Kategoriler

Faranjit (Farenjit; Boğaz Ağrısı, İltihabı veya Kızarıklığı) Nedir?

Faranjit (Farenjit; Boğaz Ağrısı, İltihabı veya Kızarıklığı) Nedir?
  • Sağlık
  • 19/06/2018 11:25 | Son Güncellenme: 02/03/2023 16:39
  • 0
  • 6.904

Faranjit Tedavisi, Faranjit Belirtileri ve Faranjit Nedenleri Nelerdir? Her Yönüyle Faranjit ve Boğaz Ağrıları.

Faranjit (farenjit, boğaz ağrısı) halk arasında boğaz iltihabı veya kronik boğaz tahrişi olarak adlandırılan, akut farenjit ve kronik farenjit olmak üzere iki türü bulunan yaygın bir boğaz hastalığıdır. Genellikle kış aylarında görülmektedir ve akut farenjit olarak bilinen enfeksiyonal türü oldukça bulaşıcıdır.

faranjit ile boğaz ağrısı nasıl geçer

Akut farenjit, boğaz iltihabı olarak da bilinen ve özellikle kış aylarında yaygın şekilde görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Kronik farenjit ise, boğaz mukozasının (dokusunun), tedavisi zor olacak düzeyde tahriş olması ve uygun koşullarda hayat boyu tekrarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kronik farenjit, genellikle tamamen tedavi edilemez ancak alınabilecek önlemler ve bilinçli beslenme ile etkisi minimum seviyede tutulabilir.

 

Bazı faranjit belirtileri;

  • boğazda kaşıntı ve yanma hissi,
  • boğaz ağrısından dolayı yutkunmada zorluk,
  • yüksek ateş,
  • boğazda beyaz veya gri renkli benekler (iltihap),
  • ağız kokusu
  • halsizlik, bütün vücutta ağrı hissi
  • Boğazda ve diş etlerinde batma hissi

olarak sayılabilir. Daha fazlası için faranjit belirtileri başlığına direkt geçiş yapabilirsiniz.

 

Akut farenjit hastalıklarının büyük bir kısmı adenovirüs, rhinovirüs, coronavirüsler, influenza A ve B, parainfluenza, herpes simpleks vs. gibi virüslerden ve geri kalan kısmı da bakterilerden (genellikle Grup A Streptokoklar’dan) kaynaklanır. Özellikle ilkokul öncesi çocuklarda sık görülen farenjit, bebeklerde nadiren ortaya çıkmaktadır. Farenjit belirtileri, hastalığın nedenine göre (virüs veya bakteri) değişmektedir. Farenjit hastalığı genellikle, bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ancak bazı durumlarda (grup a streptokok kaynaklı bakteriyel farenjitte ve adenovirüs kaynaklı viral farenjitte) ağır bir hastalık süreci yaşanabilir. Farenjit tedavisinde, hastalığın sebebi bakteriler ise (yani bakteriyel farenjitte) antibiyotikler kullanılır. Ancak virüs kaynaklı farenjit hastalığında (viral farenjit), antibiyotikler virüsler etki edemediğinden faydasızdır. Bunun yerine viral farenjit hastaları için analjezikler (ağrı kesiciler), farenjit tedavisinde etkilidirler.

 

Faranjit (Farenjit Boğaz Ağrısı) Nedir?

Amerikan Osteopatik Birliği’nin yapmış olduğu araştırmaya göre, boğaz ile ilgili problemlerine yönelik hastaneye başvuran insanların yüzde doksanında farenjit ve alakalı problemler görülmekte. Hastalık her mevsim görülüyor olsa da, daha çok soğuk aylarda, farenjit vakalarına daha sık rastlanıyor. Tüm bunlara ek olarak, yine ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, farenjit iş gücünü en çok etkileyen hastalık.

Peki faranjit nedir?

