Güzellik Sırları ve Doğal Bakım Önerileri

Kayısı Çekirdeği Yağının Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağının Faydaları

Kayısı çekirdeği yağı, faydaları saymakla bitmez, az bilinen ama çok yararlı bir yağ türüdür.

kayısı çekirdeği yağı faydası

Kayısı çekirdeği bademin küçük kardeşi görüntüsündedir. Tıpkı badem yağı gibi kayısı çekirdeği yağı da hem cilt hemde saçlar için oldukça faydalı ve son zamanlarda bilinirliği daha da artmaya başlamış bir yağdır.

Kayısı çekirdeği yağı, kayısı çekirdeklerinin soğuk preslenmesi ile elde edilir. Oleik (omega 3) ve linoleik (omega 6) yağ asitlerince zengin bir yapıya sahiptir. Kayısı çekirdeği yağı özellikle kuru ve yaşlanmış ciltlerde kullanımı önerilmektedir. Göz çevresinin nemlendirilmesi ve göz çevresi kırışıklıklarının önlenmesi ve azaltılıcı etki yaratacak pek çok kozmetik ürününde de kullanılmaktadır.

Kayısı Çekirdeğinin Yağının Faydaları Nelerdir?

Kayısı çekirdeği yağının başlıca faydaları şu şekildedir; En önemli özelliği cilt bakımı gibi görünse de kayısı çekirdeği yağı aynı zamanda iyileştirici yani tedavi edici de bir yağdır. Eskiden günmüze gelene kadar kötü hücre gelişimini durdurucu etkisi için ağır hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bunun dışında doymamış yağ oranının fazla doymuş yağ oranının ise düşük olması nedeniyle kap ve damar dostu bir yağdır.

Kandaki kolestrol seviyesi ve kalp sağlığı açısından önemli oleik asit içerdiğinden oldukça önemli bir yağdır.

Ayrıca kayısı çekirdeği yağı potasyum , magnezyum bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra bir sürü iz minerale sahip olup yüksek miktarda demir, fosfor , kalsiyum,betakaroten ve karotin içermektedir.

Kayısı çekirdeği yağı cilt için yüzeysel kullanılabildiği gibi aynı zamanda yiyeceklerde özelliklere salatalara da eklenip tüketilebilecek bir yağdır. Ancak oral yolla alınması halinde miktara dikkat etmek önemlidir. Badem ve kayısı çekirdeği içerisinde siyanürde bulundurmaktadır. Bu nedenle fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bazı hastalık tedavilerinde de etkin olduğu bilinen kayısı çekirdeği yağı özellikle Çinde tıbbi alanda kullanılan bir yağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle öksürük , bronşit, astım ve üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde tercih edilmektedir. Ayrıca içinde bulunan yüksek B 17 vitamini ile özellikle kanser gibi hastalıklara karşıda etkili bir ajandır.

Ülkemizde üretimi yaygın olan kayısı meysesinin çekirdeğinden elde edilen yağı bulmak da oldukça kolaydır.

Ülkemiz bu konuda üretici konumundadır ve ihracatı da yapılmaktadır.

Fiyatı Nedir?

Piyasa fiyatları ambalajına göre değişmekte olup 3 TL’den 30 TL’ye kadar bir fiyat aralığında bulmak mümkündür. Aktarlar ya da internet üzerinden temin edebileceğiniz bu yağı alırken , tıpkı benzer tohum yağlarında olduğu gibi %100 doğal olduğunu araştırıp almaya dikkat etmelisiniz. İçerisindeki mineral vitamin ve yararlı asitlerin en iyi şekilde çıkarılma yolu ise soğuk press uygulaması olduğundan , üzerinde soğuk press ile elde edilmiştir yazısı olmasına dikkat ediniz.

Kayısı çekirdeği yağının içerisinde A, D, E, K vitaminleri bulunur. Özellikle A vitamini cildi gençleştirici ve cilt kırışıklığı ve lekelerini yok edici özelliklere sahiptir. Kayısı çekirdeği yağı özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan kırışıklıkları azalma etkisi ile 35 yaş üzeri bayanların cildine bakmak için aradıkları kozmetik ürünlere güzel bir alternatif olmaktadır.

Kayısı çekirdeği yağının kuru ciltler için kullanımı

Kuru , pul pul dökülen, mat ciltlere sahi kişiler özellikle kayısı çekirdeği yağını demelidirler. Hafif bir yapıya sahip olan bu yağ cildini nemlendirme ihtiyacı olan kişilere günlük bakımda doğallık ve zenginlik katacak bir alternatiftir. Kullandığınız nemlendiricinin içerisini ekleyebilir yada doğrudan uygulayabilirsiniz. Uygulama yaparken dairesel hareketlerle cildinize sürmeniz yeterlidir.

