Saç Derisinde Kabuklanma Neden Olur Ne İyi Gelir
Saç derisinde kabuklanma, saç derisinde kepek benzeri kalın kabuk neden olur? Saç derisi kabuğu giderme, kafada oluşan saç dibi kabukları nasıl giderilir? nasıl önlenir?
Saçlarımız bizim özellikle biz kadınların en önemli aksesuarıdır. Onlar güzel göründükçe kendimizi iyi hissederiz. Bir de kendimizi iyi hissetmezsek hemen saçımızla ilgilenmeye başlarız. Özellikle depresyon ve bunalım zamanlarında bir kadını hemen bir kuaföre koşarken görebilirsiniz. Ya saçının boyunu değiştirir ya rengini yada modelini.
Saç Derisinde Kabuklanma ve Yara Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
Ne yazık ki saçlar oldukça da bakım isterlerler. Sürekli kuaförde işlem görmeleri de yapılarının bozulması gibi sonuçlar verebilir.
Saç ve saç derisi bakımıoldukça önemlidir. Tiplerine göre herkesin saçı farklılık gösterse de herkes ipek gibi yumuşacık ve pırıl pırıl parlayan saçlar ister. Gnlük haftalık yıkamalar yada kremler her zaman yeterli gelmez başka bakım yolları da ararız. Ancak saçlarımız daha önce dediğim gibi oldukça da hassastır. Güneşten , kuru havadan , kreçli sudan ve kirden, tozdan ,boyadan, sıcak fönden ve daha bir çok şeyden etkilenir ve zarar görür. Hasar gören bir tek saçlarımız değildir. Saç deriside oldukça ilgi bekleyen beslenmesi gereken fakat sıklıkla gözden kaçırdığımız deri tabakamızdır. Kepeklenme gibi çok genel sorunların yanın da kaşıntı ve yara gibi problemlerle de karşılaşmamız mümkündür. Bunlar saç derimizde bir sorun olduğunun ve bakım yapmamız gerektiğinin habercisidir.
Saç Derisinde Kabuklanma ve Yara Oluşumu Neden Olur?
Saç boyası ile tahriş olmuş saç derisi sorunu
Saç dersinde yara oluşumu gerçekleşme sebepleri oldukça fazladır. Sık sık saçlarını boyayan kişilerin saç dipleri ya da saç derisinde tahrişe ve kimyasala bağlı bozulmalar sonucu yaralanmalar görülür. Kabuk kabuk bir tabaka oluşur. Bu kaşıntıyı ve pul pul dökğlmeyi de birlikte getirir. Eğer boya kaynaklı bir yara oluşumu söz konusu ise öncelikle saçların boya ile temasını kesmek ve en azından bir müddet saç derisini iyileştirene kadar saçları boyatmamak gerekir. Bu süre zarfında da saçlara zeytin yağı yada badem yağı gibi en bilinen ve yaygın yöntemlerle bakım yapmak uygun olacak, kuruyan ve tahriş olan deri tabakısı beslenmiş ve sağlığına kavuşmuş olacaktır.
Hava ve su değişimine bağlı kabuklanma
Hava ve su değişikliği bir tek çıplak cildimiz için sorun oluşturmamaktadır. Aynı zamanda saç ve saçlı deri içinde sorun oluşturabilir. Tatile gittiğinizde yada iş seyahatlerinizde kullandığınız su ve bulunduğunuz ortamın havası saç derinizi de etkileyecektir. Bu durumda saç derinize biraz nem takviyesi yapabilirsiniz. Yine bir miktar zeytin yağı yada nemlendirici bir krem kullanmanız saçlarınızı ve saç derinizi rahatlatacaktır.
Saç derisinin yeterince iyi temizlenmemesi
Saçlarımızı haftanın bir kaç günü yıkarız. Ancak çoğu zaman saç diplerimizi ve saç derimizi yeteri kadar temizleyemeyebiliriz. Saçlarımızı öncelikle cildimize ve saçımıza uygun bir şampuanla yıkadığımızdan emin olmalı sonrasında saçları yıkarken saç diplerine ve saç derisine masaj yaparak güzelce temizlemeyi alışkanlık haline getirmelyiz. Ve en önemlisi saçlarımızı şampuanlama işlemi bittikten sonra iyice duruladığımızdan emin olmalıyız. Ayrıca saçları çok sık özellikle her gün yıkamakta, saçları ve saç derisini kurutacağından yara ve kabuk oluşumu için uygun zemin oluşturacaktır. Saçlarınız yağlı ise bile saçınızın ve saç derinizin kendini beslemesi için yıkama gününüzü 2 günde bire düşürmenizi önerebiliriz.
Stres
Stres neye zarar vermiyor ki? Cildimiz stresten en çok etkilenen yerlerden biridir. Aynı şekilde saçlı deri de etkilenir. Her zaman kabuklanma görülmese bile kaşıntı ve pul pul dökülme olabilir. Bunun için önce kendinizi rahatlacak bir şeylerle ilgilenmenizi tavsiye edebiliriz. Sonrasında saçlarınıza günlük bakımının yanı sıra zeytin yağı ve badem yağı ile bakım maskesi yapabilirsiniz. Saçlarınızı yıkamada önce bir miktar yağı parmak uçlarınıza alıp masaj yaparak saç derinize sürün ve yarım saat bekltin. Daha sonra iyice yıkayıp temizleyebilirsiniz.
Ayrıca saçlarınızı ve saç derinizi stresin zararlı etklerinden korumak için papatya çayı ile yıkayabilirsiniz. Bir tutam kuru papatyayı yarım litre su da kaynatıp soğuması için bekleyin. Soğuk haldeki papatya suyunu durulama suyunuza karıştırarak saç derinizi rahatlatabilirsiniz.