Boğaz iltihabı olarak da bilinen faranjit (veya Türk Dil Kurumu’ na göre ‘farenjit’), boğazın arka bölümünde bulunan “farenks” bölgesinde iltihaplanma sonucunda ortaya çıkmakta. Oldukça yaygın görülen bu boğaz hastalığı, pek çok sebebe bağlı olarak gelişebiliyor.

Faranjit Nedir? Genellikle virüs bulaşmasından sonra ortaya çıkan bulaşıcı boğaz enfeksiyonu. Faranjit, ağzımızı açtığımızda görülebilen kısmı iltihaplanırsa oluşur. Virüsler ve bakteriler faranjitin önde gelen nedenidir. Şimdi faranjitin ne olduğunu biraz daha açıklayalım.

Faranjit (farenjit) nedir basitçe faranjit, çoğunlukla virüslerin neden olduğu boğaz iltihabı veya tahrişi anlamına gelir. Faranjitin sebebi bakteri veya boğaz tahrişidir.

Bazı vakalarda, faranjit uzun olabilir ancak bizi fazla rahatsız etmeyebilir. Bu tür durumlarda, kronik faranjit haline gelmiş olabilir. “Kronik faranjit” adı verilen bir faranjit türü ortaya çıkabilir. Faranjit çok şiddetli ise, muhtemelen akut faranjittir ve kısa ömürlü olacaktır.

 

İki tip faranjit, akut faranjit ve kronik faranjit vardır. Akut faranjit genellikle virüslerden kaynaklanır. Kronik faranjit, genellikle çeşitli nedenlerden dolayı boğaz rahatsızlığından kaynaklanır. Faranjit türleri başlığına geçebilirsiniz.

 

Farenjitin tedavisi mümkün. Ancak doğru bir tedavi için hastalığın sebeplerini tam olarak anlamak ve buna uygun hareket etmek gerekli. Bu nedenle farenjit tedavisine başlanmadan önce mutlaka sebepler iyi analiz edilmeli.

Faranjit Nedenleri Nelerdir? Faranjit Neden Olur?

Akut ve kronik olmak üzere, iki farklı türde ele alınan farenjit hastalığı, kalıtsal olabildiği gibi, viral veya bakteriyel sebeplerden de kaynaklanabiliyor. Dolayısıyla farenjitin neden olduğunu anlamak, farenjit tedavisi için atılacak ilk ve en önemli adım olarak görülmekte.

Farenjitin en yaygın görülen türü, viral enfeksiyon kaynaklı. Yapılan araştırmalara göre, hastahanelere farenjit sebebiyle yapılan başvuruların çok büyük çoğunluğu viral enfeksiyon kaynaklı.

Sağlıksız beslenme, kirli ortam veya insandan insana bulaşabilen farenjit hastalığı, kısa süre içerisinde yayılarak bulaştığı kişiyi de taşıyıcı konumuna getiriyor. Farenjiti tetikleyen bakteriler veya virüsler, hava ve temas yolu ile bulaşabilmekte.

Farenjit hastalığı oluşumu itibariyle, başka virüs ve bakteriler tarafından tetiklenmek zorunda. Direk olarak farenjit virüsü veya bakterisi bulunmuyor. Daha çok bir sonuç olarak ortaya çıkan farenjit, farklı hastalıklar tarafından tetiklenebiliyor.

