklı bölgesine yapılacak bakıma ve bebeğin cilt yapısına göre değişmekle birlikte, çoğu bebekte bir kaç hafta içerisinde tamamen ortadan kalkacaktır. Nadiren 1 yaşına kadar konakları devam eden bebekler de bulunmaktadır.

Konaklar zaman zaman bebeğin burun çizgisine dek ulaşabilmekte, alında sivilcelenme tarzı yapılar şeklinde görülebilmektedir.

Yeni doğan bebeklerde ciltte sivilce tarzı, kabarık yapılar da görülebilmekte olduğundan çoğu kez konak ile karıştırılır.

İlgili yazımız için yeni doğan bebek yüzünde sivilce konumuzu okuyabilirsiniz.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