Kaz ayakları ve ince çizgilere karşı doğal bir savaşçı

Özellikle son 5 – 10 sene içerisinde adını sıklıkla duyduğumuz kaz ayakları özellikle 30’lu yaşlardan sonra çoğu kadının canını sıkan ve görmek istemediği çizgilerdir. Zaman içerisinde göz kenarlarında yer eden bu kırışıklıklar sizi sadece olgun göstermekle kalmaz ne kadar yaş almış olduğunuzu da hatırlatır gibidir. Bunları önlemek ve bu izleri silmek için ürün ve çareler ararsınız. Kayısı çekirdeği yağı içerisindeki A, D, E,K vitaminleri ve betakaroten ile tam da bu işler için kullanılacak bir yağdır. Zaten pek çok gençleştirme etkili kozmetik kremin içerisinde yer alması da bundan kaynaklanır. Eğer yüzünüzdeki kırışıklıklara dur demek istemiyorsanız kayısı çekirdeği yağını gece kremi olarak düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Mevcut gece kreminizle birlikte kullanacksanız günlük olarak kullanmanız mümkündür. Eğer sadece kayısı çekirdeği yağı uygulayacaksanız hafta da 2 yada 3 defa kışıklarınızı gördüğünüz alanlara masaj yaparak sürmeniz yeterli olacaktır.

Hassas ciltler için doğal bir yatıştırıcı ve nemlendirici

Hassa ciltler, güneşten , soğuktan, rüzgardan , yünlü giyeceklere kadar pek çok şeyden etkilenmekte, kaşınmakta veya yara olmaktadır. Bazı kişilerin güneş nedeniyle ciltlerinde lekelenmeler olmaktadır. Bu tür sıkıntılarda içeriğindeki besleyici vitaminler sayesinde kayısı çekirdeği yağının koruyucu, kaşıntı giderici ve leke oluşumunu engelleyici bir görev üstlendiğini söyleyebiliriz.

Sivilce ve akneyi tedavi eder

Kayısı çekirdeği yağı, antienflamatuar özelliği ile akne kaynaklı iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olarak cildin daha az sivilcelenmesine yardımcıdır.

Kayısı Çekirdeği Yağının Zayıflama ve selülit tedavisinde kullanımı

Kayısı çayı zaten zayıflama da etkili olduğu bilinmektedir. Bunun gibi içerisindeki yararlı asit ve yağlarla zayıflamaya etkisi vardır. Selülit içinde selülitli bölgeye masaj yaparak uygulamak hem selülitlerden kurtulmanıza hemde bölgesel olarak incelmenize yardımcı olacaktır.

Saçlarınıza kayısı çekirdeği yağı ile bakım yapın

Saçlarınıza kaybettiği nemi kazandırmak ve yararlı vitaminlerle kaybettiği canlılığı tekrar kazandırmak isteyen kişiler bu yağ ile bakım yapmaları mümküdür. Yıkama öncesi bir yemek kaşığı kadar yağ ile besleyici maske yapıp yarım saat saçınızda bekletebilir daha sonra saçınızı yıkayabilirsiniz.  Eğer saçınız çok kuru ise yine bu yağı yıkama sonrası saç şekillendirici olarak saçlarınıza az bir miktarda sürebilirsiniz.

Bağışıklığı güçlendirmede yardımcıdır

İçeriğindeki Laetrile yani diğer adıyla amigldin, zararlı hücreleri öldürerek hastalığın yayılmasını yavaşlatan özellikler içermektedir. Amigladin ve Laetrile üzerine başka bir değişle B 17 üzerine bir sürü çalışma yapılmakta , özellikle kanserli hücrelerin gelişimini durdurması üzerinde , ancak henüz kesin bir sonuç alınmamıştır. Bazı çalışmalar ise kayısı çekirdeğinde bulunan amigdalinin, hastanın beyaz kan hücrelerinin zararlı hücrelere saldırma kabiliyetinde önemli bir artış yarattığını böylelikle bağışıklık sistemini uyardığını tespit etmiştir.Ayrıca detoks özelliği ile vucutta birikmiş pek çok zararlı maddenin vücuttan atılara temizlenmesine böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Çin tıbbındaki yeri

Kayısı çekirdeği yağı Çin tıbbında , öksürük , astım , bronşit gibi hastalıklar için kullanılmasının yanı sıra ağrıyı azaltmak içinde kullanılmaktadır. Eklemlerde görülen ağrı ve şişme şikayetlerinde bu bölgedeki iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için kullanılmaktadır.

Hafta bir uygulanabilecek yüz bakım maskesi

Sivilce , leke, kuruluk gibi şikayetlerinizde , cildinizi nemlendirmek hatta dinlendirmek istediğinizde 1 yemek kaşığı yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı kayısı çekirdeği yağı ilave edip karıştırınız. Bu karışımı cildinize ince bir tabaka halinde sürün. 20 – 30 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile yıkayınız.

Kayısı çekirdeği yağının sağladığı faydalar ile cildinizin hem yumuşadığını hem de pürüzsüzleştiğini göreceksiniz.

loading...

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