  • Kızamık: Kızamık hastalığı, farenjit oluşumunu tetikleyen en önemli patojeniklerden. Direk olarak boğaz kuruluğuna, dolaylı olarak farenjiye neden olan kızamık virüsü, tedavi edildikten sonra farenjit de çözüme kavuşturuluyor.
  • Adenovirus: Gribin en yaygın nedenlerinden olan, üst solunum yollarında enfeksiyonlara yol açan “adenovirus”, farenjit oluşumunun tetikleyicilerinden. Genelde grip ile birlikte farenjite neden olan bu virüs kolayca tedavi edilebiliyor.
  • Suçiçeği: Kızamık benzeri viral hastalıklardan olan su çiçeği, direk olarak farenjit tetikleyicisi olarak bilinmekte. Boğaz kuruluğuna yol açmasına ek olarak, farenks bölgesinde de iltihaplanmaya neden olabiliyor. Çoğu zaman, suçiçeği nedeniyle oluşan farenjitin ayrı bir şekilde tedavi edilmesine gerek duyulmamakta.
  • Difteri(Kuşpalazı): Çocukluk hastalıkları kapsamında ele alınan difteri, farenjitin en sık oluştuğu viral enfeksiyonlardan biri. Çocuklarda öksürük şeklinde kendini gösteren bu hastalık, farenjiti tetiklediği gibi, gelişmesi için de uygun koşulları sağlıyor. Difteri kaynaklı farenjitte, doktorunuzun rehberliğine göre, hem difteri hem de farenjit için ayrı tedaviler uygulanması gerekebilir.

Bunlar dışında çok daha fazla viral enfeksiyonun farenjiti tetiklediği görülebiliyor. Özellikle çocuklarda daha sık görülen bu durum doktor kontrolünde rahatlıkla tedavi edilebilir. Daha hafif viral enfeksiyonlardan kaynaklanan ve genelde grip ile birlikte görülen farenjit türevlerinin evde tedavisi de mümkün.

Farenjit hastalığı, viral enfeksiyonlar haricinde, bakteriler nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Bakteriyel farenjit, viral farenjite göre daha nadir görülmekte. Tedavisi diğerlerine kıyasla daha zor olan ve mutlaka doktor gözetiminde, genellikle antibiyotik gerektiren bu enfeksiyonlarda, tedavi direk olarak bakterinin yok edilmesine yönelik gerçekleştiriliyor.

Bakteri ve virüslere ek olarak, soğuk havada kalmak, sık sık grip ve nezle olmak da farenjite neden olabilir. Aynı şekilde farenjit neden olur sorusuna da cevap olarak, özellikle sağlık sektöründe çalışanlarda, alerjisi olanlarda ve pasif sigara içiciliğine maruz kalanlarda farenjit hastalığı sıklıkla ortaya çıkmakta.

  • Virüsler ve Bakteriler
    Grip veya soğuk algınlığına neden olan bakteri ve virüsler, faranjitlere de neden olabilir. Faranjit genellikle soğuk havalarda görülür. Öksürme veya hapşırma ile havaya bırakılan virüsler ve bakteriler faranjitlere neden olabilir. Ek olarak, temiz olmayan bir yüzeye temas edildiğinde faranjit (özellikle ağız ve burun teması ile) yol açabilir. Birçok kişi soğuk havalarda, yani kış aylarında faranjitte yakalanır. Buna ek olarak, kapalı ve havasız ortamda yeterli oksijen bulunmaması ve çevrede faranjit oluşturan bakterilerin bulunması en önemli faranjit nedeni olarak sayılabilir. Çünkü bulaşıcı yapısı nedeniyle kişiden kişiye kolaylıkla geçebilir. Ayrıca, hastalık genellikle ilk olarak aile üyeleri arasında yayılır.
  • Boğaz tahrişi
    Virüslere ve bakterilere ilaveten sigara, alkol, kuru hava, tozlu hava, sıcak veya soğuk yiyecek içecekler, hava kirliliği, iklim değişiklikleri ve burun akıntısı gibi faktörler boğazı tahriş edebilir. Bu faktörlerden dolayı kronik faranjit ortaya çıkabilir.
  • Burun Tıkanıklığı
    Burun tıkanıklığı yalnızca enfeksiyon nedeniyle değil aynı zamanda burun kemiğinin veya burunun kıvrık yapısı nedeniyle de olabilir. Burun tıkanması, ağızdan nefes almaya başlamanız anlamına gelir. Sonunda, boğazın tahrişe neden olması, kronik faranjit için zemin oluşturur.
  • Sigara ve Alkol
    Kronik faranjit, yalnızca sigara içenlerde değil, aynı zamanda sigaraya maruz kalan insanlarda da görülür. Sigara dumanı, kronik faranjit için bir risk oluşturmaktadır. Alkol de boğazın tahriş olmasına neden olur. Sigara ve alkol, kronik faranjitin en yaygın nedenidir.
  • Alerjenler
    Polen gibi bazı faktörler boğaz tahrişine neden olabilir. Örneğin saman nezlesi kronik faranjite yol açabilir. Ahşap veya çimen poleni gibi hava yoluyla bulaşan alerjenler boğazı tahriş ederek faranjit oluşturabilirler.
  • Diğer Hastalıklar
    Saman nezlesi, sinüzit veya kronik öksürük faranjite neden olabilir.
  • Reflü
    Reflü hastalığında mide asitleri gıda borusuna kaçar. Bu durum, boğazın tahriş olmasına neden olur. Boğazdaki uzun süreli tahriş kronik faranjite neden olabilir.
  • Faranjitten kaçınmak için bu faranjit nedenlerine dikkat etmelisiniz. Özellikle mevsim geçişleri sırasında dikkatli olmalısınız. Ayrıca faranjitin bulaşıcı olduğunu asla unutmayın.

