Kategoriler

Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Neden Olur?

Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Neden Olur?

Memede şişlik ve memeye dokununca acı ve hafif acıma hissi, pek çok kadının dönem dönem başına gelmiş rahatsızlık verici bir durumdur. Göğüslerin normal boyutlarından daha iri, dolgun ve hassas olması, dokununca acıması ve hatta sadece dokununca değil, kadınlar yürürken, hareket ederken bile acı hissine maruz kalmaları çok sıklıkla karşımıza çıkan bir durumdur.

Memelerde şişlik ve acıma olması çok çeşitli sebeplere bağlı olabileceği gibi, çoğunlukla basit sebeplere bağlıdır ve endişeye mahal yoktur ancak bazı durumlar vardır ki memelerinizdeki şişlik ve ağrı hissi daha ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Hangi durumda doktora başvurmalı ve göğüslerinizde oluşan şişlik, beze v.b. durumların araştırılmasını istemelisiniz, hangi durumlarda daha sakin kalarak rahatsızlığınızın geçmesini beklemelisiniz diye ayırt edebilmek açısından, memelerde oluşan şişlik ve acıma duygusunun hangi sebeplere bağlı olarak en sık meydana geldiğini birlikte ayrıntılı bir şekilde inceleyelim ve tehlikeli bilhassa da hayati tehlike arz edebilecek durumlarda uyanık olabilmeniz için ne gibi önlemler almanız gerektiğini konuşalım;

Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Sebepleri

Göğüslerde dönem dönem meydana gelen şişlik ve dokunulduğunda ağrı hissi yukarıda da bahsettiğimiz üzere genelde oldukça basit sebeplere bağlı olarak oluşur. Bunlardan bazıları şunlardır;

Adet Gecikmesi Sebebiyle Regl Öncesi Göğüste Şişlik ve Acıma

Normalde 26-29 gün arası bir sürede bir kez olmak gerçekleşen adet döngüsü çeşitli sebeplere bağlı olarak gecikmişse, biriken hormonlar sebebiyle memelerde şişlik ve hassasiyete sebep olabilir. Reglinizi sökememek bazı zamanlarda göğüslerde şiddetli ve oldukça rahatsızlık verici bir hal alabilir. Şayet adet tarihiniz geciktiyse ve herhangi bir gebelik şüpheniz ya da beklentiniz yoksa, şikayetlerinizin bir an önce çözülmesi için adet söktürücü olarak kullanılan yöntemlere başvurabilirsiniz.

Adetinizin beklenen tarih yaklaştığında ya da gününüz geçtiğinde göğüslerinizde genel olarak şişkinlik ve sertlik hissetmeniz, üstüne yatınca ya da ellerinizle dokununca ciddi şekilde ağrı bilhassa da meme uçlarında ekstra hassasiyet hissetmeniz gayet olası bir durumdur ve endişe edecek bir şey yoktur. Regl döngüsünün 21. gününden sonra vücutta artan progesteron hormonu ciddi şekilde meme hassasiyetine yol açabilir ve regl gecikmesi durumunda ağrılı olabilir. Herhangi bir olağanüstü önlem almadan ya da hekime danışmadan önce reglinizi sökmeyi bekleyebilirsiniz. Reglin başlaması ile birlikte, rahatlayacak olan hormonlar sayesinde, atık ve çürük yumurta vücuttan dışarı atıldıkça memede oluşan sertlik gün be gün yumuşayacak, şişikler inecek ve meme uçlarında oluşan hassasiyet ile dokununca oluşan göğüs ağrısı hızlıca geçecektir ancak kullandığınız adet söktürücülere rağmen zamanından çok geçe hala regl olamamışsanız ve şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

Ayrıca doğum kontrol hapları gibi hormon içeren bazı ürünler kullanıyorsanız, göğüslerinizde yaşadığınız sertlik ve ağrıdan sorumlu olabileceklerini de göz önünde bulundurarak jinekolojik muayene öncesinde mutlaka durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

