Kategoriler

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır? Dış Gebelik Belirtileri

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır? Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik nasıl anlaşılır Döllemiş olan yumurtanın rahmin dışında bir yere yerleşmesi durumu dış gebelik durumudur.

Dış gebeliğin diğer bir adı  ektopik gebelik olarak isimlendirilir. Dış gebelik normal bir şekilde ilerleyemez. Döllenmiş yumurta rahim dışında yaşayamaz ve büyüyen doku eğer tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir.

Yaklaşık olarak gebeliklerin %1 ‘inde görülmektedir. Aşamaları normal gebeliklerle aynı olduğundan dolayı çoğu anne bu durumu fark edemeyebilir. Erken tespit ile hayat kurtarılabilir. Aksi takdirde dış gebeliklerde hayati tehlike anne açısından çok fazladır.

 

Dış Gebelik Ne Zaman ve Nasıl Anlaşılır ?

Bu kategoride en çok tıklanayıp okunana yazılarımızı sizlerle paylaşıyoruz. Başlıklara tıklayarak okuyabilirsiniz.

Dış Gebelik Ne Zaman Belli Olur ?

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır  ; Bu tür gebeliklerin belirtileri ise  normal gebelik ile aynı aşamaları göstermektedir. Annede adet döneminde gecikme, göğüslerin hassaslaşması, mide bulantıları gibi belirtiler görülebilmektedir. Normal gebeliklerden farklı olarak ise gebeliğin 5. Ve 14. Haftaları içerisinde farklı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerden birisi  ise karın ağrılarının tek taraflı bir şekilde olması  durumudur. Sürekli ve şiddetli bir şekilde karın ağrıları devam etmektedir. Diğer bir belirti ise vajinal kanamalardır. Sık sık ve tekrar tekrar kanamalar gerçekleşir. Hamileliklerinden habersiz olan kadınlar ise adet kanaması zannederekten karıştırabilirler. Başka bir belirti ise henüz kesinleşmediği halde omuzlarda ağrı olması durumudur. Daha sonra sindirim sistemlerinde hassasiyet, ishal, kusma, baş dönmesi ve gözlerde kararma gibi sebepler dış gebelik belirtilerindendir. Bu durum annede tespit edilemez ve fetüs daha fazla büyür ise annenin yaşamını da tehlikeye sokabilmektedir.  Bu tür gebeliklerde fallop tüpüne zarar gelebileceğinden tekrar hamile kalınma durumunu da zorlaştırabilmektedir.

Dış gebelik riskini artıran faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz: daha önceden dış gebelik yaşayan kadınlar da tekrar görülebilme riski yüksektir. Anne adayında  sigara kullanımı yine bu tür gebeliklerin riskini artırmaktadır. Daha önceden iltihaplı pelvik hastalığına yakalanmış olunma durumu da bu tür gebeliklerin risklerindendir. Daha öncesinde kısırlık tedavisi görülmesi ya da tüp ligasyonu gibi fallop tüplerinde operasyon geçirilmiş olması durumu da risktir. Diğer belirtiler ise doğuştan fallop tüplerinde hasar olması, 35 yaşından  büyük olunması ve progesteron içeren çeşitli doğum kontrol haplarının kullanılması gibi durumlarda riskler artmaktadır.

 

Erken teşhis ve tedavi çok büyük kazançlar sağlamaktadır ve bu sayede annenin yaşamı kurtarılabilmektedir. Geç fark edilmesi durumunda fallop tüpleri hasar göreceğinden tekrar bu tür gebeliklerin görülme riski artabilmektedir. Tedavi edilmezse yırtılmış tüp yaşamı tehdit eden iç kanamalara yol açabilir. Bu tür gebeliklerin sonucunda ise anne adaylarının yaşamış oldukları psikoloji sonucunda ise anne adayında halsizlik, ,iştah kaybı, öfke ve aşırı stres gibi belirtiler görülebilmektedir.

 

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir ?

Dış gebelik belirtileri ile erken gebelik belirtileri ile aynı belirtileri  taşımaktadır. Bu yüzden de yanıltıcıdır anlamak zor olabilir.

Özellikle yapılan testlerde gebelik testinin pozitif çıkması dış gebelik olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Gebelik testi pozitif sonucunu alan anne adayları mutlaka doktora danışmalıdır. En yaygın dış gebelik belirtileri şunlardır:

  1. Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi,
  2. Sersemlik,
  3. Kasık bölgesinde ağrı,
  4. Vajinadan hafif kanama gelmesi

Gebelik test sonucunuzu aldığınız da mutlaka doktorunuz ile görüşün yukarıda bahsettiğimiz üzere erken tanı hayat kurtarır.  Gebeliğin ilk haftalarından itibaren rahim dışında büyümekte olan döllenmiş yumurta bulunduğu alanda baskı yaparak, kasıkta belirli bir bölgede sürekli olarak devam eden bir ağrı hissine neden olabilir.

Sorunuz ve ya paylaşmak istediğiniz bir husus var ise lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin. Sağlıklı günler diliyoruz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