Faranjit (Farenjit Boğaz Ağrısı) Türleri

Farenjit, tıp tarafından iki ana başlıkta incelenmekte. Farenjitin oluşma nedenlerine göre ayrılan bu başlıklara göre, farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. En sık görülen farenjit türü olan akut farenjit, bakteri ve virüsler nedeniyle tetiklenen farenjit hastalığını ifade etmekte. Kalıtsal ve genetik faktörlere bağlı olarak olaşan farenjite ise kronik farenjit adı veriliyor.

Kronik farenjitte tedavi işlemleri daha çok semptomları bastırmaya yönelik uygulanmakta. Kronik farenjit ile ilgili herhangi bir kesin tedavi yolu bulunmuyor. Ancak semptomlar bastırılarak, kişiye olan olumsuz etkisi azaltılmaya çalışılmakta.

Akut farenjitte, kronik olanın tam aksine, farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Kendi başlığında, viral ve bakteriyel olarak ikiye ayrılan akut farenjitte duruma göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmakta.

 

Akut faranjit nedir?

Akut faranjit genellikle virüslerden kaynaklanır ve belirtileri daha nettir. Genellikle kısa sürede ve şiddetli iltihaplarla ortaya çıkar. Akut faranjitseniz; Boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuruluk, ses kısılması, ateş, halsizlik, burun akışı gibi belirtiler görülebilir. Akut faranjit tekrar ediyorsa, kronik faranjit zaman içinde gelişebilir. Faranjitin nedenleri arasında bakteriler de bulunur.

Akut faranjit, nedenine göre iki gruba ayrılır: Viral Faranjit(virüslerden kaynaklanan/antibiyotik virüslere etki edemez) ve Bakteriyel Faranjit(bakterilerden kaynaklanan/antibiyotik).

Kronik faranjit nedir?

Kronik faranjit genellikle alerjenlerden kaynaklanır ve boğazda yanma hissi verir. Sizi çok fazla rahatsız etmeyebilir, ancak daha uzun sürer. Kronik faranjitte ateş veya halsizlik vardır, ancak yutma, öksürme, yanma, gerilme, yabancı cisim yapışması hissi ve boğazın sık sık temizlenmesi ihtiyacı gibi belirtiler olur. Enfeksiyon lar sebep olabilir, ancak kronik faranjitte boğaz tahrişi daha büyük bir rol oynamaktadır, örneğin hava kirliliği boğaz tahrişine neden olur.

Akut Faranjit Türleri ve Açıklaması

Genetik olmayan, bakteriyel ve viral kaynaklı farenjitlere, akut farenjit adı verilmekte. Akut farenjit, farklı ilaç ve besin takviyeleri ile kolayca tedavi edilebiliyor. Her yaş grubunda görülebilen akut farenjit, virüs ve bakteri kaynaklı olmasına bağlı olarak, kendi içinde ikiye ayrılıyor.