Emzirme Döneminde Göğüslerde Şişlik ve Ağrı olabilir

Emzirme dönemlerinde, bebeğe süt tedariği sağlayacak kanallar açıldığı ve genişlediği için, laktasyon döneminde bulunan annelerin memelerinde şişlik olması gayet doğaldır. Normal bir dönemde farklı olarak aşırı hassas olan göğüsler ve göğüs uçlarına aslen süt kanallarının genişlemesi ve vücutta değişen ve artan bir takım kadınlık hormonları sebebiyet veriyor olsa da, doğru emzirememe sonuçlu memelerde şişlik ve sertlik, hatta daha ilerleyen vakalarda ciddi şekilde acıma hissi de oluşabilir.

Yenidoğan bebek sahibi annelerde daha sık görülmekle birlikte daha ilerleyen dönemlerde de çok da az rastlanmayan durum, emzirme sırasında göğüslerde biriken sütün tam boşaltılamaması sonucunda memelerde şişliğe hassasiyete ve şiddetli ağrıya yol açması ile sonuçlanabilir. Göğüsleri iyi boşaltamamak ve yanlış emzirme sebebiyle iki memede eşit derecede şişlik ve dolgunluk, sertlik görülebileceği gibi aAyrıca süt kanallarında oluşabilecek çeşitli tıkanıklıklar gibi durumlarda da tıkanan kanalık yerine bağlı olarak göğüslerin her ikisinde olmak yerine, tekinde ve özellikle belirli bir bölgede yaygın gözle görülür şekilde şişkinliğe, çeşitli bezelerin oluşmasına ve sonuç olarak dokununca ya da dokunmadan ciddi ağrıya yol açabilir.

Memedeki Enfeksiyon ya da Mantar Sebebiyle Acı

Emzirme döneminde sıklıkla karşılaşılmakla birlikte, özellikle meme estetiği gibi kesili ameliyatlar sonrasında da karşımıza sıkça çıkan ancak herhangi bir kesi ya da açık yara gözle görülür bir biçimde olmasa bile zaman zaman karşılaşabildiğimiz bir durum olan meme enfeksiyonları memelerde şişlik ve dokununca acıma şeklinde kendini en sık gösteren rahatsızlıklardan bir tanesidir.

Meme enfeksiyonu başlangıç dönemlerinde sadece dokunma sebebiyle ağrıya sebep olsa da ilerleyen dönemlerde durduk yere şiddetli acılara sebebiyet verebileceği gibi, en kısa sürede uygun antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılmazsa, daha ciddi komplikasyonlara yol açabilecek ciddi bir durumdur.  Ancak göğüslerinizde enfeksiyon olduğunu düşünerek kendi teşhisinizi koyarak antibiyotik tedavisine başlamamamlısınız zira daha nadir de gözükse memelerde oluşabilen bir tip mantar sebebiyle de şişlik ve dokununca acıma yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda kullanacağınız ilaç mantarı tedavi etmeyecek, bilakis daha ciddi şekilde azmasına sebebiyet verecektir.

Ayrıca şişlik ve acıma çok ciddi şekildeyse, iltihap artık gözle görülecek bir şekilde, irin halini aldıysa, hekiminiz mini bir cerrahi müdahale ile irini akıtarak memelerdeki şişkinliği gidermeyi ve acıyı hızlıca geçirmeyi de tercih edebilir. Ardından antibiyotik tedavisi kuvvetle muhtemel gerekecektir.

Zararsız Yağ Bezeleri

Memelerdeki yağ bezeleri zaman zaman ortaya çıkan, diğer zamanlar kendiliğinden kaybolan, memenin belirli bölgelerinde şişlik ve sertlik yaratan, dokunulduğunda özellikle de bastırıldığında acıyabilen, dokunduğunuzda sağa sola doğru geniş bir alanda hareket etmeyen, zararsız kitlelerdir. Çoğu kez ağrı gözardı edilebilecek kadar azdır ve zararsız oldukları için herhangi bir cerrahi müdahaleye de gerek duymazsınız.

