Kategoriler

6 Haftalık Gebelik Kesesi Ultrason Görüntüsü

6 Haftalık Gebelik Kesesi Ultrason Görüntüsü
  • Anne-Bebek
  • 26/10/2017 04:07 | Son Güncellenme: 04/03/2023 22:53
  • 0
  • 74.129

Gebeliğinizin 6. Haftasındasınız Tebrikler!

Yazımızda, 6 haftalık gebelik kesesi ultrason görüntüsü nasıldır, gebelik kesesi 6. haftada kaç cm ya da mm olmalıdır, bebeğinizin kalp atışını 6. hafta kontrolünde görebilir misiniz? gibi sıklıkla merak edilen konulara değineceğiz.

6 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğinizin 6. haftasında kadındoğumcunuz ile randevunuz var ise, ultrason görüntüsünde neler görmeyi beklemeniz gerektiğini önceden bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

6. hafta bitimindeki kontrolünüzde gebelik keseniz ultrasonda kesin olarak görünecek hatta kesenin içerisinde, ileride bebeğiniz olarak kucağınıza alacağınız canın yavaş yavaş büyüyen embriyosunu dahi görebileceksiniz.

 

6 Haftalık Gebelik Kesesi Kaç mm Olmalı?

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin gelişimi pek çok farklı faktöre bağlı olmakla birlikte, sağlıklı ilerleyen bir gebeliğin 6. haftasında kesenizin boyutu ortalama 1 cm yani 10 mm boyutunda, kesenin içinde görüntülenen embriyonun da 4 ila 6 mm boyları arasında olması beklenir.

Verilen değerler ortalama değerler olmakla beraber, gebelik kesenizin ya da bebeğinizin bu değerlerin çok altında olması, muhtemel bir anomali durumunu düşündürür ve doğal seleksiyon sebebiyle düşük yapma riskiniz arttığının habercisidir.

Ancak ultrasonda gebelik kesesinin 6. hafta itibariyle 60-70 mm civarında olması, fetüsün de 3-4 mm civarlarında olması yapılsal bir durumdan da kaynaklanıyor olabilir, her daim soruna işaret etmez. Mühim olan referans değerlerin ciddi şekilde altında kalmamasıdır.

 

6 Haftalık Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı Duyulur mu?

Hamileliğinizin 6. haftası itibariyle, embriyonuz ortalama 4. haftasını bitirmiş demektir – hamilelik haftanızın son adet gününüzden itibaren hesaplandığını ancak asıl döllenmenin bundan 2 hafta kadar sonra olduğunu hatırlayınız – ve 4. haftasını tamamlayan bir embriyonun kalp atışları ultrasondan gayet net bir şekilde dinlenebilir.

Eğer 6 haftalık embriyonun hala kalp atışı yoksa, hekiminiz tarafından 1 haftalık bir bekleme süreci önerilebilir. 7. hafta sonunda kalp atışının duyulduğu durumlar olsa da, 6 haftalık gebelikte duyulmaması çoğunlukla bir soruna işaret eder ve gebeliğin sonlandırılmasını gerektirebilir.

Bebeğinizin ilk kalp atışı duymanızdan itibaren artık bebek hazırlıkları başlayabilir. Beşik, salıncak gibi şeyleri almak için henüz çok erken ama yine de ufaktan bebek kıyafetleri satın alarak kendinizi yeni hayatınıza psikolojik olarak hazırlamaya başlayabilirsiniz.

 

6 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Şu an bu yazıyı okuduğunuza göre gebeliğinizin varlığından haberdar olmuş olmalısınız ancak pek çok anne adayı, özellikle planlı olmayan gebeliklerde, hele bir de adet dönemleri takiplerini de disiplinli yapmıyorlarsa, 6. hafta itibariyle henüz hamile olduklarını öğrenmemiş dahi olabilir.

Eğer hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve henüz test yapmamışsanız, işte buyrun size 6. haftada hamilelik belirtileri;

  • Göğüslerde şişme ve hassasiyet
  • Sabah bulantıları
  • Sık idrara çıkma isteği
  • Halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik
  • Duygu durum ani değişiklikleri
  • Mide yanmaları ve hazımsızlıklar
  • Kabızlık
  • Koku Hassasiyeti
  • Reglin Gecikmesi

Gebelik haftanızın nasıl hesaplanacağını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız buradan hesaplama yapabilirsiniz.