Viral Faranjit (Boğaz İltihabı)

Virüs kaynaklı olarak ortaya çıkan farenjit türüne, viral farenjit adı verilmekte. Viral farenjit, bakteriyel farenjite göre çok daha farklı bir tedavi yöntemi gerektiriyor. Normal şartlarda, antibiyotik ile tedavi edilen akut farenjitte, viral olması durumunda antibiyotik tedavisi işe yaramıyor. Bu nedenle, viral farenjitte kolay bir tedavi mümkün değil.

Çoğu zaman herhangi bir kesin tedavi yöntemine sahip olmayan viral farenjit, vücut tarafından kendi tedavi edilene kadar gözetim altında tutuluyor. Tedavisi için çok özel ilaçlar ve ağır çalışma gerekmesi nedeniyle, viral farenjitin tedavisi zorunlu olmadıkça tercih edilmemekte.

Viral farenjitte, doktorlar tedavi yerine, semptomların bastırılması ve hastalığın yatıştırılması üzerine çalışmakta. Çoğu zaman boğazınızı rahatlatacak birkaç ilaç takviyesi ve uygun beslenme rutini, viral farenjitin atlatılmasına yardımcı oluyor.

Bakteriyel Faranjit (Boğaz İltihabı)

Bakteriyal farenjit, viral farenjitin aksine ilaç ile tedavi edilebilmekte. Doktor gözetiminde yapılması gereken tedavi, genellikle antibiyotik ağırlıklı. Bakteriyel farenjitte antibiyotik kullanımına yanıt veren vücut, boğazda rahatsızlık oluşturan bakterilerin kolayca yok edilmesini sağlıyor.

Antibiyotik kullanımı, zorunlu olmadıkça önerilmediği gibi, mutlaka doktor gözetiminde olmalı. Bunun dışında, eğer çok yoğun bir farenjit yaşamıyorsanız, evde hazırlayacağınız basit kürler ve çaylar ile kendi kendinizi kısa sürede tedavi etmeniz mümkün.

 

Kronik Faranjit (Kronik Boğaz Tahrişi) Türleri ve Açıklaması

Kronik farenjit, herhangi bir bakteriyel veya viral sebepten kaynaklanmayan, tamamen genetik nedenler ile boğazda oluşan hassasiyete verilen isimdir. Kronik farenjit, genetik bir hastalık olması nedeniyle, herhangi bir tedaviye sahip değil.

Sağlık açısından önemli bir sorun teşkil etmeyen kronik farenjit, yalnızca yutkunma güçlüğü, kolay boğaz iltihabı, öksürük gibi durumlara yol açabiliyor. Kronik farenjitte herhangi bir tedavi olmadığı için, viral farenjitte uygulanan, rahatlatma yöntemleri bu türde de aynen uygulanıyor.

Kronik farenjit, kalıtsal olsa da, bazı durumlarda genetiğe bağlı olmadan ortaya çıkabiliyor. Çocuklukta ortaya çıkmaya başlayan bu hassasiyet, kirli hava, sigara dumanı, sağlıksız beslenme gibi olumsuzluklar ile tetiklenerek belirginleşebiliyor.

Kronik farenjit sorunu yaşıyorsanız, hassas bir boğaz dokusuna sahip olduğunuzu unutmadan, buna uygun hareket etmenizde fayda var. Kötü beslenmeden ve sigaradan kaçınarak, ballı çay gibi farenjit yatıştırıcı gıdalar tüketerek daha rahat bir hayat geçirebilirsiniz.

Faranjit Belirtileri Nelerdir?

