Kategoriler

Dil Yarası: Dilde Çıkan Yaralar ve Tedavi Yöntemleri

Dil Yarası: Dilde Çıkan Yaralar ve Tedavi Yöntemleri
  • Sağlık
  • 03/11/2017 16:29 | Son Güncellenme: 04/03/2023 21:51
  • 0
  • 16.596

Dilde çıkan yaralar yani dil yarası çok acıtır. Dilde çıkan yaraların sebepleri, dil yarasına ne iyi gelir ve tedavi yöntemleri ile ilgili sizlere bilgiler vermeye çalışacağız

 

Dil yarasına ne iyi gelir? Doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Nasıl Geçer?dil yarası nasıl geçer

Dilimiz yeme , içme ve tad alma organımızdır. Ağzımızın tadı yoksa hiç bir şeyin de tadı yoktur aslında. Yüksek ateşli bir hastalık geçirdiğimizde, ağız içinde enfeksiyon olduğunda, burnumuz tıkalı olduğunda, ağzımızında tat alma kalitesi düşer ve hayattan keyf alamayız bi noktada. Ağız içi yaralar ve özellikle dil de çıkan aft ve benzeri yaralar, ıslak bir ortama sahip olduğundan hem geç iyileşir hemde oldukça acı verir bize. Acıdan konuşmak dahi istemeyiz çoğu zaman.

Dil yaraların belli başlı sebepleri nelerdir?

Dil yaralarına genellikle üst solunum yolu hastalıkları sonrasında rastlarız. Tıkalı bir burun sonrası, sürekli ağzımızdan nefes almamız buradak epidel dokuyu daha hassas hale getirir ve küçük de olsa aft çıkması kaçınılmazdır.

  • Yüksek ateş sonrası ise vücudumuzda ki bir çok organımızın zarar görme ihtimali vardır. İşte bunlardan biri yine dilimizdir. 
  • Faranjit adı verilen enfeksiyon hastalığı sırasında dil yarası ve ağız içi aftlar oluşabilir.
  • Aşırı bahatlı ve acı tüketmek de dilimize zarar verir.
  • Alkol, asiti yüksek yiyecek içecek tüketilmesi de dil yaralarına sebep olan unsurlardan diğerleridir.
  • Mide yaraları ve asit düzensizlikleri, mide asidinin yemek borusu ile yukarı taşınmasına ve ağız ve dilde yaralar olmasına sebep olmaktadır.
  • Diş ve diş eti iltahaplanmaları ve bebeklerde diş çıkması sırasında ağız ve dilde yaralar görülmektedir.
  • Bakteriler ve ağız içi mantarları da dil yaralarının oluşmasında önemli sorunlardandır.

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda el – ayak – ağız hastalığı adı verilen bir hastalık vardır. Ateş ile yaşan bir hastalık olup, herhangi bir tedavisi yoktur. 10 gibi bir sürede kendiliğinde iyileşir. Ancak bu süre zarfında oldukça acı verici olup, çocukaların hiç bir şey yiyememesine neden olur ve böylelikle vücutları güçsüz düşer.

Alerjik yapıya sahip kişilerde, özellikle yediklerine ve içtiklerina bağlı olarak dilde hassasiyet ve buna bağlı olarak yara ve şişmeler meydana gelebilir. Yaraların bir an önce iyileşmesi için gerekli önlemler alınması gerektiği gibi, dilde şişme meydana gelmesi durumunda DERHAL en yakın sağlık kuruluşuna başvurup, hasanın hikayesini anlatması ve tıbbi müdehalenin başlaması gerekmektedir. Boyun üzerindeki tüm travmalar, özellikle dildeki şişmeler hayati risk taşımaktadır.

Travma ve aşırı üzüntü ağız içini etkilemektedir. Özellikle ani züntüler sonrası, kişinin üzüntüsünğ dışa vuramaması hallerinde, ağız içi ve diş etlerinde bu üzüntünün patlaması yaşanır. Buna en büyük örnek 1. Dünya savaşında savaşmış erlerin yaşadığı sendromdur. Diş etlerinde bulunan 3 ayrı tabaka üzüntü ile birlikte birbirinden ayrılıp sulanma ve yara oluşumuna ortam hazırlar. Bu da ağız içi tabakası, diş etleri dil ve boğaza kadar yaraların oluşmasına sebep olur. Kişi hiç bir şey yiyemez içemez hatta yutkunamaz hale gelir.

Bunların haricinde büyük kazalar neticeside dil de yaralanmalar görülebilir.

Tüm bunların yanı sıra , en yaygın görülen dil yaraları, yorgun, stresli, ağız sağlığına dikkat etmeyen, vucüt direnci düşük, günlğk beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde görülür. Bu negatif durumlara dikkat ederek büyük çapta bu sıkıntıdan kurtulmaları yada önlemeler mümkündür.