Fön ve sıcak uygulamalar
Kuaförde yapılan işlemler ve saç yıkamalarınızdan sonra kurutma makinesi ile saçları kurutmak gibi işlemelerde saçlarınızın nem dengesiniz bozduğu gibi , saç derinizide kurumasına ve tahrip olmasına sebep olur. Bunun için maske uygulaması ile hafta en az 1 kere saçlarınıza bakım yaparken , kozmetik yada bitkisel yağlarla saç derinize de bakım yapmalısınız.
Saç derisinde oluşan mantar ve bakteri kökenli sorunlarla oluşan yaralar
Saç derinizde oluşan kabuklanma ve yaralar bazen de saç mantarı gibi bakteriyel sebeple ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda anti-fungal ürünler tercih ederek saç derinizi iyileştirebilirsiniz. Eğer sorun ciddi boyutlardaysa bir hekim görüşü almanız iyi olacaktır. Ancak bunun içinde evde uygulayabileceğiniz yöntemler vardır. En başta sarımsak yağı ile bakım yapabilirsiniz. Evde kendinizin de önceden hazırlayabileceğiniz sarımsak yağını aktarlardan ya da intenet üzerinden bulmanız mümkündür. Sarımsak hem anti-septik hem de anti-fungal özelliği ile saçlı deri de meydana gelen problemlerde iyileştirici bir ilaç niteliğindedir.bunun için yapmanız gereken hafta da 2 kere banyo yapmadan önce sarımsak yağını parmak uçlarınızda saçlı deriye masaj yaparak yedirmenizdir. Yaklaşık yarım saat derinize nüfuz etmesini bekledikten sonra saçlarınızı güzelce yıkabilirsiniz. Ayrıca bakterilere karşı güçlü bir ajan olan sirkeyi de duruluma suyunuza 2 yemek kaşığı kadar koyup son suda saçlarınıza dökebilirsiniz. Zaten hemen hemen herkes tarafından bilinen son surulama da sirke kullanımı yöntemi saçlarınızdaki sorunlara çözüm yaratırken parlaklık da verecektir.
Saçlarda elma sirkesi kullanımı ayrıca bit ve sirke yerleşmesini de engellemeye yardımcı doğal bir yöntem olarak bilinmektedir.
Saç derisi iltihaplanması
Bazen saç dplerinde sicilcelenme ve iltihaplanma problemleri de gerçekleşebilir. Genellikle saç ve saç derisinin hava alamaması ,stres ve kirle gözeneklerin kapanması sebebiyle ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda yine sarımsak yağına başvurabilir. Sirkeli su ile durulama yapabilirsiniz.
Saç Derisinde Kabuklanma Sorununa Ne İyi Gelir?
Saç derisi yaraları ya da kabuklanmalar ile başınız dertteyse, evde uygulayabileceğiniz bir kaç tedavi sayesinde çözüm bulmanız mümkün.
Genel olarak eğer kuruluk ve dış faktörlerden etkilenen saç ve saç derisine sahipseniz, saç ve saç derisinde kuruluk şikayeti nedeniyle problemler yaşamaktaysanız saç ve saç derisine kaybettiği nemi tekrar kazandırmak ve bakım yapmak için zeytin yağı, badem yağı , papatya suyu, elma sirkesi ve kayısı çekirdeği yağını le bakım yapabilir hem de evde tedavinizi kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Kayısı çekirdeği yağını kuruyan saçlarınıza banyo sonrası saç şekillendirici olarak kullanmanz mümkündür.
Kabuklanma ve heleki kaşıntı için denemediğim kalmadı bir sürü ürün denedim ve evde herşeyi katıp karıştırıp sürdüm olmadı geçmedi keratin iyi gelir dediler bir sürü markadan aldım kimyasal içerikli olanlar zarar verdi bide saçıma neyseki işe yarayanı buldum sonunda patentli keratin varmış o hem kaşıntımı durdurdu hemde yıpranan saçlarım düzeldi.
Merhaba markasını öğrenebilirmiyim acaba birde onu deniyeyim
liquid 🙂
Saç derim çok hassas ve alerjik bu sebeple kullanacağım her ürüne dikkat etmem gerekiyor dökülmem başladığında çok araştırdım ne kullanabileceğimi doğal keratin ile karşılaştım dip bakımı için belli kısımlarda deneyerek başladım kullanmaya patentli keratin dip bakımı için çok iyi geldi bana yıpranmalar için de aldım şimdi ondan da çok memnunum.
Durunun kepek şampuanı var kepek ve kaşıntı için kesin çözüm kedife çiçeği özlü diyor ama ben size özel tarifim var onu vereyim burayı okuyanlara faydası olsun Bir çay kaşığı zencefili 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın bunu macun kıvamına gebirin banyoya girin duş alın kafanıznı ilk durulamadan sonra bununlar sa derinize iyice yedirin kafa deriniz yanacak biraz korkacaksınız ama korkmayın bişey olmuyor ben yapıyorum bunun haftada bir sonra 2 defa şampuanla yıkayın tamamdır 5 gün kafanız yağlanmıyor ayrıca saç dökülmeniz varsa ilk yapılışta %90 gibi azalıyor 2 de duruyor tamamen haberiniz olsun sonra haftada bir ayrıca kafa derisinde problem olanlar şampuan alırkan içerik yazısına baksınlar limonen ve linalool içermesin bunlar en çok allerji yapan maddeler kafanızda matar türeten ve sizi market market şampuan arattıran zımbırtıdır bunlar içeren şampuanlardan uzak Durunun kepek şampuanında bunlar yok ama diğerlerinde var