  • Farenjit sorununun belirtileri oldukça açık şekilde görülebilir. Farenjit, viral veya bakteriyel kaynaklı olması halinde, hastalığın vücuda girmesinden sonra, 2 – 5 gün arasında belirtiler ortaya çıkmakta.
  • Farenjit belirtileri arasında, en belirgini boğaz kuruluğu. Boğaz kuruluğu dışında, iltihaplanmaya neden olması nedeniyle, ateş, öksürük, yorgunluk, baş ağrısı gibi semptomlara da rastlamak mümkün.
  • Bunlara ek olarak, daha nadir görülen belirtilerde, kas ağrısı, isilik, vücutta belli bölgelerde deri dökülmesi gibi olumsuzluklarla karşılaşmanız mümkün. Eğer bu tarz belirtilerle karşılaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktor kontrolünden geçmenizde fayda var.
  • Farenjit, ağırlaşması halinde vücutta büyük olumsuzluklara neden olabiliyor. Bu nedenle, kontrollü olarak, tedaviye başlanıp başlanmayacağına karar vermeniz, doktorunuzun tavsiyelerine uymanız çok önemli.
  • Bunlara ek olarak, bazı durumlarda, farenjit hastalığının atlatılmış gibi görünse de tekrarlayabiliyor. Bu nedenle, tedavi tamamlandıktan bir süre sonraya kadar kontrollü olmanızda fayda var.

Faranjit Nasıl Anlaşılır?

Farenjit hastalığını evde anlamanın en kolay yolu, öncelikli olarak belirtileri net şekilde anlamaktan geçiyor. Her boğaz kuruması veya şişmesi farenjit ile bağlantılı olmayabilir. Farenjit olduğunuzu kesin bir şekilde anlayabilmeniz mümkün değil. Ancak, ayna karşısına geçip, boğazınıza baktığınızda gri veya beyaz bölgeler görüyorsanız, farenjit olma ihtimaliniz yüksek.

Doktora gittiğiniz zaman, öncelikli olarak fiziksel teşhis uygulanır. Bu yöntem, doktorun boğazda oluşan iltihapları gözlemlemesini ve teşhis etmesini sağlamakta. Fiziksel teşhis sonrasında, boğazda iltihaplanma olduğu fark edilirse, uygun tedaviye yönlendirilerek süreç devam eder.

Fiziksel teşhis ile sonuç alınamaması halinde, boğaz kültürü ile teşhis yöntemine başvurulması gerekebilir. Boğazınızdan pamuklu çubuk benzeri bir materyal ile alınan kültür, laboratuvar testlerinden geçirilerek, farenjite neden olan faktörler incelenebilir. Günümüzde, çoğu hastanede hızlı test kitleri mevcut. Bu kitler sayesinde, doktorunuz saniyeler içerisinde farenjit olup olmadığınızı tespit edebiliyor.

En son seçenek olan, kan tahlili, enfeksiyonun net olarak anlaşılamadığı veya farklı bir hastalık şüphesi oluşması halinde uygulanabilir. Normal kan tahlili ile aynı şekilde gerçekleşen bu işlem, nadir de olsa, farenjit hastalığında da gerekebiliyor.

Evde Doğal Yollarla Faranjit Tedavisi

Viral farenjitte, genellikle tedavi evde uygulanıyor. Herhangi bir ilaç işe yaramadığı için, doğal yollarla farenjiti yatıştırmanız gerekli. Bunun için öncelikli olarak, soğuktan ve kirli havadan uzak durmalısınız. Sigara dumanından mutlaka kaçınarak, her zaman temiz ve kuru olmayan bir hava soluduğunuza emin olun.