Hamileliğin 6. Haftasında Bebekteki Gelişimler:

Anne karnında korunaklı bir kesenin içinde inanılmaz bir hızla gelişimini sürdüren embriyonun ise gebeliğin 6. haftasında kaydettiği gelişim aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

6 hafta sonunda gebelik kesesi görüntüsü

  • Hamileliğinizin 6. haftasına gelindiğinde, bebeğinizin kalp atış hızı, sizin kendi kalp atış hızınızın yaklaşık iki katı olarak dakikada 150-160 atış hızını bulmuş olur..
  • Bebeğiniz yaklaşık 3-6 mm boyutlarına ulaşmış olur
  • 2.5 gr ila 4 gr ağırlığına ulaşmış olur
  • Bebeğinizin başı bedeninin geri kalan kısmına oranla oldukça büyüktür, ancak kol ve bacak tomurcukları  yavaş yavaş uzamaya başlıyor. Burnu görünmeye başlıyor ve göz kapakları oluşuyor.
  • Bebeğinizin gözleri zaten iris, kornea ve pigmentli retinanın yanı sıra bu noktada zaten bir objektifi var.
  • Bebeğinizin omurgası tamamen gelişmiştir ve her iki ucundan de kapatılmıştır.
  • Ciğerlerinin içinde ikincil dallar ortaya çıkmaya başladı ve doğumdan sonra da dallanmaya devam edecekler. Bir gün bu dallar ciğerlerinde 300 milyon minik hava kesesine (alveol) bağlanacaktır.

Hamileliğin daha ilerleyen haftalarında bebeğinizin nasıl gelişim göstermesi ile ilgili detaylı bilgi almak için hafta hafta gebelik takibi ve hamilelik takvimine bir göz atın

 

Her ne kadar kanınız büyüyen bebeğinize besin maddeleri ve oksijen veriyor olsa da, kan doğrudan kendisine akmaz. Bunun yerine göbek kordonunu, küçük kökleri ve damarları olan disk şeklinde bir organ olan plasenta vasıtasıyla bebeğe iletir.

Plasenta, bebeğin büyümesini destekleyen hormonlar üretir; aynı zamanda fetusa besin maddeleri ve oksijen gönderir ve bebeğin atıklarının dışarı atılmasına yardımcı olur. Bunu, kan dolaşımınızın bebeğinizle doğrudan karışmasını önleyen övmek için kullanılan bir filtre olarak düşünün; Bu filtreden dolayı, bebeğinizin sizinkinden farklı bir kan türü olabilir.

Gebeliğin 6. Haftası Ultrason Kontrolünden Neler Beklemelisiniz?

Eğer 5. hafta sonunda ultrason kontrolüne gittiyseniz, gebelik kesesini görmüş olsanız bile, içindeki embriyoyu ya hiç görememiştiniz ya da gördüğünüz şey bir hücre yumağından ibaretti.

Bu hafta itibariyle ise, embriyo daha tanınabilir özelliklere sahip oluyor. Siz net olarak uzuvları ayırt edemeyecek de olsanız, doktorunuzun yönlendirmesi ve göstermesi sayesinde ultrasondaki görüntüleri anlamlandırabilir, mercimek tanenizi bebeğe benzetmeye başlayabilirsiniz.

Hamileliğin 6. haftası itibariyle gelişmeye ve büyümeye devam eden embriyo, ilerleyen haftalar boyunca koruyacağı ve doğuma kadar neredeyse aynı şekilde devam ettireceği pozisyon olan C şeklini alıyor.

Bebeğiniz doğduktan sonra bile bir süre daha sürecek olan dünyaya adaptasyon sürecinde, 6. haftada aldığı bu, karnını dizlerine çekerek yapılan C pozisyonunda durmayı tercih edebilir.

Bu pozisyondayken göbek kordonu da alması gereken şekli alıyor. Bebeğinizin karın bölgesinden gebelik kesesine doğru uzanarak işlevini yerine getirmeye çalışıyor.

Karnının hemen üstünde ise hayatının sonuna kadar tüm vücuduna ve beynine kan pompalayacak olan değerli kalbi hızla büyümesini sürdürürken hızlı hızlı atıyor.

6. Hafta sonunda bebeğinizin omuriliği olacak oluşum da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor.

6 haftalık gebe iken henüz gebeliğini öğrenmemiş bile olan anne adayları da mevcuttur. Eğer hamilelik şüpheniz varsa emin olmak için erken gebelik testi yapabilirsiniz

 

6 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Ultrason Görüntülerinin derlendiği Dr. Tülin Kocatepe’ye ait bir videoyu da sizlerle paylaşmak istiyoruz;

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