Ağzımız vücudumuzun ana giriş kapısı olup, onu temiz ve sağlıklı tutmamız son derece önemlidir.

Dil yaraları için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Öncellikle günlük ağız temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Bol sıvı tüketmek ağız içini rahatlatacağı ve temizleyeceği için sıvı tüketimi önemlidir. Bol bol su ve asidi düşük içecekler içilmelidir.

Asit düzeyi yüksek yiyecek ve içeçeklerden kaçınılmalı, çok baharatlı ve acılı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Karbonat

Karbonat dil yaraları için pratik ve doğal bir yöntemdir. Karbonat yaraları iyileştirici ve dezenfekte edicidir. Özellikle sabahları uyandığınızda, plak ve asitle kaplanmış ağzınızı karbonat yardımı ile temizleyebilirsiniz. Yarım çay kaşığı karbonat ile ağzınınza gargara yapın. Daha sonra bol su ile ağzınızı çalkalayın. Diş hekimleri ağız içindeki sıcıların ayrılması nedeniyle oluşan yaralarda oksijen tedavisini önermektedir. Karbonat içeriğindeki yaı ile oksijen taşınmasını desteklediği için tedavinizde oldukça etkili bir ajandır.

Oksijenli su

Oksijenli su dil yarasına karşı etkili bir antiseptiktir ve diş hekimleri tarafından tavsiye edilir. Antibakteriyel özelliği ile, enfeksiyon riskinin azaltılmasını sağlar. Bir kahve fincanın  3/1 kadarına oksijenli su, kalan kısmına ılık su ekleyin. Bu su ile ağzınızı çalkalayıp 5 dakşka kadar bekletin. Daha sonra ağzınızı normal su ile çalkalayabilirsiniz. Günde iki kez tekrar edebilirsiniz.

Susam yağı

Susam yağı asırlardır en iyi yara tedavi edici ve ilaç olarak bilinmektedir. Çok eski zamanlarda, ilaç endüstrisi bu kadar gelişmemişken , en iyi ilaç olarak kabul edilen susam yağı yaralarınız üzerindeki enfeksiyonların azalmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olacaktır. 1 tatlı kaşığı susam yağı ile ağzınıza gargara yapıp fazla yağı tükürünüz. Daha sonra yarım saat hiç bir şey yiyip içmemeye gayret edin. Susam yağının ağzınızın içine ve dilinize etki etmesini bekleyin.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı dildeki ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmada yardımcı aktördür. 1 bardak suya 2 damla lavata yağı damlatıp ağzınızda çalkalayın. Kesinlikle yutmamanız gerektiği için, çalkalama sonrası ağzınızı tekrar temiz suyla iyice çalkalayıp tükürünüz.

Yoğurt ve bal

Yoğurt tek başına kullanıldığında da dil yaralarınızı tedavi edicidir. Özellikle mide rahatsızlıklarına bağlı larak ortaya çıkan rahatsızlıklarda yardımcıdır. Yoğurdu tek başına tüketebilirsiniz. Özellikle akşam yemeği sonrası bir kase yoğurdu yavaş yavaş yiyerek dil üzerini probiyotik yapısı ile tedavi edecek , bir yanda da mide asidinizi önleyecektir. Yoğurdu bal ile karıştırdığınızda daha jelimsi bir yapıya sahip olacaktır ve tedaviyi hızlandıracaktır.

Adaçayı

Adaçayı grip ve soğukalgınlığı tedavisinde çok etkili olduğu gibi ağız içi yaralarda ve dil yaralarında çok doğal ve başarılı bir gargaradır. 1 tatlı kaşığı adaçayını 1 bardak suda demleyiniz ve soğumasını bekleyiniz. Daha sonra gargara yapıp tükürünüz. Gargara işleminden sonra , Adaçayının etkisini arttırmak için 15-20 dakika hiç bir şey yiyip içmeyiniz. Dil yaralarınızın hızla iyileştiğini göreceksiniz. Hamile bayanlar , emziren anneler ve çocuklar için mutlaka hekim görüşü alınmalıdır.

Elma sirkesi

Dil yaralarınıza dezenfektan olarak DOĞAL elma sirkesi kullanabilirsiniz. Bir bardak suya 1 – 2 damla elma sirkesi damlatın. Sonrasında bu su ile ağzınıza gargara yapın. Gargar bittikten sonra sirkenin asidini ağzınızdan uzaklaştırmak için bol su ile ağzınızı çalkalayınız.

Bu süre zarfında tedavinizi vitamin ile desteklemeniz çok önemlidir. Çoğu yara vitamin eksikliği nedeniyle ortaya çıktığı gibi, dilde meydana gelen yaralar neticesinde beslenmemiz eksik ve yetersiz hal alacaktır. Bu nedenle özellikle C vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmeye gayret edilmelidir.

Her derde deva elma sirkesinin faydaları ile ilgili yazımıza baktınız mı?

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