  • Su Tüketimini artırın. Farenjit, vücutta dehidrasyona neden olabilir. Bunun sonucunda farenjitin iyileşmesi geciktiği gibi, yorgunluk başta olmak üzere farklı olumsuz etkiler görülebilir. Bunların önüne geçmek için mutlaka bol miktarda su için.
  • Sıcak çorba için. Geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olan sıcak çorba, gerçekten de etkili. Özellikle boğaz dokusunu yumuşatması sayesinde, farenjit tedavisinde etkili bir rol oynuyor.
  • Tuzlu, ılık su ile gargara yapın. Bir bardak suya ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı tuz ile solüsyon hazırlayın. Bu suyu kullanarak gargara yapmanız, hassasiyet oluşan boğaz dokularınızı rahatlatacaktır.
  • Odanızı nemli tutun. Farenjitin en yaygın nedenlerinden olan kuru hava, hastalığınızın iyileşmesini de zorlaştıracaktır. Bu nedenle, eğer gerekliyse hava nemlendirici kullanarak, daha nemli bir ortam yaratın.
  • Mutlaka iyi dinlenin. Her hastalıkta olduğu gibi, farenjitte de dinlenmenin önemi çok büyük. Kendinizi iyi hissedene kadar dinlenerek, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanız gerekli.
  • Beslenmenize dikkat edin. Farenjit sonucu boğazda oluşan hassasiyet nedeniyle yemek yemekte zorlanabilir, iştah kaybı yaşayabilirsiniz. Eğer beslenmeniz yetersiz kalırsa, hastalığınızın iyileşme süreci de uzayacaktır. Hastalığınız süresince mümkün olduğu kadar zengin besinlerle beslenmeniz gerekli. Faranjite iyi gelen bitkiler yazımıza da bakabilirsiniz.

Farenjit hastalığı sırasında yaşayabileceğiniz boğaz ağrıları, dayanılmaz düzeylere geliyorsa, ağrı kesici kullanımı herhangi bir olumsuz etki yaratmamakta. Ancak, her ilaçta olduğu gibi,  ağrı kesicilerde de, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemli. Ayrıca faranjitin nasıl geçtiğini daha detaylı öğrenmek için Faranjite ne iyi gelir? okumanızda fayda var.

 

İlaçla Faranjit Tedavisi

Bakteriyel farenjit vakalarında, tedavi için ilaç kullanılabiliyor. Bunun tamamen doktor gözetiminde ve bilinçli olarak yapılması oldukça önemli. Doktorunuz, hastalığınızın oluşma nedenlerini teşhis ederek, size uygun tedaviyi gerçekleştirecektir.

Evde ilaç ile kendi kendinize farenjit tedavisi yapmaya çalışmanız halinde, olumsuz sonuçlar ile karşılaşabilir, hatta sağlığınızı ciddi şekilde riske sokabilirsiniz. Bu yüzden, bilinçsiz ilaç kullanımından kesinlikle uzak durmalısınız.

Farenjit hastalığı çoğu zaman evde tedavi edilebiliyor. Hastalığınız konusunda ne kadar bilinçli olursanız, o kadar kolay şekilde atlatabilirsiniz. Sitemizde bulunan kaynaklardan, aklınıza takılan tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz gibi, yorum kısmını kullanarak dilediğiniz konuda rehberlik alabilirsiniz.

 

Faranjit Bulaşıcı Mıdır?

Faranjit bulaşıcımıdır ? Bu soruyu cevaplamak için, faranjitin nedenlerini bilmemiz gerekir.

Farenjit, boğaz enfeksiyonu veya tahriş olması demektir. Çoğunlukla, bu enfeksiyonun nedeni bir virüstür. Viral farenjit virüslerin neden olduğu bir hastalıktır, bakteriyel farenjit bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Her hastalığın, dolayısıyla faranjitin bulaşıcı olup olmadığı, sebebine bakarak anlaşılabilir.

AKUT FARANJİT BULAŞICIMIDIR ?

Bazen farenjit sebebini bulmak zor olabilir. Bundan dolayı hastalığın nedeni doktor tedavisi ile anlaşılabilir. Akut farenjit bir virüs veya bakteri kaynaklı ise bulaşıcıdır. Çünkü viral ve bakteriyel enfeksiyonlar bulaşıcıdır.

VİRAL FARANJİT BULAŞICI MIDIR? BAKTERİYEL FARENJİT BULAŞICI MIDIR?