Gebelik Belirtisi Olarak Memelerde Şişlik ve Ağrı

Hamilelik döneminin başlangıcında vücutta hızla artan hormonlar, tam da normal beklenen regl tarihinize yakın zamanlarda başlamak üzere memelerinizde ciddi hassasiyete yol açabilir. Olası bir hamilelik durumunda, göğüslerinizde normalde adet öncesi yaşamadığınız kadar ciddi şişlik ve dokununca acı hissedebilirsiniz.

Meme Dokusundaki İyi Huylu Kistler

Fibroadenom tıbbi adıyla bilinen ve özellikle de fibrokistik göğüs yapısına sahip kadınlarda sıklıkla görülebilen, dokunulduğunda yer değiştiren, çoğunlukla acısız ama zaman zaman ağrılı da olabilen, genelde 2 cm ve altında çapları olan zararsız ve iyi huylu meme kistleri de göğüslerde şişliğe ve zaman zaman acı hissine neden olabilir. Ancak şayet fibrokistik memelere sahipseniz, göğüslerinizde hissettiğiniz değişimlerin sebebinin tespit ettirmek için, özellikle de elinize gelen kitle ağrılı bir kitle ve haddinden büyük ise, herhangi bir pişmanlığa mahal vermemek için en kısa sürede daha ayrıntılı inceleme için konunun uzmanı bir doktora başvurmanızda yarar var.

Herhangi bir ciddi soruna işaret etmiyor bile olsa, memelerinizde şişlik ve ağrı yaratan iyi huylu tümörler ve kistler doktoruuz tarafından bir şırınga ile boşaltılabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz.

Memelerde Şişlik ve Acıma Meme Kanseri Belirtisi Olabilir mi?

Meme kanseri bilhassa 35 yaş üstü kadınlarda zannettiğimizden çok daha sık görülen, erken teşhis sayesinde çoğu kez tamamen iyileşme sağlanabilen ancak geç kalındığında tüm diğer kanser türleri gibi ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğu için, kadınların belirli periyotlarla kendi göğüslerini elle muayene etmeleri ve şüphelendikleri bir şişlik, acıma, bir kitle v.b. herhangi bir durum ile karşılaştıklarında ileri tetkik yapılması için bir sağlık kuruluşuna başvurmaları elbette hayati önem taşıyor ancak memelerde geçici olarak oluşan hassasiyet şişlik ya da dokununca acıma yapması sebebiyle ilk defa tecrübe eder etmez paniğe kapılıp doktora koşmak da çok anlamlı değil.

Göğüslerde oluşan sıradan ve basit sebeplere bağlı şişlikler ve ağrılar ile meme kanseri belirtisi olabilecek durumlarının ayırıcı özelliklerini bilmek bu konuda ehemmiyet taşır. Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır konumuza bakarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Göğüsteki Şişkinlik ve Acı Hissini Hafifletmek İçin Yapılacaklar

Memelerinizdeki şişkinlik ve hassasiyet sizi rahatsız ediyorsa, basit sebeplere bağlı olarak oluşan hassasiyeti gidermek için yapabilecekleriniz ise şunlar;

  • Göğüslerinize ılık suyla ıslattığınız bir bez ile hafif kompress yapabilirsiniz.
  • Sağdan sola ve yumuşak hareketlerle memelerinize masaj yaparak ağrının ve şişkinliğin dağılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Steroid yani kortizon içermeyen bir ödem giderici kremi memelerinize uygulayabilirsiniz.
  • Sporco sütyeni denilen göğüsleri sıkmadan toparlayan bir sütyen kullanarak rahatlama sağlayabilirsiniz.
  • Hormonlu ilaçlar – doğum kontrol hapları , menopoz geciktiriciler v.s. kullanıyorsanız, doktorunuzdan ilacı değiştirmesini ya da doz ayarlaması yapmasını isteyebilirsiniz.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