Virüslerin neden olduğu viral faranjit; Bakterilerin neden olduğu bakteryel faranjit. Bu nedenle viral faranjit ve bakteriyel faranjit bulaşıcıdır.

KRONİK FARANJİT BULAŞICIMIDIR ?

Kronik faranjit, tedavi edilmesi zor olduğu için çok uzun süredir devam eden bir hastalıktır. Bakteriler, virüsler veya diğer patojenler neden olabilir. Bu nedenle, kronik faranjit bulaşıcı olabilir. Bakterilerden veya virüslerden kaynaklanıyorsa, kronik faranjit bulaşıcıdır.

→  Sonuç olarak faranjit, boğaz tahrişlerine bağlı tekrarlanan kronik faranjit dışında bulaşıcıdır.

Farenjit (Faranjit, Boğaz Ağrısı, Kronik Boğaz Tahrişi) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 Farenjit nedir? 
 Basitçe farenjit, çoğunlukla virüslerin neden olduğu boğaz iltihabı ve tahrişi demekdir. Ayrıca bakteriler de farenjite sebep olurlar. 

 Farenjitin nedenleri nelerdir? 
 Ana farenjit nedenleri boğazda tahriş ve iltihaptır. 

 Farenjitin belirtileri nelerdir? 
 Farenjitin en yaygın belirtileri halsizlik, yüksek ateş, iştah kaybı, boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi ve boğaz ağrısıdır. 

 Viral farenjit nedir? 
 Bir akut farenjit türüdür. Virüs enfeksiyonu neden olur.

 Akut farenjit nedir? 
 Boğaz mukozasında iltihaplanma (virüs veya bakteri sebebiyle) olarak tarif edebiliriz.

 Bakteriyal farenjit nedir? 
Bakteriyel farenjit, bakterilerin neden olduğu bir farenjit türüdür. 

 Farenjit bulaşıcımıdır? 
 Yapılması gereken en iyi şey, farenjiti oldukça bulaşıcı bir hastalık olarak kabul etmektir. 

 Kronik farenjit nedir? 
 Kronik farenjiti, enfeksiyon veya farinks tahrişi olarak tanımlayabiliriz. 

 Farenjit nasıl tedavi edilir? 
 Farenjit tedavisi dikkat edilmesi gereken ve sebebine göre tedavi yöntemi değişen bir konudur. 

 Streptokokal farenjit nedir? 
 Streptokokal farenjit, “A grubu streptokok” adı verilen bakterilerden kaynaklanan bir hastalıktır.

 Farenjit için en iyi bitkisel tedavi yöntemi veya kürü nedir? 
 Farenjit için kullanılabilecek en iyi bitkisel tedavi yöntemi veya kürü adaçayı gargarası yapmaktır. 

 Farenjit Neden Olur, Farenjitin Nedenleri Nelerdir? 
 Farenjit neden olur sorusuna en doğru yanıtı verebilmek için, daha detaylı olarak (tüm farenjit türleri için) inceleme yapmak gerekir. 

 Farenjit nasıl geçer? Farenjitin geçmesi için nasıl davranılmalı? 
 Farenjit nasıl geçer sorusunun en doğru cevabı, farenjit tedavisi sürecinde bilinçli ve dikkatli olmaktır. 

Faranjit Ameliyatı Nedir Zor Mudur?

Faranjit hastalığına özel bir cerrahi yöntem mevcut değildir. Dolayısıyla zor olması da söz konusu olamaz.

 

Farenjit (faranjit, boğaz Ağrısı) hastalığı hakkında hazırladığımız bu derleme ile, hızlıca farenjit hastalığı hakkında genel bilgilere sahip oldunuz. Daha fazla bilgi için farenjit ile ilgili yazıları okuyabilirsiniz.

Farenjit (faranjit, boğaz Ağrısı) ile ilgili tüm yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıdaki yorum alanını kullanarak yazabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